начало

Юридическият факултет на УНСС стигна до полуфинал на международно състезание по медиация Юридическият факултет на УНСС стигна до полуфинал на международно състезание по медиация

Трудово дело

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудово дело

Мнениеот Хевс » 26 Яну 2005, 20:07

Колеги, как смятате - към дело за незаконно увалнение , може ли да се присъедини иск за обезщетение за нематериалин вреди ...

работодателката многократно е удряла , обиждала , унижавала служителката си и в резултат - жената от притеснение придобива афективна психоза, крайниците й изтръпват и се сковават от притеснение ... и дава ежемесечно за лекарства по 40 лева ..
може ли да искаме експертиза, която да установи влошеното й здравословното състояние, както и това, че то се дължи на отношението и системния тормоз на работодателката й към нея ..
благодаря ! :)делото ми е утре и се чудя как да постъпя

[%sig%]
Хевс

Re: Трудово дело

Мнениеот донна2 » 26 Яну 2005, 20:28

Мисля ,че ще е възможно ,въпреки ,че не съм срещала до сега такова , но дори да приемем ,че е възможно да предевите тоя иск това би забавило много иска за незаконно уволнение ,защо не го предевите отделно .

Златното правило ти искаш от съда ,а той решава,нищо не ти пречи така ,че опитай !
донна2

Мнениеот Пионерче » 26 Яну 2005, 20:32

Пробвай те де, дона е права

Афективната психоза и т.н води ли се телесна повреда. Ако е престъпление, тогава може да се наложи да е НЧХД.
Само предположения.
Пионерче

Мнениеот донна2 » 26 Яну 2005, 20:34

все пак ти казваш обиждала , удряла ,преди колко време е станало това , тук има инаказателен елемент ,за една тъжба помисли ли
донна2

Мнениеот еla » 26 Яну 2005, 20:38

Съгласна съм, че може би случаят подлежи на наказателна отговорност. Ако не е минало много време, подайте жалба до прокуратурата и я представете като доказателство в гражд.процес.
еla

Мнениеот Хевс » 26 Яну 2005, 20:55

всъщност жената няма никакви пари и се нуждае просто от средства да преживява - дори й водя делото без пари ...
няма желание да повдига обвинение ...

а кое е правното основание да поискаме такова обезщетение???
може ли освен по ЗЗД и по Кодекса на труда - чл 200
Хевс

Мнениеот еla » 26 Яну 2005, 21:01

според мен - не. Съставите са различни - по КТ има особена процедура по доказване, както и по НК..
еla

Назад към Трудово право