- Дата и час: 21 Ное 2024, 16:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Внесен е законопроект за изменение и допълнение на ЗТР
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
ykovachev, много благодаря за информацията!
Може би не четох много внимателно, но пак не си отговорих може ли да се подаде след нотариална заверка на подписа заявление за пререгистрация и за актове, подлежащи на обявяване... по пощата т.е. с обратна разписка/препоръчано писмо?
Може би не четох много внимателно, но пак не си отговорих може ли да се подаде след нотариална заверка на подписа заявление за пререгистрация и за актове, подлежащи на обявяване... по пощата т.е. с обратна разписка/препоръчано писмо?
- ggari
- Младши потребител
Не. Но ще може с адвокатско пълномощно и подпис на адвокат върху заявлението - колко революционно Добре, че възприеха поне това, та да си извадя електронен подпис, вместо да вися по опашките.
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Не. Но ще може с адвокатско пълномощно и подпис на адвокат върху заявлението - колко революционно Добре, че възприеха поне това, та да си извадя електронен подпис, вместо да вися по опашките.
Действително, колко революционно! Тъжен смях е това, да поясня... Простичкият пълномощник, дето не е айдукатин обаче пак не се вреди, ай... Но да не бързаме, все пак още е проект, до превръщането му в част от ЗТР кой знае какво може да се случи ...
-
ianeva - Потребител
Ами, по проектотекстовете, по които съм работил и аз, е предвидено и простосмъртен да подава, ама с пълномощно с нотариална заверка на подписа... Депутатите - "възложители" казаха, че не се наемат да убеждават мнозинството за повече Ноо - това не е в проекта на Министерството. То в официалния проект май имаше и нещо като облечкение и за счетоводителите, ама не ми се рови сега... Направо ракиено време стана
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Ами, по проектотекстовете, по които съм работил и аз, е предвидено и простосмъртен да подава, ама с пълномощно с нотариална заверка на подписа... Депутатите - "възложители" казаха, че не се наемат да убеждават мнозинството за повече Ноо - това не е в проекта на Министерството. То в официалния проект май имаше и нещо като облечкение и за счетоводителите, ама не ми се рови сега... Направо ракиено време стана
За подчертаното не се съмнявам! Но не спирам да се удивлявам, как туй пусто регистърно производство, /което трябваше "да скъса пъпната връв между някои адв. кантори и съда", да защити максимално бизнеса и прочие/, все се оказва, знам ли , по-специфично, както по отношение на пълномощниците, така и по отношение на някои срокове...
Но Вие сте прав - не е тема за събота привечер!
-
ianeva - Потребител
- prnedev
- Активен потребител
Трите внесени законопроекта за изменение и допълнение на ЗТР са обединени в общ проект. Ето линка:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=990
Интерсни поне за мен са измененията в:
Чл. 12, ал. 1 за намаления размер на таксата при подаване по електронен път (дали ще го приемат?);
Чл. 15, относно възможностите вписване да се заявява и от пълномощник
Чл. 18а - относно възможността да се посочи адресат за кореспонденция
Чл. 26 - относно възможността да се посочват вече представени документи по заявление, по което е постановен отказ
§ 4, ал. 2 ПЗР на ЗТР - какво не може да изисква длъжностното лице, когато съдът е вписал и т.н. - тук не мога да не се изфукам, че това е един от текстовете, които аз съм предложил; да ме прощавате, ама много ми се иска длъжностните лица да са малко по-умерени в претенциите си към заявителите; дали ще го приемат, е друг въпрос
Вижте и ал. 4 от същия параграф, защото председателят на един голям съд беше наредил удостоверения за пререгистрация да се издават само веднъж и само в един екземпляр; е, ако ал. 4 се приеме, такова ограничение ще противоречи на закона;
Вижте и ал. 6 от същия параграф, касае представянето на отчетите в ТР при пререгистрация;
Интересна е и ал. 10 от същия параграф, която изрично дава възможност и при неденоминиран капитал да се извърши пререгистрация, но трябва да се заяви промяната; вижте обаче и ал. 16, от която става ясно, че става въпрос за капитал, който е съобразен с изискуемите минимуми в ТЗ, но не е деноминиран; ООД с 50 000 стари лева капитал няма да се пререгистрира (и това е логично);
Относно ал. 15 от същия параграф - предложението е в малко суров вид; искаше ми се там ясно да е записано, че "С издаденото удостоверение търговецът доказва, че след влизането в сила на този закон няма промени в заявените по фирменото дело обстоятелства", та да се запуши устата на данъчни, банки, митници, възложители по ЗОП и прочие, които едва ли не твърдят, че непререгистрираният търговец не е валидно вписан, ама нейсе... Изразът "дружеството" в проектотекста също не е точен - говорим въобще за търговец, не дружество; дано не се налага да тълкуваме набързо приети текстове.
§ 4а - относно начина на свикване на ОС на акционерни дружества; така ще се даде възможност да не се тича за задължителна пререгистрация до 30.06.2008 г.
Интересен е и § 9а, който ще се създаде в ЗСчет. и дава график за представяне на отчетите в ТР при пререгистрация.
Приятно четене!
Струва ми се, че поне се прави опит някои глупотевини да бъдат прилично коригирани Как точно ще стане - ще видим на второто четене.
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=990
Интерсни поне за мен са измененията в:
Чл. 12, ал. 1 за намаления размер на таксата при подаване по електронен път (дали ще го приемат?);
Чл. 15, относно възможностите вписване да се заявява и от пълномощник
Чл. 18а - относно възможността да се посочи адресат за кореспонденция
Чл. 26 - относно възможността да се посочват вече представени документи по заявление, по което е постановен отказ
§ 4, ал. 2 ПЗР на ЗТР - какво не може да изисква длъжностното лице, когато съдът е вписал и т.н. - тук не мога да не се изфукам, че това е един от текстовете, които аз съм предложил; да ме прощавате, ама много ми се иска длъжностните лица да са малко по-умерени в претенциите си към заявителите; дали ще го приемат, е друг въпрос
Вижте и ал. 4 от същия параграф, защото председателят на един голям съд беше наредил удостоверения за пререгистрация да се издават само веднъж и само в един екземпляр; е, ако ал. 4 се приеме, такова ограничение ще противоречи на закона;
Вижте и ал. 6 от същия параграф, касае представянето на отчетите в ТР при пререгистрация;
Интересна е и ал. 10 от същия параграф, която изрично дава възможност и при неденоминиран капитал да се извърши пререгистрация, но трябва да се заяви промяната; вижте обаче и ал. 16, от която става ясно, че става въпрос за капитал, който е съобразен с изискуемите минимуми в ТЗ, но не е деноминиран; ООД с 50 000 стари лева капитал няма да се пререгистрира (и това е логично);
Относно ал. 15 от същия параграф - предложението е в малко суров вид; искаше ми се там ясно да е записано, че "С издаденото удостоверение търговецът доказва, че след влизането в сила на този закон няма промени в заявените по фирменото дело обстоятелства", та да се запуши устата на данъчни, банки, митници, възложители по ЗОП и прочие, които едва ли не твърдят, че непререгистрираният търговец не е валидно вписан, ама нейсе... Изразът "дружеството" в проектотекста също не е точен - говорим въобще за търговец, не дружество; дано не се налага да тълкуваме набързо приети текстове.
§ 4а - относно начина на свикване на ОС на акционерни дружества; така ще се даде възможност да не се тича за задължителна пререгистрация до 30.06.2008 г.
Интересен е и § 9а, който ще се създаде в ЗСчет. и дава график за представяне на отчетите в ТР при пререгистрация.
Приятно четене!
Струва ми се, че поне се прави опит някои глупотевини да бъдат прилично коригирани Как точно ще стане - ще видим на второто четене.
- ykovachev
- Активен потребител
Днеска ми искаха Булстат карта за фирма регистрирана преди 5 дена. някой хора явно не са чули, че след 1-ви януари има нов закон, не знам кога ще разберат, че има и промени по него )
- barri
- Потребител
Ако някой се интересува от дискусията в правната комисия на НС, в резултат на което трите законопроекта са обединени в общ, ето линк:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=947
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=947
- ykovachev
- Активен потребител
По принцип няма как да се знае, но в програмата за работа на НС за периода 7-9 май е включено второ четене на промените в ЗТР. Като последна точка от законодателната програма (преди парламентарния контрол). Ха да видим дали ще стигнат до нея...
Добавка: я вижте каква манджа с праз се е заформила при обсъждането на второ четене в правната комисия преди празниците: http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=949
Така, както е тръгнало, няма да влезе в зала тази седмица...
Добавка: я вижте каква манджа с праз се е заформила при обсъждането на второ четене в правната комисия преди празниците: http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=949
Така, както е тръгнало, няма да влезе в зала тази седмица...
- ykovachev
- Активен потребител
четох стенограмата.
и ме хвана яд като видях в изборените присъстващи точно онези "експерти" които създадоха ТР.
онези които решиха, че всички лично трябва да заявяват вписвания (без да допускат договорно представителство) и онези които не съобразиха проблемите със закона за счетоводството.
И никой не ги пита - защо така, колеги, нали сте дъ бест?
и ме хвана яд като видях в изборените присъстващи точно онези "експерти" които създадоха ТР.
онези които решиха, че всички лично трябва да заявяват вписвания (без да допускат договорно представителство) и онези които не съобразиха проблемите със закона за счетоводството.
И никой не ги пита - защо така, колеги, нали сте дъ бест?
- leator
- Потребител
Ето и общия проект след претръскването му на второ четене от правната комисия:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=998
Ето и стенограмата:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=952
Ай сега да видим кога ще влезе в пленарна зала
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=998
Ето и стенограмата:
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=b ... 156&id=952
Ай сега да видим кога ще влезе в пленарна зала
- ykovachev
- Активен потребител
Ето на - влезе в пленарна зала и излезе стенограмата от обсъжданията. Доста вяли са били:
http://www.parliament.bg/?page=plSt&STy ... =bg&id=427
П.П. Съжалявам, че в тази тема държа почти монолог, но доста колеги питаха за тези изменения.
http://www.parliament.bg/?page=plSt&STy ... =bg&id=427
П.П. Съжалявам, че в тази тема държа почти монолог, но доста колеги питаха за тези изменения.
- ykovachev
- Активен потребител
за монолога няма проблем, мен лично живо ме интересува какво става с тази мазаница, следя ти темата с огромен личен и професионален интерес!!!!!!!
-
hasplu - Потребител
barri написа:Днеска ми искаха Булстат карта за фирма регистрирана преди 5 дена. някой хора явно не са чули, че след 1-ви януари има нов закон, не знам кога ще разберат, че има и промени по него )
Ха? Няма ли вече фонокарти за търговци? Разбира се, там да си пише АВ?
- prnedev
- Активен потребител
Няма, г-н Недев - Булстат-а става ЕИК на търговеца в ТР, а от регистър Булстат заличават търговеца при пререгистрация. За новорегистрираните пък въобще дума не става за Булстат.
И ти вече сигурно знаеш, че тия от ТР въобще нищо не издават, ако не им поискаш удостоверение, а ако им поискаш друго - ни фонокарти, ни визитки дават
И ти вече сигурно знаеш, че тия от ТР въобще нищо не издават, ако не им поискаш удостоверение, а ако им поискаш друго - ни фонокарти, ни визитки дават
- ykovachev
- Активен потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|