начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот edit » 01 Ное 2006, 22:01

ednaotvsicki, благодаря! Е на това му викам аз тълкуване на разпоредби! Изумена съм ! На таквиз хватки в университета не са ни учили ! :shock: :shock: :shock:
edit
Потребител

Мнениеот maimundere » 01 Ное 2006, 23:41

edit, как няма да си изумена...то е ясно, че на такива хватки в университета не са ни учили...то направо, ако такива логики развивахме на изпити, щяха да ни покъсат от двойки :D ква аналогия, ква празнота...ама в случая ВАС не е виновен...правилно е казал, че хората имат право на защита и това, че законодателя отново е спинкал не е негова грижа...
maimundere
Потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 02 Ное 2006, 00:08

Защо се учудваш на изводите за аналогия и празнота, при наличието на добрия стар чл.46, ал.2 от ЗНА си е съвсем правилно...забрана за анлогия виждам само за наказателна, административна и дисциплинарна отоворност....чл.46, ал.3 от ЗНА или подкрепяш извода на 3 членката за недопустимост на прилагането на процесуални норми по аналогия?Мисля, че съдът е длъжен да преодолее тази празнота, а не да отказва правосъдие....Друг е въпросът дали пък самият ВАС не е компетентен доколкото се касае за ОУ-в този смисъл и Коментара стр.521 горе-отчитане подсъдността по ЗВАС?
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот rossa3 » 02 Ное 2006, 14:27

Здравейте всички!
Как върви четенето? Аз съм в трета глуха, защото по закона на Мърфи точно сега ми изкочиха неотложни ангожименти, но ....каквото стане.

Кажете кога, според вас, и в какви хипотези на съда в адм. пр-во ще наложи да назначи осведетелстване? Аз не можах да го измисля.
rossa3
Потребител

Мнениеот maimundere » 02 Ное 2006, 14:46

еdnaotvsicki, на въпроса ти ....да подкрепям становището на тричленката - процесуални норми не може да се прилагат по аналогия. чл.46 от ЗНА е една прекрасна разпоредба, като се има предвид безумието на законодателя ...Съгласно чл.46, ал.2 от ЗНА Когато нормативният акт е непълен, за неуредените от него случаи се прилагат разпоредбите, които се отнасят до подобни случаи, ако това отговаря на целта на акта и на правилата на социалистическия морал. Ако такива разпоредби липсват, отношенията се уреждат съобразно основните начала на правото на Народна република България и правилата на социалистическия морал.
В случая нито акто е непълен, нито липсват разпоредби - разпоредба има, ама съд такъв няма :D ....В бързината да се угоди на тоя и оня европеец, законодателя отново май е поставил съда в положение да твори правни принципи, загърбвайки вече утвърдени такива. Естествено, че чл.46,ал.2 ЗНА е логична обосновка...ама малко неправилна...., но няма друг начин :twisted:
maimundere
Потребител

Мнениеот kasidi » 02 Ное 2006, 16:59

Здравейте!Паника, извинявай и не създавай паника.Всички сме в кюпа -работещи,натоварени,с нов кодекс без практика,с учебници ,които не сме отваряли с години и прочие....
На мен лично ще ми е много интересно да се срещнем,след като мине конкурса-независимо дали сме съдии или адвокати или с друга работа.Но да доживеем 21 .11.-последния ден до който трябва да излезе класиррането по успех.
Забравих да си запиша номера на определението на ВАС,но там също има произнасяне от троен и след това от петорен състав.Докладчик в петорния е Г.А.Съдиите от ВАС са категорични,че текста на чл.272 АПК изрично говори за "административни съдилища",които дават въпросното разрешение за влизане в жилище,достъпът до което не може да стане по друг начин.Заповедта за изземване е на областен управител и към настоящия момент искането за разрешение би следвало да се отправи към ВАС,който е административен съд :D Ясно е ,обаче от текста на чл.272 ал.2,че не става дума за ВАС,а за административни съдилища.Интересно,ако искането за разрешение бе от Министър/ама такава хипотеза не може май да има,защото държавни жилища се изземват от обл.управители,съгл.ЗДърж.собств./
Няма адм.съдилища,има влязла в сила правна норма-чл.272 и наистина какво става? Аз съм по-съгласна със становището на Г.А.Иначе се изпада в ситуцаия областен управител иска разрешение от Окръжен съд-по каква логика/правен тест ,че няма,няма/,по същата логика може да го изпратят и на районен съд-мнооого интересно.Това са ни законодателите.Но колеги такъв кодекс макар на практика да е включил почти всичко от съществуващите преди това ЗАП,ЗВАС и т.н.,се прави много трудно.Това ,както в един анекдот:На въпроса как се вади корен квадратен ,отговорът е много трудно :lol: И все пак да не забравяме принципа:при липса на правна норма съдът не може да откаже правораздаване.Но мисля,че при две противоречиви влезли в сила определения на ВАС по въпроса,ВАС може да се произнесе с тълкувателно решение.

Росса,за какво освидетелстване става дума-това действие има различни значения
kasidi
Потребител

Мнениеот rossa3 » 02 Ное 2006, 18:28

Касиди, та какво е значението според теб на освиделестването в адм. процес?
rossa3
Потребител

Мнениеот maimundere » 02 Ное 2006, 18:31

:cry: защо ми трябваше да вземам коментара на АПК... :?: Кви са тия трактовки на чл.21, ал.4 от АПК бе :shock: :cry: :shock: :shock:
maimundere
Потребител

Мнениеот kasidi » 02 Ное 2006, 18:40

E,Rossa,ами и аз това се питам,след като ти постави въпроса.За Освидетелстване се говори при намалена трудоспособност в решенията на ТЕЛК,НЕЛК;за освидетелстване от психиатър се говори ,когато има съмнение че участник в процеса не разбира свойството и значението на постъпките си и не може да ги ръководи,т.е дали е вменяем;за освидетелстване се говори при поставяне под пълно или ограничено запрещение.Ами сега точно в административния процес не знам за какво те интересува това освидетелстване.
kasidi
Потребител

Мнениеот palmolina » 02 Ное 2006, 19:02

Привет на всички! По повдигнатия спор кой и по какъв ред следва да разглежда частните жалби срещу определенията на окръжните съдилища, с които се прекратява производството пред тях поради просрочие на Касационната жалба по КНАХД, какво ще кажете за приложението на текста на чл. 40 ЗАП във вр. с чл. 11 ЗВАС? : :?: В ЗВАС не е уредено какво става с просрочената КЖ, но за неуредените случаи се прилага ЗАП, а съгласно чл. 40, ал.1 ЗАП жалбата се връща на подателя, който може да поиска възстановяване на срока. Тогава окръжният съд се произнася с определение, което не подлежи на обжалване - чл. 40, ал.3 ЗАП. Защо въобще частната жалба се отправя до ВАС, а той я препраща на ВКС или я разглежда след като КЖ е просрочена?Ако производството се прекратява поради просрочие на КЖ, това определение според мен не подлежи на обжалване нито пред ВАС, нито пред ВКС, а на възстановяване на срока.
Последна промяна palmolina на 02 Ное 2006, 19:26, променена общо 1 път
palmolina
Нов потребител

Мнениеот edit » 02 Ное 2006, 19:04

maimundere, много е страшен коментара на чл21 АПК, твърде е неразбираемо !!!
edit
Потребител

Мнениеот edit » 02 Ное 2006, 19:07

Росса, аз не видях никъде освидетелстване, изрично е предвиден само оглед- в изключителни случаи.
edit
Потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 02 Ное 2006, 21:21

Има освидетелстване - чл.171, ал.2 от АПК - само споменато, че съдът може да го назначава служено...Мисля, че ще важи ГПК 162-164, практически кога и по какъв повод ще се наложи в един адм.процес - :?:
Абе освидетелстването да ни е проблема :(
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот pipelota » 02 Ное 2006, 22:24

Някой ще се явява ли на 13-ти? Аз съм тогава.
Видях, че някои от колегите ще се явяват /доколкото си спомням :?: / на 7-ми. Ще съм им много благодарна, ако след това ни кажат как протича изпита.
pipelota
Потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 02 Ное 2006, 22:28

pipelota аз съм на 13, и още се размотавам, считайки че има време, но то си лети-от утре 10 дни за изръшкване на конспекта :!:
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот maimundere » 02 Ное 2006, 22:50

edit, коментара е страшен не само в частта по чл.21 :D За пръв път го чета, взех го от колега...обаче май няма да го чета повече...откровени глупости има освен всичко, което е неразбираемо...първо няма запомняне, второ с някои неща не мога да се съглася....никога не съм можела да зубря...така, че ще си карам по стария изпитан начин, пък да става каквото ще.. :shock:
maimundere
Потребител

Мнениеот V_I_K_I » 03 Ное 2006, 09:19

здравейте всички. Аз съм на 09.11. има ли някой друг на тази дата? :?
V_I_K_I
Младши потребител

Мнениеот pipelota » 03 Ное 2006, 09:47

Големите глупости в коментара са факт, но са факт само за частите, които не са писани от Г.Ангелов. По съществените за процеса неща, за които той е писал, по мое мнение коментара е превъзходен. Аз учих само по него процеса за писмения изпит. Ако имате желание погледнете главите, писани от Ангелов. Те са много конкретни, много точи и много интересни. "Колегата" административист е създал нещо добро, за разлика от другите двама, чиито творения за съжаление са в началото на коментара и развалят общото впечатление за него. Аз когато започнах да чета коментара за писмения изпит се ядосах много, че съм се излъгала да дам 25 лв за тази книга пълна с плява, но ... после вече бях много доволна.
Така че ... моят съвет е да попрескочите малко глупостите и да видите съдържанието и стила на написаното то Г.А. Смятам, че ще останете доволни.
pipelota
Потребител

Мнениеот pipelota » 03 Ное 2006, 10:12

ednaotvsicki написа:pipelota аз съм на 13, и още се размотавам, считайки че има време, но то си лети-от утре 10 дни за изръшкване на конспекта :!:

Еднаотвсички, и при мен е същото. Така се мотам сякаш имам месеци пред себе си. Дано имаме късмет да ни питат неща, които знаем!
pipelota
Потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 10:25

Здравейте! Pipi, благодаря за съвета..ще погледна нещата писани от Ангелов :D ...а за мотането...и при мен е така :D
maimundere
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити