начало

КС отклони питанията на политиците какво може и не може ВСС с изтекъл мандат КС отклони питанията на политиците какво може и не може ВСС с изтекъл мандат

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 14:18

Каква е разликата между незаконни и неоснователни, освен ако при неоснователни се включат и нищожните актове...Не разбирам проблема, който maimundere вижда в тази ситуация...Мола за допълнение...Така или иначе и този въпрос трябва да се научи , а май е по интересен от процедурите и сроковете, които се зубрят...
panika
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 14:22

:?: :D по кой ред трябва да смятаме сроковете по АПК - много са и са навсякъде..освен това са различни - по дни, по месеци, по седмици :twisted: чл.144 АПК дава възможност за субсидиарно прилагане на ГПК само по дял ІІІ...ама и разширително дасе тълкува - още не е влязъл в сила....еееех любим чл.46, ал.2 ЗНА :D
maimundere
Потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 14:26

Като се вземе предвид, че дори не мога да запомна сроковете ми се струва трудно да отговоря на въпроса как се броят, но това също е идея за конструиране на въпроса..."Не мога да ви кажа колко дълъг е срока, но трябва да се изчислява съгласно ГПК на осонавние чл. 144 АПК и споделяме какво си знаем от общата част на ГПК, или по аргумент на чл. 46 ЗНА и повтаряме същото, но по ЗЗД, ГПК или НПК и т.н.т. ", докато им издържат нервите да ни слушат . Страхотно, нали?
panika
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 03 Ное 2006, 14:27

Мога ли да ви поставя такъв въпрос: колко искови производства са предвидени по АПК? Аз досега съм преброила осем.И за всички тях важи правилото на чл.300 от АПК.
kasidi
Потребител

Мнениеот maimundere » 03 Ное 2006, 14:32

kasidi, хубав въпрос..но още не съм стигнала до там :cry: ще се постарая да ги преброя :shock:
Panika, страхотна идея..вече започвам да се настройвам с нагласата искрено да се забавлявам на тоя изпит :P
maimundere
Потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 14:34

Чл. 72. Срокът, който се брои по месеци, изтича в съответното число на последния месец; ако този месец няма съответно число, срокът изтича в последния му ден. Срокът, който се брои по седмици, изтича в съответния ден на последната седмица. Когато срокът се брои по дни, не се брои денят на събитието или на момента, от който започва да тече срокът. Срокът изтича в края на последния ден.
Когато последният ден от срока е неприсъствен, срокът свършва в първия следващ присъствен ден.
Когато срокът изтича определено число дни преди известен ден, този ден, както и денят на изтичането на срока не се броят.
Писмените изявления и съобщения, от каквото и да било естество, се считат за извършени в срока, ако са предадени на пощата, по телеграфа или с радиограма до изтичането на двадесет и четвъртия час от последния ден на срока.
Под начало на месеца се разбира първото число, под среда на месеца - петнадесетото число и под край на месеца - последният ден на месеца.
Чл. 32. (1) Сроковете в процеса, когато не са установени от закона, се определят от съда.
(2) Сроковете се изчисляват по месеци, седмици и дни.
Чл. 33. (1) Срокът, който се брои на месеци, изтича на съответното число на последния месец, а ако последният месец няма съответно число, срокът изтича в последния му ден.
(2) Срокът, който се брои на седмици, изтича в съответния ден на последната седмица.
(3) Срокът, който се брои на дни, се изчислява от деня, следващ този, от който започва да тече срокът, и изтича в края на последния ден.
(4) Когато срокът изтича в неприсъствен ден, този ден не се брои и срокът изтича в следващия след него присъствен ден.
Чл. 34. (1) Последният ден на срока продължава до края на двадесет и четвъртия час, но ако трябва да се извърши или представи нещо в съда, срокът изтича в момента на приключване работното време.
(2) (Изм. - Изв., бр. 90 от 1961 г.) Срокът не се смята за пропуснат, когато изпращането на молбата е станало по пощата или когато тя е подадена в друг съд, в прокуратурата или в друга юрисдикция в срока.
Чл. 35. При спиране на производството спират се и всички започнали да текат, но неизтекли още срокове. В този случай спирането на срока започва от онова събитие, по повод на което е било спряно производството.
Изчисляване на срокове
Чл. 183. (1) Сроковете се изчисляват в дни, седмици, месеци и години.
(2) Срокът, който се изчислява в дни, започва да тече на следващия ден и изтича в края на последния ден.
(3) Срокът, който се изчислява в седмици и месеци, изтича в съответния ден на последната седмица или на съответното число на последния месец. Когато последният месец няма съответно число, срокът изтича в последния ден на месеца.
(4) Когато последният ден на срока е неприсъствен, срокът изтича в първия следващ присъствен ден.
panika
Младши потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 14:37

Кои са тези осем искови производства????Не ме ужасявайте...Мислех, че зная нещо, а пък си мисля, че исковете са само за обезщетения и тези по обсъждания вече раздел за действия и бездействия, евентуално в изпълнителния процес, но те са толкова измислени, че дори не мога да си представя, че ще се случат и няма смисъл да бъдат броени...Къде са тези / вида искове...Моля сподели с нас!!!
panika
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 03 Ное 2006, 14:51

Единият иск е този в чл.292 АПК- последната и едниствена защита на практика по влязъл в сила административен акт или съдебно решение,с което е потвърден адм.акт.С него се доказват обстотятелства,че възникналото задължение по адм.акт е отпаднало или не съществува поради различни обстоятелства.
Другият иск е установителния ,пренесен от чл.97 ГПК-че не съществуваили съществува определено право или правоотношение-не го казвам точно щото АПК не е пред мен и още не съм го заизустила.
Мисля че друг иск е този по чл.255 АПК.
Друг иск е този за обявяване нищожност на споразумение.
Ще вляза в "закони" ,за да прочета АПК.
kasidi
Потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 15:02

............ !!! Извинявам се, но не мога да спра да го повтарям, ще ни разкатаят фамилията . . . :twisted: :twisted: :twisted: Не само АПК трябва да назубрим, а всички основни закони що имат нещо общо с конспекта.
edit
Потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 15:03

Модератора се намеси :twisted: :twisted: :twisted:
edit
Потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 15:12

Добре да пробваме да ги систематизираме тези искове, макар че в кой въпрос от конспекта не е ясно ще се използва тази система....

1. иск за обявяване на нищожност на споразумение, които са си общо взето също в групата на т.5 и няма нищо специално и различно, но за яснота може да са в отделен ред
2. иск за унищожаване на споразумение
3. обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица ( чл. 203 АПК)
4. обезщетения за вреди от принудително изпълнение ( чл. 299 АПК);
5. установяване неистинността на административни актове по този кодекс.
6 иск за за да установи съществуването или несъществуването на едно административно право или правоотношение, когато има интерес от това и не разполага с друг ред за защита ( приблизително чл. 97 ГПК). В тази група трябва да е и отрицателния установителен иск по чл. 292 АПК ( приблизително еднакъв с хипотезата на чл. 255 ГПК) т.е не е отделен вид, защото си е установителен иск.
ДРУГ не се сещам, а вие?
panika
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 03 Ное 2006, 15:15

Надявам се с въпроса за исковете да съм ви помогнала.
Едит,съгласна съм че трябва да се четат не само процесуални закони.
А четохте ли Закона за достъп до обществена информация,щото АПК го включва в принципа за прозрачност и достъпност.
А Закона за защита на личните данни и този за класифицираната информация
Закона за чужденците и този за убежището и бежанците.
Прехвърлих ги преди писмения ,но нищо нямам в главата,а считам,че трябват конкретни ,макар и малко неща от тях,които трябва да знаем.
Но предлагам да отидем наистина на изпита с добро настроение,на нещо като на шоу/а то със сигурност ще е някакво шоу.Само да не излизаме със сълзи от него... :lol:
kasidi
Потребител

Мнениеот Titius » 03 Ное 2006, 15:25

Kasidi, страхотно ми харесва твоя дух!!! Наистина не бива да губим кураж, защото нищо няма да спечелим от това. А да си признае "аз знам, че нищо не знам" е все пак привилегия на интелигентния...
Titius
Младши потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 15:28

Titius, по тази логика съм свръх интелигентна, защото и това дето си мислех, че знам, вече изобщо го няма в главата ми . . . :wink: :wink: :wink:
edit
Потребител

Мнениеот Titius » 03 Ное 2006, 15:33

Както споменах по-рано, не съм ходил на изпит от десетина години, но доколкото си спомням, винаги съм се чувствал по този начин непосредствено преди да изляза "на подиума"...

А за интелигентността: по презумпция би трябвало да я притежаваме всички в този форум, в една или друга степен. Дано да ни е достатъчна, за да успеем и да се класираме!
Titius
Младши потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 15:35

Преди малко ми хрумна, че в 29 -ти въпрос може да ползваме и правомощията на Омбудсмана за защита на гражданите срещу дейстивя и бездействия на администрацията. Ето ви още една процедура за запомняне....
Няма да е шоу изпита, а истинско изпитание на нервите ни ...Дори не мисля, че комисиите ще се забавляват...Нека да гледаме сериозно на нещата. Те ще очакват от нас мъдри теоритични мисли, които може и да не са подплатени с цитиране на конкретни правни норми. Ет, моята гледна точка противоречи на тази на "достоверния източник на информация" Titius като за съжаление не изхожда от никакъв източник на информация, а на моята собствена престава за смисъла на изпита 7 да се изберат най-умните, а не най-паметливите.
panika
Младши потребител

Мнениеот edit » 03 Ное 2006, 15:40

Колеги, без да изпадам в сантименталност, но благодаря за настроението, което създавате тук. Това е една от малкото теми във форума, където все още цари коректен тон, въпреки конкуренцията :wink:
edit
Потребител

Мнениеот Titius » 03 Ное 2006, 15:48

panika, благодаря ти за идеята, прегледах ЗОмб и смятам, че наистина може да се използва.

Виж, за "достоверния източник" - може и да е случайност, но повечето неща, които ми е казвал досега, излязоха верни, имам предвид за писмения изпит. Аз самия изобщо не мога да помня, и най-искрено се ужасявам от необходимостта да се наизустяват процедури, правомощия, срокове и т.н. Но ако не е така и трябва да знаем нещата само теоретично, защо ни забраниха да ползваме нормативни актове? Все пак, за всичко свързано с процеса, без съответния кодекс направо съм кръгла нула. Само помислете, колко пъти сме се явявали на изпити върху материя, уредена в ГПК, и въпреки това има ли някой сред нас, който влиза в съдебна зала (или решава гражданско правен казус) без него?
Titius
Младши потребител

Мнениеот panika » 03 Ное 2006, 16:02

Titiusq може да са ни "забранили" до ползваме нормативни актове именно, за да не ни слушат "рецитациите" по тях, а да искат да чуят теорията и нашето мнение. Така ще оценяват по обективно, за да не им се налага да поставят ниски оценки на някой, който много точно възпроизвежда нормативния текст, но с помощта на закона в ръце. Трудно е да се мотивира ниска оценка за такова представяне - човекът си говори и то верни неща, някак си не отива да се постави двойка, а това , че не е казал нищо различно от преписканото от закона е друг въпрос...С НА комисията трябва да си измисля сложни въпроси, а сега ще й е по-лесно...Ще е трудно на нас, които освен да 1.мислим трабва и да си 2.спомняме...Е второто ми е много трудно, а за първото също нямам голяма увереност във възможностите да го прилагам без второто....
Хайде да се движим по конспекта заедно, очевидно имаме сходен подход към проблемите и поне на мен ми е много полезно това общуване....
panika
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 03 Ное 2006, 16:13

Паника,защо мислиш шоуто е нещо несериозно.Шоуто може да бъде цирк,може да бъде тъжна история или нещо суперсериозно.Но една от настолните ми книги е "Малкият принц" на Егзюпери.В нея малкият принц се среща с един сериозен,ама много сериозен човек,който по никакъв начин не откликва на въпросите на принца.И тогава Малкият принц казва7 той не е никакъв сериозен човек,той е гъба...
Това беше за разсейване :D
И да се включа с вариант за това как ще премине изпита: например едно колегиално нещо като събеседване,свободно без напрежение,за да може всичко това което сме чели да изплува в най-добрия си вариант от главите ни.Мечти....
kasidi
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити