начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

въпрос относно договор за издръжка и гледане

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос относно договор за издръжка и гледане

Мнениеот mila_da » 19 Фев 2010, 16:49

Здравейте. Имам следния проблем и ще се радвам да получа съвет.
Баба ми и прабаба ми прехвърлят къща и двор на майка ми срещу задължението за издръжка и гледане. Тъй като майка ми почина внезапно, се посъветвах с адвокат и той каза, че договорът си продължава да тече, като изпълнители по него сме наследниците на майка ми (тоест – аз, сестра ми и баща ми) и че само двете баби могат да го развалят. По това време решихме, че баба ми и прабаба ми трябва да развалят този договор и да прехвърлят имота на сестра ми с покупко-продажба и да изчистим нещата, но преди да направим каквото и да е почина и баба ми. Сега леля ми (сестрата на майка ми) твърди, че договорът вече е невалиден след смъртта на баба ми, пък и майка ми като е починала първа, де факто не е гледала баба ми. Само че майка ми до последния си дъх е полагала финансови и всякакви други грижи за баба ми (за разлика от леля ми), които поехме аз, сестра ми и баща ми след нейната смърт. Та въпросът ми е, може ли леля ми да има някакви законни претенции към този имот и какво следва да направим – да си остане старото положение, тоест наследниците на майка ми оставаме изпълнители по този договор или да предприемем някакви действия от името прабаба ми (тя не живее в къщата и няма никакви претенции към нея)? Предварително ви благодаря за съветите.
mila_da
Нов потребител

Re: въпрос относно договор за издръжка и гледане

Мнениеот portokal » 19 Фев 2010, 17:01

Въпросите ви са за адвокат, не за форум. Отговорите са дълги и зависят от много неща. Накратко:
За да стане собственик сестрата, въобще не е необходимо договорът да се разваля, можете и вие с баща ви да и прехвърлите своите дялове.
При разваляне на договора ще има дял вече и лелята като наследница на починалата си майка.
Ако сте гледали бабетата както трябва и продължавате да гледате живата прабаба, не би трябвало да има от какво да се притеснявате. Думите на лелята, че договорът е вече "невалиден", ми звучат енигматично. :wink:
За развалянето е без значение, че майка ви е полагала повече грижи от леля ви, важното е дали са полагани всички грижи, които се дължат по договора.
Последна промяна portokal на 19 Фев 2010, 17:10, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: въпрос относно договор за издръжка и гледане

Мнениеот mila_da » 19 Фев 2010, 17:09

Благодаря за бързия отговор. Още в понеделник ще се свържем с адвокат, за да задействаме процедурата по прехвърлянето на нашите дялове. :)
mila_da
Нов потребител

Назад към Договор за издръжка и гледане