начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот edit » 01 Ное 2006, 22:01

ednaotvsicki, благодаря! Е на това му викам аз тълкуване на разпоредби! Изумена съм ! На таквиз хватки в университета не са ни учили ! :shock: :shock: :shock:
edit
Потребител

Мнениеот maimundere » 01 Ное 2006, 23:41

edit, как няма да си изумена...то е ясно, че на такива хватки в университета не са ни учили...то направо, ако такива логики развивахме на изпити, щяха да ни покъсат от двойки :D ква аналогия, ква празнота...ама в случая ВАС не е виновен...правилно е казал, че хората имат право на защита и това, че законодателя отново е спинкал не е негова грижа...
maimundere
Потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 02 Ное 2006, 00:08

Защо се учудваш на изводите за аналогия и празнота, при наличието на добрия стар чл.46, ал.2 от ЗНА си е съвсем правилно...забрана за анлогия виждам само за наказателна, административна и дисциплинарна отоворност....чл.46, ал.3 от ЗНА или подкрепяш извода на 3 членката за недопустимост на прилагането на процесуални норми по аналогия?Мисля, че съдът е длъжен да преодолее тази празнота, а не да отказва правосъдие....Друг е въпросът дали пък самият ВАС не е компетентен доколкото се касае за ОУ-в този смисъл и Коментара стр.521 горе-отчитане подсъдността по ЗВАС?
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот rossa3 » 02 Ное 2006, 14:27

Здравейте всички!
Как върви четенето? Аз съм в трета глуха, защото по закона на Мърфи точно сега ми изкочиха неотложни ангожименти, но ....каквото стане.

Кажете кога, според вас, и в какви хипотези на съда в адм. пр-во ще наложи да назначи осведетелстване? Аз не можах да го измисля.
rossa3
Потребител

Мнениеот maimundere » 02 Ное 2006, 14:46

еdnaotvsicki, на въпроса ти ....да подкрепям становището на тричленката - процесуални норми не може да се прилагат по аналогия. чл.46 от ЗНА е една прекрасна разпоредба, като се има предвид безумието на законодателя ...Съгласно чл.46, ал.2 от ЗНА Когато нормативният акт е непълен, за неуредените от него случаи се прилагат разпоредбите, които се отнасят до подобни случаи, ако това отговаря на целта на акта и на правилата на социалистическия морал. Ако такива разпоредби липсват, отношенията се уреждат съобразно основните начала на правото на Народна република България и правилата на социалистическия морал.
В случая нито акто е непълен, нито липсват разпоредби - разпоредба има, ама съд такъв няма :D ....В бързината да се угоди на тоя и оня европеец, законодателя отново май е поставил съда в положение да твори правни принципи, загърбвайки вече утвърдени такива. Естествено, че чл.46,ал.2 ЗНА е логична обосновка...ама малко неправилна...., но няма друг начин :twisted:
maimundere
Потребител

Мнениеот kasidi » 02 Ное 2006, 16:59

Здравейте!Паника, извинявай и не създавай паника.Всички сме в кюпа -работещи,натоварени,с нов кодекс без практика,с учебници ,които не сме отваряли с години и прочие....
На мен лично ще ми е много интересно да се срещнем,след като мине конкурса-независимо дали сме съдии или адвокати или с друга работа.Но да доживеем 21 .11.-последния ден до който трябва да излезе класиррането по успех.
Забравих да си запиша номера на определението на ВАС,но там също има произнасяне от троен и след това от петорен състав.Докладчик в петорния е Г.А.Съдиите от ВАС са категорични,че текста на чл.272 АПК изрично говори за "административни съдилища",които дават въпросното разрешение за влизане в жилище,достъпът до което не може да стане по друг начин.Заповедта за изземване е на областен управител и към настоящия момент искането за разрешение би следвало да се отправи към ВАС,който е административен съд :D Ясно е ,обаче от текста на чл.272 ал.2,че не става дума за ВАС,а за административни съдилища.Интересно,ако искането за разрешение бе от Министър/ама такава хипотеза не може май да има,защото държавни жилища се изземват от обл.управители,съгл.ЗДърж.собств./
Няма адм.съдилища,има влязла в сила правна норма-чл.272 и наистина какво става? Аз съм по-съгласна със становището на Г.А.Иначе се изпада в ситуцаия областен управител иска разрешение от Окръжен съд-по каква логика/правен тест ,че няма,няма/,по същата логика може да го изпратят и на районен съд-мнооого интересно.Това са ни законодателите.Но колеги такъв кодекс макар на практика да е включил почти всичко от съществуващите преди това ЗАП,ЗВАС и т.н.,се прави много трудно.Това ,както в един анекдот:На въпроса как се вади корен квадратен ,отговорът е много трудно :lol: И все пак да не забравяме принципа:при липса на правна норма съдът не може да откаже правораздаване.Но мисля,че при две противоречиви влезли в сила определения на ВАС по въпроса,ВАС може да се произнесе с тълкувателно решение.

Росса,за какво освидетелстване става дума-това действие има различни значения
kasidi
Потребител

Мнениеот rossa3 » 02 Ное 2006, 18:28

Касиди, та какво е значението според теб на освиделестването в адм. процес?
rossa3
Потребител

Мнениеот maimundere » 02 Ное 2006, 18:31

:cry: защо ми трябваше да вземам коментара на АПК... :?: Кви са тия трактовки на чл.21, ал.4 от АПК бе :shock: :cry: :shock: :shock:
maimundere
Потребител

Мнениеот kasidi » 02 Ное 2006, 18:40

E,Rossa,ами и аз това се питам,след като ти постави въпроса.За Освидетелстване се говори при намалена трудоспособност в решенията на ТЕЛК,НЕЛК;за освидетелстване от психиатър се говори ,когато има съмнение че участник в процеса не разбира свойството и значението на постъпките си и не може да ги ръководи,т.е дали е вменяем;за освидетелстване се говори при поставяне под пълно или ограничено запрещение.Ами сега точно в административния процес не знам за какво те интересува това освидетелстване.
kasidi
Потребител

Мнениеот palmolina » 02 Ное 2006, 19:02

Привет на всички! По повдигнатия спор кой и по какъв ред следва да разглежда частните жалби срещу определенията на окръжните съдилища, с които се прекратява производството пред тях поради просрочие на Касационната жалба по КНАХД, какво ще кажете за приложението на текста на чл. 40 ЗАП във вр. с чл. 11 ЗВАС? : :?: В ЗВАС не е уредено какво става с просрочената КЖ, но за неуредените случаи се прилага ЗАП, а съгласно чл. 40, ал.1 ЗАП жалбата се връща на подателя, който може да поиска възстановяване на срока. Тогава окръжният съд се произнася с определение, което не подлежи на обжалване - чл. 40, ал.3 ЗАП. Защо въобще частната жалба се отправя до ВАС, а той я препраща на ВКС или я разглежда след като КЖ е просрочена?Ако производството се прекратява поради просрочие на КЖ, това определение според мен не подлежи на обжалване нито пред ВАС, нито пред ВКС, а на възстановяване на срока.
Последна промяна palmolina на 02 Ное 2006, 19:26, променена общо 1 път
palmolina
Нов потребител

Мнениеот edit » 02 Ное 2006, 19:04

maimundere, много е страшен коментара на чл21 АПК, твърде е неразбираемо !!!
edit
Потребител

Мнениеот edit » 02 Ное 2006, 19:07

Росса, аз не видях никъде освидетелстване, изрично е предвиден само оглед- в изключителни случаи.
edit
Потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 02 Ное 2006, 21:21

Има освидетелстване - чл.171, ал.2 от АПК - само споменато, че съдът може да го назначава служено...Мисля, че ще важи ГПК 162-164, практически кога и по какъв повод ще се наложи в един адм.процес - :?:
Абе освидетелстването да ни е проблема :(
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот pipelota » 02 Ное 2006, 22:24

Някой ще се явява ли на 13-ти? Аз съм тогава.
Видях, че някои от колегите ще се явяват /доколкото си спомням :?: / на 7-ми. Ще съм им много благодарна, ако след това ни кажат как протича изпита.
pipelota
Потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 02 Ное 2006, 22:28

pipelota аз съм на 13, и още се размотавам, считайки че има време, но то си лети-от утре 10 дни за изръшкване на конспекта :!:
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот maimundere » 02 Ное 2006, 22:50

edit, коментара е страшен не само в частта по чл.21 :D За пръв път го чета, взех го от колега...обаче май няма да го чета повече...откровени глупости има освен всичко, което е неразбираемо...първо няма запомняне, второ с някои неща не мога да се съглася....никога не съм можела да зубря...така, че ще си карам по стария изпитан начин, пък да става каквото ще.. :shock:
maimundere
Потребител

Мнениеот V_I_K_I » 03 Ное 2006, 09:19

здравейте всички. Аз съм на 09.11. има ли някой друг на тази дата? :?
V_I_K_I
Младши потребител

Мнениеот pipelota » 03 Ное 2006, 09:47

Големите глупости в коментара са факт, но са факт само за частите, които не са писани от Г.Ангелов. По съществените за процеса неща, за които той е писал, по мое мнение коментара е превъзходен. Аз учих само по него процеса за писмения изпит. Ако имате желание погледнете главите, писани от Ангелов. Те са много конкретни, много точи и много интересни. "Колегата" административист е създал нещо добро, за разлика от другите двама, чиито творения за съжаление са в началото на коментара и развалят общото впечатление за него. Аз когато започнах да чета коментара за писмения изпит се ядосах много, че съм се излъгала да дам 25 лв за тази книга пълна с плява, но ... после вече бях много доволна.
Така че ... моят съвет е да попрескочите малко глупостите и да видите съдържанието и стила на написаното то Г.А. Смятам, че ще останете доволни.
pipelota
Потребител

Мнениеот pipelota » 03 Ное 2006, 10:12

ednaotvsicki написа:pipelota аз съм на 13, и още се размотавам, считайки че има време, но то си лети-от утре 10 дни за изръшкване на конспекта :!:

Еднаотвсички, и при мен е същото. Така се мотам сякаш имам месеци пред себе си. Дано имаме късмет да ни питат неща, които знаем!
pipelota
Потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 10:25

Здравейте! Pipi, благодаря за съвета..ще погледна нещата писани от Ангелов :D ...а за мотането...и при мен е така :D
maimundere
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити