начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Свидетел по дело в друг град - възстановяване на разходи

Дискусии на тема съдебната власт в България

Свидетел по дело в друг град - възстановяване на разходи

Мнениеот asen_ezikilov » 06 Юли 2016, 12:35

Здравейте,
надявам се някой да може да ми помогне.
Призован съм за свидетел по дело в Сандански; аз съм от София. Безпредметно е да обяснявам, че не съм бил свидетел на случката, тъй като е замесен сегашният ми автомобил, купен в последствие от мен.
От горчив опит знам обаче, че след като съм призован е по-добре да се явя, тъй като последствията не са много благоприятни.
Ще искам обаче от съда да ми въстанови следните разходи:
- транспортни разходи
- трудово възнаграждение за съответния ден, тъй като работодателят ми не е длъжен да го заплаща
Въпросът ми е, знаете ли какви документи трябва да нося за второто? Трудов договор достатъчен ли е?
И като цяло, ако някой внесе малко разяснение в цялата процедура, ще бъда благодарен!
asen_ezikilov
Нов потребител

Re: Свидетел по дело в друг град - възстановяване на разходи

Мнениеот Melly » 06 Юли 2016, 12:54

Само транспортните разходи ще ви бъдат възстановени, като за целта е необходимо да направите искане в с.з. и представите оправдателен документ (препоръчвам билетът да е издаден в две посоки).
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот asen_ezikilov » 06 Юли 2016, 13:03

Благодаря за отговора.
А ако пътувам с кола, ще ми възстановят ли поне до стойността на билета?
Какво се случва и с този ден, в който аз не съм на работа, след като работодателя няма да ми изплати възнаграждение?
asen_ezikilov
Нов потребител

Мнениеот thebeast » 09 Юли 2016, 02:14

http://rsbalchik.info/bg/documents/rules/witness/
това са правилата в Балчик
от сайта на РС Сандански не личи да имат правила
Най-добре си носете заповед за отпуск и удостоверение от работодателя какъв би бил размерът на дневното Ви възнаграждение, ако бяхте на работа, за деня на съдебното заседание и че няма да Ви плати за този ден.
С пътните въпроса е сложен. Ако можете да се сдобиете с билет София - Сандански, независимо дали ще пътувате с автобуса - най-добре, иначе ходене по мъките.
Направете си предварително "списък за разноски и възнаграждение на свидетел .... трите имена, ЕГН, постоянен адрес, по дело № ........ по описа на Районен съд - Сандански, .... състав
1.Възнаграждение за ............. г. - ....................лв.;
2.Пътни пари -София - Сандански - София - ................. лв.;
3.Дневни пари за 1 ден - ......... г. - 10 лв.;
Общо ........... лв.
Разноските и възнаграждението могат да бъдат платени по банкова сметка IBAN ===========, банка, банков код с титуляр (трите Ви имена)
Приложения: 1.Заповед за отпуск № ....................
2.Удостоверение изх. № ...................
3.Билет .................

Подпис:................
Представете го на съдебното заседание и си поискайте сумата, след като Ви изслушат........
thebeast
Потребител

Мнениеот jhoro » 09 Юли 2016, 18:32

Считам, че за пътните въпроса е по-ясен - ползва се логиката на Наредба за командировките в страната
Чл. 11. На командирования се заплащат пътни пари за отиване до мястото на изпълнение на задачата и обратно, както и превозните разноски за обществен транспорт в чертите на населеното място.
Чл. 12. (1) Когато между населеното място, където е мястото на постоянната работа, и мястото на командироването има повече от един вид превозно средство (самолет, експресен влак, бърз и обикновен влак, автобус, кораб и др.), то се определя по преценка на командироващия, като се вземат предвид условията на превоза, естеството на извършваната работа, необходимото време и др. Видът на превозното средство се посочва в заповедта за командировка.
Чл. 13. (1) Когато в заповедта за командировка е посочено командированият да пътува с лично моторно превозно средство, се изплащат пътни пари, равни на равностойността на изразходваното гориво по разходни норми, определени от производителя на моторното превозно средство, за най-икономичния режим на движение.
(2) В случаите по ал. 1 в заповедта за командировка задължително се посочват данните за вида и марката на личното моторно превозно средство, за разхода, вида и цената на горивото, за маршрута и разстоянията в километри по републиканската пътна мрежа, по които се установяват пътните пари.
jhoro
Активен потребител

Назад към Съдебна власт