начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Покупка на селски имот разлика между нот.акт и скица

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на селски имот разлика между нот.акт и скица

Мнениеот pepa60 » 24 Юни 2022, 14:18

Казусът е следният, комшия продава два отделни парцела, единият е с лице няколко метра към улицата, а другият изобщо няма изход. Парцелите са УПИ. При по обстоен разговор разбирам, че други комшии са заградили достъпът до улицата, защото навремето на са били обезщетени /техният дядо не е бил обезщетен/. Не знам коя година се е случило, но е било преди 30 и повече години. В един квадрат са образувани 12 урегулирани ПИ. Но тъй като собствениците не са били обезщетени те си заграждат мястото. Самото място е във формата на триъгълник и така обхваща двата парцела, самото място е не повече от 200-250 квадратни метра. Запитах в общината за въпросните парцели и ми отговориха, че ако го закупим има някаква част за плащане към общината и другата част съответно на собствениците, но трябва сами да си уредим отношенията. Как може да накараш собственик да си продаде този маломерен имот. До колкото разбирам Общината не се намесва в тези взаимоотношения. Ако единият парцел имаше лице 14 метра нямаше да има проблем, защото в него може да се строи. Имам записан час в общината за да се запозная на място и да видя какви отговори ще получа. Тъй като съм собственик на парцел от същият квадрат при искане на отправни точки от общината ми дадоха през 2004 година скици на целият квадрат и там виждам как е отбелязан този триъгълник. Той дори заема улицата, за която явно също не са обезщетени, но оградата е дръпната назад и улицата се използва. Има ли начин тези хора да бъдат обезщетени и така да се получи достъп до вторият парцел и да се увеличи лицето на другия парцел. Как едно физическо лице може да уреди този въпрос с обезщетението на тези квадрати, по каква цена ще бъде заплатено и изобщо как се урежда един такъв казус. С една дума двата парцела да граничат с улицата да имат съответните лица, които се изискват според ЗУТ.
pepa60
Младши потребител

Re: Покупка на селски имот разлика между нот.акт и скица

Мнениеот ivanov_p » 24 Юни 2022, 14:58

Има ли начин тези хора да бъдат обезщетени и така да се получи достъп до вторият парцел и да се увеличи лицето на другия парцел.

Има начин да ползвате имота, но скоро отнеха лиценза на форумните съдии и им забраниха да издават решения, затова е най-добре да съберете всички документи и каквато информация можете от общината и отидете при местен адвокат. Той ще ви каже различните варианти, те не са много и може да започне да ги отхвърляте, а ако не стане с добро, т.е. както си мислите по-горе в поста, оставете човека да си свърши работата с един иск за право на преминаване. Даже може да започнете с него, дългата ми практика на кибик във всякакви разправии и скандали ме е научила, че нещата се решават най-бързо "с лошо", в съда.

Има и още нещо, след като разгледа документите адвоката може да ви каже дали въобще има смисъл от дело или сте си в правото, защото доколкото разбирам е имало изготвен устройствен план на групата парцели, които са станали урегулирани и може съседа да е получил каквото му се дължи, а ако са му взели част от имота за улица то тя трябва да е като отделен имот и общината трябва да я плати, не вие. В такава ситуация общината плещи споменатите по-горе глупости за да ви изнуди вие да направите разходите, но тя е задълженото лице.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот pepa60 » 24 Юни 2022, 15:40

По моите данни не са били обезщетени от общината, затова са си го заградили мястото.
pepa60
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 24 Юни 2022, 17:56

Хубаво е, че имате данни, но никой не се интересува от тях. Нещата опират до това дали на картата има улица и отделен имот на комшията, който влиза в нея. Ако има ПУП вероятно е така и улицата трябва да се плати от общината. Практиката обаче е, че общините изнудват собствениците да им дарят имотите отредени за улици, а когато собственика не е на зор, почват да дават акъл на зорлията да купи той имота от собственика му и да го дари на общината. Това обаче не променя закона и може да потърсите начин общината да плати имота. Аз съм имал случай в София, където района настояваше за дарение, но в крайна сметка плати 70 лв. на м2 и то на собственика на имота отреден за улица, който искаше разрешение за строеж.
Ако не сте в тази ситуация, говорете с адвокат който, след като се запознае с документите и съществува такава възможност, да заведе иск за право на преминаване.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот pepa60 » 25 Юни 2022, 12:40

Говорих с моя позната геодезистка и тя ме насочи към това да проверя в общината проведена ли е уличната регулация и дали се изпълнява. Когато отида в общината ще питам. Те са заградили някаква част от улицата, тъй като не са обещетени и така по този начин лицето на единия парцел остава 6 метра. За да има разрешение за строеж трябва минимум 14 метра. А до вторият парцел достъпа е през първият, тъй като са на едно и също лице. Когато отида в общината просто трябва да задам конкретни въпроси, за да получа и адекватни отговори. Да запитам само делото, което сте водили в Адмистративният съд ли беше и за колко време се разреши въпросът с изкупуването на земята от общината?
pepa60
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Юни 2022, 15:04

Не е водено дело и не се води такова, освен по обжалване на нещо си, напр. цена. От имота е взета част за улица, останалото е УПИ. В даден момент трябва да се реши въпросът с парцела за улица, защото без излаз на улица не може да се строи. Общината или плаща парцела по цените за района или започва да хитрее, което може да мине и имота да се дари, може да не мине и да се плати, а може и нещата да се запекат и тогава вероятно да се води дело срещу общината.
Вие имате някаква стара регулация, вероятно по ЗТСУ. Проверете в общината, както ви е казал геодезиста, но едва ли ще ви зарадват. От описанието не разбрах какви са имотите и как са разположени, а и няма смисъл да опитвам без скица, но не давайте акъл колко трябва да е лицето, може и без лице, с тупик или право на преминаване. Най-добре говорете с гл.архитект на общината и го помолете да ви изпрати при някой негов колега, който може да направи градоустройството.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот pepa60 » 25 Юни 2022, 16:07

Благодаря ви за отговора, имотите са наредени един до друг, в един ред като всичките са с дълбочина 36 метра, а ширина- лице към улицата в зависимост от квадратурата на някои лицата са 17, на други 20 метра. Въпросните два имата са с ширина лице към улицата 20 метра първият парцел и 19 метра втория, но само пред тях е заградено от тези собственици. Няма тупици.
pepa60
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба