начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 14:18

Каква е разликата между незаконни и неоснователни, освен ако при неоснователни се включат и нищожните актове...Не разбирам проблема, който maimundere вижда в тази ситуация...Мола за допълнение...Така или иначе и този въпрос трябва да се научи , а май е по интересен от процедурите и сроковете, които се зубрят...
panika
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 14:22

:?: :D по кой ред трябва да смятаме сроковете по АПК - много са и са навсякъде..освен това са различни - по дни, по месеци, по седмици :twisted: чл.144 АПК дава възможност за субсидиарно прилагане на ГПК само по дял ІІІ...ама и разширително дасе тълкува - още не е влязъл в сила....еееех любим чл.46, ал.2 ЗНА :D
maimundere
Потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 14:26

Като се вземе предвид, че дори не мога да запомна сроковете ми се струва трудно да отговоря на въпроса как се броят, но това също е идея за конструиране на въпроса..."Не мога да ви кажа колко дълъг е срока, но трябва да се изчислява съгласно ГПК на осонавние чл. 144 АПК и споделяме какво си знаем от общата част на ГПК, или по аргумент на чл. 46 ЗНА и повтаряме същото, но по ЗЗД, ГПК или НПК и т.н.т. ", докато им издържат нервите да ни слушат . Страхотно, нали?
panika
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 03 Ное 2006, 14:27

Мога ли да ви поставя такъв въпрос: колко искови производства са предвидени по АПК? Аз досега съм преброила осем.И за всички тях важи правилото на чл.300 от АПК.
kasidi
Потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 14:32

kasidi, хубав въпрос..но още не съм стигнала до там :cry: ще се постарая да ги преброя :shock:
Panika, страхотна идея..вече започвам да се настройвам с нагласата искрено да се забавлявам на тоя изпит :P
maimundere
Потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 14:34

Чл. 72. Срокът, който се брои по месеци, изтича в съответното число на последния месец; ако този месец няма съответно число, срокът изтича в последния му ден. Срокът, който се брои по седмици, изтича в съответния ден на последната седмица. Когато срокът се брои по дни, не се брои денят на събитието или на момента, от който започва да тече срокът. Срокът изтича в края на последния ден.
Когато последният ден от срока е неприсъствен, срокът свършва в първия следващ присъствен ден.
Когато срокът изтича определено число дни преди известен ден, този ден, както и денят на изтичането на срока не се броят.
Писмените изявления и съобщения, от каквото и да било естество, се считат за извършени в срока, ако са предадени на пощата, по телеграфа или с радиограма до изтичането на двадесет и четвъртия час от последния ден на срока.
Под начало на месеца се разбира първото число, под среда на месеца - петнадесетото число и под край на месеца - последният ден на месеца.
Чл. 32. (1) Сроковете в процеса, когато не са установени от закона, се определят от съда.
(2) Сроковете се изчисляват по месеци, седмици и дни.
Чл. 33. (1) Срокът, който се брои на месеци, изтича на съответното число на последния месец, а ако последният месец няма съответно число, срокът изтича в последния му ден.
(2) Срокът, който се брои на седмици, изтича в съответния ден на последната седмица.
(3) Срокът, който се брои на дни, се изчислява от деня, следващ този, от който започва да тече срокът, и изтича в края на последния ден.
(4) Когато срокът изтича в неприсъствен ден, този ден не се брои и срокът изтича в следващия след него присъствен ден.
Чл. 34. (1) Последният ден на срока продължава до края на двадесет и четвъртия час, но ако трябва да се извърши или представи нещо в съда, срокът изтича в момента на приключване работното време.
(2) (Изм. - Изв., бр. 90 от 1961 г.) Срокът не се смята за пропуснат, когато изпращането на молбата е станало по пощата или когато тя е подадена в друг съд, в прокуратурата или в друга юрисдикция в срока.
Чл. 35. При спиране на производството спират се и всички започнали да текат, но неизтекли още срокове. В този случай спирането на срока започва от онова събитие, по повод на което е било спряно производството.
Изчисляване на срокове
Чл. 183. (1) Сроковете се изчисляват в дни, седмици, месеци и години.
(2) Срокът, който се изчислява в дни, започва да тече на следващия ден и изтича в края на последния ден.
(3) Срокът, който се изчислява в седмици и месеци, изтича в съответния ден на последната седмица или на съответното число на последния месец. Когато последният месец няма съответно число, срокът изтича в последния ден на месеца.
(4) Когато последният ден на срока е неприсъствен, срокът изтича в първия следващ присъствен ден.
panika
Младши потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 14:37

Кои са тези осем искови производства????Не ме ужасявайте...Мислех, че зная нещо, а пък си мисля, че исковете са само за обезщетения и тези по обсъждания вече раздел за действия и бездействия, евентуално в изпълнителния процес, но те са толкова измислени, че дори не мога да си представя, че ще се случат и няма смисъл да бъдат броени...Къде са тези / вида искове...Моля сподели с нас!!!
panika
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 03 Ное 2006, 14:51

Единият иск е този в чл.292 АПК- последната и едниствена защита на практика по влязъл в сила административен акт или съдебно решение,с което е потвърден адм.акт.С него се доказват обстотятелства,че възникналото задължение по адм.акт е отпаднало или не съществува поради различни обстоятелства.
Другият иск е установителния ,пренесен от чл.97 ГПК-че не съществуваили съществува определено право или правоотношение-не го казвам точно щото АПК не е пред мен и още не съм го заизустила.
Мисля че друг иск е този по чл.255 АПК.
Друг иск е този за обявяване нищожност на споразумение.
Ще вляза в "закони" ,за да прочета АПК.
kasidi
Потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 15:02

............ !!! Извинявам се, но не мога да спра да го повтарям, ще ни разкатаят фамилията . . . :twisted: :twisted: :twisted: Не само АПК трябва да назубрим, а всички основни закони що имат нещо общо с конспекта.
edit
Потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 15:03

Модератора се намеси :twisted: :twisted: :twisted:
edit
Потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 15:12

Добре да пробваме да ги систематизираме тези искове, макар че в кой въпрос от конспекта не е ясно ще се използва тази система....

1. иск за обявяване на нищожност на споразумение, които са си общо взето също в групата на т.5 и няма нищо специално и различно, но за яснота може да са в отделен ред
2. иск за унищожаване на споразумение
3. обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица ( чл. 203 АПК)
4. обезщетения за вреди от принудително изпълнение ( чл. 299 АПК);
5. установяване неистинността на административни актове по този кодекс.
6 иск за за да установи съществуването или несъществуването на едно административно право или правоотношение, когато има интерес от това и не разполага с друг ред за защита ( приблизително чл. 97 ГПК). В тази група трябва да е и отрицателния установителен иск по чл. 292 АПК ( приблизително еднакъв с хипотезата на чл. 255 ГПК) т.е не е отделен вид, защото си е установителен иск.
ДРУГ не се сещам, а вие?
panika
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 03 Ное 2006, 15:15

Надявам се с въпроса за исковете да съм ви помогнала.
Едит,съгласна съм че трябва да се четат не само процесуални закони.
А четохте ли Закона за достъп до обществена информация,щото АПК го включва в принципа за прозрачност и достъпност.
А Закона за защита на личните данни и този за класифицираната информация
Закона за чужденците и този за убежището и бежанците.
Прехвърлих ги преди писмения ,но нищо нямам в главата,а считам,че трябват конкретни ,макар и малко неща от тях,които трябва да знаем.
Но предлагам да отидем наистина на изпита с добро настроение,на нещо като на шоу/а то със сигурност ще е някакво шоу.Само да не излизаме със сълзи от него... :lol:
kasidi
Потребител

Мнениеот Titius » 03 Ное 2006, 15:25

Kasidi, страхотно ми харесва твоя дух!!! Наистина не бива да губим кураж, защото нищо няма да спечелим от това. А да си признае "аз знам, че нищо не знам" е все пак привилегия на интелигентния...
Titius
Младши потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 15:28

Titius, по тази логика съм свръх интелигентна, защото и това дето си мислех, че знам, вече изобщо го няма в главата ми . . . :wink: :wink: :wink:
edit
Потребител

Мнениеот Titius » 03 Ное 2006, 15:33

Както споменах по-рано, не съм ходил на изпит от десетина години, но доколкото си спомням, винаги съм се чувствал по този начин непосредствено преди да изляза "на подиума"...

А за интелигентността: по презумпция би трябвало да я притежаваме всички в този форум, в една или друга степен. Дано да ни е достатъчна, за да успеем и да се класираме!
Titius
Младши потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 15:35

Преди малко ми хрумна, че в 29 -ти въпрос може да ползваме и правомощията на Омбудсмана за защита на гражданите срещу дейстивя и бездействия на администрацията. Ето ви още една процедура за запомняне....
Няма да е шоу изпита, а истинско изпитание на нервите ни ...Дори не мисля, че комисиите ще се забавляват...Нека да гледаме сериозно на нещата. Те ще очакват от нас мъдри теоритични мисли, които може и да не са подплатени с цитиране на конкретни правни норми. Ет, моята гледна точка противоречи на тази на "достоверния източник на информация" Titius като за съжаление не изхожда от никакъв източник на информация, а на моята собствена престава за смисъла на изпита 7 да се изберат най-умните, а не най-паметливите.
panika
Младши потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 15:40

Колеги, без да изпадам в сантименталност, но благодаря за настроението, което създавате тук. Това е една от малкото теми във форума, където все още цари коректен тон, въпреки конкуренцията :wink:
edit
Потребител

Мнениеот Titius » 03 Ное 2006, 15:48

panika, благодаря ти за идеята, прегледах ЗОмб и смятам, че наистина може да се използва.

Виж, за "достоверния източник" - може и да е случайност, но повечето неща, които ми е казвал досега, излязоха верни, имам предвид за писмения изпит. Аз самия изобщо не мога да помня, и най-искрено се ужасявам от необходимостта да се наизустяват процедури, правомощия, срокове и т.н. Но ако не е така и трябва да знаем нещата само теоретично, защо ни забраниха да ползваме нормативни актове? Все пак, за всичко свързано с процеса, без съответния кодекс направо съм кръгла нула. Само помислете, колко пъти сме се явявали на изпити върху материя, уредена в ГПК, и въпреки това има ли някой сред нас, който влиза в съдебна зала (или решава гражданско правен казус) без него?
Titius
Младши потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 16:02

Titiusq може да са ни "забранили" до ползваме нормативни актове именно, за да не ни слушат "рецитациите" по тях, а да искат да чуят теорията и нашето мнение. Така ще оценяват по обективно, за да не им се налага да поставят ниски оценки на някой, който много точно възпроизвежда нормативния текст, но с помощта на закона в ръце. Трудно е да се мотивира ниска оценка за такова представяне - човекът си говори и то верни неща, някак си не отива да се постави двойка, а това , че не е казал нищо различно от преписканото от закона е друг въпрос...С НА комисията трябва да си измисля сложни въпроси, а сега ще й е по-лесно...Ще е трудно на нас, които освен да 1.мислим трабва и да си 2.спомняме...Е второто ми е много трудно, а за първото също нямам голяма увереност във възможностите да го прилагам без второто....
Хайде да се движим по конспекта заедно, очевидно имаме сходен подход към проблемите и поне на мен ми е много полезно това общуване....
panika
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 03 Ное 2006, 16:13

Паника,защо мислиш шоуто е нещо несериозно.Шоуто може да бъде цирк,може да бъде тъжна история или нещо суперсериозно.Но една от настолните ми книги е "Малкият принц" на Егзюпери.В нея малкият принц се среща с един сериозен,ама много сериозен човек,който по никакъв начин не откликва на въпросите на принца.И тогава Малкият принц казва7 той не е никакъв сериозен човек,той е гъба...
Това беше за разсейване :D
И да се включа с вариант за това как ще премине изпита: например едно колегиално нещо като събеседване,свободно без напрежение,за да може всичко това което сме чели да изплува в най-добрия си вариант от главите ни.Мечти....
kasidi
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити