- Дата и час: 21 Ное 2024, 17:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
"НОВИТЕ СТАРИ" КОМПЕТЕНЦИИ НА СЛЕДСТВИЕТО
|
|
37 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
"НОВИТЕ СТАРИ" КОМПЕТЕНЦИИ НА СЛЕДСТВИЕТО
Уважаеми колеги, имам удоволствието да Ви представя текстово проекта за изменение и допълнение на НПК който ръководителят на моята ОСС представи на оперативката изпратен му по факса:
& 1. В член 194 се правят следните изменения:
1/ В ал. 1 се създава нова точка 3 със следното съдържание:
т. 3. За престъпления извършени от непълнолетни или срещу деца.
2/ Досегашната точка 3 става точка 4.
3/ Създава се нова ал. 2 на член 194 със следното съдържание:
/2/ Когато делото представлява фактическа или правна сложност, както и когато това се налага от значителен обществен интерес, главният прокурор на Република България, неговите заместници и директорът на Националната следствена служба могат да разпоредят разследването да се извърши от следователи.
4/ Досегашната ал. 2 става ал. 3.
& 2. В член 195 ал. 4 се изменя така:
/4/ Извън случаите по алинея 2 с разрешение на главния прокурор или директорът на Националната следствена служба досъдебното производство може да бъде извършвано и в друг район, с оглед изискванията за срочност, обективност и пълнота на разследването. За своето разрешение директорът на Националната следствена служба уведомява незабавно главният прокурор.
ПРЕХОДНА И ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА:
& 3. Неприключените досъдебни производство за престъпления, извършени от непълнолетни или срещу деца се довършват от дознателите.
Този законопроект ще се представи в близките дни на премиера, към момента е одобрен от директора на НСС, главния прокурор и други висши магистрати. Да си пожелаем да го приемат по - скоро, има и мотиви към него но са доста дълги...:::)))
[/quote]
& 1. В член 194 се правят следните изменения:
1/ В ал. 1 се създава нова точка 3 със следното съдържание:
т. 3. За престъпления извършени от непълнолетни или срещу деца.
2/ Досегашната точка 3 става точка 4.
3/ Създава се нова ал. 2 на член 194 със следното съдържание:
/2/ Когато делото представлява фактическа или правна сложност, както и когато това се налага от значителен обществен интерес, главният прокурор на Република България, неговите заместници и директорът на Националната следствена служба могат да разпоредят разследването да се извърши от следователи.
4/ Досегашната ал. 2 става ал. 3.
& 2. В член 195 ал. 4 се изменя така:
/4/ Извън случаите по алинея 2 с разрешение на главния прокурор или директорът на Националната следствена служба досъдебното производство може да бъде извършвано и в друг район, с оглед изискванията за срочност, обективност и пълнота на разследването. За своето разрешение директорът на Националната следствена служба уведомява незабавно главният прокурор.
ПРЕХОДНА И ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА:
& 3. Неприключените досъдебни производство за престъпления, извършени от непълнолетни или срещу деца се довършват от дознателите.
Този законопроект ще се представи в близките дни на премиера, към момента е одобрен от директора на НСС, главния прокурор и други висши магистрати. Да си пожелаем да го приемат по - скоро, има и мотиви към него но са доста дълги...:::)))
[/quote]
- sledovatel
- Младши потребител
С едно допълнение и уточнение: Понятието ДЕТЕ се дефинира в Закона за закрила на детето, а това означава до 21 годишна възраст...))
- sledovatel
- Младши потребител
Закон за закрила на детето
Чл. 2. Дете по смисъла на този закон е всяко физическо лице до навършването на 18 години.
Егати детето ще е на 21 години.
Чл. 2. Дете по смисъла на този закон е всяко физическо лице до навършването на 18 години.
Егати детето ще е на 21 години.
-
portokal - Старши потребител
Дано да ги приемат по-скоро тези изменения. От 29.04.06 ме натовариха почти само с такива дела. Да не говорим за грабежите от непълнолетни срещу малолетни - просто прекрасно. Изгарям от нетърпение да спра да се занимавам с подобни дела. Взимайте си ги, както се казва.
- dozn03
- Потребител
Да вярно е това.....неволна грешка моя.....за възрастта на детето - но така или иначе промените са в процес на обсъждане..))
- sledovatel
- Младши потребител
Това ли успяха да съчинят?! Вярно е,че са го изпратили по факсовете до всички ОСлС,но това ли е идеята на "отговорните другари"-следователите да се занимават с непълнолетните?!..освен това няма ли да се експлоатира прекомерно и нездраво правомощието да ни се възлагат дела от т.нар "значим обществен интерес",когато бъхтим като луди за онзи,който духа,и в крайна сметка нищо да не излиза..?
- porcelain
- Младши потребител
porcelain написа:Това ли успяха да съчинят?! Вярно е,че са го изпратили по факсовете до всички ОСлС,но това ли е идеята на "отговорните другари"-следователите да се занимават с непълнолетните?!..освен това няма ли да се експлоатира прекомерно и нездраво правомощието да ни се възлагат дела от т.нар "значим обществен интерес",когато бъхтим като луди за онзи,който духа,и в крайна сметка нищо да не излиза..?
Ами делата, "от които нещо излиза" определено няма да са при дознателите Тъй като аз работя напоследък само непълнолетни, мога да кажа: е, наистина са много сложни и само един следовател може да ги разследва Според законодателя може да излезнат и по-тежки от убийствата
- veronika1
- Младши потребител
Ами делата, "от които нещо излиза" определено няма да са при дознателите Тъй като аз работя напоследък само непълнолетни, мога да кажа: е, наистина са много сложни и само един следовател може да ги разследва Според законодателя може да излезнат и по-тежки от убийствата [/quote]
Действително е така ,колега!И ние работим с непълнолетни,но далеч не са от изключителна и правна сложност кражбите,държането на наркотични вещества и пр.!!!Казвах предишното,с изключителна болка,понеже българската политическа действителност в последните години ни подложи на такива изпитания,които стоически издържахме,въпреки подмолните удари под кръста от вси страни... .Лошото е,че не виждам,както аз,така и останалите ми колеги,с които разговаряме по темата,светлинки в тунела!
Действително е така ,колега!И ние работим с непълнолетни,но далеч не са от изключителна и правна сложност кражбите,държането на наркотични вещества и пр.!!!Казвах предишното,с изключителна болка,понеже българската политическа действителност в последните години ни подложи на такива изпитания,които стоически издържахме,въпреки подмолните удари под кръста от вси страни... .Лошото е,че не виждам,както аз,така и останалите ми колеги,с които разговаряме по темата,светлинки в тунела!
- porcelain
- Младши потребител
[quote="cruel_la"]Рorcelain!
Всеки по-сериозен случай в държавата се посещава от НСлС със санкцията на г-н Главния прокурор, не само сега, ами откакто има дознание.Всеки един тежък случай се посещава от НСлС.Знакови дознания не е имало, и няма.Дори като понятие
Естествено, че няма. Обикновено там където има "интерес", делата се дават на "когото трябва", а обикновено от такива дела не излизат и присъди - или ако излязат такива на втора и трета инстанция се "пукат"...
УВАЖАЕМИ СЛЕДОВАТЕЛИ-ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, ЗАПОВЯДАЙТЕ В РЕДИЦИТЕ НА МВР! Зарежете удобните кабинети, двойната и тройна /за тези с повечето стаж/ заплата, служебните компютри и консумативи и елате да ни покажете моралните и професионалните си качества - за да можем да бъдем обучени от Най-добрите в професията Направете го - от любов към работата!
Всеки по-сериозен случай в държавата се посещава от НСлС със санкцията на г-н Главния прокурор, не само сега, ами откакто има дознание.Всеки един тежък случай се посещава от НСлС.Знакови дознания не е имало, и няма.Дори като понятие
Естествено, че няма. Обикновено там където има "интерес", делата се дават на "когото трябва", а обикновено от такива дела не излизат и присъди - или ако излязат такива на втора и трета инстанция се "пукат"...
УВАЖАЕМИ СЛЕДОВАТЕЛИ-ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, ЗАПОВЯДАЙТЕ В РЕДИЦИТЕ НА МВР! Зарежете удобните кабинети, двойната и тройна /за тези с повечето стаж/ заплата, служебните компютри и консумативи и елате да ни покажете моралните и професионалните си качества - за да можем да бъдем обучени от Най-добрите в професията Направете го - от любов към работата!
- veronika1
- Младши потребител
Присъединявам се към този апел.
Елате и ни научете!
За вас даже е по-лесно да влезете в МВР по новия закон. Само че никой не иска, но за прокурори кандидати много. Защо ли?
Елате и ни научете!
За вас даже е по-лесно да влезете в МВР по новия закон. Само че никой не иска, но за прокурори кандидати много. Защо ли?
- Gabi1
- Потребител
И аз се присъединявам към колежките Габи и Вероника. С удоволствие ще се уча от професионалисти. Стига някой да има желание да ме учи, а и да е наблизо, за да е обективно възможно. А за делата - какъв е проблема, нали прокурорът е водещ, той ще дава указания, дали Вие ще ги изпълнявате или аз - не виждам разлика. И искам да уточня, че не 90, а 97 % от наказателните производства са дознания /според текстовете в НК/. Така, че взимайте си големите заплати, стойте си в удобните кабинети, ходете по близките кръчми, така или иначе нямате друга работа. Но поне не злорадствайте. Няма за какво. Ако все пак съвсем Ви доскучее - станете прокурори - там ще имате работа.
- dozn03
- Потребител
Тази Круела за каква се мисли ,та ще дава база за сравнение , да не би да се е родила научена, пак и кои е казал ,че разбира нещо , освем самата тя която твърди това.Лека нощ , утре ще кажа повече....
- denim
- Младши потребител
Няма да влизам в спор с Вас - имам предвид дознателите. Аз считам, че въпроса за връщането в МВР на следватели не може да се поставя. Защото смятам, ЧЕ СЛЕДСТВЕНИЯ АПАРАТ НЕ СЛЕДВАШЕ ДА НАПУСКА МВР. Единния следствен апарат при МВР до 1991 година /тогава се създаде НСлС/, функционираше най - добре. Който е бил знае. Структурно и кадрово обезпечен 100%. Неведнъж съм изтъквал, че проблемите на следствието започнаха след девоенизацията. В МВР се отвори вакуумна дупка, която запълвоте в момента Вие. За съжаление - по крайно неудачен милиционеро - помиярски начин. Защо го наричам така - Вие сами посочвате във Вашите постинги. Отношения с началници, безумното им пренебрежение към Вас, с оперативни и охранителни и прочее....
По някой от поставените от Вас въпроси и по отношение на дадените съвети....да се върнем при Вас и второ да станем прокурори и съдии. Специално при мен не могат да станат нещата по следните причини:
За да станеш прокурор и съдия трябва да те поканят. Тоест да имаш връзки. Които бяха поканени станаха. Мен никой не ме е канил - явно никой не ме иска. По тази причина не разсъждавам върху такъв развой на нещата. Между впрочем какво странно има юрист човек да стане прокурор и съдия - нищо според мен. Няма проблеми и Вие също да станете, стига да не сте без връзки като мене...:::)))
За връщането в МВР.....има няколко причини поради които не мога да го направя.
Първата.....от Вашата структура по всяко време могат да ме изгонят....винаги. От нашата не толкова лесно. И ако това стане кой ще ми гледа децата.....още са ученици. Аз не търпя простаци неизбежно ще се сдърпам с някого. Във Вашата система това би било фатално. Тук съм по самостоятелен и никой безхаберник не ми се бърка.
Втората.....нямате "процесуален" подход към нещата. Във Вашата структура надделява "милиционерщината"....която съзнавате 100% и напълно сполучливо я поднасяте в постингите си и съм съгласен напълно с това Ваше мнение.
Третата....имам два заема и на месец давам над 500 лева на банките. Колко ще получавам като дознател за да обслужвам тия заеми и да живея с две деца - нормалните нужди да си покрия???
И още нещо....за мене работата в следствието е въпрос на КАРИЕРА В МВР.....защото съм почнал от постови полицай службата си. После като отдельонен командир, после като младши районен инспектор, след това като помощник - следовател в ТСО, после като следовател и така....:::)))
Видял съм доста неща, не всичко разбира се. И последно....за мене типичната съдебна система си остава една чужда структура която не познавам. По простата причина...че никога не съм бил в нея.
Напълно разбирам недоволството Ви.....но единствения начин да се оправят нещата е да мине време. Логиката на живота ще постави всичко и всеки на мястото му. НЕИЗБЕЖНО...:::)))
Вас Ви отегчи - следователят
По някой от поставените от Вас въпроси и по отношение на дадените съвети....да се върнем при Вас и второ да станем прокурори и съдии. Специално при мен не могат да станат нещата по следните причини:
За да станеш прокурор и съдия трябва да те поканят. Тоест да имаш връзки. Които бяха поканени станаха. Мен никой не ме е канил - явно никой не ме иска. По тази причина не разсъждавам върху такъв развой на нещата. Между впрочем какво странно има юрист човек да стане прокурор и съдия - нищо според мен. Няма проблеми и Вие също да станете, стига да не сте без връзки като мене...:::)))
За връщането в МВР.....има няколко причини поради които не мога да го направя.
Първата.....от Вашата структура по всяко време могат да ме изгонят....винаги. От нашата не толкова лесно. И ако това стане кой ще ми гледа децата.....още са ученици. Аз не търпя простаци неизбежно ще се сдърпам с някого. Във Вашата система това би било фатално. Тук съм по самостоятелен и никой безхаберник не ми се бърка.
Втората.....нямате "процесуален" подход към нещата. Във Вашата структура надделява "милиционерщината"....която съзнавате 100% и напълно сполучливо я поднасяте в постингите си и съм съгласен напълно с това Ваше мнение.
Третата....имам два заема и на месец давам над 500 лева на банките. Колко ще получавам като дознател за да обслужвам тия заеми и да живея с две деца - нормалните нужди да си покрия???
И още нещо....за мене работата в следствието е въпрос на КАРИЕРА В МВР.....защото съм почнал от постови полицай службата си. После като отдельонен командир, после като младши районен инспектор, след това като помощник - следовател в ТСО, после като следовател и така....:::)))
Видял съм доста неща, не всичко разбира се. И последно....за мене типичната съдебна система си остава една чужда структура която не познавам. По простата причина...че никога не съм бил в нея.
Напълно разбирам недоволството Ви.....но единствения начин да се оправят нещата е да мине време. Логиката на живота ще постави всичко и всеки на мястото му. НЕИЗБЕЖНО...:::)))
Вас Ви отегчи - следователят
- sledovatel
- Младши потребител
Колеги,дознатели!!!Не се хабете да злорадствате толкова по адрес на следователите,а си вършете работата.Ние и в МВР сме били,и пак сме се справяли,а не сме дуднели непрекъснато,че ни е било тежко ,както сега на вас.И ние сме вземали аналогични на вашите заплати едно време,но ми се струва,че вашего брата най-вече от това се дразни.Следователите и могат,и знаят,а и продължават да работят!!!В този случай за пореден път ми идва наума стихотворението на Пеньо Пенев,което ще перифразирам-и звезди ще има,и кучета да лаят срещу тях...А на колегата,засягащ Круела,ще кажа само,че не е дорасъл още ,за да я оценава.Пожелавам му да достигне нейното ниво в професията и тогава да коментира!!! Останалото,простете, е само злоба!!!
- porcelain
- Младши потребител
Не искам да воювам с никого, но скромната ми практика сочи, че се справяме доста успешно.
А и Вие, следователите, сами отбелязахте кои от Вас бяха поканени за прокурори. А тези новоизлюпени прокурори такива безумия сътворяват, че ми идва да вия... Ако цитирам примери, сигурно ще се хванете за главата. И сред вашите кадри има плява, както сигурно и сред нас. /даже освен за "скъпо платените машинописки" чух определение от колеги-полицай и "адвокатите"/.
Та може би и за това не върви дознанието, не само поради нашата "некомпетентност". Може би и заради безумния нов НПК, според който трябва да тичкаме за всичко до прокурора, с извинение сигурно и за ползването на тоалетната ще трябва да го питам. И вече не можем да му обжалваме постановленията.... Та причини много....
Работя добре с колеги, но с прокуратурата ми е по-сложно.
А и Вие, следователите, сами отбелязахте кои от Вас бяха поканени за прокурори. А тези новоизлюпени прокурори такива безумия сътворяват, че ми идва да вия... Ако цитирам примери, сигурно ще се хванете за главата. И сред вашите кадри има плява, както сигурно и сред нас. /даже освен за "скъпо платените машинописки" чух определение от колеги-полицай и "адвокатите"/.
Та може би и за това не върви дознанието, не само поради нашата "некомпетентност". Може би и заради безумния нов НПК, според който трябва да тичкаме за всичко до прокурора, с извинение сигурно и за ползването на тоалетната ще трябва да го питам. И вече не можем да му обжалваме постановленията.... Та причини много....
Работя добре с колеги, но с прокуратурата ми е по-сложно.
- Gabi1
- Потребител
Отдавна чета мненията в този форум и не мога да се начудя: на какво се дължи невероятното самочувствие на следователите тук. Питам се - само защото са следователи ли имат идеята, че са най-умните, най-можещите и най-кадърните. Дознател съм и не се чувствам по-глупава, некомпетентна или по-лоша от останалите, завършили право. Не мога да си обясня защо настъпи такова разделение - дознатели и следователи. Всички сме завършили едно и също, при едни и същи преподаватели, в едни и същи университети. Всички имаме дипломи с едно и също съдържание. Безкрайно много уважавам колегите -следователи от нашия район /с тях съм си контактувала най-много/. Прекрасни хора и колеги и никой от тях нито веднъж не си позвали да каже на нас-дознателите, че сме некадърни и некомпетентни. Заедно ходехме по произшествия, с тях сега работим отново заедно, но те вече са прокурори. Крюела, Следовател, Амороза - активни сте в оплювките си по дознателите, нещо не виждам ваши мнение по други въпроси. Това че не сте станали съдии или прокурори, означава ли че сте по-некадърни. Защото твърдите, че ние сме дознатели, защото нищо друго не можем да правим. Или може би останахте следователи от любов към професията. За неприятните моменти/ниски заплати, тожки дежурства, мизерия и липса на консумативи, компютри и т.н./ вие -следователите говорите в минало време. Ние говорим за това в сегашно... И ако вие толкова неприятно да ни слушате като "плачем" просто си комуникирайти помежду си, не се включвайте в нашите "разговори".... Искам да пожелая на колегите дознатели много търпение и още нещо...
- gala69
- Младши потребител
Amorosa, многото запетаи, които са поставени в повечето случаи не на място, издават нервността ти. Не мога да разбера кое поражда такава самоувереност. Когато човек си повярва до такава степен, като теб и останалите от "светата троица" в този форум, той губи връзка с реалността. Когото при самооценка си пишеш само 6+, значи нещо не е в ред. Повярвайте, никога не сте били в положението на Дознателите в момента!
- mahoni2
- Младши потребител
37 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|