начало

ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина

Въпрос за Изпълнителна заповед

Въпрос за Изпълнителна заповед

Мнениеот yordan78 » 23 Апр 2014, 21:57

Здравейте юристи,

Пиша с молба за съдействие по следния казус:
Преди два дни получих Заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 410 ГПК за сметки към Топлофикация София на обща стойност 450 лв.

Става въпрос за жилище, което не е ползвано, а сметките са натрупани от такси за сградна инсталация.
Нямам претенции за сумата, но имам притеснения за една такса, упомената като "такса за юрисконсулт". Става въпрос за сума в размер на 100 лв., която представлява значителен процент от дължимото вземане. Според мен това е схема да се облагодетелстват определени юрисконсулти, като се използват основното вземане и заплахата като лост.
Обадих се в Топлофикация и ми предоставиха информация за делото, но под друг номер
(различен, от този на заповедта). Цитираха ми дължима сума, близка до тази в заповедта, но без такса за юрисконсулт.
Объркан съм и имам следните въпроси:
1. Ако платя на каса в Топлофикация сумата, която ми бе посочена от информационния център (със 100 лв. по-ниска от тази в заповедта) ще си реша ли проблема и в този случай ще преустанови ли Топлофикация преследването или след години ще получа нова заповед с начислените лихви върху тези 100 лв?
2. Има ли смисъл да възразявам срещу тези 100 лв, но да призная останалия дълг? В този случай ще бъде ли образувано ново дело и за какво би било то, след като вече съм признал дълга за предоставената услуга?
3. Как бих могъл да се споразумея с Топлофикация да платя дължимото, без тази неразумно висока такса, начислена за незнайна услуга?
4. Наистина ли е най-разумен вариантът, в който нареждам цялата сума (с таксата) по-банков път? В този случай трябва ли да изпратя документ за плащането на някого?

Много благодаря за съдействието!
yordan78
Нов потребител

Re: Въпрос за Изпълнителна заповед

Мнениеот ivanov_p » 24 Апр 2014, 08:26

От две седмици юрисконсулските са 300 лв., та сте минали тънко. В заповедта за изпълнение вероятно има банкова сметка по която трябва да платите, ако не я има в Заявлението на топлофикация. Платете всичко с точно описание в "основание за плащане" на платежното - дължими суми за месеци....., 100 лв. юристконсулт, 25 лв. ДТ и ако има още нещо, всичко това трябва да го пише и някой да ви сметне рихвите върху главницата от датата на завеждане на иска до датата на плащане+2 лв. отгоре за сигурност, която също описвате. Ако мястото ви е малко пускате няколко платежни.
ivanov_p
Активен потребител

Re: Въпрос за Изпълнителна заповед

Мнениеот yordan78 » 25 Апр 2014, 12:51

Благодаря много за отговора.

Ще пратя няколко платежни, щом не е проблем.
Никъде не е упомонета сметка, ще ползвам някоя на Топлофикация.
Иначе за таксите за юрисконсулти - промяната в цената потвърждава подозренията ми, че това е схема. Порових и видях, че не може да се възрази срещу разноските, а въпросната такса се води разноска. Признавайки задължението, признавам и разноските. Много ясно, че някой ще се изкуши да направи пари от това. 300 лв. ?! на дело, като най-вероятно се подават наведнъж няколко десетки....

Отново благодаря!
yordan78
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство