начало

Софийската колегия прие нови 46 адвокати – положиха тържествена клетва Софийската колегия прие нови 46 адвокати – положиха тържествена клетва

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 10:38

Здравейте всички! Аз пак липсвах, но просто изпитът не е единственото нещо в живота...

Аз съм в началота на следващата седмица по график и ако успея да се организирам психически , физически, както и във времето правлино и се явя, и дочакам да ме изпитат, ОБЕЩАВАМ да разказвам с подробности какво се случва!!!! Така, че ви завиждам за 13-ти - до тогава поне ще знаете какво сатва, да не говорим, че имате повече време за учене....

Някой сега може ли СЕГА да сподели или предположи как точно ще протече деня на изпита, цял ден ли ще трябва да се чака, или ще е по ред на входящи номера, или ще е по жребий, или ще е по собствено желание и съгласие в групата/те. Дали ще се тегли жребий по групи или лично за пред коя комисия ще бъдем изпитвани? Не че има голяма значание, но все пак от това ще зависи колко време ще отнеме групирането и започване - евентуално провеждане на изпита.
panika
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 11:10

Здравей Рanika! аз съм на 10 -ти и вече почвам да изпадам в паника :D Ти обаче си права, изпита не е най - важното и единствено нещо :shock: ..Нямам представа как ще протече изпита...жребие ще има в началото на изпитния ден за определяне коя комисия, кой "списък" ще изпитва...предполагам, че ще минаваме по номера, но знае ли човек...
Сега имам въпрос към всички, които вече са "изяли" АПК..Помогнете моля за разликата между обяснения и пояснения на страните, че тоя коментар ме побърква :twisted:
maimundere
Потребител

Мнениеот rossa3 » 03 Ное 2006, 11:13

Обяснения - когата са дадени за първи път.Пояснения - по вече дадените такива.

Аз все още очеквам мнение да освидетелстването в адм. процес като доказателствено средство. Помагайте!
rossa3
Потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 11:15

добре, хайде някой ако може да ми даде определение или разяснение по въпроса " заинтересовано лице" - що е то ?
edit
Потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 11:15

Благодаря Rossa3! Не съм стигнала още до там, за това още не мога да взема отношение по твоя въпрос :oops:
maimundere
Потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 11:17

edit, заинтересовано лице би трябвало да е лицето, чиито права и законни интереси могат да бъдат засегнати или за което могат да възникнат права или задължения от акта :shock:
maimundere
Потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 11:18

това е страна по см. на АПК
edit
Потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 11:22

страна е заинтересованото лице, конституирано като такова...не всички заинтер. лица стават страни...някой може да пропусне да ги конституира
maimundere
Потребител

Мнениеот rossa3 » 03 Ное 2006, 11:28

С една забележка - страната е взела участие в производството, а заинтересованото лице може и да не е.
rossa3
Потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 11:30

именно rossa3! Въпросът ти за освидетелстването направо ме побърква....нищо не мога да измисля :twisted:
maimundere
Потребител

Мнениеот rossa3 » 03 Ное 2006, 11:34

забелязах разминаване между становището за момента на влизане в сила на адм. актове. В учебника на Дерм. се посочва, че това е момента на узнаване на акта, а след изтичането на сроковете за обжалване той просто се сдобива с формална правна сила.До изтичането на тези срокове, АА, може да се изпълнява, но не принудително. В коментара по повод изп. производство се посочва, че индивидуалните адм. актове влизат в сила след изтичане на сроковете за обжалване. Кое е вярно? Това е с голямо практическо значение.
Как мислите.
rossa3
Потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 11:39

Защо разграничавате "обяснения" от "пояснения" с оглед времето, в което се дават...В някой коментар ли или е ваша идея?

Има смисъл това деление от филологическа гледна точка, но като правна логика предлагам друго:
"обясненията" са данни, предоставяни от страна и могат да се съдържат в заявлението за образяване на производството, в декларация ( срепена с чл. 313 НК) или устно пред АО, но винаги по инициатива на страната и обикновенно съдържат "благоприятни факти" за даващия обеснението и подлежат на "доказване" и с други средства или се възприемат от АО като достатъчни в зависимост от другите доказателства.
"пояснянията" са само устно и то по инициатива на АО, което като средство в процеса на доказване е най-близко като правни последици на института "чл. 114 ГПК във връзка с чл. 128 ГПК". Като обикновенно са по повод "неблагоприятни" за даващия пояснения факти и ако не са "удовлетворителни" обясненията АО може да приеме фактите за осъществени/неосъществени.

КАК ви се струва това разсъждение, направено заедно с АП в ръка естествено? На изпита незнам дали ще ми хрумне отново, а може и да не е вярно, разбира се.
panika
Младши потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 11:40

не виждам противоречие, първо може да е допуснато предварително изпълнение или да е предвидено такова по закот; второ ако не щеш да обжалваш няма кой да те спре да изпълниш; също както няма никой да те спре да изпълниш и след изтичане на давността, ако желаеш
edit
Потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 11:45

има и друго, което ме смущава: при допуснато предварително изпълнение има съдебен ред на защита и той е отделен от обжалването на целия акт. Определението на съда не подлежи на обжалване. После обаче при административно оспорване, по- горестоящия може да спира предварително изпълнение без ограничение- и когато се допуска по силата на закона и когато е с разпореждане на органа.
Питането е- ако съда е отказал спиране с влязло в сила определение, но после оспорвам акта пред по- горестоящия и пак поискам спиране- той ще може ли да ми го уважи?
Последна промяна edit на 03 Ное 2006, 11:56, променена общо 1 път
edit
Потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 11:46

и аз не виждам противоречие. сдобиване с формална правна сила и влзане в сила е едно и също :roll:
а за обясненията и поясненията - просто в коментара пише, че не са идентични...за мен обаче няма съществена разлика, освен единствено времето по което са дадени....така или иначе изхождат от страна и са вид доказателствено средство
maimundere
Потребител

Мнениеот rossa3 » 03 Ное 2006, 11:47

И от кой момент влизат в сила? Изключваме допусното предворително изпълнение. От узнаването или от изтичане на срока за обжалване?
rossa3
Потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 11:49

от изтичане срока на обжалване
maimundere
Потребител

Мнениеот rossa3 » 03 Ное 2006, 11:50

panika, мисля, че са ти вярни разсъжденията, но е вярно също, че поясненията винаги във времето следват обясненията, ако са дадени такива.
rossa3
Потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 11:51

Росса, узнаването е за трети лица- заинтересовани и то има значение за възобновяването по адм. ред или за отмяна по съдебен
edit
Потребител

Мнениеот rossa3 » 03 Ное 2006, 12:05

В учебника, узнаването е за адресатите, не за трети лица. Говори се за изпълняемост на адм. акт / в учебника от 1993г. - стр. 179/. Питам какво се има предвид под изпълняемост? Кога става изпълняем АА?
Обърква ме и становище, което не се сещам къде прочетох, че не трябва да се бърка влизането в сила и изтичането на сроковете за обжалване.
rossa3
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити