начало

След решение на СЕС България е на крачка от санкции за неправилно транспониране на директива След решение на СЕС България е на крачка от санкции за неправилно транспониране на директива

Давностен срок за обезщетение за ползване на чужд имот.

Казуси за недвижими имоти

Давностен срок за обезщетение за ползване на чужд имот.

Мнениеот svetusha » 24 Мар 2025, 19:07

Здравейте.
През 2023г бях възстановена в правото си на собственик на имот. Съдебният спор започна 2017г и приключи 2023г в моя полза. В решението на ВКС имаше 2 броя изпълнителни листи за въвод и заплащане на разноските.
Ответника бе настанил в имота квартиранти и вероятно е получавал наем, това са си техни уговорки. Многократно съм входирала жалби в РП и РПУ срещу едните и другите, и от тях са снемани писмени показания/сведения. Разполагам с копия от които, получени по легален способ.
По времетраенето на процеса бях възпрепятствана да се ползвам от имота си.Два месеца след постановяване на решението, квартирантите освободиха имота и аз влязох във владението на собствеността си.

По някакви причини досега отлагах завеждането на дело за обезщетение за пропуснати ползи, от ползването на жилището ми. Реших, че вече е време и посетих адвокат.
Той ми съобщи, че напрактика мога да претендирам само за период от 1 една година, тъй като са изтекли 2 две години от постановяване на решението в моя полза, да ми платят наемите, тъй като те са периодични плащания.
Аз не искам да ми плащат наем, никога не съм била в наемно отношение с ответника. Искам
да ми платят обещетение и пропуснати ползи.
В своята същност Обезщетението за неправомерно ползване на чужд имот, представлява ли периодично плащане със срок на давност 3 три години ?!
svetusha
Младши потребител

Назад към Имотни казуси