начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Разпореждане на НОИ с отказ на обезщетение. Нужда от насока.

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разпореждане на НОИ с отказ на обезщетение. Нужда от насока.

Мнениеот aiako » 25 Юни 2021, 23:39

Извинявам се, ако не в правилният раздел темата - преместете я.

Здравейте, имам нужда от леки насоки по повод решение на НОИ с отказ на обезщетение.
Завърших преди 5 години университет в София, поработих 3 месеца в България и заминах за Великобритания. Там бях 4г 4м. Приятелка ми също завърши и дойде при мен (общо време в Великобритания за нея 2 години). Нейният договор беше ежемесечен, моя до Февроари 2021. Решихме че ситуацията с Брекзит и Ковид ще пречи на редовни пътувания до Българи и ако искаме да сме близо до семействата си ще трябва да се приберем за постоянно. Тя се прибра Декември 2020, аз Февроари 2021. И двамата се регистрирахме в бюрото по труда (аз 3 месеца след нея), като потърсихме и обещетение по безработица. Нейното обезщетение е разрешено и изплатено. Аз подадох всички необходими документи, бюрото по труда си ги изпраща по служебен път до НОИ. В средата на Март месец получих едно писмо от НОИ в което се казва че обезщетението се прекратява докато не се получи информация за мойте осигоровки в чужбина. Други писма от НОИ не съм получавал. Понеже мина доста време, на последното ми ходене за подпис в бюрото по труда попитах какво мога да направа – казаха ми – ходи в НОИ и питай. Отидох , казаха че има разпореждане. Изкарах си ПИК номер и проверих в интернет – наистина има разпореждане за отказ - още от средата на Март месец – не съм по получавал по пощата , помолих да ми го дадът лично за да мога да го обжалвам, малко се понамръщиха, пробваха да ме пратят в пощата да го търся, но все пак го получих лично НОИ. Отказа е проради това, че според НОИ аз пребивавам в Великобритания и трябва да си търся обезшетението там. Имам 14 дни за обжалване на факта че пребибавам в България и НОИ е компетентната институция за моето обезщетение. Все пак мисля че жалбата ми няма да бъде взета под особено внимание и ще бъде взето решение за отказ отново, както се е служило в ето тези дела:

http://www.admsudhaskovo.org/2018/may/f ... jC5IhfVY1s

https://www.admcourt-bs.org/CMS_ADM/ima ... YXDrH_LqW8

http://www.admcourt-sh.org/index.php/20 ... ktCpPcb87M

Въпроса ми е , кога да си потърся адвокат – преди да започна да пиша жалба свободен текс или след повторен отказ ?
Българин съм, не съм ходил в Великобритания от момента в който съм се прибрал, регистритал съм се в бюрото по труда и ходя за подпис всеки месец, имам постонянен адрес в София и български документи.
Благодаря за вниманието и ще съм благодарен ако имате някакво мнение по въпроса.
aiako
Нов потребител

Назад към Административно право