начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Новия ЗМВР

Дискусии и предложения по проекти за закони

Мнениеот bezpanika » 21 Юли 2008, 13:25

Законопроекта нищо ново не предлага.По малко от стария преди 2006г. и от още по-стар от деветдесетте години.Дознанията за дознателите и така.А какво включва "разследване от неюристи" не е ясно.Може би определени следствени действия.Нещо от типа на предварителната проверка по 191 от НПК до 2003г , мисля ,че беше.А може и да не го приемат така. Ще видим в правилника.А , и за дознателите. Не пишете дивотии от типа "Писнала ми е оперативната работа".За "академиците" , айде стига " ах колко съм красив".Познавам "академици" , които в областта на Наказателното право са............Да пази господ , да се паднеш при такъв , като гражданин и той да ти реши проблема.
bezpanika
Нов потребител

Мнениеот sofo71 » 21 Юли 2008, 17:55

Ха стига сте се надцаквали - кой какво е завършил. То е като с шофьорските курсове - много са карачите ама са малко шофьорите (ако схващате какво имам впредвид)! С дипломи ли ще прилагате правото или с умения и знания . Струвами се ,че нак.право и полицейската работа са два коня на една каруца( борбата с престъпността) и заедно ще теглят по-добре отколкото всеки отделно 8). То от много кадри с юридическо образование, че гледам трепери престъпния контингент и държавата ни просперира. Нека всеки да върши това което умее пък резултатите сами ще дойдат - за жалост моментното състояние не е такова (справка - глупостите в държавата България). Не става само с искане а трябва и можене пък и доста лишения ето защо тази работа е призвание ( както казват бабите "иска дупе" - а сухото знаем риба не яде, но колко са готовите да се намокрят)!! Хайтов го е казал най-добре "ЕДНО Е ДА ИСКАШ ,ДРУГО Е ДА МОЖЕШ А ТРЕТО И ЧЕТВЪРТО Е ДА ГО НАПРАВИШ"
sofo71
Младши потребител

Мнениеот timur » 21 Юли 2008, 21:57

Няма нужда да се правим кой е по-велик-завършилите академията или юристите.Както е казал Сталин-"Кадрите решават всичко."Всичко си зависи от конкретния човек.Важно е да има желание за работа.Но честно казано никога не съм виждал по демотивирани колегите.То вече стана срамно да кажеш че работиш в МВР.И то заради една шепа корумпирани боклуци и друга некадърници.Жалко.
timur
Младши потребител

Мнениеот u6eto06 » 22 Юли 2008, 21:43

Уважаеми колеги,четейки вашите коментари установявам,че главно спорите за Ор-тата и Дознателите,а не коментирате промените в ЗМВР. Апропо по темата мога да кажа от професионален опит,тъй като съм работил и едното и другото,че принципно на ОР-то не е работата да разследва досъдебни производства,а да събира данни,сведения и доказателства в помощ на разследващия въпросното производство дознател.Това обаче става само и единствено когато двамата служители работят за една кауза и между тях има професионално разбирателство.Иначе новите промени в ЗМВР са наистина чисто козметични и предполагам,че след година-година и половина след изборите отново ще има такива промени.Това дали производствата с/у НИ ще се работят от ОР или не не е важно,тъй като според мен това с нищо няма да оправи нещата в МВР,респективно в полицията,дори напротив. :(
u6eto06
Нов потребител

Мнениеот dizhel » 23 Юли 2008, 21:48

Дознателите стават разследващи полицаи, предвиждат окончателно приетите промени в Закона за МВР.

Разследващите полицаи ще работят само в Главна дирекция "Досъдебно производство". Те ще извършват разследване по реда на Наказателно-процесуалния кодекс и на тях няма да може да им се възлагат други дейности.

Разследващите полицаи ще имат четири длъжности: главен разследващ полицай, старши разследващ полицай, разследващ полицай и младши разследващ полицай.

Назначените в първите две категории трябва задължително да имат висше юридическо образование. За последните две категории юридическото образование не е задължително, но назначените на тези длъжности трябва да преминат задължително обучение по разследване в Академията на МВР
dizhel
Потребител

Мнениеот marek972 » 23 Юли 2008, 23:04

... и къде са "революционните" промени :(

аз тайно се надявах на нещо като технически персонал ..

а по новините май казали, че този кратък курс по разследване ще е "само" 6 месеца !!
marek972
Потребител

Мнениеот timur » 25 Юли 2008, 18:32

И какво се оказа,че просто облекчават условията за прием на дознатели.А няма да връщат НИ на оперативните.И по никакъв начин този закон няма да ни облекчи работата.В някой дирекции изобщо и нямат намерение да назначават нови дознатели-т.е всичко ще е постарому.Поредното недомислие.А аз си мислех,че ще върнат делата срещу НИ на ОР,а се оказа че пак ще трябва да ги работят дознатели.
timur
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 25 Юли 2008, 18:51

ами тънкия момент с идиотската и никому ненужна смяна на длъжноста ...
милиони и милиони протоколи в боклука щото отдолу пише "дознател"
а новото отпечатване ще глътне бая пари ...
marek972
Потребител

Мнениеот dizhel » 26 Юли 2008, 15:54

Марек надали ще напишат в закона, че дознателите пардон разследващите полицаи им се полагат секретарки. Смяната на името бе напълно излишна, не това е проблема на разследването, точно хората взеха да свикват с този термин и пак промяна :x Все пак промяната в закона развързва ръцете на министъра на МВР да назначава на проблемните места качествени служители които могат да разследват престъпления както известен така и неизвестен извършител. Преди промяната 2006 също не бе записано никъде, че юристите работят ИИ а ОР-тата НИ, доста от НИ пак аз си ги работех. Истинските промени предстоят и са свързани с мястото на прокуратурата и следствието в съдебната власт. Все повече политици застъпват мнението, че в съдебната власт има място само съда, прокуратурата да е част от изпълнителната, следствието да се свие до малка група разследваща текстовете по които в момента са компетентни. Разбира се за това е нужно ВНС, поради поостарялата ни конституция.
dizhel
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 31 Юли 2008, 03:34

Определено не виждам промените на практика....Не виждам и с какво ще ми облекчат работата...
Gabi1
Потребител

Мнениеот marek972 » 31 Юли 2008, 21:38

поне да ни бяха освободили някак си от тази непрестанна стъкмистика,идиотски планове и безкрайни картони за щяло и нещяло ...
marek972
Потребител

Мнениеот timur » 01 Авг 2008, 08:02

Колеги кога ще бъдат публикувани промените в ДВ и къде мога да ги прочета сега?
timur
Младши потребител

Мнениеот dublin » 03 Авг 2008, 15:50

timur написа:Колеги кога ще бъдат публикувани промените в ДВ и къде мога да ги прочета сега?

По всяка вероятност на 5 август в ДВ,но мисля,че Правилника за прилагането му,ще е по-важен и подробен !
dublin
Нов потребител

Мнениеот marek972 » 06 Авг 2008, 00:00

днес на работа ми попадна тази изрезка от "Сега" ...

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001501
marek972
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 06 Авг 2008, 19:15

Абсолютно точен анализ. Браво.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот dino6506 » 12 Авг 2008, 00:02

анализа си е добър , но темата е новия ЗМВР , вярно май има и положителни страни - разделяне на функционален принцип и опрделяне на отговорностите ... Е...И ....ми то и при предишния си беше изписано че на дознатели не може да се възлага друго освен разследване по НПК ама кой ти гледа закона - като има заповеди и наредби от преди новата ера - МВР си работи по тях/за съжаление/ - просто няма орган в МВР , който да проверява спазването на закона - за инструкциите и т.п. си има инспекторат....ама ако закона остане на книга/както до сега/,не се изпълнява - по принципа Мисленето Вреди на Работата - ще е жалко/макар че и така ще и трошим гръбнака на престъпноста..../ :? [/b]... иначе добра статийка , но практиката/критерий за истинноста на познанието/...ПРАКТИКАТА...
dino6506
Потребител

Мнениеот Kolektor » 12 Авг 2008, 20:10

И последно кога влезе в сила закона за изменение на ЗМВР? На 08.08.2008 г. или на 09.08.2008 г.?
Kolektor
Нов потребител

Мнениеот marek972 » 13 Авг 2008, 20:03

още един анализ от същия автор:

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001402

и за какво Миков се би в гърдите сума ти време ?
просто не виждам как новия закон ще облекчи в някаква степен работата ми ...а ОР -тата пак ще си клатят краката ...
marek972
Потребител

Мнениеот policai » 13 Авг 2008, 23:19

marek972 написа:още един анализ от същия автор:

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001402

и за какво Миков се би в гърдите сума ти време ?
просто не виждам как новия закон ще облекчи в някаква степен работата ми ...а ОР -тата пак ще си клатят краката ...

Колега, ти наистина ли си дознател?! Ако е така съм безкрайно учуден! При нас Ор-тата тичаме за 72-часови мярки при набл. пр-рор, а послепри съдия за постоянни, отделно, че буквално диктуваме на дознателите какво да пишат в протоколите за следствен експеримент, а пък изобщо не помня разпит пред съдия да е провеждан по инициатива на дознател. Не ме разбирай погрешно, просто интереса да влезе идиота в панделата/сл.арест/ е на ОР, защото той обслужва град/район/село еди-кое си и кмет/социални служби/ или жители - него търсят, а не извършилия огледа..., друга тема е, че броя ДП при дознателя е голям и той изтърва всички срокове..., абе ненормална ситуация, но да се твърди, че ОР клатят крака, при положение, че същите имат отпуск за 2-3 години назад и не им се дава е най-малкото перверзия... :wink:
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Мнениеот marek972 » 14 Авг 2008, 06:42

приеми моите извинения , би било чудесно всички да са като вас...но уви ....
marek972
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Обсъждане на законопроекти