начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

"НОВИТЕ СТАРИ" КОМПЕТЕНЦИИ НА СЛЕДСТВИЕТО

Дискусии и предложения по проекти за закони

"НОВИТЕ СТАРИ" КОМПЕТЕНЦИИ НА СЛЕДСТВИЕТО

Мнениеот sledovatel » 18 Яну 2007, 13:08

Уважаеми колеги, имам удоволствието да Ви представя текстово проекта за изменение и допълнение на НПК който ръководителят на моята ОСС представи на оперативката изпратен му по факса:
& 1. В член 194 се правят следните изменения:
1/ В ал. 1 се създава нова точка 3 със следното съдържание:
т. 3. За престъпления извършени от непълнолетни или срещу деца.
2/ Досегашната точка 3 става точка 4.
3/ Създава се нова ал. 2 на член 194 със следното съдържание:
/2/ Когато делото представлява фактическа или правна сложност, както и когато това се налага от значителен обществен интерес, главният прокурор на Република България, неговите заместници и директорът на Националната следствена служба могат да разпоредят разследването да се извърши от следователи.
4/ Досегашната ал. 2 става ал. 3.
& 2. В член 195 ал. 4 се изменя така:
/4/ Извън случаите по алинея 2 с разрешение на главния прокурор или директорът на Националната следствена служба досъдебното производство може да бъде извършвано и в друг район, с оглед изискванията за срочност, обективност и пълнота на разследването. За своето разрешение директорът на Националната следствена служба уведомява незабавно главният прокурор.
ПРЕХОДНА И ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА:
& 3. Неприключените досъдебни производство за престъпления, извършени от непълнолетни или срещу деца се довършват от дознателите.

Този законопроект ще се представи в близките дни на премиера, към момента е одобрен от директора на НСС, главния прокурор и други висши магистрати. Да си пожелаем да го приемат по - скоро, има и мотиви към него но са доста дълги...:::)))
[/quote]
sledovatel
Младши потребител

Мнениеот sledovatel » 18 Яну 2007, 13:10

С едно допълнение и уточнение: Понятието ДЕТЕ се дефинира в Закона за закрила на детето, а това означава до 21 годишна възраст...:)))
sledovatel
Младши потребител

Мнениеот portokal » 18 Яну 2007, 13:21

Закон за закрила на детето
Чл. 2. Дете по смисъла на този закон е всяко физическо лице до навършването на 18 години.

Егати детето ще е на 21 години. :D
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот dozn03 » 18 Яну 2007, 14:27

Дано да ги приемат по-скоро тези изменения. От 29.04.06 ме натовариха почти само с такива дела. Да не говорим за грабежите от непълнолетни срещу малолетни - просто прекрасно. Изгарям от нетърпение да спра да се занимавам с подобни дела. Взимайте си ги, както се казва. :)
dozn03
Потребител

Мнениеот sledovatel » 18 Яну 2007, 14:42

Да вярно е това.....неволна грешка моя.....за възрастта на детето - но така или иначе промените са в процес на обсъждане..:)))
sledovatel
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 18 Яну 2007, 23:14

Изобщо лудницата е пълна! А лекарство още не е измислено...
Gabi1
Потребител

Мнениеот porcelain » 19 Яну 2007, 16:19

Това ли успяха да съчинят?! :? Вярно е,че са го изпратили по факсовете до всички ОСлС,но това ли е идеята на "отговорните другари"-следователите да се занимават с непълнолетните?!..освен това няма ли да се експлоатира прекомерно и нездраво правомощието да ни се възлагат дела от т.нар "значим обществен интерес",когато бъхтим като луди за онзи,който духа,и в крайна сметка нищо да не излиза..?
porcelain
Младши потребител

Мнениеот veronika1 » 19 Яну 2007, 20:29

porcelain написа:Това ли успяха да съчинят?! :? Вярно е,че са го изпратили по факсовете до всички ОСлС,но това ли е идеята на "отговорните другари"-следователите да се занимават с непълнолетните?!..освен това няма ли да се експлоатира прекомерно и нездраво правомощието да ни се възлагат дела от т.нар "значим обществен интерес",когато бъхтим като луди за онзи,който духа,и в крайна сметка нищо да не излиза..?

Ами делата, "от които нещо излиза" определено няма да са при дознателите :D Тъй като аз работя напоследък само непълнолетни, мога да кажа: е, наистина са много сложни и само един следовател може да ги разследва :lol: :lol: :lol: Според законодателя може да излезнат и по-тежки от убийствата :lol:
veronika1
Младши потребител

Мнениеот porcelain » 22 Яну 2007, 14:58

Ами делата, "от които нещо излиза" определено няма да са при дознателите :D Тъй като аз работя напоследък само непълнолетни, мога да кажа: е, наистина са много сложни и само един следовател може да ги разследва :lol: :lol: :lol: Според законодателя може да излезнат и по-тежки от убийствата :lol:[/quote]

Действително е така ,колега!И ние работим с непълнолетни,но далеч не са от изключителна и правна сложност кражбите,държането на наркотични вещества и пр.!!!Казвах предишното,с изключителна болка,понеже българската политическа действителност в последните години ни подложи на такива изпитания,които стоически издържахме,въпреки подмолните удари под кръста от вси страни... :( .Лошото е,че не виждам,както аз,така и останалите ми колеги,с които разговаряме по темата,светлинки в тунела!
porcelain
Младши потребител

Мнениеот porcelain » 24 Яну 2007, 17:10

:lol: Круела,просто си мислех,че знаеш ,а и липсваше миналия петък... :wink:
porcelain
Младши потребител

Мнениеот veronika1 » 24 Яну 2007, 21:19

[quote="cruel_la"]Рorcelain! :twisted:
Всеки по-сериозен случай в държавата се посещава от НСлС със санкцията на г-н Главния прокурор, не само сега, ами откакто има дознание.Всеки един тежък случай се посещава от НСлС.Знакови дознания не е имало, и няма.Дори като понятие :lol:

Естествено, че няма. Обикновено там където има "интерес", делата се дават на "когото трябва", а обикновено от такива дела не излизат и присъди - или ако излязат такива на втора и трета инстанция се "пукат"...
УВАЖАЕМИ СЛЕДОВАТЕЛИ-ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, ЗАПОВЯДАЙТЕ В РЕДИЦИТЕ НА МВР! :lol: Зарежете удобните кабинети, двойната и тройна /за тези с повечето стаж/ заплата, служебните компютри и консумативи и елате да ни покажете моралните и професионалните си качества - за да можем да бъдем обучени от Най-добрите в професията :lol: :lol: Направете го - от любов към работата! :lol:
veronika1
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 24 Яну 2007, 22:42

Присъединявам се към този апел.
Елате и ни научете!
За вас даже е по-лесно да влезете в МВР по новия закон. Само че никой не иска, но за прокурори кандидати много. Защо ли?
Gabi1
Потребител

Мнениеот dozn03 » 24 Яну 2007, 23:26

И аз се присъединявам към колежките Габи и Вероника. С удоволствие ще се уча от професионалисти. Стига някой да има желание да ме учи, а и да е наблизо, за да е обективно възможно. А за делата - какъв е проблема, нали прокурорът е водещ, той ще дава указания, дали Вие ще ги изпълнявате или аз - не виждам разлика. И искам да уточня, че не 90, а 97 % от наказателните производства са дознания /според текстовете в НК/. Така, че взимайте си големите заплати, стойте си в удобните кабинети, ходете по близките кръчми, така или иначе нямате друга работа. Но поне не злорадствайте. Няма за какво. Ако все пак съвсем Ви доскучее - станете прокурори - там ще имате работа.
dozn03
Потребител

Мнениеот denim » 25 Яну 2007, 01:25

Тази Круела за каква се мисли ,та ще дава база за сравнение , да не би да се е родила научена, пак и кои е казал ,че разбира нещо , освем самата тя която твърди това.Лека нощ , утре ще кажа повече....
denim
Младши потребител

Мнениеот sledovatel » 25 Яну 2007, 12:59

Няма да влизам в спор с Вас - имам предвид дознателите. Аз считам, че въпроса за връщането в МВР на следватели не може да се поставя. Защото смятам, ЧЕ СЛЕДСТВЕНИЯ АПАРАТ НЕ СЛЕДВАШЕ ДА НАПУСКА МВР. Единния следствен апарат при МВР до 1991 година /тогава се създаде НСлС/, функционираше най - добре. Който е бил знае. Структурно и кадрово обезпечен 100%. Неведнъж съм изтъквал, че проблемите на следствието започнаха след девоенизацията. В МВР се отвори вакуумна дупка, която запълвоте в момента Вие. За съжаление - по крайно неудачен милиционеро - помиярски начин. Защо го наричам така - Вие сами посочвате във Вашите постинги. Отношения с началници, безумното им пренебрежение към Вас, с оперативни и охранителни и прочее....
По някой от поставените от Вас въпроси и по отношение на дадените съвети....да се върнем при Вас и второ да станем прокурори и съдии. Специално при мен не могат да станат нещата по следните причини:
За да станеш прокурор и съдия трябва да те поканят. Тоест да имаш връзки. Които бяха поканени станаха. Мен никой не ме е канил - явно никой не ме иска. По тази причина не разсъждавам върху такъв развой на нещата. Между впрочем какво странно има юрист човек да стане прокурор и съдия - нищо според мен. Няма проблеми и Вие също да станете, стига да не сте без връзки като мене...:::)))
За връщането в МВР.....има няколко причини поради които не мога да го направя.
Първата.....от Вашата структура по всяко време могат да ме изгонят....винаги. От нашата не толкова лесно. И ако това стане кой ще ми гледа децата.....още са ученици. Аз не търпя простаци неизбежно ще се сдърпам с някого. Във Вашата система това би било фатално. Тук съм по самостоятелен и никой безхаберник не ми се бърка.
Втората.....нямате "процесуален" подход към нещата. Във Вашата структура надделява "милиционерщината"....която съзнавате 100% и напълно сполучливо я поднасяте в постингите си и съм съгласен напълно с това Ваше мнение.
Третата....имам два заема и на месец давам над 500 лева на банките. Колко ще получавам като дознател за да обслужвам тия заеми и да живея с две деца - нормалните нужди да си покрия???
И още нещо....за мене работата в следствието е въпрос на КАРИЕРА В МВР.....защото съм почнал от постови полицай службата си. После като отдельонен командир, после като младши районен инспектор, след това като помощник - следовател в ТСО, после като следовател и така....:::)))
Видял съм доста неща, не всичко разбира се. И последно....за мене типичната съдебна система си остава една чужда структура която не познавам. По простата причина...че никога не съм бил в нея.
Напълно разбирам недоволството Ви.....но единствения начин да се оправят нещата е да мине време. Логиката на живота ще постави всичко и всеки на мястото му. НЕИЗБЕЖНО...:::)))
Вас Ви отегчи - следователят :roll: :roll: :roll: :D :D :D
sledovatel
Младши потребител

Мнениеот porcelain » 25 Яну 2007, 13:01

Колеги,дознатели!!!Не се хабете да злорадствате толкова по адрес на следователите,а си вършете работата.Ние и в МВР сме били,и пак сме се справяли,а не сме дуднели непрекъснато,че ни е било тежко ,както сега на вас.И ние сме вземали аналогични на вашите заплати едно време,но ми се струва,че вашего брата най-вече от това се дразни.Следователите и могат,и знаят,а и продължават да работят!!!В този случай за пореден път ми идва наума стихотворението на Пеньо Пенев,което ще перифразирам-и звезди ще има,и кучета да лаят срещу тях...А на колегата,засягащ Круела,ще кажа само,че не е дорасъл още ,за да я оценава.Пожелавам му да достигне нейното ниво в професията и тогава да коментира!!! :twisted: Останалото,простете, е само злоба!!!
porcelain
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 25 Яну 2007, 23:49

Не искам да воювам с никого, но скромната ми практика сочи, че се справяме доста успешно.
А и Вие, следователите, сами отбелязахте кои от Вас бяха поканени за прокурори. А тези новоизлюпени прокурори такива безумия сътворяват, че ми идва да вия... Ако цитирам примери, сигурно ще се хванете за главата. И сред вашите кадри има плява, както сигурно и сред нас. /даже освен за "скъпо платените машинописки" чух определение от колеги-полицай и "адвокатите"/.
Та може би и за това не върви дознанието, не само поради нашата "некомпетентност". Може би и заради безумния нов НПК, според който трябва да тичкаме за всичко до прокурора, с извинение сигурно и за ползването на тоалетната ще трябва да го питам. И вече не можем да му обжалваме постановленията.... Та причини много....
Работя добре с колеги, но с прокуратурата ми е по-сложно.
Gabi1
Потребител

Мнениеот porcelain » 26 Яну 2007, 15:54

Някой има ли представа днес какво са гласували в поредната поправка на Конституцията? 8)
porcelain
Младши потребител

Мнениеот gala69 » 26 Яну 2007, 20:27

Отдавна чета мненията в този форум и не мога да се начудя: на какво се дължи невероятното самочувствие на следователите тук. Питам се - само защото са следователи ли имат идеята, че са най-умните, най-можещите и най-кадърните. Дознател съм и не се чувствам по-глупава, некомпетентна или по-лоша от останалите, завършили право. Не мога да си обясня защо настъпи такова разделение - дознатели и следователи. Всички сме завършили едно и също, при едни и същи преподаватели, в едни и същи университети. Всички имаме дипломи с едно и също съдържание. Безкрайно много уважавам колегите -следователи от нашия район /с тях съм си контактувала най-много/. Прекрасни хора и колеги и никой от тях нито веднъж не си позвали да каже на нас-дознателите, че сме некадърни и некомпетентни. Заедно ходехме по произшествия, с тях сега работим отново заедно, но те вече са прокурори. Крюела, Следовател, Амороза - активни сте в оплювките си по дознателите, нещо не виждам ваши мнение по други въпроси. Това че не сте станали съдии или прокурори, означава ли че сте по-некадърни. Защото твърдите, че ние сме дознатели, защото нищо друго не можем да правим. Или може би останахте следователи от любов към професията. За неприятните моменти/ниски заплати, тожки дежурства, мизерия и липса на консумативи, компютри и т.н./ вие -следователите говорите в минало време. Ние говорим за това в сегашно... И ако вие толкова неприятно да ни слушате като "плачем" просто си комуникирайти помежду си, не се включвайте в нашите "разговори".... Искам да пожелая на колегите дознатели много търпение и още нещо...
gala69
Младши потребител

Мнениеот mahoni2 » 26 Яну 2007, 23:52

Amorosa, многото запетаи, които са поставени в повечето случаи не на място, издават нервността ти. Не мога да разбера кое поражда такава самоувереност. Когато човек си повярва до такава степен, като теб и останалите от "светата троица" в този форум, той губи връзка с реалността. Когото при самооценка си пишеш само 6+, значи нещо не е в ред. Повярвайте, никога не сте били в положението на Дознателите в момента! :evil: :evil:
mahoni2
Младши потребител

Следваща

Назад към Обсъждане на законопроекти