начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Наследствена пенсия - въпроси

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствена пенсия - въпроси

Мнениеот blueparadox » 24 Фев 2017, 11:52

Здравейте,

имам няколко въпроси, но преди това малко факти: студент магитър съм, последен семестър. В последно подаденото уверение към НОИ, тъй като от университета не бяха определили дата за защита в уверението фигурира "февруари 2017г.", в последствие университета определи дата за защита 01.03.2017г.

От НОИ не изплащат сума за м. февруари т.г. На мое обаждане се отговаря със следното: "донесете уверение че сте се дипломирали/не сте се дипломирали и после ще ви се изплати със задна дата"

Въпросите ми са:
Не е ли неправомерно това спиране, още повече, че няма решение, на чието основание да бъде спряна.
Вторият въпрос е: Доколко имам право на продължение на наследствената пенсия, тъй като паралелно с горепосочената магистратура изучавам още една, чийто срок на обучение е по-дълъг (остават още 2 семестъра). Съгласно Чл. 82. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г., в сила от 1.01.2008 г., доп., бр. 106 от 2013 г., в сила
от 1.01.2014 г., бр. 107 от 2014 г., в сила от 1.01.2015 г., бр. 98 от 2016 г., в сила от 1.01.2017 г.)
Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след
навършването й, ако учат - за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-
годишна възраст
, както и над тази възраст, ако учат и ако са се инвалидизирали до 18-, съответно
до 26-годишна възраст. Децата, които се считат за учащи, се определят с наредбата по чл. 106.
Децата, които полагат стаж след дипломиране, не се смятат за учащи.

Никъде не се казва, че срока на обучението важи за една степен, а изискването е да имат статута на "учащ". Според мен, дипломирайки се в едната магистратура, но продължавайки обучението си в другата, имам статута на "учащ" спрямо КСО. Според вас, дали има смисъл да подам уверение за другата магистратура и да се занимавам с НОИ или е causa perduta.

Благодаря предварително.
blueparadox
Нов потребител

Назад към Осигурително право