начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

признаване на юридически стаж

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

признаване на юридически стаж

Мнениеот cvetina.zlateva » 22 Мар 2018, 14:12

Здравейте, колеги! Имам следният въпрос: имам юридическо образование и придобита правоспособност. Имам известен стаж като юрисконсулт в банка, и последващ стаж като "специалист нормативно съответствие" в същата банка. Искам да кандидатствам за вписване в АК без изпит (при 5 г. стаж по чл. 6, ал. 3 ЗА), но откривам, че по втората заемана длъжност договорът ми е бил регистриран по НКПД с код, който не е в раздела с юридическите професии и длъжности. В длъжностната ми характеристика обаче изрично е посочено, че за заемане на длъжността се изисква висше юридическо образование и придобита правоспособност. Кое от двете според вас ще се вземе под внимание от АК - посоченото в дл. характеристика или кодът по НКПД?
cvetina.zlateva
Нов потребител

Re: признаване на юридически стаж

Мнениеот zmeyan » 22 Мар 2018, 15:49

А ти като юрист какво мислиш?
Ако на касиер в магазин му напишат в длъжностната характеристика, че е необходима диплома за икономист дали ще му се признае стажа?
Ако на чистачка в длъжностната характеристика напишат, че е необходимо юридическо образование, защото като мете може да попадне на съдебни книжа... това ще й го признаят ли за юридически стаж?
zmeyan
Потребител

Мнениеот tiesto » 23 Мар 2018, 09:46

Колега, cvetina.zlateva, не обръщайте внимание на явно незапознат и некомпетентен zmeyan.
Преди години имах подобен проблем и след консултация със съответните изпълнителни органи на АК, се оказа, че за да се признае юридическия стаж на определена длъжност, съществува нормативно изискване в длъжностната характеристика да е изрично указано, че за заемане на длъжността се изисква юридическо образование, без значение наименованието на длъжността, като в моя случай беше експерт "Правно обслужване". Като съответно моите опасения бяха, че не е изрично посочена длъжност "юрисконсулт".
В тази насока има много съдебна практика на Административен съд - Варна, при откази за вписания от АК - Варна. Потърсете си, ако имате желание.
Similia similibus curantur.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот cvetina.zlateva » 23 Мар 2018, 15:47

Много благодаря за отговора! Успокоителна информация, наистина! :)
cvetina.zlateva
Нов потребител

Назад към Конкурси, изпити