начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Актуалност на документи по ЗОП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Актуалност на документи по ЗОП

Мнениеот M.K. » 22 Окт 2003, 13:27

Учавствах в конкурс за малка обществена поръчка по Наредба за възлагане на обществени поръчки под праговете,определени в чл.7,ал.1 от ЗОП,като срокът заподаване на офертите бе 20.10.2003г.,а разглеждането им на 22.10.2003г.
Комисията ме оттрани от участие поради това,че удостоверенията ми за липса на задължения към НОИ и Данъчна администрация бяха издадени през август.Искам да знам-имат ли тези документи някакъв срок на актуалност и мога ли на това основание да обжалвам резултатите от конкурса.
M.K.

Re: Актуалност на документи по ЗОП

Мнениеот Djeni » 22 Окт 2003, 14:41

Какъв вид процедурата - открит конкурс, ограничен конкурс или пряко договаряне? По принцип възложителят в документацията за участие определя изискванията си. Има ли изисквания в документацията за тези документи - от НОИ и Данъчната администрация - да са издадени в определен месец, примерно 1 месец преди конкурса?
По принцип Вие неможе да обжалвате резултатите от конкурса, защото нямате "правен интерес". Т.е. вие не сте участник в процедурата.
Djeni

Мнениеот Djeni » 22 Окт 2003, 14:48

А, и още нещо - на какво основание сте отстранен от участие? Вижте в писменото уведомление.
Djeni

Мнениеот gogo-1 » 22 Окт 2003, 15:58

Съгласно чл.20, ал.2 от Наредбата за общ. поръчки под праговете на ЗОП може и да не представите исканите удостоверения от НОИ и Данъчното, а да представите писмена декларация за тези обстоятелства. Моя съвет е да обжалвате процедурата. Може и да падне.
gogo-1

Мнениеот Djeni » 23 Окт 2003, 10:26

Не може да обжалва резултатите от конкурса. Може да се пробва да обжалва отстраняването си, ако има за какво да се хване. Обикновено изпълнителя има право да си опише изискванията в документацията за конкурса и съвсем спокойно може да отстрани участник, който не отговаря на изискванията. Ако обжалва резултатите от конкурса, искът му ще падне само заради това, че той не е участник в процедурата и няма правен интерес да обжалва. Виж практиката на ВАС по въпроса.
Djeni

Мнениеот gogo-1 » 23 Окт 2003, 12:32

По принцип всеки кандидат може да обжалва процедурата по възлагане на обществена поръчка по всяко време на протичането й. Но добрите адвокати изчакват да излезнат резултатите с решение на възложителя на поръчката и чак тогава обжалват за да има повече неща да се хванат при провеждането й. Не съм съгласен, че след като са те отстранили от участие в процедурата не можеш да обжалваш решението на възложителя за обявяване на класиране, защото "не си имал интерес". Нали точно това е интереса - кой ще бъде класиран на първо място. Що се отнася до практиката на ВАС, Закона за обществените поръчки е от юни 1999г. и не съм сигурен дали съдиите са добре запознати с него, независимо от това , че са "върховни".! Или това , че един съдебен състав по определен казус го е решил неправилно и хайде вече всички съдии ще се водят по него без да помислят дали е така. Това е практика на ВАС и толкова.
gogo-1

Мнениеот dal » 23 Окт 2003, 17:16

Vseki vazlojitel,moje sam da opredeli sroka na aktualnost na tezi dokumenti NOI i TDD-1,3,6meseca.No taka ili inache v usloviata za uchastie,tova iziskvane se otbeliazva izrichno.Zashtoto v posledstvie to stava osnovanie za dopustimost ili otstraniavane na oferenta.Ako prochetete oshte vednash,dokumentaciata s koiato ste uchastvali,i po tochno tezi uslovia,shte razberete dali da osporvate otstraniavaneto vi.
dal

Мнениеот Montedzemolo » 24 Окт 2003, 08:27

Ne e vqrno 4e ne e nalice praven interes ot objalvane na re6enenieto na vazlovjtelq. V konkretniq slu4aj vie ste u4astnik v procedurata za vazlagane na ob6testvena pora4ka, za6toto ste podali predlojenie i otgovarqte na kvalifikacionnite iziskvaniq obqveni ot vazlojitelq. Predstavqneto na dokument s opredelena data ne e kvalifikacionno iziskvane, to e dopalnitelno iziskvane, poso4eno ot vazlojitelq. Za da objalvate 6te trqbva da iz4akate re6enieto na vazlojitelq, koeto e individualen adm. akt e se objalva po reda na ZAP. Ako v iziskvaniqta na vazlovitelq ne e poso4en srok na validnost na dokumnetite, koito trqbva da predstavite, s4ita se 4e te sa aktualni za srok ot 6 meseca ot datata na izdavaneto im.
Saveta mi e da ne objalvate re6enieto. Darjavnata taksa e izklju4itelno visoka,a prez vremeto dokato 4akate da bude otmeneno re6enieto na vazlojitelq, ve4e 6te ste izgubili interes za novo u4astie v procedurata,
Montedzemolo

Мнениеот donna » 24 Окт 2003, 18:54

Можеш да обжалваш , но си помисли и за държавната такса .
donna
Старши потребител

Мнениеот gogo-1 » 27 Окт 2003, 18:31

Колеги защо никой не предложи на М.К. да провери в НОИ и ТДД колко време им важат удостоверенията и ако срока е 6 мес. тогава да обжалва. Защо гадаем за валидността на удостоверенията. На свидетелството за съдимост пише - ВАЖИ ЗА 6 МЕСЕЦА. А за другите удостоверения, уверявам ви и комисията на Възложителя незнае колко време им е срока на действие. Не съм съгласен, че Възложителя в конкурсната документация може да поставя такова условие, защото тези документи си имат определен срок на действие, който за съжаление и аз не знам колко е. Ами как ще коментирате, ако Възложителя е поставил 3 дни срок преди провеждането на конкурса да са извадени удостоверенията. Тогава трябва да декласира всички участници, защото процедурата по изваждането на тези документи изисква поне една седмица.
gogo-1

Мнениеот donna » 27 Окт 2003, 19:03

ако не е посочен срок обикновенно признават удостоверението за актуално състояние 6 месеца ,удостоверението от НОИ и от съда че дружеството не е обявено в несъстоятелност 3 дни преди подаване на документите за участие .
Най добре е ако не е посочен срок на валидност обадете се на възложителя и питайте.

gogo-1 написа:
>
> Колеги защо никой не предложи на М.К. да провери в НОИ и ТДД
> колко време им важат удостоверенията и ако срока е 6 мес.
> тогава да обжалва. Защо гадаем за валидността на
> удостоверенията. На свидетелството за съдимост пише - ВАЖИ ЗА
> 6 МЕСЕЦА. А за другите удостоверения, уверявам ви и комисията
> на Възложителя незнае колко време им е срока на действие. Не
> съм съгласен, че Възложителя в конкурсната документация може
> да поставя такова условие, защото тези документи си имат
> определен срок на действие, който за съжаление и аз не знам
> колко е. Ами как ще коментирате, ако Възложителя е поставил 3
> дни срок преди провеждането на конкурса да са извадени
> удостоверенията. Тогава трябва да декласира всички участници,
> защото процедурата по изваждането на тези документи изисква
> поне една седмица.