начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

"НОВИТЕ СТАРИ" КОМПЕТЕНЦИИ НА СЛЕДСТВИЕТО

Дискусии и предложения по проекти за закони

Мнениеот gala69 » 27 Яну 2007, 00:42

Уважаеми колеги следователи /нали не се обиждате от "колеги"/, в частност Амороза, защо да не отиде дознател в Кремиковци? Нима не сме достатъчно компетентни, или може би преди да тръгнат трабвя да извикат следовател, ей така за кураж??
За разлика от вас аз ще продължа да говоря на "Вие", защото така са ме учили да се обръщам към непознати хора /за разлика от Крюела и Амороза/.
Простете, че, ние, простосмъртните дознатели/"плявата" във вашите очи/ си позволяваме да се намесва във високо-интелектуалните ви разговори, по вашите теми. Аз останах с впечатлението, че това е форум за юристи, а не за следователи. Ако бедното ми дознателско съзнатие се е заблудило и ме е продвело до там, че да настъпя във вашата територия, простете, посипвам ди главата с пепел. Ще се радвам да ви "върнат" непълнолетните, щом това ви дава повод за щастие.
Та да се върна на темата. Учила съм точно толкова колкото и Вие, уважаеми, Крюела и Амороза. Няма да се учудя ако сме били колеги. Възможно е и да сте завършили след мен. Аз, като вас, си харесвам работата и затова съм в МВР.Това е било нещото, което съм искала да робатя и което вече толкова години работя. Не ми харесват много работи, но не се оплаквам, защото ми е ясно, че вие няма да разрешите проблемите на дознанието. Искам да ви напомня, че и вие, и ние сме на една и съща страна. Искам и още нещо да ви кажа - навсякъде работят хора / имам пред вид и в двете служби/, навсякъде има проблеми, всеки знае себе си. Пак казвам, че винаги съм поддържала и поддържам блестящи, но не в кавички отношения с колегите-следователи, защото съм ги възприемала и ги възприемам като колеги. И именно поради близките ни отношения имам поглед върху ситуацията при която работехте и работите /помещения, оборудване, заплати и т.н./ Не дознателите написаха НПК, не ние ви "взехме" делата. Не си мислете, че това е била детската ни мечта. Не се сърдете на нас. Лично на мен ми харесваше стария НПК, но никой не ме попита, нито вас попитаха. Така че тези войни, които се водят по форумите говорят лошо и за нас, и за вас. Вместо да си обясняваме кой по-компетентен и по-добър нека свършим нещо полезно. Няма лошо че някой /напр. дознателите/ са споделили проблемите си, те са си факт, но не е нужно вие, следователите, да ни обяснявате как вие , толкова години сте работили при още по-лоши условия и колко добре сте се справили. Не казвам, че нямате право, просто казвам, че не бива настоящия форум да се превръща в бойно поле-нито ние, нито вие ще решим проблемите, но е тъпо да водим тази война. Работя в достатъчно дълго време, на една ръка растояние работеха следователите. За това ми е смешно, че ми обяснявате как една преди една година са ви променили условията на работа, възнагражденията и т.н. Тези ги разказвайте на някой, който е роден вчера. Ако беше толкова лошо вие нямаше сега да ми обяснявате това,у отдавна щяхте да сте приминали на страната на адвокатурата, в съда или прокуратурата. И още нещо - работя в МВР и не се оплаквам, не търся съжаление, правя го защото ми харесва, защото това е е нещото, което съм искала да правя и защото зная че го правя добре. Зная колко дела съм приключила и какво ми е косвало това; колко от тях са приключили с осъдителни присъди, че мнението ми е било споделено от прокуратурата и съда.... За мен е важно че работата ми ми дава възможност да уча и да се развивам, че ми доставя удоволствие.... Успех на всичми и мир Вам!!!
gala69
Младши потребител

Мнениеот zidaromazach » 28 Яну 2007, 22:56

-Алооу, МВР-то ли сте?
-Не, тук е следствието.
-Аааа, и на вас за ви ... ......!!!

ПП. това гу преписах от един друг виц\
Последна промяна zidaromazach на 02 Май 2007, 13:34, променена общо 1 път
zidaromazach
Потребител

Мнениеот dozn03 » 29 Яну 2007, 00:55

dozn03-това три годинки стаж ли е? :lol:

Не е вярна преценката. По-малко ми е стажа като дознател. И не виждам това какво значение има. Толкова сте злобни, че направо през екрана струи. Съжалявам, че се намесих във Височайшата Ви тема, няма да се повтори. Както също съжалявам, че си загубих времето да изчета горенаписаните словоизлияния. А ако Ви върнат текстове, това ще е да се оправдае защо взимате заплати, не по някаква друга причина. И какво парадирате постоянно с многото си стаж?! И ние като станем на 40 и повече години ще имаме толкова стаж, живот и здраве. А пък ако Ви е толкова много стажът, защо не вземете да се пенсионирате. :D :D :D От този злобно-поучителен и пренебрежителен тон съдя, че явно натам отиват нещата. :wink: Ама хайде, първо си изплатете заемите и тогава!

И последно, нямам нищо против Вас - лично и следователите като цяло. Работете си любимата работа и бъдете щастливи. Само не обиждайте - грозно е и не Ви отива - след като сте толкова по-по-най.
dozn03
Потребител

Мнениеот lidi07 » 29 Яну 2007, 13:07

А не ви ли се струва, че тези дрязги са изкуствено насадени?
От хора, които имат тази власт и този интерес?
В една система, в която отношенията са тип "всеки дърпа чергата към себе си" и "орел, рак и щука", дали наистина правосъдието печели? :idea:
Законът защитава зрящите, а не спящите.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот dizhel » 29 Яну 2007, 21:50

Колеги следователи по- спокойно,че започнахте да си изпускате нервите и да говорите простотии :lol: Най- малко дознателите са виновни, че оставате без работа, нямах никакво желание да започна да разследвам убийства, наркотици, птп- та и прочие, ама като няма как ги работя. Честно казано знам каква беше структурата на следствието през годините и мога да кажа, че никога не сте били в положението в което са дознателите в момента- задължителни срокове, пълното отнемане на разследващи функции на полицаите( нямат право един кирлив оглед, изземване и т.н. да направят), мизерен щат (в много тежки райони работят едвам двама дознатели), налага се пълна универсалност( от кражба на кокошки на труп, после на птп и т.н.) а заплатите и материалната обезпеченост не желая да коментирам.
А сега по темата: Само това ли измислиха да върнат на следствието непълнолетните :shock: Ама големи тарикати сте, запазвате си привилегиите на магистрати, а работата колкото да не е без хич, на всичкото отгоре, първоначалните действия пак ще се извършват от дознатели, защото няма как да знаеш предварително колко са годишни извършителите:))) Според мен в следствието наистина има великолепни професионалисти, които трябва да работят здраво по тежки дела, т.т да се върнат на следствието убийствата и птп-тата, както и тежките икономически престъпления, на нас оставете останалото. Ако пък не пожелае законодателя, моля назначете повечко дознатели, защото в момента се работи, с щата от преди април 2006г., без да се има предвид, че работим работата на следствието и дознанията с/у неизвестен извършител. Надявам се експериментите с разследването в България да престанат да се създаде нещо трайно и стабилно. Т.ва е поздрави на всички :wink:
dizhel
Потребител

Мнениеот sledovatel » 30 Яну 2007, 10:06

Чудя се какво да допълня повече. Мисля, че всичко вече казах, или поне доста неща. От всичкото писане става ясно, че дознателите наистина не са за завиждане. А държавната политика в областта на досъдебното производство наистина тепърва предстои да я видим....каква ще е. Подкрепям мнението на Круела/ Амороса - към темата по същество.
sledovatel
Младши потребител

Мнениеот mm222 » 30 Яну 2007, 10:17

Добро утро колеги, привет и на следователи и на дознатели ! Скороне бях влизал и виждам , че нищо не се е променило.Освен това че една колежка твъди че стажа нямал никакво значение :lol: Моите извинения колежке на трябва да си се занимавала поне 5 години с разследване за да можеш да си уверен/а/ в себе си , че ще справиш с 90 % от ситуациите които е възможно да възникнат.А по темата конкретно : Колеги мисля че съотношението на текстовете дознание - следствие преди 28.04.06 г. беше добро.Всички и следователи и дознатели работехме сравнително спокойно и работата вървеше що годе прилично.А по отношение на наказателната политика на Р.България аз мисля че просто такава няма.В момента всички ние участваме в поредица от недомислени експерименти.
mm222
Потребител

Мнениеот zlasenova » 30 Яну 2007, 11:07

Целта е да се закрие следствието и все повече се убеждавам, че е така и ако накрая успеят, то тази държава ще се управлява от онези които натрупат пари и власт, чрез престъпления разбира се.
Това е политиката на бившето ръководство на МВР, оттам тръгна тази стратегия.
Колеги следователи, незнам какво ще се случи с Вас !
Но при всички положения, най-голяма ще е загубата за държавата.
zlasenova
Младши потребител

Мнениеот lidi07 » 30 Яну 2007, 14:16

mm222 написа:А по отношение на наказателната политика на Р.България аз мисля че просто такава няма.В момента всички ние участваме в поредица от недомислени експерименти.

Подкрепям и точно поради това смятам, че трябва да работим заедно, съвместно, а не да се джафкаме помежду си. Достатъчно са обективните трудности, нека не ги увеличаваме със субективни негативни преживявания. 8)
Аз лично съдя за хората по професионализма им и не ги деля на категории труд :wink:
lidi07
Младши потребител

Мнениеот dizhel » 30 Яну 2007, 15:22

Общо взето май се налага мнението да се върне старото НПК, само, че това е утопия, никой от управляващите не иска да си признае грешките и недомислиците, примерно никъде по света нямало такива преклузивни срокове, така или иначе следсттвието съществува и трябва да се ползва капацитета му, в момента някъде четох 800 следователи са на работа. Ами тези колеги нека да работят а не да ги викат по тежките произшествия ей така за кураж, без да могат активно да участват в работата по разследването. Това поне докато се реши да се създаде единна структура в МВР със статут, ясни компетенции на разследващите дознатели и малко по свестни заплати, за да дойдат следователите. Ужасно тъпо ще е от страна на държавата да не използва хора, които са трупали опит с години, който е безценен. От друга страна не беше нормално да съществуват две разследващи структури разделили напълно безпринципно НК. Не беше отдавна когато дознателите работеха птп-тата с щети, а следователите когато има убити и ранени, да се чуди дежурния кой да вика, как да прецени примерно колко са ранени ранените и т.н. Е очаквам вашите предложения за промени в НПК, току виж някой законодател чете :roll:
dizhel
Потребител

Мнениеот lidi07 » 30 Яну 2007, 15:43

dizhel написа: Е очаквам вашите предложения за промени в НПК, току виж някой законодател чете :roll:

Струва ми се, че НПК-то ни ще се нагажда към изискванията на ЕС, така че тук каквото и да предлагаме - все едно :roll:
Смятам, че законодателната система на САЩ, основана на принципа на прецедента, е много добра. Симпатизирам също на института на техните съдебни заседатели, които, без да са юристи, решават кой и за какво е виновен. За мен това е най-удачния вариант.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот dizhel » 09 Фев 2007, 17:41

Напълно съм съгласен с Круела, относно връщането на някои членове на следствието, макар, че надали ще се преборите това да се случи. Относно преразпределението на делата повярвай ми това се прави, само, че когато се прехвърлят дела с изтекъл срок от дознател с 200 дела на дознател с 50 надали ще има положителен ефект. Но вярвам, че за две три години разследването в МВР ще се структурира и нещата ще потръгнат, за съжаление дотогава системата на много места ще се затлачи, главния прокурор само ще удължава срокове и незнайно къде ще отиде смисъла от задължителноста на сроковете :wink: А за бройката не споря, прочетох я някъде в форумите.
dizhel
Потребител

Мнениеот mm222 » 12 Фев 2007, 10:55

Работете колеги до края на Април ще ни върнат непълнолетните, престъпленията срещу деца /вкл.и трафика/ и възможноста досъдебните производства да се преобразуват поради правна и факт . сложност.Имаме още два месеца да разчистим каквото можем , после въртележката пак се завърта.Друг е въпроса, че за съжаление Круела е права.Много служби са почти на нула от към хора :(
mm222
Потребител

Мнениеот dozn03 » 13 Фев 2007, 14:35

Най-накрая се появи едно умерено, обективно и добронамерено мнение, което ме провокира да пренебрегна намерението ми да не се включвам по тази тема повече. В такъв случай искам първо да се извиня на всички, които евентуално съм засегнала с някои от предишните си постове /ако има такива/. Всичко, което съм казала обаче е било в отговор или възмущение от нападки, подценяване и в защита мнението на други колеги, към което съм била съпричастна. Освен това искам да уточня, че думите ми, че стажът няма значение са извадени от контекста и там имах нещо съвсем друго предвид. Естествено, че по отношение на работата и професионалните качества задължително и неминуемо ще има значение. Това го казах по повод на това, че amorosa доста заядливо след цитат на мое мнение не беше дала никаква друга оценка, а пренебрежително по него /явно/ беше си позволила да ми определя стажа. Та в случая, исках да кажа, че колко ми е стажа няма значение за правото ми на мнение. А ако в него се съдържат неверни твърдения, преиначени факти или ако уважаемата amorosa не е съгласна с нещо друго, можеше да го посочи конкретно, а не да се подиграва по този начин. В крайна сметка всеки е бил в началото и важното е какво ще научи и колко бързо и ефективно ще стане това. Така, че наистина смятам, че тези безпредметни и безсмислени спорове са най-малко излишни.
Да взема сега да кажа нещо и по темата :) . Дано върнат тези текстове, които цитирате, защото наистина сме претоварени и не може да се работи качествено и ефективно по този начин. А ако стане това, то ще е ясно, че пък вие ще имате кадрови недостиг и тогава да вземат да обявят конкурс, пък може някои от нас да участват :) .
Лек ден и всичко хубаво Ви желая, и да гледаме позитивно в бъдещето и в отношенията по между си, вместо да си насаждаме отрицателни емоции.
dozn03
Потребител

Мнениеот dizhel » 28 Фев 2007, 23:53

Е виждам, че най сетне има МИР:)) Моля всички да престанат с дрежбните заяжданки и да направим градивна дискусия. Виждам, че проблемите в разследването, започват да излизат от междупрофесионалните ни разговори и да достигат до обществото, защото то обществото е най засегнато от цялата неразбория. Просто трябва да продължим да говорим, да не ние страх да поставяме проблемите пред по горестоящите и да бачкаме здраво. Защото колеги смятам, че имаме най хубавата професия макар и да не е точно като филма " Маями" :)
dizhel
Потребител

Мнениеот dizhel » 07 Мар 2007, 19:50

Това си е проблема, защото всички реформи се правят от хора, политици, които понятие си нямат какви са точно проблемите на разследването. Никой не се вслушва в мнението на самите разследващи за съжаление :cry:
dizhel
Потребител

Мнениеот sledovatel » 09 Мар 2007, 11:25

така си е...
sledovatel
Младши потребител

Предишна

Назад към Обсъждане на законопроекти