- Дата и час: 23 Ное 2024, 12:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подсъдни ли са на военен съд полицаите според новия ЗМВР
|
|
66 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Има нещо гнило в Дания Само през юни срещу трима мои колеги има подадени жалби до военна прокуратура - всичките са уважени. Нещо повече, едната е изпратена до районна прокуратура и районния прокурор я е препратил на военна пр-ра - обърнете внимание - по компетентност , също е от юни
Май някои тук четат закона, както дявола евангелието
Май някои тук четат закона, както дявола евангелието
...полицай, наистина е призвание...
- policai
- Потребител
За какво е целият този спор,закона е ясен-когато се касае за за деяния извършени при или по повод изпълнение на служебните задължания компетентен е военният съд ,а в останалите случай съответният първоинстанционен.
- ludi
- Потребител
ludi написа:За какво е целият този спор,закона е ясен-когато се касае за за деяния извършени при или по повод изпълнение на служебните задължания компетентен е военният съд ,а в останалите случай съответният първоинстанционен.
Ludi в случая не съм напълно съгласен. В НПК се споменават граждански лица, а в новия ЗМВР се говори за държавни служители и лица по трудово правоотношение. За тези по трудово - да, не са подсъдни, но за държавните служители ми се струва, че е малко спорен въпроса и по-скоро клони да са подсъдни не само при или по повод изпълнение на сл. задължения.
- jocata
- Младши потребител
Добре де, ние като сме държавни служители ,да не би да не сме граждански лица.Все пак с новият ЗМВР бе извършена девоинизация,ако не си забравил.
- ludi
- Потребител
Абе шапкарите трудно биха изпуснали този лост - да си лъскат самочувствието като да висят на главата на полицаите всеки път като използват помощно средство например.
И между другото какво смятат полицаите във форума - с военните следователи ли искат да си имат работа или с обикновените? Аз съм си направил скромно допитване и знам какви са настроенията отчасти.
И между другото какво смятат полицаите във форума - с военните следователи ли искат да си имат работа или с обикновените? Аз съм си направил скромно допитване и знам какви са настроенията отчасти.
- zidaromazach
- Потребител
Последната трактовка е изключително неправилна.
С новия ЗМВР не може да приемате, че държавните служители в МВР попадат в категорията "граждански лица", използвана от НПК.
Деянията на държавните служители в МВР съобразно разпоредбите на НПК са подсъдни на военни съдилища без да е необходимо да са извършени при или по повод изпълнение на службата. А понятието "граждански лица" се отнася до тези служители в МВР, които са лица, работещи по трудово правоотношение. Легално определение на това понятие ще откриете в Закона за отбраната и въоръжените сила на Република България.
С новия ЗМВР не може да приемате, че държавните служители в МВР попадат в категорията "граждански лица", използвана от НПК.
Деянията на държавните служители в МВР съобразно разпоредбите на НПК са подсъдни на военни съдилища без да е необходимо да са извършени при или по повод изпълнение на службата. А понятието "граждански лица" се отнася до тези служители в МВР, които са лица, работещи по трудово правоотношение. Легално определение на това понятие ще откриете в Закона за отбраната и въоръжените сила на Република България.
- blagorodna_makeva
- Младши потребител
Подсъдни ли са на военен съд полицаите според новия ЗМВР
Последната трактовка е изключително неправилна.
- blagorodna_makeva
- Младши потребител
zidaromazach написа:......
И между другото какво смятат полицаите във форума - с военните следователи ли искат да си имат работа или с обикновените? .....
Що за въпрос - при гражданските естествено, тогава просто няма да има осъдени полицаи . До края на годината това ще се случи, чрез промяна на НПК.
Друг въпрос е, че аз считам, че полицай, извършил престъпление е редно да бъде наказан по-строго от обикновен гражданин.
- policai
- Потребител
Честно казано, не съм в час за какво си говорите тук, но Ms. (МиЗ) D'Evil (видях, че се изявяваш тук, затова се включих), пази си черния дроб за очертаващия се "натряс" - губя баса, оня, за ЕС, бе... Обаче - по правилата - чак след 01.01.2007 г., дотогава всичко се счита неокончателно и докато "око не види, ръка не пипне". Имам предложение - вместо при Зоран Ристич ("Златна сръбска скара" в Бъкстон), както бях се заканил, да ви почерпя направо "при извора", напр. на "Скадарлиjи у Београду", т.е. на ул. "Скадарска", демек (напр. "Три шашира" е добра кръчма ?) Ще ми излезе по-евтинко, а ще бъде по-хубаво, сигуразция. Нощувките обаче да са за ваша сметка (има и хитринка - нощен влак-спален вагон обратно за София - само 41 лв. )
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
И поемното (или длъжностно ?) лице yugoslav е тук - колеги, ходих да си "сверя часовника" и да се поразведря (през година го правя) при нашите по-весели и по- добри (? май...) роднини по бреговете на Сава и Дунав (то затова там снимат рекламите на българските бири, защото онези са весели и усмихнати, а "българите са с мрачни, изкривени от злоба лица", цитат по "Сиа адвъртайзинг"), същите братчеди напоследък признаващи официално (в туристически справочници), че името "Београд" е дадено от българите, затова ме извинете, че прекъсвам академичната ви дискусия. Сега се връщам и съм на тази вълна (онези, "роднините" са у кризу и ни , представете си - сочат колко сме били напред, а "все србе всинца вкупом гледа'че да су били криви на целио свет... "). Yugoslav е задължителен присъстващ на оповестената в предходния постинг сбирка, затова се включвам, изволите и извините ме...
-
Сигурно ще ме напсувате, ама аз като нищо неразбиращ от тая работа(дефиниция, впрочем, на cruel_la, в друга тема), да ви припомня, за какво (би трябвало да) служи военният съд (по произход и по замисъл), съотв. военната прокуратура - срв. стария ВНЗ (айде, да не се оливам, без закона пред себе си не бива да се цитира нищо) - но със сигурност знам и съм чел черно на бяло, че целта на занятието е (била): "да се запази честта, достойноството и общественото положение на офицера и военнослужещия от недоброжелателно или неуважително отношение от страна на ( може би - препатили от веонна служба - б.м. ) цивилни магистрати" Представете си да ми паднете на "о.р. ефрейтор" от МВР-войски (това съм аз - Гъдю) да ви съдя (ох, леле ). Пак имате късмет, че съм утрепал 2 и повече години от най-добрата си възраст в "нашата родна (тя и и на мен ми стана ) система" на МВР-то, щото , ако бях служил в някой черен кашишки полк на МО => (може би ?) смърт за всеки, който една пишман звездичка или болтче е турил на рамото си (отклонение - от тази служба завъдих много действащи приятели в МВР-то, голяма благиня за адвокат, особено недосаждащ често-често). Военият съд по принцип не (и не би трябвало да) е "по-страшен", напротив, той е привилегия (съдят те поне равни по звание... ), освен това е специализиран - (би трябвало да) знае за какво става въпрос при разните специфични военни престъпления... Простата истина е, че човекът "под пагон", бил той полицай или "армеец" е с по-особено значение за държавата и тя (поне навремето) се е погрижила за по-голяма закрила (все пак, пари е давала, за да го хрантути докато се е обучавал как да бие или убива хора - нищо лично...) при обвинение в престъпление. Нещата обаче се изродиха - имам колеги, които (почти като ген. Димо Гяуров), навремето от "о.з. редник" скочиха в "капитан", постъпвайки във военната прокуратура... Какво им разбира тиквата от "специфичната материя" и какво "уважение" биха могли да имат към пагона ... Не забравайте, че преди 10.11.1989 г. за да станеш военен прокурор или съдия се искаше да имаш вече т.нар. "висше военно образование" (колкото и съмнително да звучи това, все пак значи, че поне отчасти си "ял дървото") и после да си завършил право (е, как го завършваха - задочно, РАБФАК и др. ..., но все пак).
В заключение - нормално е във всяка държава обикновените хора да не обичат, дори да мразят репресивния апарат (приказките "народна армия" и "народна милиция" ги забравихме). Не може да се очаква от обикновен цивилен магистрат да бъде наистина обективен към човек от тези (да ги наречем) "служби". Трябват специализирани съдилища и това е така навсякъде по света... а у нас ?
В заключение - нормално е във всяка държава обикновените хора да не обичат, дори да мразят репресивния апарат (приказките "народна армия" и "народна милиция" ги забравихме). Не може да се очаква от обикновен цивилен магистрат да бъде наистина обективен към човек от тези (да ги наречем) "служби". Трябват специализирани съдилища и това е така навсякъде по света... а у нас ?
-
sledomagrz, колкото и да си прав и да съм съгласен с теб, практиката е друга. Мисля, че дори са дадени указания отгоре в тази насока. Иначе военните съдилища ще останат без работа.
- list
- Младши потребител
cruel_la написа::shock: Полицай, не вярвам на очите си, че това е казано от теб.........Но, преди това- поне един пример ми дай на осъдителна присъда на военния съд по нашумял случай в последните години.Бръмбъргейт-оправдателна, Паси-нещата потънаха в небитието...Друго да си спомняш?Присъди?Но, не на редови полицаи за "плюнка накриво", а на някой "баш полицай", ама за "баш деяние"?!Да не би да има?!
Драга Cruel_la, приела си мнението ми твърде лично, а и аз умишлено хиперболизирах, за да видя реакцията/ не твоята-тя винаги е била искрено професионална / на хора от форума.
Уви, виждам, че не се е получило.
А цитираните от теб примери от практиката през последните години са неоспорим факт и за мое съжаление
Извини ме, ако "провокацията" ми те е засегнала
- policai
- Потребител
Полицай наистина е призвание.........
Изпратиха ме на школа за "преподготовка", в с.Казанлък.
Бяхве над 100 човека, немога да споменавам и небива, точната цифра.
Там смрад, имахме на разположение 4 душа и около 10тина тоалетни, без течашта вода в тях.
Смрадта се носеше по коридорите на "конюшните", а мухълът се спускаше бавно по стените, докато се задушавахме.
На сутринта с бодра крачка поех към "Столовата", там ми казаха, че ако искам да закуся, ще трябва да дам 2 лева за жетон с който ще получа лъжица и вилица и след като приключа с нея да върна приборите, така отново ще получа жетона и т.н.
След това слушахме лекции върху стария НК в продължение на няколко учебни часа.
Някъкък пенсионер ни разясняваше какво е дееспособно лице и що е крайна необходимост, цели 2 дни?
Разясняваше закона и как да работят служители със стаж от 10 до 20 години.
Просто красота.
Всички в РБ трябва да имат равни права, защо правата на тези които трябва в една или друга степен трябва да опазват същите се нарушават?
Пишете.
Да разгърнем темата.
Бяхве над 100 човека, немога да споменавам и небива, точната цифра.
Там смрад, имахме на разположение 4 душа и около 10тина тоалетни, без течашта вода в тях.
Смрадта се носеше по коридорите на "конюшните", а мухълът се спускаше бавно по стените, докато се задушавахме.
На сутринта с бодра крачка поех към "Столовата", там ми казаха, че ако искам да закуся, ще трябва да дам 2 лева за жетон с който ще получа лъжица и вилица и след като приключа с нея да върна приборите, така отново ще получа жетона и т.н.
След това слушахме лекции върху стария НК в продължение на няколко учебни часа.
Някъкък пенсионер ни разясняваше какво е дееспособно лице и що е крайна необходимост, цели 2 дни?
Разясняваше закона и как да работят служители със стаж от 10 до 20 години.
Просто красота.
Всички в РБ трябва да имат равни права, защо правата на тези които трябва в една или друга степен трябва да опазват същите се нарушават?
Пишете.
Да разгърнем темата.
- pivoto
- Нов потребител
Според новия НПК от 28.04.06 г. полицайте са подсъдни на Военен съд като първа инстанция и на Военно-апеелативен съд като въззивна инстанция той се намира само в град София, а има няколко Военни съдилища в страната. Доколкото схващам въпроса според мен не става дума за подсъдноста, а за подследсвеността, а именно при и/или по службата им полицайте се разследват от военен следовател, а в останалите случаи от военен дознател от структурите на Военна полиция.
- kenn4o
- Потребител
Абе, въпросът явно не е чисто теоретичен. Всъщност - плашите ли се, младежи и девойки, от военната прокуратура и военния съд ? Кой бихте предпочели (не дай, Боже) да ви разследва и съди, ако се стигне дотам ? Това не е баш "court martial", нито сталинско "военно-полевое судилище". Генетичната памет явно е много силна - представата за "разстреляни по бързата процедура в задния двор военнопрестъпници" май още е жива, а ? По-горе кометтирахме, че военният съд, респ. в. следствие и в. прокуратура, всъщност като замисъл са били да осигурят по-компетентно и запазващо "достойнството на пагона" наказателно преследване.
Знаете ли, аз (вече бивш от вчера адвокат), доста често жалех разни катаджийски нак. постановления по ЗДвП. Почти всички съдиЙКИ в СРС, (по мои наблюдения) май нямат шофьорски книжки. Не карат кола, хал-хабер си нямат за какво е писан актът, накрая отменят НП май поради това (кеф за адвокатчетатата). Редките ми наказателно-правни адвокатски изяви също бяха свързани с ПТП-та. Прокурорите до 1998 г. в СРП май имаха само един екземпляр на ЗДвП и никой не знаеше къде се намира !!! В съд като "защитник" така и не влязох - всичките ми нак. дела ги прекратиха (демек, спечелих ги...). Това ли ви е идеята - подобни "специалисти" да изместят ВП от разследването и... всичко да се прекратява ? Ама не мислите ли, че може да се случи обратното ?
Знаете ли, аз (вече бивш от вчера адвокат), доста често жалех разни катаджийски нак. постановления по ЗДвП. Почти всички съдиЙКИ в СРС, (по мои наблюдения) май нямат шофьорски книжки. Не карат кола, хал-хабер си нямат за какво е писан актът, накрая отменят НП май поради това (кеф за адвокатчетатата). Редките ми наказателно-правни адвокатски изяви също бяха свързани с ПТП-та. Прокурорите до 1998 г. в СРП май имаха само един екземпляр на ЗДвП и никой не знаеше къде се намира !!! В съд като "защитник" така и не влязох - всичките ми нак. дела ги прекратиха (демек, спечелих ги...). Това ли ви е идеята - подобни "специалисти" да изместят ВП от разследването и... всичко да се прекратява ? Ама не мислите ли, че може да се случи обратното ?
-
cruel_la написа::shock: Ама, в тая държава само конна полиция /не знам дали я има още, де, по новия закон8у, не разследва...
Дойде ми наум да копираме най-готините изказвания във форума в отделна рубрика. Предлагам да започнем с това.
-
амороза
Амороза-Амороза .......голямо самочувствие струи от твоите високопарни думи , излиза че ти си еманация на изяществото на следствието и неговите недостижими постижения в разследването .......Ок ,обаче ако не знаехме от старите кримки ,какви корумпи......и душици сте били ,как сте идвали в 11ч. на работа и как от 13 до 16 сте били в кръчмата по масите с п.......е на горките "подследствени".Така че стига ,че никой ви "не верва ' и стига ревала ,че сте били супер структура с подготвени кадри. От март още ви нямаше по огледите ,щото тичахте да се уредите да ставате прокурори .Не ви пукаше за никакво разследване и резултати, нищо ,че сте обградени с имунитети и привилегии да изисквате от всички всичко и то спешно.Единствено в НСлС има специалисти и то добри ,тя и без това неформално вече се е превърнала в своеобразно "национално бюро за разследване". С това се изчерпвате .....нищо , че мл.адвокати пращят от самочувствие , даже някои искали да жалят прокурорски постановления преди време , та се наложило в СРП да им четат лекция за новия НПК и неговите "несправедливости" спрямо невероятните прависти в следствието.Тези прависти са преди всичко специалисти по тежките софри по кръчмите около Векилски.....Вярно сред дознателите има хора без опит и без достатъчно знания , но това се компенсира от ежедневното блъскане и тичане до Прокуратура и обратно , разпити , разпознавания ,огледи и т.н. и не ревем , а искаме това което се полага , за да можем да работим добре.Отдавна е известно ,че бъдеще за дознателите няма ... , но да злорадстваш над това е най -малкото жалко.
-
kokojambo - Младши потребител
Здр. Колеги!!!
Аз мисля, че тая тема е излишна, дайте пример за осъждане на полицай.Те са недосегаеми, било то гранични, било то редовни и др.Повечето от тях са били с основно образование и в последствие са си купили средно за да заемат високоплатените длъжности в с-та на МВР.За съжаление ние сме с висше образование и ще се трепем още мн. време до кат ги "стигнем"- и тово ми било държава!!!!Някои от тях не знаят как да си попълнят бланката за акта, който ти съставят-УЖАС и СРАМ!!!!!!!!
Благодаря за вниманието, ако има такова де!
Аз мисля, че тая тема е излишна, дайте пример за осъждане на полицай.Те са недосегаеми, било то гранични, било то редовни и др.Повечето от тях са били с основно образование и в последствие са си купили средно за да заемат високоплатените длъжности в с-та на МВР.За съжаление ние сме с висше образование и ще се трепем още мн. време до кат ги "стигнем"- и тово ми било държава!!!!Някои от тях не знаят как да си попълнят бланката за акта, който ти съставят-УЖАС и СРАМ!!!!!!!!
Благодаря за вниманието, ако има такова де!
"PANTA REI"
- viktor79
- Потребител
http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001501 дано все пак навреме им светне крушката
- mm222
- Потребител
66 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|