- Дата и час: 20 Дек 2024, 02:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
конкурс за административни съдии
|
|
за възстановяването - нещо не виждам субсидиарно ГПК в обж. по адм. ред иначе ГПК 39, ал.3
По чл.90, ал.3 - мисля че защитата се реализира по чл.60, ал.4 иначе когато е предвидено в закон - например ДОПК изрично предвижда обжалваемост на отказа на АО /адм.обж./ да спре изпълнението....
Съвсем се обърках Ти как мислиш
По чл.90, ал.3 - мисля че защитата се реализира по чл.60, ал.4 иначе когато е предвидено в закон - например ДОПК изрично предвижда обжалваемост на отказа на АО /адм.обж./ да спре изпълнението....
Съвсем се обърках Ти как мислиш
- ednaotvsicki
- Потребител
Оставяйте вече законите настрана колеги, че на изпита няма да има къде да се ровим и да разсъждаваме . . .
- edit
- Потребител
Уважаеми колеги!
Мисля, че скоро на някои от Вас ще им остават 24 часа до изпита. Време е да се спрете. Всеки от Вас има поне 5 години опит в професията ни. Доверете се на инуицията си, на знанията си. Ако имате достатъчно знания относно философията на законите. Имайте и достатъчно самочувствие да защитите позицията и името си. Отивате на събеседване с други наши колеги. Те не са по-добри или по-умни от всеки от Вас. И в голямата си част не са се явявали по конкурси. Поемете дълбоко въздух и си пожелайте късмет (защото и той е важен). И успех - понякога стават чудеса, понякога конкурсите не са нагласени (както беше в моя случай - на последния конкурс за младши прокурори). Възможно е да влезеш в системата, без да си роднина или любовница на "голям" човек, без да си платил. Дано успеят най-добрите от Вас. И дано успелите не забравят откъде са тръгнали. Бъдете здрави.
Мисля, че скоро на някои от Вас ще им остават 24 часа до изпита. Време е да се спрете. Всеки от Вас има поне 5 години опит в професията ни. Доверете се на инуицията си, на знанията си. Ако имате достатъчно знания относно философията на законите. Имайте и достатъчно самочувствие да защитите позицията и името си. Отивате на събеседване с други наши колеги. Те не са по-добри или по-умни от всеки от Вас. И в голямата си част не са се явявали по конкурси. Поемете дълбоко въздух и си пожелайте късмет (защото и той е важен). И успех - понякога стават чудеса, понякога конкурсите не са нагласени (както беше в моя случай - на последния конкурс за младши прокурори). Възможно е да влезеш в системата, без да си роднина или любовница на "голям" човек, без да си платил. Дано успеят най-добрите от Вас. И дано успелите не забравят откъде са тръгнали. Бъдете здрави.
- sunshine_75
- Потребител
Голямо затишие настана, колеги. Не губете кураж! Напред и само напред! Успех на всички! И аз съм от тези на които им остават броени часове.Ще разказвам /дай боже хубави неща!!!!!
- rossa3
- Потребител
Много късмет rossa3 и да ни се похвалиш с 6 и дружелюбни изпитващи, които не очакват рецитация
Едно въпросче по съдебното оспорване АПК - просрочена жалба и няма изрично позоваване на нищожност, но има основание за нищожност, съдът ще я обяви ли - по аргумент от 168 ал.3 във вр. с ал.2, в Коментара нещо не ми се изясни....
Едно въпросче по съдебното оспорване АПК - просрочена жалба и няма изрично позоваване на нищожност, но има основание за нищожност, съдът ще я обяви ли - по аргумент от 168 ал.3 във вр. с ал.2, в Коментара нещо не ми се изясни....
- ednaotvsicki
- Потребител
Забравете втората част по последното ми съобщение. Човек от много четене почва да откача и за очевидни неща.
Много се радвам, че има и колеги, които могат да кажат хубави неща за конкурсите.И аз мисля, че кадърните хора си личат и особено на конкурсите за младши магистрати наистина си е важно знаенето и моженето. Що се отнася до настоящата битка - залогът е доста по-голям и само като погледнете списъците ще видите, че е така. Тука си има и политика, и съпруги, и дечица, въобще все познати и естествени неща. Обаче добрата оценка си е добра оценка, така че при минимум подходящи условия нека покажем най-доброто от себе си!
Много се радвам, че има и колеги, които могат да кажат хубави неща за конкурсите.И аз мисля, че кадърните хора си личат и особено на конкурсите за младши магистрати наистина си е важно знаенето и моженето. Що се отнася до настоящата битка - залогът е доста по-голям и само като погледнете списъците ще видите, че е така. Тука си има и политика, и съпруги, и дечица, въобще все познати и естествени неща. Обаче добрата оценка си е добра оценка, така че при минимум подходящи условия нека покажем най-доброто от себе си!
- turtoise
- Младши потребител
ПО въпроса за просрочена жалба, в която не е наведено основание за нищожност - недопустима е и делото следва да се прекрати. Не помня какво пишеше в коментара по въпроса.
- turtoise
- Младши потребител
Така е на пръв поглед-но текста на 168, ал.3 във вр. с ал.2 систематично място - предмет на съдебната проверка..при положение че си има 149, ал.5
Мисля че е необходимо ново оспорване с изрично позоваване на нищожност,но пъкслед като съдът следва да провери и обяви нищожност и без искане, а за последното няма срок
Мисля че е необходимо ново оспорване с изрично позоваване на нищожност,но пъкслед като съдът следва да провери и обяви нищожност и без искане, а за последното няма срок
- ednaotvsicki
- Потребител
Много нажежено стана положението- чак пушек се вдига!!! УСПЕХ НА ВСИЧКИ, КОИТО УТРЕ ОТКРИВАТ СЕЗОНА !!!
- edit
- Потребител
Съдът извършва проверката за нищожност / тоест произнася се по същество/ само ако е сезиран с допустима жалба. Жалбата е недопустима, ако е подадена след срока и в нея няма наведено оплакване за нищожност. Иначе ще излезе, че никоя жалба не се връща като просрочена.
Може и да ви писнах , но този въпрос е много хубав - какво мислите за чл.128, ал.1 т.8 АПК? Какво означава "неистинност" на един административен акт? Как ви звучи тази разпоредба в комбинация с досегашното положение, че съдържанието на един документ може да се оспори само по административен ред? То и по АПК може по административен ред, впрочем, но въпроса е за съдебното оспорване.
Може и да ви писнах , но този въпрос е много хубав - какво мислите за чл.128, ал.1 т.8 АПК? Какво означава "неистинност" на един административен акт? Как ви звучи тази разпоредба в комбинация с досегашното положение, че съдържанието на един документ може да се оспори само по административен ред? То и по АПК може по административен ред, впрочем, но въпроса е за съдебното оспорване.
- turtoise
- Младши потребител
Аз съм във вторник на изпит, така че преди да съм изкукала съвсем: КАРАНЕДЕВ, благодаря ти за споделената мъдрост и че за теб единствен знаем със сигурност кой си, / макар и виртуален/ . През цялото време всички твои истини за живота ми бяха като "знак по пътя". НЕ, че ме е страх по- малко, но някои съвсем обикновени неща понякога ни карат да мислим, че господ е с нас! Нека да е и с теб също!
- turtoise
- Младши потребител
Естествено е, че когато в жалбата не са наведени доводи за нейната нищожност и тя е подадена след установения в закона срок, съдът ще я остави без разглеждане и няма да се произнася относно нейната действителност, респ. нищожност. Но в този случай това не преклудира правото на адресата на АА да предяви жалба за обявавеното на оспорения акт за нищожен.
- mitko6
- Потребител
В коментара го определят като иск за установяване на неистинност на АА-аналог на чл.97, ал.3 от ГПК. Примерно пропуснал си да го оспориш в производството по реда на 154 ГПК във вр. с 144 от АПК и але хоп такъв иск, тук за неистинност всичко изписано от Сталев следва да си припомним, както и за иска по чл.97, ал.3
- ednaotvsicki
- Потребител
Естествено, че жалбата за нищожност може да се предяви по всяко време, включително и след срока за обжалване, включително и след като е върната предходна просрочена жалба, защото съдебното определение/ разпореждане няма СПН.
По отношение на чл.128, ал.3 изхождам от идеята, че повечето административни актове са диспозитивни документи, т.е.е може да им се оспорва само авторството. А като има проблем с автороството, май отиваме на варианта нищожност. Какъв установителен иск тогава? Остават само така наречените удостоверителни административни актове, с които се удостоверяват факти с правно значение. На тях може да им се оспори и съдържанието. Тоест това е единствената хипотеза на чл.128,ал.1, т.8 АПК. Тоест само тези искове излизат от обхвата на ГПК и ще се разглеждат пред административните съдилища.
По отношение на чл.128, ал.3 изхождам от идеята, че повечето административни актове са диспозитивни документи, т.е.е може да им се оспорва само авторството. А като има проблем с автороството, май отиваме на варианта нищожност. Какъв установителен иск тогава? Остават само така наречените удостоверителни административни актове, с които се удостоверяват факти с правно значение. На тях може да им се оспори и съдържанието. Тоест това е единствената хипотеза на чл.128,ал.1, т.8 АПК. Тоест само тези искове излизат от обхвата на ГПК и ще се разглеждат пред административните съдилища.
- turtoise
- Младши потребител
Така е, edit! И това е "напълно логично", само си прочетете ТР № 1/2006 г. и сами ще се убедите. Съдиите от ВАС обаче сега са изправени пред още една, изключително голяма дилема - обжалва се това решение на ВСС от 17.05.2006 г. пред ВАС от трима районни съдии от СРС. Както се досещате, и тези решения не са мотивирани Но да видим!
И нещо по-важно, ако отменят този ИАА на ВСС нали знаете какво се случва с актовете, постановени от тези магистрати - нищожност, защото ще бъдат постановени от незаконен състав. Но крайно време е на това да се нагледаме, за да бъдат дамите и господата от този кадрови орган да разберат най-накрая, че и те са част от единния административен апарат на тази държава и те са длъжни да мотивират своите актове. Но свещенна простота!
И нещо по-важно, ако отменят този ИАА на ВСС нали знаете какво се случва с актовете, постановени от тези магистрати - нищожност, защото ще бъдат постановени от незаконен състав. Но крайно време е на това да се нагледаме, за да бъдат дамите и господата от този кадрови орган да разберат най-накрая, че и те са част от единния административен апарат на тази държава и те са длъжни да мотивират своите актове. Но свещенна простота!
- mitko6
- Потребител
Добро утро, колеги!
Поздравявам всички с откриването на "ловния" сезон! пожелавам успех на всички! Дано да бъдем добре оценени.
Надявам се още днес да получим информация от първа ръка как протича изпита.
Поздравявам всички с откриването на "ловния" сезон! пожелавам успех на всички! Дано да бъдем добре оценени.
Надявам се още днес да получим информация от първа ръка как протича изпита.
- pipelota
- Потребител
Добро утро ! Упех на всички, днес- особено на първите! Сигурно няма да е хич лесно, но дано ни проработи КАСМЕТА навреме. . .
- edit
- Потребител
|
|