начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот scribtor » 10 Окт 2006, 18:17

kasidi написа:Привет на всички!Форума се оживява отново ,предчувствайки наближаващите по-силни емоции!
Охо-Бохо е прав ,че отговорите на скрибтор не са съвсем точни.Според мен сосъбствениците на УПИ,в който се узаконява въпросната сграда са и собственици/съсобственици/на други две сгради в същия УПИ,така че те освен че са съсобственици на парцела имат и ограничени вещни права върху него и във всички случаи попадат в кръга на ЗЛ съгл.чл.149 ал.1т.1 ЗУТ.От тук насетне казуса отива към решение:отменя заповед на Н-ка на РДНСК.....

Привет на всички!
Хайде да потълкуваме чл. 149 и да видим кои са З.Л. За яснота и прегледност, ще го копирам, та да е пред обите ни:
"....Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) За издаденото разрешение за строеж от главния архитект на общината (района) или за отказа да се издаде такова разрешение се съобщава на заинтересуваните лица при условията и по реда на Гражданския процесуален кодекс . Отказът се прави само по законосъобразност, като се посочват конкретните мотиви за това.

(2) Заинтересувани лица по ал. 1 са:
1. в случаите на нов строеж, пристрояване или надстрояване на заварен строеж - възложителят, собствениците и носителите на ограничени вещни права в поземления имот, лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на специален закон;
2. в случаите на преустройство и промяна на предназначението на заварен строеж - лицата по чл. 38, ал. 3 и 4 и чл. 39, ал. 2 ;
3. в случаите по чл. 185, ал. 1 и 2 - собствениците и носителите на ограничени вещни права в сградата, съответно собствениците в етажната собственост.

(3) Разрешението за строеж заедно с одобрения инвестиционен проект или отказът за издаването му могат да бъдат обжалвани от заинтересуваните лица по законосъобразност пред началника на регионалната дирекция за национален строителен контрол в 14-дневен срок от съобщението за издаване на съответния акт.

Съгл. ал.3, правото на жалба/пред РДНСК/принадлежи само на З.Л.
Кои са З.Л.?- отговор дава, ал.2 - само тези лица и никой друг /поне за сега, според константната практика на ВАС/ са З.Л. Но......за различните хипотези З.Л. са различни! Ал. 2 визира няколко различни хипотези. Да видим в коя хипотеза сме?
И за по-лесно нека разсъждаваме, по "метода на изключването".
1. не налице "случай на нов строеж, пристрояване или надстрояване на заварен строеж"! Защо? Защото в този случай се иска нов застроен обем. Уловката в казуса е, че преустройството на банята е в съществуващия застроен обем. Т.е. категорично не е т.1.

По дрегите точки ще продължа по-късно, тъй като ми се налага спешно да изляза. Така че - до скоро.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот oho_boho » 10 Окт 2006, 19:20

Виж § 21 ЗУТ, който дава легална дефиниция на заварен строеж. Виж и § 5, т. 38 ЗУТ Строежи" са надземни, полуподземни, подземни и подводни сгради, постройки, пристройки, надстройки, огради, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, благоустройствени и спортни съоръжения, както и техните основни ремонти, реконструкции и преустройства с и без промяна на предназначението. Доколкото разбрах, първоначалната сграда е била незаконна, така че тя не е "заварена". Следователно, става въпрос за "нов" стореж, а носителите на вещни права върху УПИ-то, върху което е изградена незаконния строеж, са заинтересовани лица - арг. § 184, ал. 9 ЗУТ. Но това дали е "нов" строеж или пристрояване или надстрояване на "заварен" строеж няма никакво значение, защото това изграждане на баня си е "строеж" по см. на § 5, т. 38 ЗУТ, като за неговото разрешаване, респ. узаконяване, заинтересавани са всички лица, носители на вещни права в УПИ-то.
oho_boho
Потребител

Мнениеот scribtor » 10 Окт 2006, 20:36

Не споря, че направата на баня е "строеж" по смисъла на цитирания от теб параграф. И като всеки строеж, за да е законен следва да има строителни книжа - чл.148, ал.1. От казусът, който съм, пейстнал по-горе /написан от колега, участник в конкурса/ излиза, че старата постройка е законна. Буквално цитирам: "...Сградата на КБК била построена през 1969г.въз основа на архитектурен проект,строително разрешително и протокол за строителна линия и ниво от 1968г...." Моето мнение е, че понянието за "заварен строеж" по см. на § 21, не следва да се противопоставя на "нов строеж". § 21 е тълкувателна норма, отнасяща се за случаите, в които законодателят е употребил това понятие и не може, с аргумент за противното всичко което не е "заварен строеж" да се счита за "нов". Пак акцентирам - под "нов" по см. на чл.149, ал.2, т.1 се разбира "новозастроен обем" - тълкувайки члена граматически, логически и систематически, друг смисъл не може да се вложи, по мое скромно мнение. То всичко в чл. 149, ал.2 е "строеж", но З.Л. са различни. И не напразно в казуса е казано "в рамките на застроения обем" - капанче :wink: /ех, взех нещо да се повтарям/... Въпросната баня, не засяга по никакъв начин права и законни интереси на другите съсобственици в УПИ-то, а З.Л., посочени в ЗУТ - се определят от това, че законодателят защитава някакъв техен интерес, който евентуално би могъл да бъде накърнен /това важи за всички хипотези на ал.2/.
Освен това в казусчето има и друг "сигнал" :!: - Красето е придобила целия имот /старата постройка/ по дарение и наследство - т.е. правото на собственост върху самостоятелен обект по см. на § 5, т.39 от ДР на ЗУТ, въз основа на документ, с достоверна дата/момент на придобиването/ и чиято док. сила не може да се преценява от Началника на РДНСК . Нали се сещаш, от това какво следва... Другите да го ....
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот oho_boho » 10 Окт 2006, 20:54

Строежът обаче не е "заварен", тъй като не е законен - било установено, че е изграден при съществено отклонение от строителните книжа - сегашният чл. 154, ал. 2 ЗУТ. И § 21 ЗУТ се прилага и при чл. 149, ал. 2 ЗУТ. Просто такова е определението, дадено в тази правна норма. Но това е без значение - щом има преустройство - така се казва в казуса, е налице строеж. А чл. 149, ал. 2 ЗУТ определя кръга на заинтересованите лица и носителите на вещни права в УПИ-то, върху което е извършен този строеж - преустройството. Може би си прав, че става въпрос за "капан", но в противния смисъл, т. е. да се приеме насоката, към която ти си се плъзнал :wink:
Друг е въпросът кои лица сметаме за заинтересовани. При тази редакция на закона е това положението. Всичко друго е де леге ференда. И на мен ми се иска и съседите да са заинтересовани при издаване на разрешение за строеж при свободно, а пък дори и при свързано застрояване, но ... ядец, не са! Това е, за съжаление, положението.
oho_boho
Потребител

Мнениеот scribtor » 10 Окт 2006, 21:49

Нещо много объркахме тоя пусти казус. Нека уточним понятията.
Не споря, че "преустройството" е "строеж" - виж как лекичко започваме за се изплъзваме от т.1 на чл. 139, ал.2 и тръгваме към другите точки, за които одеве не ми стигна времето да пиша....
Но, това което чувам, от теб, за пръв път, е че "... строежът /стария/ бил изграден при съществено отклонение от строителните книжа...". Това си е важно и в действителност може, евентуално /не - задължително/, да доведе до съществена промяна в отговорите ми. Ако можеш, напиши точно казуса до момента на издаване на разрешение за строеж. Искам да се пробвам, не че ще ставам съдия - идиот си падам:D
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот neznaiko » 11 Окт 2006, 16:57

Днес по телефона от ВСС са отговорили, че резултатите от изпита ще излязат след 20.10.2006г.
neznaiko
Потребител

RE

Мнениеот hebigatsu » 11 Окт 2006, 17:18

За oho_boho
А защо преустойването на едно помещение в "баня" "без промяна на застроения обем" и без да има констатация за нарушения на ЗУТ в тази насока от назначената от главния архитект проверка, (която е констатирала " съществени отклонения от строителните книжа"от 1968 г. за извършеното строителство през 1969 г.) - следва да се третира като незаконно, при наличието на чл.151 от ЗУТ?
Не се заяждам, просто тема за размисъл.... :lol:
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот loyer » 11 Окт 2006, 18:25

за мен има нарушена процедура от главният архитект,че не е изискал всички документи по чл.144,вярно че пише че Красимира е представила необходимите документи но това незначи,че са тези които трябва,а изрично пише,че той е изискал само заснемане,ако си спомняте какви документи имаше Красимира ще видите,че тя нямаше всички които изисква чл.144!а закона изрично е казал кой трябва да ги изиска и не правейки го се нарушама процедурата!!!!!!!!!!иначе защо ще ни питат нарушена ли е процедурата там май е уловката?!
loyer
Младши потребител

Re: RE

Мнениеот oho_boho » 11 Окт 2006, 18:39

hebigatsu написа:За oho_boho
А защо преустойването на едно помещение в "баня" "без промяна на застроения обем" и без да има констатация за нарушения на ЗУТ в тази насока от назначената от главния архитект проверка, (която е констатирала " съществени отклонения от строителните книжа"от 1968 г. за извършеното строителство през 1969 г.) - следва да се третира като незаконно, при наличието на чл.151 от ЗУТ?
Не се заяждам, просто тема за размисъл.... :lol:

Първо, защото чл. 151 ЗУТ не се прилага през 1995 г. :wink: И второ след като първоначалната сграда е незаконна всяко едно преустройство също ще е незаконно, дори и да приемем, че не се изисква разрешение за строеж за него. Така че се узаконява цялата незаконна сграда, а не може само "новия" строеж (дори и да приемем, че с това преустройство не се извършват конструктивни измения, демек че се е прилагала съответната правна норма в ППЗТСУ - май 225 беше, но не съм много сигурен :D ).
oho_boho
Потребител

Мнениеот a_ni » 11 Окт 2006, 18:52

И аз звънях до ВСС и ми казаха, че ще има резултати след 20.10.!!!! Това е официалната версия!!!!!!!!! :wink:
a_ni
Потребител

Мнениеот Titius » 11 Окт 2006, 19:07

a_ni написа:И аз звънях до ВСС и ми казаха, че ще има резултати след 20.10.!!!! Това е официалната версия!!!!!!!!! :wink:

Започна като подигравка, продължава като подигравка...
Вие сте интелигентни хора, нали се сещате как ще свърши. Поне за тези от нас, които участват на олимпийския принцип и за удовлетворение на собствената амбиция. Съжалявам за песимистичния тон и искрено се надявам да не съм прав. Но все пак при всичките клетви за обективност, прозрачност и bla-bla-bla..., не ми изглежда нормално толкова време след изпита да не са обявени верните отговори, поне от хуманна гледна точка, за да ни спестят напрежението.
...... му, отивам да ударя едно, пък каквото ще да става.
Titius
Младши потребител

Мнениеот Galahallt » 11 Окт 2006, 19:57

Започна като подигравка, продължава като подигравка...

Преди много-много години в един далечен съд беше обавен конкурс за съдии - съобщения, обяви ... както си му е реда, даже плакати бяха направили и разлепили за конкурса... После списъци с кандидатите разлепени по таблата, зала, изпити, казуси... Накрая даже нямаше изнесено кой какво е направил на изпита. И както се досещате - нямаше плакати, дори съобщение кои са спечелили. Почна с шум и свърши съвсем, съвсем тихичко. Е, може би на участниците са позволили да погледнат да речем оценките си, но останалите, които с интерес следиха що е това конкурс и има ли то почва у нас, така и не разбраха, кой и с колко е изпреварил останалите. Не че не се разбра кои са назначените :wink: , ама нещо се позагуби финалната част.

Разбира това беше в една далечна галактика и преди много, много години, когато още в ЗСВ нямаше задължителни конкурси. Но остава въпроса дали поредния опит да се наметне брюкселска мантия върху нашенската ориенталска абичка ще се увенчае пак с поредния ... неуспех?

А историята като че ли почна да се повтаря. Първо обяви, он-лайн срещи на високо равнище, речи, снимки, телевизия ... После мълчание - нито кога ще излязат резултатите, нито за верния отговор. За това кога ще е Денят на сълзите (за едни от радост 8) , за други от мъка :cry: ), хайде ... толкова нещо за проверка, може и да не се знае. Ама пък едва ли никой не знае верния отговор на казуса и по какви критерий ще бъдат оценявани кандидатите. :roll:
Galahallt
Нов потребител

Мнениеот V_I_K_I » 12 Окт 2006, 09:55

колеги, прави ли ви впечатление, че само ние, които сме се явили без връзки и пари сме във форума? :D Но и това си има предимства - те дори не подозират колко ядове ще берат с нас от отсрещната банка.... 8)
V_I_K_I
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 12 Окт 2006, 11:12

Привет ! След като разбрах ,че резултатите трябва да се чакат след 20.10. у мен ,както казват писателите и психолозите настъпи душевен обрат и вече не искам да си отговарям на въпроса -защо.Защо на семинара бе обявен кратък срок за обявяване на резултатите.После след запитване в ъв Висшия съдебен съвет се каза за този четвъртък,а сега пък 20-ти.ние сме работещи хора и не ни е все едно да знаем кога ще има резултати.но нейсе.
Натовареност на върховните съдии е налице,но поне трябваше да кажат нещо по-определено и предивидмо като чакане.Но кой се съобразява с простосмъртния българин.
kasidi
Потребител

Мнениеот oho_boho » 12 Окт 2006, 11:33

Какъв е този песимистичен дух!? Който счита, че правата му са накърнени, какво прави????? С пет ????? Нали се досещате :wink: Така че какво сте се завайкали! :D
oho_boho
Потребител

Мнениеот kasidi » 12 Окт 2006, 12:28

Oho-Boho,не мога да считам, че на този етап правата ми са накърнени,
защото в наредбата за конкурсите няма регламент за срока,в който следва да бъдат обявени резултатите.
kasidi
Потребител

Мнениеот V_I_K_I » 12 Окт 2006, 12:33

Aми то май доста неща липсват в наредбата.../като конкретни срокове, процедури и др.../
V_I_K_I
Младши потребител

Мнениеот Titius » 12 Окт 2006, 13:38

oho_boho написа:Какъв е този песимистичен дух!? Който счита, че правата му са накърнени, какво прави????? С пет ????? Нали се досещате :wink: Така че какво сте се завайкали! :D

oho_boho, наистина може да изглежда като песимизъм - другаде, но тук се нарича реализъм (при това изстрадан) :!:
Шегата на страна, на мен лично ситуацията много ми прилича на война на нерви..., освен ако в момента не се "поправят" неочаквано установените по-ниски резултати от кандидатите, които ТРЯБВА да влязат на всяка цена - бъдещите председатели и т.н. Признавам, че такава една мисъл изглежда доста параноично, но знам, че в момента един от "тези" колеги :wink: е на "семинар" в София, за който обаче никой не знае нищо - кой го организира, на каква тема е и пр.
Пак казвам, дано да не съм прав, само че защо тогава съвпаденията стават толкова много...
Успех на всички!!!
Titius
Младши потребител

Мнениеот Titius » 12 Окт 2006, 13:38

oho_boho написа:Какъв е този песимистичен дух!? Който счита, че правата му са накърнени, какво прави????? С пет ????? Нали се досещате :wink: Така че какво сте се завайкали! :D

oho_boho, наистина може да изглежда като песимизъм - другаде, но тук се нарича реализъм (при това изстрадан) :!:
Шегата на страна, на мен лично ситуацията много ми прилича на война на нерви..., освен ако в момента не се "поправят" неочаквано установените по-ниски резултати от кандидатите, които ТРЯБВА да влязат на всяка цена - бъдещите председатели и т.н. Признавам, че такава една мисъл изглежда доста параноично, но знам, че в момента един от "тези" колеги :wink: е на "семинар" в София, за който обаче никой не знае нищо - кой го организира, на каква тема е и пр.
Пак казвам, дано да не съм прав, само че защо тогава съвпаденията стават толкова много...
Успех на всички!!!
Titius
Младши потребител

Мнениеот Titius » 12 Окт 2006, 13:39

Успех на всички!!!
Titius
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити