начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Младши инспектор в Агенция Митници-конкурс vol. 1

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Младши инспектор в Агенция Митници-конкурс

Мнениеот nadenka » 03 Авг 2012, 14:20

Здравейте и от мен:) Преди всичко искам да благодаря на всички , които споделиха опита си от изминалия изпит. Регистрирах се във формума , защото дискусията е много интересна и оживена , но това , което ме озадачи , че доста хора се втелясаха по въпроси относно " Гъсеници ", летящи учители " и мечки с жълти ъгли " и подобни щуротии, а никой не изкоментира понятия и термини от законите и пр. Всеки , според мен , който има минимални претенции би се справил , абстрахирайки се от животински и други термини . Относно Integrity check-a и там няма страшно , правила съм този тест на работата , на която съм в момента , точно на екипа Николов- Занов, моя съвет бъдете честни , отговаряйте искрено и донякъде отговорите трябва да са първосигнални , замислиш ли се - после те хващат :). Така че моя съвет , вместо да търсим дали има твърди лъвиве , които реват , нека да си седнем на дупетата и да си прочетем посочения материал. Пожелавам успех на всички - на тези , които положиха изпита и на тези , които им предстои . :)
P.S. Извинявам се ако си повтарям мнението , но имам малък проблем с нета и не мога да получавам навреме обратна информация !
nadenka
Нов потребител

Мнениеот fifi83 » 03 Авг 2012, 14:36

nadenka написа:Здравейте и от мен:) Преди всичко искам да благодаря на всички , които споделиха опита си от изминалия изпит. Регистрирах се във формума , защото дискусията е много интересна и оживена , но това , което ме озадачи , че доста хора се втелясаха по въпроси относно " Гъсеници ", летящи учители " и мечки с жълти ъгли " и подобни щуротии, а никой не изкоментира понятия и термини от законите и пр. Всеки , според мен , който има минимални претенции би се справил , абстрахирайки се от животински и други термини . Относно Integrity check-a и там няма страшно , правила съм този тест на работата , на която съм в момента , точно на екипа Николов- Занов, моя съвет бъдете честни , отговаряйте искрено и донякъде отговорите трябва да са първосигнални , замислиш ли се - после те хващат :). Така че моя съвет , вместо да търсим дали има твърди лъвиве , които реват , нека да си седнем на дупетата и да си прочетем посочения материал. Пожелавам успех на всички - на тези , които положиха изпита и на тези , които им предстои . :)
P.S. Извинявам се ако си повтарям мнението , но имам малък проблем с нета и не мога да получавам навреме обратна информация !

Проблемът с гъсениците и рибите е, че времето е малко. :mrgreen: Не е трудно, но реално за може би 5-6 твърдения, всяко с по 5-6 подусловия имахме към две минути и половина. По груби сметки около 5 секунди на подусловие. (Може и да греша, не помня колко точно бяха на брой и колко врме имахме). :lol: Звучи смешно, но времето наистина беше препъни камъкът. А за теста за професионалната компетентност има достатъчно време. Не че е елементарен, но там или го знаеш или не. :)
fifi83
Младши потребител

Мнениеот daritt » 03 Авг 2012, 15:43

nadenka написа:Здравейте и от мен:) Преди всичко искам да благодаря на всички , които споделиха опита си от изминалия изпит. Регистрирах се във формума , защото дискусията е много интересна и оживена , но това , което ме озадачи , че доста хора се втелясаха по въпроси относно " Гъсеници ", летящи учители " и мечки с жълти ъгли " и подобни щуротии, а никой не изкоментира понятия и термини от законите и пр. Всеки , според мен , който има минимални претенции би се справил , абстрахирайки се от животински и други термини . Относно Integrity check-a и там няма страшно , правила съм този тест на работата , на която съм в момента , точно на екипа Николов- Занов, моя съвет бъдете честни , отговаряйте искрено и донякъде отговорите трябва да са първосигнални , замислиш ли се - после те хващат :). Така че моя съвет , вместо да търсим дали има твърди лъвиве , които реват , нека да си седнем на дупетата и да си прочетем посочения материал. Пожелавам успех на всички - на тези , които положиха изпита и на тези , които им предстои . :)

Няма как да не се "втелясаме", при условие че това беше 1/3 от нашия тест. Казвам го от името на бургазлии.
Молбата ми е, всеки който е преминал вече теста, да споделя конкретни въпроси и отговори , а не да прави цялостен анализ на самия изпит. Изводите всеки може да си ги направи сам за себе си след това.
aris_koen не се е появил, дали още го разпъват на кръст :)
daritt
Младши потребител

Мнениеот vanci86 » 03 Авг 2012, 16:02

Колеги,искам да попитам нещо във връзка с ''камилите'',''мечките''и т.н.Относно тези твърдения трябва да изберем вярно/грешно или има с няколко отговора(съответно може и с няколко верни отговора)?
Благодаря!
vanci86
Младши потребител

Мнениеот fifi83 » 03 Авг 2012, 16:07

vanci86 написа:Колеги,искам да попитам нещо във връзка с ''камилите'',''мечките''и т.н.Относно тези твърдения трябва да изберем вярно/грешно или има с няколко отговора(съответно може и с няколко верни отговора)?
Благодаря!

Имаш около 5-6 от следното:

Всички акули не могат да плуват. Всички акули имат криле.

а/ акулите без криле не могат да плуват
б/ някои акули нямат криле
в/ всички акули, които имат криле, не могат да плуват
г/ акулите не могат да плуват, защото имат криле
д/ акулите не могат да плуват и те нямат криле

На листа с отговорите трябва да отбележиш за всяка една подточка дали е вярно или грешно.
:)
fifi83
Младши потребител

Мнениеот vanci86 » 03 Авг 2012, 16:17

fifi83,Благодаря за изчерпателният отговор,а по останалите модули от 1 част да кажеш нещо?
Огромни благодарности отново!
vanci86
Младши потребител

Мнениеот vaness » 03 Авг 2012, 16:24

vanci86 написа:fifi83,Благодаря за изчерпателният отговор,а по останалите модули от 1 част да кажеш нещо?

Ако си направиш труда да се върнеш по-назад във темата и да прочетеш ще разбереш доста неща за останалите модули от 1-ва част. Всеки е споделил подробно каквото си спомня от теста и то от различните варианти :)
vaness
Потребител

Мнениеот gmhgmh » 03 Авг 2012, 16:29

http://www.testove.bg/articles/index/9
Прегледай и другите тестове
Последна промяна gmhgmh на 03 Авг 2012, 17:00, променена общо 1 път
gmhgmh
Младши потребител

Мнениеот fifi83 » 03 Авг 2012, 16:42

vanci86 написа:fifi83,Благодаря за изчерпателният отговор,а по останалите модули от 1 част да кажеш нещо?

Ще ти кажа какво помня, но най-добре изчети предните страници на форума, защото не знам дали помня всичко. :D
Може би са общо към 8-10 " задачи". Под "задачи" разбирай общо условие и след това различен брой "подзадачки", като начинът, по който се решават е еднакъв или сходен.
Казвам ги в разбъркан ред:
1. Три части от фигура, като трябва да си представиш ако се "сглобят" частитите каква фигура ще се получи. Като вариант са дадени може би 5 възможни готови фигури.Фигурите са в ена равнина, не е триизмерно. Математиката ми е малко далечна, така че ме извинете. :) Условието е едно и имаш 5-6 разновидности на задачата.
2. Пак фигури. Дадени са две фигури, които се отнасят една към друга, по форма, цвят и т.н. Дадена е трета фигура, която трябва да се отнася към четвърта фигура, по начин както първата към втората. Четвъртата фигура трябва да се намери от посочени фигури. Това го има в IQ тестовете. Пак повтарям не е само едно подусловието, а няколко.
3. Таблица с валежите, минимални и максимални температури за три града, през пет години.
Само си представете таблицата колко колонки има. :mrgreen:
И подусловията са да се опередели града с най-голяма температурна амплутуда и т.н Тук въпросите не ги помня. Но бяха мисля 5.
4. Задачки. Тук са задачките с асансьора, тунела и т.н. Няколко задачки за 4 клас, които трябва да се сметнат наум.
5. Гъсениците, котките и т.н. Няколко твърдения, като под всяко има около 5 подточки и за всяка подточка трябва да се каже дали е вярно или грешно.
6. Изказани твърдения.( Не знам дали точно твърдения е точната дума). Под всяко "твърдение" около 5-6 пак изречения, за които трябва да се определи дали е факт или мнение. Това е различно от гъсениците и котките.
7. Числовите редици. Редове от числа, мисля че бяха 8. Трябва да се определи последното число.

Това е от Варна. Може и да изпускам нещо. Ако се сетя, ще пиша. Дано да съм била полезна. :)
fifi83
Младши потребител

Мнениеот vanci86 » 03 Авг 2012, 17:00

Много изчерпателен отговор,сега остава само да го реша,хахахах.Много благодаря за разяснението и ти желая късмет на твоят тест!
vanci86
Младши потребител

Мнениеот fifi83 » 03 Авг 2012, 17:06

vanci86 написа:Много изчерпателен отговор,сега остава само да го реша,хахахах.Много благодаря за разяснението и ти желая късмет на твоят тест!

На теб може да ти се падне въвсем друг вариант. И всичко това трябва да се направи за 25-30мин. :D Почти не тая надежди, че ще ми се обадят за интервю. Не е важното точните примери, а да знаете какво ви очаква на теста. Трябва пълна концентрация, на 102%.
fifi83
Младши потребител

Мнениеот vanci86 » 03 Авг 2012, 17:30

Така е,благодаря за съвета,но сама разбирате,че едно е вкъщи да се пробваш,съвсем различно е на митническият хронометър в комбинация с всички странични фактори,все пак ще се пробвам,току виж късмет,хаахахах
vanci86
Младши потребител

Мнениеот frangolita » 03 Авг 2012, 19:57

гр.Русе, показаха Ви в новините по БНТ2 /за сега не намирам линк/.
Конкретно за този град казаха, че избраните кандидати, ще бъдат назначени на работа до края на м.Август
frangolita
Младши потребител

Мнениеот megan_lb » 03 Авг 2012, 20:12

Здравейте и от Русе!
Тестът за интегритет няма да го коментирам. Разбрахме, че при него няма верни отговори.
Тестът за интелигентност като конкретни задачи - също мисля, че няма с какво повече да помогна. Единственият съвет, който мога да дам е да прочетете бързо и внимателно инструкцията за решаване на всеки модул (общо 3) от теста. От тях разбрах следното:
- по модул Първи (7 таблици или графики с много данни и с по 3-4 въпроса към всяка), че, ако се изисква конкретен отговор, който не може да се извлече от данните в таблицата - то твърдението е ГРЕШНО. Иначе за тези отговори, които следват по необходимост от данните в таблицата -- съответно ВЯРНО или ГРЕШНО.
- по модул Втори (7-8 задачи с предпоставките от рода на "чаши, пеперуди, гъсеници и т.н.), че за всяко изведено твърдение (около 3-4 към всяка задача), трябва да се посочи дали е ВЯРНО или ГРЕШНО, a не само да се отбележи вярното. Освен това ясно бе посочено, че за някои от задачите може да има повече от едно ВЯРНО твърдение. Не видях в инструкцията дали има задачи без нито едно, но според мен имаше и такива.
Имайте предвид, че в Русе всички групи решавахме вариант 2 от изпитните тестове. Така че не знам дали и за оставащите градове ще са същите инструкции и задачи.
- по модул Трети - към 30-тина твърдения, за които да се определи дали са МНЕНИЕ ИЛИ ФАКТ. Време 2 минути. Не стига дори за прочитането им.
Времето, което дават за запознаване с инструкциите към задачите не се включва във времето за решаването им, но също е много кратко. Използвайте го пълноценно.

От теста за професионална компетентност:
Кой събира принудително наложените глоби и имуществени санкции?
- НАП
- Митническите органи
- Държавен съдебен изпълнител (Извинявам се, че въпросите и отговорите не ги цитирам точно)

В кои нормативни актове са описани СЪСТАВИТЕ на адм. нарушения и съответните санкции?
- Закон за нормативните нарушения и наказания.
- специалните закони - ППЗМ, ЗМ, ЗАДС, ЗМГО...
- И още един който не си спомням

В какъв срок може да се прекрати административно наказателно производство по закона за митниците и ЗАДС чрез споразумение м/у нарушителя и адм.наказващия орган?
- 30 дни от предявяването на акта за установяване на админ.нарушение
- 14 дни от незнам си какво
- седем дни от предаването на наказателното постановление на прокурор....

Кога влиза в сила споразумението? - Вече беше писано по този въпрос.

Кой издава разрешени за откриване и експлоатация на данъчен склад?
-Директорът на "АМ"

Кой издава наказателните постановления по закона за Митниците и закона за акцизите и дан.складове?

Какво е "Бандерол"? - Отговорите бяха еднакви с изключение на последната част: "които се закупуват от министерството на финансите / закупуват от НАП / закупуват от митниците"

Държавен служител е:?

Митн.органи осъществяват дейността си в:
а) гКПП-тата
б) цялата страна
в) "а"и "б"

Каква сума подлежи на деклариране при превеждането и от и към трети страни?
-5000 евро
-10000 евро
-15 000 евро

Благородни метали са:?
Какви действия извършват митн.органи при СЪМНЕНИЕ за нарушени права по закона за авторското право, марките и геогр.означения и сходните им права?
При задържане на стоки митническите органи уведомяват:?

За други в момента не се сещам.
megan_lb
Младши потребител

Мнениеот ani_fer » 03 Авг 2012, 20:22

От всичко казано до тук разбрах, че Вариантите 1 и 2 се различават не само по примери, но и по самата им структура.... при нас модулите бяха около 10(всяка страничка на книжката беше различен модул с по 1 задачка, съдържаща по 7-8 условия) и имаше по-голямо разнообразие от задачки :) това както и да е... озадачи ме най-вече това, че времето за запознаване с условието и примера в Русе не е влизало във времето за решаване на теста, а във Варна влизаше... странно!
ani_fer
Потребител

Мнениеот vanci86 » 03 Авг 2012, 20:40

Благодарим за доброто писание,само искам да попитам как се попълва модула с МНЕНИЕ/ФАКТ?Има го на бланката за отговори или?
Благодаря!
vanci86
Младши потребител

Мнениеот megan_lb » 03 Авг 2012, 20:48

Да, бланката представлява един лист с три сектора за съответните модули. Отговорите за модула с фактите и мненията са зададени
ето така: ФАКТ МНЕНИЕ

1...... ( )................( )
2.......( )................( )
3.......( )................( )
И Така нататък. Само че вместо скоби е едно празно квадратче, върху което трябва да поставиш знак съответно като отговор към първи, втори, трети въпрос.... дали е факт или мнение.
megan_lb
Младши потребител

Мнениеот lioness85 » 03 Авг 2012, 22:02

От aris_koen ни вест, ни кост... Да се радваме ли или да се страхуваме... :D Дано се черпи някъде!
lioness85
Нов потребител

Мнениеот rachonek » 03 Авг 2012, 22:28

От Русе само да кажа, че това с времето е наистина много гадно. До никъде не стига за първите два модула на изпита за интелигентност. Когато решават примерни тестове си викам, ей че лесно, а не е така. За жалост не мога да се сетя за въпросите сега, но бяха много объркващи. Както каза другата колежка от Русе може и да е имало въпроси без верен отговор, защото според мен имаше, но не беше посочено в упътването. А модула с " факт " или "мнение" е много забатачен. Имаше въпрос от сорта "Повечето ппенсионери живеят на ръба на мизерията"- Факт или мнение е това - нещо такова. От твърденията - имаше въпроси от една таблица да извадиш изводи. Примерно едната беше за смъртност при катастрофи в различните части на Германия. Въпросите бяха от сорта на - вярно ли е, че в провинция Б... катастрофите са с най-малък процент от еди си кои. При Б.... има най-голям спад на смъртността. Имаше и един странен за объркване на противника :) - През 1996г. ш предградие Б..... жителите са били между 300 000 и 600 000 хиляди? Казвам объркващ защото таблицата беше с катастрофи и брой жертви, никъде нямаще популация. И така на татък.Имаше въпрос да се извадят дани от диаграми за броя туристи (български и чуждестранни) и нощувки. ? - Вярно ли е, че през година 0 пренущувалите туристи са били повече от тези през година 7?. Вярно ли е. че повечето чуждестранни туристи пренощуват? А теста за компетентност не беше труден, поне за мен добре, че не направих грешката да НЕ чета, а седнах и си прочетох законите. Видях, че колежката е изброила някои от "изпадналите" се :) ако се сетя още нещо ще пиша. Късмет на Всички.
rachonek
Нов потребител

Мнениеот frenchi » 03 Авг 2012, 22:55

ужасен е теста.като видях посл коментари и как доста хора са намерили логика се депресирах направо.За законите даже и 2 прочита не са лоши
frenchi
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити