- Дата и час: 19 Дек 2024, 17:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
интересно е сега колегите да споделят как протича устния, кой е хабилитираното лице в комисията. Много кандидати ли се явяват - 40 на ден?
- Mar4elo
- Младши потребител
didilex написа:Моля, някой от колегите, които са се явявали днес на устен изпит да сподели как протича.
Мненията са противоречиви. Аз лично съм много доволен, но имаше колеги, които ги въртяха много, особено пък ако някъде объркваха някоя думичка. Имаше и кандидати с оценка 2, които се явиха, имаше и отказали се, въпреки че комисията едва ли не на сила ги караше да кажат нещо по въпросите.
Относно процедурата - преди започване на изпита, комисията определи до 13 ч. да се явят кандидатите до 25 място вкл. в списъка, от 13 до 14 ч. почивка, а след 14 ч. - останалите кандидати. Това обаче не беше спазено, защото имаше колеги от провинцията, които бързаха, т.к. ще си пътуват обратно. Иначе явилите се бяха около 25-30 кандидати. 1 кандидат се изпитваше за около 10-15 минути, като в зависимост от отговорите му, му се задаваха допълнителни въпроси по изтеглените или по целия конспект. Оценката не се казва веднага. Освен това носете си бели листа, защото днес не ни дадоха .
Хабилитираните лица са проф.Димитър Михайлов и доц.Георги Боянов, но те почти не задават въпроси. Въпросите се задават най-вече от председателката на комисията, която е наказателна съдийка, но тя задаваше и доста граждански въпроси.
Последна промяна abcde на 30 Юли 2007, 17:57, променена общо 1 път
- abcde
- Младши потребител
Задават ли се въпроси от съдебната практика или се набляга на теоретичните познания?Ще е интересно да се знае какви допълнителни въпроси се задават.
- sea._
- Младши потребител
sea._ написа:Задават ли се въпроси от съдебната практика или се набляга на теоретичните познания?Ще е интересно да се знае какви допълнителни въпроси се задават.
Поне аз, докато си развивах въпросите и чаках да ме изпитат, не чух да задават въпроси от съдебната практика, но задълбаваха много в теорията. Дори проф.Михайлов направи забележка на останалите членове на комисията, че това все пак е конкурс за работа, а не семестриален или държавен изпит.
- abcde
- Младши потребител
didilex написа:А, бихте ли казали, кога се разбират резултатите от изпита след като не ги съобщават веднага?
Оценките от устния се публикуват заедно с класирането, т.е. в 7 - дневен срок от последния изпитен ден 20.07.
- abcde
- Младши потребител
sea._ написа:Може ли да ни кажете някакви примерни въпроси, които комисията е задавала допълнително?
Мен и тримата преди мен ни питаха само по изтеглените въпроси.
Затова пък доста питаха. Задаваше въпроси най-много Д. Михайлов и по-малко - две от съдийките. Не че те забиват, но определено не винаги въпросите им са лесни, искаха по-задълбочени знания, не повърхностни.
Колегите пред мен много не ги слушах, но доста ги въртяха. Единия го питаха подробно за отделни състави на престъпления по транспорта и престъпления, свързани с наркотици. Останалите въпроси към колегите пред мен не ги помня, защото бях заета с писане.
Не винаги беше ясно за всяка блондинка като мен какво точно се има предвид с въпроса. Например на мен ми се паднаха документни престъпления и ме питаха какви видове състави на престъпленията от тази глава има. Аз казах: съставяне на нов документ, преправяне, използване и унищожаване, ако правилно Ви разбирам въпроса. Отговориха ми леко строго, че въпросът е пределно ясен, но не ми казаха верния отговор, не ми казаха деление на видове по какъв признак имат предвид (може да се подразбира, обаче не се сещам), и така и не разбрах дали ми одобриха отговора и дали съм разбрала правилно въпроса.
Може би обаче причината е просто в това, че лично аз съм пО на "Вие" с наказателното, а на друг въпросите няма да му се видят трудни. Не знам.
Ако на някой случайно му се падне въпросът за документните престъпления, нека има предвид, че не одобряват термина "неверен документ", държат на израза от НК "документ с невярно съдържание" (вероятно така и трябва, де). Искаха също дефиниция за документ и не ми харесаха моята - писмено изявление на определен език с правно значение. Още елементи имало.
-
portokal - Старши потребител
Portokal,
колко въпроса се теглят?
От наказателно ти се е паднало за Документни престъпления? А от гражданското какво ти се падна? Един въпрос или два?
Г. Боянов беше ли в комисията или само Михайлов? За документните престъпления откъде чете, че не се сещам за учебник по този въпрос.
Разкажи повече за устния изпит.
колко въпроса се теглят?
От наказателно ти се е паднало за Документни престъпления? А от гражданското какво ти се падна? Един въпрос или два?
Г. Боянов беше ли в комисията или само Михайлов? За документните престъпления откъде чете, че не се сещам за учебник по този въпрос.
Разкажи повече за устния изпит.
- fixxxer
- Потребител
Чл.93НК
5. "Официален документ" е този, който е издаден по установения ред и форма от длъжностно лице в кръга на службата му или от представител на обществеността в кръга на възложената му функция.
6. "Неистински документ" е този, на който е придаден вид, че представлява конкретно писмено изявление на друго лице, а не на това, което действително го е съставило.
Последното наистина се отличава от това което е прието в гражданскопроцесуалното право.Иначе portokal,стискам палци за теб.
5. "Официален документ" е този, който е издаден по установения ред и форма от длъжностно лице в кръга на службата му или от представител на обществеността в кръга на възложената му функция.
6. "Неистински документ" е този, на който е придаден вид, че представлява конкретно писмено изявление на друго лице, а не на това, което действително го е съставило.
Последното наистина се отличава от това което е прието в гражданскопроцесуалното право.Иначе portokal,стискам палци за теб.
- nemesis
- Младши потребител
Два въпроса, както винаги. Един от гражданската част на конспекта и един от наказателната. Може да ти се падне всичко - процес ИЛИ материалноправен въпрос. От гражданското право ми се падна недействителност на сделките (хубав въпрос, впрочем и другият ми въпрос обективно не беше никак лош). Не ме и слушаха много по ндействителността, прекъснаха ме - но и да ме бяха разпитвали, мисля, че си го знаех. Самата комисия отбеляза: а, този въпрос ви е познат от писмения изпит.
За документните престъпления четох (не падай от стола) от един учебник от 1956 година на Ненов, по който някога е учил бащата на една моя приятелка, а след това и тя самата. Между другото, готин си е, върши работа. Но основно особената част я четох от самия НК - нали трябва да поназнайваш и съставите, щом не ползваш закона. Е, тук-таме от практика (тълкувателни решения), тук-таме от споменатия учебник... Както казах, в наказателното не съм много в свои води.
Имаше един по-млад мъж от Михайлов, но едва ли е бил Боянов, по-скоро предположих, че е съдия. Не ми се рови в нета да гледам има ли мъж съдия в комисията, пък и все тая. Ако не греша, в комисията има по един хабилитиран член, другият е резервен?
Не знам какво да кажа още за устния изпит. Все пак впечатленията ми са само от мен и от каквото видях, докато пишех. Малко строго се държат, на моменти леко ехидно (не с мен), но леко. На мен въпросите от НП и НПроцес, които задават, не ми се видяха лесни, но може да е субективно усещане. Искаха подробности. Предполагам, че няма да оценяват много ларж, но не знам. Знаеш, че не съобщават оценките.
Не се настройвайте за лесно според мен, но то си е като на всеки изпит.
За десерт или пък за "добре дошъл" питат понякога къде си учил, друг път къде работиш. Мен ме питаха второто. Някои колеги смятаха, че ако не ти харесат университета, това може да не ти се отрази добре на оценката - не знам - едва ли, но не знам.
За документните престъпления четох (не падай от стола) от един учебник от 1956 година на Ненов, по който някога е учил бащата на една моя приятелка, а след това и тя самата. Между другото, готин си е, върши работа. Но основно особената част я четох от самия НК - нали трябва да поназнайваш и съставите, щом не ползваш закона. Е, тук-таме от практика (тълкувателни решения), тук-таме от споменатия учебник... Както казах, в наказателното не съм много в свои води.
Имаше един по-млад мъж от Михайлов, но едва ли е бил Боянов, по-скоро предположих, че е съдия. Не ми се рови в нета да гледам има ли мъж съдия в комисията, пък и все тая. Ако не греша, в комисията има по един хабилитиран член, другият е резервен?
Не знам какво да кажа още за устния изпит. Все пак впечатленията ми са само от мен и от каквото видях, докато пишех. Малко строго се държат, на моменти леко ехидно (не с мен), но леко. На мен въпросите от НП и НПроцес, които задават, не ми се видяха лесни, но може да е субективно усещане. Искаха подробности. Предполагам, че няма да оценяват много ларж, но не знам. Знаеш, че не съобщават оценките.
Не се настройвайте за лесно според мен, но то си е като на всеки изпит.
За десерт или пък за "добре дошъл" питат понякога къде си учил, друг път къде работиш. Мен ме питаха второто. Някои колеги смятаха, че ако не ти харесат университета, това може да не ти се отрази добре на оценката - не знам - едва ли, но не знам.
-
Немезис,
Това за "неистински документ" и аз съм го забелязала (открих топлата вода) - за НК неистински е синоним само на неавтентичен.
Аз говоря за израза "неверен документ" (свидетелстващ документ, който удостоверява неверни обстоятелства), което е според мен чист синоним на "документ с невярно съдържание" и едва ли има опасност от объркване, но явно като израз не го одобряват за наказателното право. С една дума, внимавайте за терминологията.
Това за "неистински документ" и аз съм го забелязала (открих топлата вода) - за НК неистински е синоним само на неавтентичен.
Аз говоря за израза "неверен документ" (свидетелстващ документ, който удостоверява неверни обстоятелства), което е според мен чист синоним на "документ с невярно съдържание" и едва ли има опасност от объркване, но явно като израз не го одобряват за наказателното право. С една дума, внимавайте за терминологията.
-
Отворете си Аписа на чл. 308 или. чл. 309 от НК, натиснете за практика и идете най-накрая там има лекция точно за престъпланията по чл. 308-309 от НК и чл. 311-312 от НК- респ. документна/материална/ подправка и лъжливо документиране.Лекцията на МАНОЛОВА е прекрасна и достъпна-синтезирана, а прави и съпоставка с други престъпления-съотношение на поглъщане, реална разнородна съвкупност и др.Незнам дали там имаше и др. лекция на Д.МИХАЙЛОВ относно новите специални състави на тези престъпления-визов стикер и т.н.Не мога точно да ви кажа, тъй като е много късно и съм на компютъра на детето, където нямам АПИС
- odil7102
- Младши потребител
Значи, както се и предполагаше, хич няма да е лесно....
А по колко човека горе-долу се явяват на ден?
Колко души влизат първоначално?
Като цяло бързо ли върви или се точи много изпита, че аз хич не обичам да вися по изпити...
А по колко човека горе-долу се явяват на ден?
Колко души влизат първоначално?
Като цяло бързо ли върви или се точи много изпита, че аз хич не обичам да вися по изпити...
- stanimiraa
- Младши потребител
Mar4elo написа:Portokal, според теб комисията има ли оценките от писмения пред себе си?
Вероятно ги има, а и мисля, че е нормално. Аз лично не видях, но според колегите ги имала. Били поглеждали от време на време в някакъв друг списък.
-
Имат протоколите от писмения изпит и си ги поглеждат преди да ви изпитват. И това е за всички комисии. Не мисля, че е редно да го правят, защото по този начин се създава предварителна субективна нагласа към изпитвания, но .....Да живее стъкмистиката.
Иначе, като отношение не съм забелязал да има някакво особенно показно заяждане, освен обичайните за определени лица опити за себеизтъкване чрез не особенно ясни въпроси. Въпреки това не е болка за умиралка. Бъдете спокойни, концентрирани и учтиви и няма проблеми. Ако не ви е ясен въпроса - учтиво помолете да го конкретизират.... няма да ви откажат. В никакъв случай не мълчете ако не разберете какво ви питат, защото веднага приемат, че не знаете.
Поздрави и успех.
Иначе, като отношение не съм забелязал да има някакво особенно показно заяждане, освен обичайните за определени лица опити за себеизтъкване чрез не особенно ясни въпроси. Въпреки това не е болка за умиралка. Бъдете спокойни, концентрирани и учтиви и няма проблеми. Ако не ви е ясен въпроса - учтиво помолете да го конкретизират.... няма да ви откажат. В никакъв случай не мълчете ако не разберете какво ви питат, защото веднага приемат, че не знаете.
Поздрави и успех.
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
Колеги, моля ви нека някой, който е бил днес на изпита за районни съдии-гражд право, да каже дали се теглят въпроси и от наказателното и въобще как минава
- shturka
- Младши потребител
|
|