начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот Titius » 12 Окт 2006, 13:40

oho_boho написа:Какъв е този песимистичен дух!? Който счита, че правата му са накърнени, какво прави????? С пет ????? Нали се досещате :wink: Така че какво сте се завайкали! :D

oho_boho, наистина може да изглежда като песимизъм - другаде, но тук се нарича реализъм (при това изстрадан) :!:
Шегата на страна, на мен лично ситуацията много ми прилича на война на нерви..., освен ако в момента не се "поправят" неочаквано установените по-ниски резултати от кандидатите, които ТРЯБВА да влязат на всяка цена - бъдещите председатели и т.н. Признавам, че такава една мисъл изглежда доста параноично, но знам, че в момента един от "тези" колеги :wink: е на "семинар" в София, за който обаче никой не знае нищо - кой го организира, на каква тема е и пр.
Пак казвам, дано да не съм прав, само че защо тогава съвпаденията стават толкова много...
Успех на всички!!!
Titius
Младши потребител

Мнениеот oho_boho » 12 Окт 2006, 13:48

Ако още веднъж пуснеш това мнение, ще ни убедиш в това, което искаш да ни кажеш :D
oho_boho
Потребител

Мнениеот kasidi » 12 Окт 2006, 13:58

Ами и само еднократно написаното от Титиус звучи убедително,защото когато няма прозрачност- вариантни слухове бол.
В нашия регион вече се носят какви ли не и колкото по-дълго трае мълчанието,толкова повече благодатна тор за слухове,а може би и реалности....Знае ли човек :oops:
kasidi
Потребител

Мнениеот donchev » 12 Окт 2006, 14:08

Ако бачкахте толкова, колкото си чешете езиците по тия форуми цена нямаше да имате.
donchev
Потребител

Мнениеот kasidi » 12 Окт 2006, 15:11

Дончев откъде с8е появи в този форум? Освен ,че "бачкаме",сме и новатори,щото по-голямата част от българските юристи не знаят как се влиза в българския правен портал,да не говорим,че има свето свет дето още пише на обикновени тракащи пишещи машини,да не говорим,че поговорката"Преклонена главица сабя не я сече" още работи /и то как работи!/ в Европейска България.Много поздрави от мен!
kasidi
Потребител

Мнениеот Titius » 12 Окт 2006, 18:25

Съжалявам за повтореното мнение, явно Java-та на компа, на който го писах, нещо не е в ред.

Колеги, не искам да убеждавам никого в нищо, все пак не съм проповедник. Само споделям своето мнение (и възмущение донякъде), защото смятам, че с нередностите трябва се борим по някакъв начин, дори и толкова наивен...
А и все още се опитвам да вярвам..., е, не че няма да има уредили се по нечестен начин, но поне ще остане и по някое място за "невръзкарите"... като вас и мен например.
Titius
Младши потребител

Мнениеот Galahallt » 12 Окт 2006, 21:17

щото по-голямата част от българските юристи не знаят как се влиза в българския правен портал
Да си призная и аз доста се затруднявам да вляза - нещо не ми приема ника или паролата, та всеки път се намала да минавам през "Забравена парола".

Който счита, че правата му са накърнени, какво прави?????

Освен юридически контрол върху дейността на администрацията има и политически контрол. ПК не се ограничава само с петъчния парламентарен контрол, а и с разни обществени прояви като митинги, демонстрации, подписки... Колкото е по-масов, толкова е по-ефективен. Тъй че и дискусията върху дейността на администратора на съдебната система - ВСС и неговите конкурсни комисии също си е форма на контрол. Колко ще е ефективен е втори въпрос, но сред всеобщата апатия и дори отчаяние в страната към дейността на държавната администрация, какво можем да очакваме ако тук таме нещо не припламва от време на време.

Не е лошо все пак да кажем няколко думи за полит. контрол. Той е по-широк от юридическия. Жалбата по адм. или съдебен ред на участник, който е спечелил конкурса е недопустима, ако все пак се е класирал за съдия. Дори да е последния от класиралите се, а ако ЗУТ беше включен в конспекта и се е готвил по него да можеше да бъде първи. Но може да се включи в протест, че казуса легна изцяло върху невключения в конспекта ЗУТ. Защото така практически при "изтичане на информация" кой ще е казуса практически беше достатъчно да се чете само ЗУТ, без да се губи време за АПК, ЗАНН, Закона да държавния служител, ЗМСМА... За решаването на казуса бе необходимо просто добре познаване на ЗУТ и елементарни познания по адм. право.

За юридически контрол нещата стоят иначе. Трябва да има правен интерес. Такъв няма ако желаещия да обжалва се е класирал или пък ако при оценяването не е взето под внимание доколко кандидата познава ЗУТ (а да речем механизъм на разработка - мотивиране въз основа на доказателствата - в случая даденото в условието на казуса...)... Но ако да речем не е хванал 4.50 и оценката е легнала изцяло въз основа на познаването на ЗУТ - тогава вече може да се обжалва, има правен интерес. ЗУТ е важен закон, ама и ЗДвП е важен закон, Закона за лова и опазване на дивеча също е важен... Но тъй като всички са извън конспекта дали еднакво добре ще се справят юристоксулта на община, юристконсулт на КАТ и юрестконсулт от горското, в зависимост на кой от трите закона ще легне изцяло казуса? :wink:

Ако съм обяснил добре правния интерес на кандидат-съдиите, май вече е и по-ясен въпроса дали прослувутия съсед може да обжалва. Може, ако от жалбата е посочил накърнен правен интерес от акта за узаконяване. Изброените като "заинтересовани лица" в ЗУТ са:
1. Тези, които задължително се уведомяват
2. за Разрешението за строеж

Това ще рече:
1. Може да са заинтересовани да обжалват и други лица, чиито права са засегнати, независимо ме не са изброени ... но, няма да бъдат уведомени, че е издаден акта и това не опорочава издаването и влизането му в сила. Ами я си представете, че отклонението от строителните книжа се изразява в нарушаване на задължителните отстоятия и парапета на терасата е на 5 см. от прозореца на къщата в съседния имот. Тогава какво да прави съседа - да изчака безлунна нощ когато комшиите му са на море и да бутне терасата ли?
2. Изброените като "заинтересовани лица" нямат абсолютно право на обжалване, а на общо основание т.е. дори посочени в закона ако нямат правен интерес - жалбите им са недопустими.
Galahallt
Нов потребител

Мнениеот scribtor » 12 Окт 2006, 21:24

V_I_K_I написа:колеги, прави ли ви впечатление, че само ние, които сме се явили без връзки и пари сме във форума? :D Но и това си има предимства - те дори не подозират колко ядове ще берат с нас от отсрещната банка.... 8)

Колега, аз не се явих по две причини: втората е - че не вярвам в конкурсното начало, а първата е -защото "свободата, Санчо, е сладко нещо...".
Та, да си дойдем на приказката. Дано някои от вас имат късмет, щом това им е на сърце, но според мен - и да не "ви огрее", не се ядосвайте прекалено-човек така натрупва опит и обикновенно всяко едно нещо става за добро.
Но по-важното е, ще си бъдете сами господари! За мен няма нищо по скъпо от свободата и чистата съвест!
Не си струва да жертвате и двете, заради "голямата фирмата", в която все някога ще се наложи да изпърнявате поръчки ..., а такива ще има, със сигурност. Защото влизаме в Европата и иде голямата далавера ...Поне доста хора мислят така, пък и защо иначе, "уяли се" колеги /срам ме е да ги нарека "колеги", но все пак са юристи/, със съмнителен морал и "партийна принадлежност", ще се "натискат" за място...
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Titius » 12 Окт 2006, 22:41

Една от любимите ми мъдрости, която без съмнение всички сте чували, гласи следното:
КОГАТО ГУБИШ, НЕ ЗНАЕШ КАКВО ПЕЧЕЛИШ; КОГАТО ПЕЧЕЛИШ, НЕ ЗНАЕШ КАКВО ГУБИШ
Казано по друг начин - неведоми са пътищата господни...
Аз лично ще преживея евентуален неуспех в конкурса без проблем, въпреки че съм честолюбив човек, и въпреки съзнанието, че съм бил по-добре подготвен от някои партийни протежета...
А на България (в Европа или не) й пожелавам повече хора, мислещи като теб, Scriptor
Titius
Младши потребител

Мнениеот gega » 13 Окт 2006, 00:18

scribtor написа:Колега, аз не се явих по две причини: втората е - че не вярвам в конкурсното начало, а първата е -защото "свободата, Санчо, е сладко нещо...".
Ще те поправя малко "Свободата, Санчо, е на върха на КОПИЕТО!":))))))))))
Но по-важното е, ще си бъдете сами господари! За мен няма нищо по скъпо от свободата и чистата съвест!
Не си струва да жертвате и двете, заради "голямата фирмата", в която все някога ще се наложи да изпърнявате поръчки ..., а такива ще има, със сигурност.

Поръчки малцина изпълняват, скрипторе! Повечето е неграмотност, да знаеш :wink:
gega
Потребител

Мнениеот kasidi » 13 Окт 2006, 10:29

Поздрав на всички.Лично аз продължавам да си губя времето във форума,но ми харесва.Но къде изчезнаха другите активни ,преди изпита,участници.Страх ли ги е да коментират,защото вярвам,че има и такива.
Уважавам тази наложила се сентенция "когато човек губи ,не знае какво печели..."-има много доказателства ,че е вярна,но звучи примиренчески.
Аз много си харесвам един израз /няма да казвам откъде е,може и да се досетите/:Не съжалявам за нищо... и перифразирам:нито за труда нито за ученето в повече,нито за неуспеха,нито ще се главозамая от успеха и т.н./Помитам всичко и започвам всичко отначало,докато дишам!
Единственото ,което ме плаши е умората,а уморените коне ги убиват ,нали?
Приятен ден на всички.
kasidi
Потребител

Мнениеот kasidi » 13 Окт 2006, 11:17

KARANEDEFF,очевидно стте много "вътре" в нещата и ви прави чест ,че поставяте публично някои въпроси,но защо само към господин Пенчев.Той показа цялата си амбиция,воля и т.н да осигури обективен и некорумпиран конкурсрно това достатъчно ли е?
Аз пак ще обърна внимание на наредбата за конкурсите,в която има много смущаващи текстове и празноти,които сами по себи си създават база за съмнения и възникване на слухове за корупция.
В нашия регион се говори и за по-големи суми от посочената от каранедефф .Лично аз не си позволявам дори и да мисля за това.Изглежда съм много наивен,за да мисля че е невъзможно да станеш съдия и то в административен съд изначално корумпиран.
Тук ,при нас даже се правят преценки от рода на :добре ще подпиша Запис на заповед,щото ги нямам тези пари,но кога ще ги възстановя ,па макар и с добра заплата, и се отговаря:с корупция.
На мен лично ми става страшно като слушам такива съждения и не искам да вярвам,че това е възможно и може да се случи.
Затова се обръщам към всички членове на трите комисии: Дами и господа бъдете обективни!Това са първите административни съдилища,с равен достъп на всички,отговарящи на формалните първоначални изисквания.От това,какще бъдат "изкадрувани" ще зависят изключително много неща.Още повече,че те са призвани да оказват правораздавателен контрол включително и като касационна инстанция.И докажете ,че сте достойни върховни съдии и академици-върха на нацията!
kasidi
Потребител

Мнениеот a_ni » 13 Окт 2006, 11:19

Браво на Г-н Пенчев за хубавите думи! Вярвам в него, защото го видях наживо на изпита, а претендирам , че разпознавам лъжците, лукавите, хитрите и безхаберни лица. Неговото определено излъчва строгост и справедливост! На всички обаче ни е ясно, че едва ли резултатите зависят от председателя на ВАС!!!!!!!!
А какво ще речете на най-новия "слух" - двете комисии са на различни мнения относно правилните отговори и затова се бавят!????? :roll:
Последна промяна a_ni на 13 Окт 2006, 11:23, променена общо 1 път
a_ni
Потребител

Мнениеот a_ni » 13 Окт 2006, 11:23

Колеги, може ли някой от вас да ми помогне или да ми обясни как да намеря Решенията на ВСС по Протоколи №№ 10 и 16/2006г./ за поправяне на ЯФГ, относно юридическия стаж на съдебните кандидати/!
Всъщност аз не съм сигурна , че това са протоколите, но някой някъде из тия форуми беше написал, че по тези Решения се признавал стажът на съд. кандидати за периода от 11.11.1998г-до 03.08.2002г. Помоли ме един колега, на който не му признават стажа/1г. /, сега започна като прокурор в РП!
Последна промяна a_ni на 13 Окт 2006, 11:30, променена общо 1 път
a_ni
Потребител

Мнениеот gega » 13 Окт 2006, 11:25

kasidi написа:И докажете ,че сте достойни върховни съдии и академици-върха на нацията!

Това последното направо ме просълзи от умиление. Къде ги тези академици в тези комисии. Сивков е още доцент. А пък ако говорите за "проф" Ал. Воденичаров, който единственото му доктринерно "достижение" е трудчето му за ТКЗС-то, може да е вРъхта на нацията. А и след като назначиха синчето му за градски съдия, явно е заслужил и да стане конституционен съдия. Ако говорим за тези "академици", то аз отказвам да съм въобще от тази нация, а камо ли от нейния "ВРЪХ"! И ако този корморан стане конституционен съдия наред с Бл. Пунев - от квотата на НС, разбира се, това ще докаже колко сме далеч от принципите, на които се гради ЕС. А за Токушев - конституционен съдия, не ми се говори въобще.
gega
Потребител

Мнениеот kasidi » 13 Окт 2006, 11:29

A_ni,привет!
А третата комисия какво мисли?-ще стане арбитър ли :D ?
Освентова при спор би следвало да важи правилото -действа по-благоприятния закон ))).
Протоколите на ВСС -само в сайта на ВСС,макар че се публикуват само извадки от тях.Успех!
kasidi
Потребител

Мнениеот gega » 13 Окт 2006, 11:38

Така, както са изписани един до друг Водиничаров и Бл. Пунев, да не се схваща като релация, а като контраст. Защото Бл. Пунев е недостижим, не само от Воденичаров. За съжаление, той вече не е зам.-председател на ВКС, от което всички практикуващи ще загубят.
gega
Потребител

Мнениеот kasidi » 13 Окт 2006, 11:42

GEGA,е съм искала да просълзявам никой.Просто използвах този термин"академици"като обобщаващ за преподавателите-научни работници,участници ,по-скоро председатели на комисиите.Пък и просто ми се иска да е така.Нали самото понятие" върховни съдии" говори за някакъв връх.Ама сега няма не искам да влизам повече в ролята на някакъв нравоучител,макар че може би се натресох в тази роля.
И какво излиза:или се оплакваме,или се превъзнасяме.Всъщност не е нито едното ,нито другото.Продължилото мълчание ,свързано с резултатите от изпита опъва нервите и очакванията се движат от "горно до до долно до".А върхът на нацията е такъв,каквато е самата нация.Ние юристите си имаме една приказка:На съда всичко е ясно.да влезе убития".
kasidi
Потребител

Мнениеот a_ni » 13 Окт 2006, 11:48

Колеги, намерих си търсените док., просто трябваше да чета по-обстойно и подред всичко от двата протокола! :shock:
a_ni
Потребител

Мнениеот gega » 13 Окт 2006, 14:03

kasidi написа:GEGA,е съм искала да просълзявам никой.Просто използвах този термин"академици"като обобщаващ за преподавателите-научни работници,участници ,по-скоро председатели на комисиите.

Нали разбирате в какъв омагьосан кръг се въртим. Назначават се "в центъра и по места" повече от спорни хора, БЕЗ КОНКУРСИ, така по нашенски. И ние какво правим, говорим си. Додея ми тази ситуация - те си вършат, каквото винаги са си правили, а ние само си приказваме. Затова трябва да се свърши единствено важната работа. Да застанем с ИМЕНАТА си и да заявим пред цялото общество ВСИЧКО, но да променим нещо, трябва да достигнем този път до край. Не е вече достатъчно този състав на ВСС да си ходи, а трябва нов механизъм за назначаване и израстване на магистрати, а и ТЯХНОТО ОБУЧЕНИЕ. Защото да подмениш ""Водиничарката" с "Млекарката" е все същото - да замениш една креатура с друга. Ако заявим ясно, честно и открито всички ГЛАВНИ ПРОБЛЕМИ на тази система пред обществото, то ще ни подкрепи. А такива ала Воденичарката ще бъдат най-позорно изритани. А те имат наглостта да ми се "самопредлагат" и за конституционни съдии. Вече от нас зависи всичко. И когато се изградят ясни и стриктни правила, няма да си задавате такива въпроси и няма да изглеждаме толкова наивни. На мен повече в този водевил не ми се работи. А на вас?
gega
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити