начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Право на строеж върху държавна земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на строеж върху държавна земя

Мнениеот stoio_v » 03 Май 2022, 13:16

С договор от 1987 г. скл със СОС и РНС дядо ми е получил право на строеж върху държавна земя. Върху нея не е построено нищо освен една барака. През цялото време до миналата година, когато почина, са плащани данъци и при тях все още се води като лице дължащо данъци. Не съм запознат дали е имало друго движение по собствеността, освен договора и една скица за стоеж на вилна сграда.
През 2001 година е поканен с писмо в СО да се запознае и да подпише констативен акт.
При направена справка в Агенцията по кадастъра имота е с нов идентификационен номер. В агенция по вписванията излиза, че няма заличавания и други.

Въпросът ми е, договорът валиден ли е след тези години и аз унаследявам ли правото на строеж.
stoio_v
Нов потребител

Re: Право на строеж върху държавна земя

Мнениеот dimist » 03 Май 2022, 14:55

Правото на строеж върху чужда земя се погасява с изтичането на петгодишен срок по чл. 67 ЗС. В този срок сградата следва да е завършена на груб строеж. Трябва да се види самият акт за учредяване на право на строеж, но то едва ли е за барака.
dimist
Потребител

Re: Право на строеж върху държавна земя

Мнениеот stoio_v » 03 Май 2022, 21:52

dimist написа:Правото на строеж върху чужда земя се погасява с изтичането на петгодишен срок по чл. 67 ЗС. В този срок сградата следва да е завършена на груб строеж. Трябва да се види самият акт за учредяване на право на строеж, но то едва ли е за барака.

A защо тогава данъците продължават да идват на нас?

Досега на дядо ми, сега на мен. И регистрацията в НАП все още е на наше име?
stoio_v
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация