начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ИЗПИТИТЕ ЗА АДВОКАТИ И МЛАДШИ АДВОКАТИ СА ПО-РАНО!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: ИЗПИТИТЕ ЗА АДВОКАТИ И МЛАДШИ АДВОКАТИ СА ПО-РАНО!

Мнениеот d_q_d » 23 Апр 2011, 14:58

http://vak.lex.bg/contacts.html - ако имаш предвид този адрес - той е стар, а на телефона не отговаряше никой. Не виждам връзката между проблемите с намирането на адреса на колегията и способността ми да решавам казуси и въобще знанията ми по право.
d_q_d
Младши потребител

Мнениеот d_q_d » 03 Май 2011, 13:31

Колеги, моля някой ако може да даде информация за устния изпит - за колко време горе-долу изпитват един кандидат, често задавани въпроси, неща, на които държат и т.н.? Ще съм благодарен на всеки, явил се на последната, или поне на предпоследната сесия, който сподели впечатленията си. Благодаря ви предварително :)
d_q_d
Младши потребител

Мнениеот iliqna » 03 Май 2011, 17:25

Устният изпит минава сравнително леко, лично мен ме изпитваха не повече от 10-на минути, прекъснаха ме и на трите въпроса, а допълнителни не са ми задавали. Все пак, зависи и кой ще е изпитващия, знам че имаше скъсани колеги при Траян Конов, но май само при него.

п.п. информацията ми е за ноември 2010 г.
iliqna
Младши потребител

Мнениеот street » 04 Май 2011, 10:57

iliqna написа:Устният изпит минава сравнително леко, лично мен ме изпитваха не повече от 10-на минути, прекъснаха ме и на трите въпроса, а допълнителни не са ми задавали. Все пак, зависи и кой ще е изпитващия, знам че имаше скъсани колеги при Траян Конов, но май само при него.

п.п. информацията ми е за ноември 2010 г.

колежке , имам един въпрос относно устния изпит и аз съм бил с теб на изпита ноември , но не дочаках до устния :mrgreen:
Че въпроса ми е на устния, когато те изпитват трябва ли да декламираш без да прекъсваш т.е. да говориш като на студентски изпит или е нещо като полу-разговор с изпитващия.. лично за мен и двата варианта са възможни..
Въпроса ми е такъв ,защото аз лично да декламирам не мога , просто не мога да зубря както се казва... но иначе проблем с тълкуването и намирането на членовете от законите нямам...
Аватар
street
Потребител

Мнениеот chadel » 04 Май 2011, 11:48

Абе не знам, ама ми се струва, че додрапаме ли я до устен, шансовете са големи, защото въпросите от конспекта са толкова огромни като обем (примерно Търговски сделки), че може да се говори много, а на изпитващите надали им се слуша толкова дълго.
chadel
Потребител

Мнениеот d_q_d » 04 Май 2011, 12:20

Така е. Само дано не питат за неща извън конспекта, защото ако трябва да минавам цялото право по отрасли наистина няма как да стане... Но, явно не е чак толкова страшно ако съдя по разликата в броя на списъците на явилите се и успешно положилите изпита кандидати от миналата година.
d_q_d
Младши потребител

Мнениеот amonev » 04 Май 2011, 14:14

Не се плашете от устния.

А на г-н Конов много поздрави, и нека той след това ви осигури работа като изисква толкова.

Измежду правната материя, за разпускане прочетете разказа на Чудомир - "За бог да прости". Няма да се плашите, изпита ще го вземете :D
amonev
Младши потребител

Мнениеот street » 04 Май 2011, 14:46

d_q_d написа:Така е. Само дано не питат за неща извън конспекта, защото ако трябва да минавам цялото право по отрасли наистина няма как да стане... Но, явно не е чак толкова страшно ако съдя по разликата в броя на списъците на явилите се и успешно положилите изпита кандидати от миналата година.

ами какво да ти кажа колега , миналия път от Варна бяхме 47 а 3 го взеха , е аджеба другите 44 толкоз ли сме зле бе ....
че да вземем дружно за си запалим дипломите и правоспособността , защото според една шепичка адвокати 5 броя за никъв чеп не ставаме, като междувпрочем нито един от тях не е държал подобен изпит...
това ми прилича , на следното все едно да ти дадат упътване за устройство и боравене с пистолет , да го наизустиш и след това да искат от теб , без нито едно практическо упражнение да улучиш с 6 патрона 6 десятки от 25 метра... :mrgreen: и акоооо случайно изтървеш една десятка отиваш в "коша"

да не говоря колко хора с опит и стаж са късани по няколко пъти
пфууу чак ме хваща яд..
Аватар
street
Потребител

Мнениеот iliqna » 04 Май 2011, 16:05

chadel написа:Абе не знам, ама ми се струва, че додрапаме ли я до устен, шансовете са големи, защото въпросите от конспекта са толкова огромни като обем (примерно Търговски сделки), че може да се говори много, а на изпитващите надали им се слуша толкова дълго.

Много точно казано!
iliqna
Младши потребител

Мнениеот d_q_d » 05 Май 2011, 15:17

street написа:
d_q_d написа:Така е. Само дано не питат за неща извън конспекта, защото ако трябва да минавам цялото право по отрасли наистина няма как да стане... Но, явно не е чак толкова страшно ако съдя по разликата в броя на списъците на явилите се и успешно положилите изпита кандидати от миналата година.

ами какво да ти кажа колега , миналия път от Варна бяхме 47 а 3 го взеха , е аджеба другите 44 толкоз ли сме зле бе ....
че да вземем дружно за си запалим дипломите и правоспособността , защото според една шепичка адвокати 5 броя за никъв чеп не ставаме, като междувпрочем нито един от тях не е държал подобен изпит...
това ми прилича , на следното все едно да ти дадат упътване за устройство и боравене с пистолет , да го наизустиш и след това да искат от теб , без нито едно практическо упражнение да улучиш с 6 патрона 6 десятки от 25 метра... :mrgreen: и акоооо случайно изтървеш една десятка отиваш в "коша"

да не говоря колко хора с опит и стаж са късани по няколко пъти
пфууу чак ме хваща яд..

Несправедливо е, да. Но, тъй като никога не съм се явявал, а някой колеги ми казват, че бил лесен, други,ч е бил труден не знам на кого да вярвам. Така, че по въпроса дали изпита е труден и късат неоправдано за да си запазят хляба или е лесен, но колегите не са се подготвили като хората не мога да изразя мнение преди и аз да съм се явил. Надявам се да го взема, но ако не успея и са ме скъсали за нещо елементарно поради лош късмет (както ми се случи вече веднъж на държавен), надявам се да имам смелостта да си го призная. Чесно казано и аз познавам пдоготвени и практикуващи юристи, които бяха скъсани. Но познавам и такива, които като ми споделят въпросите, заради които са ги скъсали ми става ясно, че знанията им са зле. Така, че не мога да дам оценка за който или каквото и да е без да го познавам лично. Но, благодаря за информацията, все пак :)
d_q_d
Младши потребител

Мнениеот eliana » 06 Май 2011, 20:12

Стига сте се паникьосвали! Изпитът е лесен- тестът е най-важен , казусите- елементарни в сравнение с това,което ви чака после по делата :D , за устния изпит си научете добре закона за адвокатурата! Отидете свежи,бодри ,отпочинали,
предния ден не си затормозявайте мозъка с хаотично четене! Не преписвайте,а мислете със собствената си глава,особено на теста! Решете си казусите сами, не преписвайте автоматично глупостите на съседа до вас, пък после защо имало много скъсани....И не си мислете,че някой се страхува от вас и си пази хляба.
Това е смешно.
eliana
Потребител

Мнениеот taurus_d » 11 Май 2011, 18:54

Напълно съм съгласен с теб eliana. Колеги, не се плашете толкова. Вярвайте повече на себе си, а не разчитайте на колегите около вас. Препоръчвам ви да не се въвличате в "колективната работа", в която се превръща края на всеки изпит (теста и казусите). Всеки си има собствен стил на решаване. Потренирайте преди изпита. Включете си време. Така ще може да практически да откриете собствения си стил на работа. Ето тук публикуват тестовете и казусите от изминалите изпитни сесии:
http://www.advocenter-bg.com/tests.html
Виждам, че има обаче неточност. Казусите от ноември 2010 не са същите.
Може да погледнете и форумите в лекс-а. Почти след всяка сесия има дискусия за казусите. Ето тук има и за гражданскоправния (в началото) и за наказателноправния казус (към края)
viewtopic.php?f=10&t=44369
Късмет на всички!
taurus_d
Младши потребител

Мнениеот taurus_d » 14 Май 2011, 19:27

Всъщност, теста и казусите от ноември 2010г. публикувани тук:
http://www.advocenter-bg.com/tests.html
са същите от изпитната сесия през юни 2010г.
Писах им да се коригират, ама да видим дали ще го направят.
Някой ако има това дето се падна ноември 2010г. моля, нека го сподели.
taurus_d
Младши потребител

Мнениеот lexham » 21 Май 2011, 19:51

Датите са вече ясни, но пак нищо не се казва за час. В 9 ли ще е на 28ми?

http://vas.bg/Pages/News/Default.aspx?evntid=26052
lexham
Младши потребител

Мнениеот bojko84 » 21 Май 2011, 20:22

абе защо не поработите като юристи в някоя по-голяма фирма, в която да понатрупате опит и самочувствие, а и да имате някакви сигурни доходи през тоя период и тогава натрупвайки първоначалния опит да придобиете правоспособността по право...аз лично така направих и след няколко месеца навършвам 5 години юридически стаж...
bojko84
Нов потребител

Мнениеот taurus_d » 21 Май 2011, 21:53

Ето колега lexham тук е указано:
http://vas.bg/Pages/News/Default.aspx?evntid=26033
taurus_d
Младши потребител

Мнениеот d_q_d » 22 Май 2011, 01:52

bojko84 написа:абе защо не поработите като юристи в някоя по-голяма фирма, в която да понатрупате опит и самочувствие, а и да имате някакви сигурни доходи през тоя период и тогава натрупвайки първоначалния опит да придобиете правоспособността по право...аз лично така направих и след няколко месеца навършвам 5 години юридически стаж...

И аз така си мислех, че ще мога да направя, но почти няма голяма компания, където да наемат юристи без стаж за някаква по-читава заплата (мин.500-600 лв.). И единствения начин да наберем стаж е служебната защита, което пък не пречи пак да се кандидатства за работа или да с явява човек по конкурси... То човек закачи ли се някъде поне година-две стаж да направи, да понаучи език и после много по-лесно се намира работа. Ама в началото е зора...
d_q_d
Младши потребител

Мнениеот lexham » 22 Май 2011, 11:19

Някой да има тестa и казусите от 11.2010? В advocenter-bg.com отново публикуваните тестове и казуси за 11.2010, са същите като от 6.2010, а на страницата на ВАС дава грешка, като пробвам да отворя списание "Адвокатски преглед"
lexham
Младши потребител

Мнениеот chadel » 22 Май 2011, 12:14

d_q_d написа:И аз така си мислех, че ще мога да направя, но почти няма голяма компания, където да наемат юристи без стаж за някаква по-читава заплата (мин.500-600 лв.).

Че кое му е читавото на такава заплата бе колега?! Става, ако си от София или имаш апартамент. Ако си на квартира, като дадеш 250-300 лв на месец и то не ти остава за екзистенц минимума. Поне 800-900 е МИНИМУМЪТ, според мен..
chadel
Потребител

Мнениеот taurus_d » 22 Май 2011, 13:13

ГРАЖДАНСКОПРАВЕН КАЗУС - НОЕМВРИ 2010

Иванка Цонева живеела сама и понеже била на възраст искала някой да се грижи за нея. Договорила се с Жулиета Петрова да й прехвърли собствеността върху притежавания от нея тристаен апартамент в гр. София срещу задължение за издръжка и гледане, от страна на Петрова. На 22.06.2006 г. Сключили договора пред нотариус, като Цонева си запазила правото на ползване върху имота докато е жива. Още на следващия ден Петрова започнала да й превежда с пощенски запис по 200 лв/месечно като считала, че това е достатъчно за да изпълни задълженията си към Цонева. При сключване на сделката Петрова е била в брак с Димитър Петров.
Няколко месеца по-късно, (мисля, че беше 2007 г.) здравословното състояние на Цонева се влошило и поради двигателни проблеми, същата не можела да се обслужва сама. Изпратила нотариална покана на Петрова, последната да се грижи и да я издържа, но Петрова не предпиела никакви действия. Поради тази причина Цонева отишла в провинцията при своя сестра, която да се грижи за нея. На следващия ден Петрова сключила безсрочен договор за наем с Николов.
През 2008 г. Цонева предявила иск в съда за разваляне на договора, сключен между нея и Петрова. Петрова получила исковата молба, ведно с представените с нея писмени доказателства. Петрова заявила на Цонева, че желае да изпълнява задълженията си, но тя отказала.
Петрова нито депозирала отговор, нито се явила в съдебно заседание, нито представила доказателства, нито направила доказателствени искания, но след това Петрова веднага прехвърлила апартамента на брат си Георги Стоянов чрез дарение.
В откритото заседание Цонева направила искане за постановяване на неприсъствено решение. Съдът, обаче, отхвърлил искането на Цонева.
1. Налице ли е неточно изпълнение на договора, от страна на Петрова, по отношение на Цонева? Ако да - от кой момент?
2. Срещу кои страни следа да бъде придявен иска за разваляне? Защо?
3. Следва ли да бъде конституиран в процеса наемателя Николов? Ако да - защо и до кой момент? Възможно ли е Цонева да се върне да живее в апартамента преди да е развален договора за издръжка и гледане?
4. Налице ли е забава на кредитора относно отказа на Цонева да приеме изпълнението на Петрова?
5. Каква е сделката за дарение по отношение на Цонева?
6. Правилно ли съдът е отхвърлил искането за постановяване на неприсъствена решение?
taurus_d
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити