- Дата и час: 19 Дек 2024, 01:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
Относно заверката на документите: Честно казано, първоначално мислех, че ще е необходимо да заверя нотариално копията от диплома, удостоверение за правоспособност и т.н. НО днес видях на вратата на административния секретар във Видински районен съд една заповед, в която бе изрично указано, че ще се заверяват от самия административен секретар с печата на съда, след сверка за верността им с оригинала. Т.е. не е необходима нотариална заверка. Изрично бе посочено, че са необходими отделни комплекти с документи за всяка обявена позиция /независимо, че в един и същ съд може да има обявени бройки за съдии с гражданско-правна и с наказателно-правна специализация/. За всеки вид съдия със съответна специализация - отделен комплект документи. Също бе посочено, че се забранява категорично показването на друг кандидат на документите, които някой кандидат вече е подал. Както и че административния секретар на съда _респ. прокуратурата/ не можа да дава указания относно документите и че не носи отговорност за неокомплектоването им.
А дали някой разбра вече със сигурност, необходимо ли е да се подготвяш по целия конспект, ако кандидатстваш само за съдия с наказателно-правна квалификация и за прокурор. Или в този случай изпитът ще е само върху наказателно-правната материя.
А дали някой разбра вече със сигурност, необходимо ли е да се подготвяш по целия конспект, ако кандидатстваш само за съдия с наказателно-правна квалификация и за прокурор. Или в този случай изпитът ще е само върху наказателно-правната материя.
- desiY
- Нов потребител
А ако като прокурор ти се наложи да се явиш на гражданско дело? Или за това има учебници...
Административните прокуратури също не са отделени още, мисля.
Административните прокуратури също не са отделени още, мисля.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
А мен нито ме караха да заверявам, нито пък имаше указание някакво кой ще сверява и заверява документите, нито пък изобщо някой ми погледна какъв комплект документи подавам, в смисъл пълен или има липси...
- stanimiraa
- Младши потребител
Колеги, практиката е различна...
На мен в СОС не ми искаха никаква заверка, още повече - в наредбата пише, че служителят трябва да направи сверка между копието и оригиналите, представени от кандидата.
Тази зима обаче при подаване на документи в СГС искаха заверка "Вярно с оригинала" и подпис на кандидата на всяко копие...
Мисля, че ако сте подали всички документи, според наредбата няма значение дали са заверени или не...
Успех колеги!
На мен в СОС не ми искаха никаква заверка, още повече - в наредбата пише, че служителят трябва да направи сверка между копието и оригиналите, представени от кандидата.
Тази зима обаче при подаване на документи в СГС искаха заверка "Вярно с оригинала" и подпис на кандидата на всяко копие...
Мисля, че ако сте подали всички документи, според наредбата няма значение дали са заверени или не...
Успех колеги!
- ralitsarbg
- Потребител
Мен днес ме накараха да заверя само копието от свидетелството за съдимост, не и другите копия (не и дори това от психото) - не разбрах защо само него.
-
portokal - Старши потребител
Струва ми се адски нелогично наистина, още повече, че на свидетелството за съдимост има и подпис на длъжностно лице и печат на съотвентия районен съд+такъв, че е внесена такса за издаването...
- ralitsarbg
- Потребител
Моето беше ксерокопие, оригинала го носех за сравнение само, защото мисля да подавам и на други места и искам да покажа оригинала и там. Но по същата причина и удостоверението от психиатрията ми беше ксерокопие, а него не го заверявах.
-
Разбирам, но като цяло...ако четем Наредбата, не трябва да искат никакви заверки - нито нотариални, нито от кандидата!
- ralitsarbg
- Потребител
Ами колеги, прочете първо преди да питате...то това си го пише в самата обява за конкурса....някои от вас просто минават всякакви граници.
Заявления и документи за участие в конкурса се подават до съответниая административния ръководител съд, прокуратура, следствие в 14 дневен срок от датата на публикуване на обявата в “Държавен вестник”.
Заявления и документи за участие в конкурса се подават до съответниая административния ръководител съд, прокуратура, следствие в 14 дневен срок от датата на публикуване на обявата в “Държавен вестник”.
- alegrina
- Потребител
Колеги, относно заверките на документите, които се подават, не мога да разбера толкова ли е трудно да се определят единни изисквания към всички кандидати, във всички съдилища и прокуратури и за всички конкурси.
Напълно съм съгласна с ralitsarbg - съгласно Наредбата не са необходими никакви заверки. Тогава обаче защо някъде ги искат и с това само внасят само смут сред кандидатите - в такъв случай човек се пита дали не е объркал нещо и за такава формалност няма ли да бъде недопуснат до конкурс.
Но защо да бъде лесно като може и да е трудно и да ни е гадно?
Искам да попитам колегите, които ще се явяват за младши съдии дали е необходимо ксерокопие на документи за трудов стаж /юридически и общ/. Аз нямам юридически стаж и не смятам да представям ксерокопия, с които да удостоверявам общия си трудов стаж, защото смятам, че това няма отношение нито към длъжността, за която кандидатствам, нито към "професионалните и нравствените качества".
Напълно съм съгласна с ralitsarbg - съгласно Наредбата не са необходими никакви заверки. Тогава обаче защо някъде ги искат и с това само внасят само смут сред кандидатите - в такъв случай човек се пита дали не е объркал нещо и за такава формалност няма ли да бъде недопуснат до конкурс.
Но защо да бъде лесно като може и да е трудно и да ни е гадно?
Искам да попитам колегите, които ще се явяват за младши съдии дали е необходимо ксерокопие на документи за трудов стаж /юридически и общ/. Аз нямам юридически стаж и не смятам да представям ксерокопия, с които да удостоверявам общия си трудов стаж, защото смятам, че това няма отношение нито към длъжността, за която кандидатствам, нито към "професионалните и нравствените качества".
- sogio
- Потребител
За младши по наредба не се иска документ за стаж, дори и да имаш 10 години такъв...на изпит масово кандидатстват 30-40 годишни колеги, които няма начин да нямат стаж по специалността. Аз не съм декларирала такъв...
- ralitsarbg
- Потребител
Ако имах юридически стаж сигурно щях да го представя, независимо от факта, че кандидатствам за младши и там не се изисква стаж.
Стажът, който имам обаче не е такъв, затова и не съм представила копие на трудова книжка.
Стажът, който имам обаче не е такъв, затова и не съм представила копие на трудова книжка.
- stanimiraa
- Младши потребител
Аз имам документ, удостоверяващ стаж към Народното събрание и Дипломатическия клуб на Министреството на външните работи, който прилагам, но като цяло приемащите документите казват, че не е необходим. Все пак тези допълнителни документи не доказват нито професионални, нито нравствени качества...
- ralitsarbg
- Потребител
Колеги, бих искала да споделя един тревожен факт от миналия конкурс за мл.съдии - от м.декември 2006 г. Съгласно новата /от 2006 г./ Наредба за провеждане на конкурсите, след окончателното класиране, кандидатите трябва да подадат заявления, с които да потвърдат желанието си за заемане на съответната длъжност и да подредят желанията си за отделните градове /когато са кандидатствали за повече от един град/. Съгласно същата тази Наредба, тези заявление се внасят от председателя на конкурсната комисия във ВСС, като са продредени по бал. Макар че не бях в кръга кандидати, които имат шанс за назначаване, аз също подадох такова заявление, но като прочетох протокола на ВСС, с което са гласувани назначенията, никъде не видях моето име като на кандидат, на когото заявлението е отхвърлено "поради липса на свободни места", каквито имаше за други колеги. От това си правя извода, че то изобщо не е било внесено. Също така ми направи впечатление, че общо отхвърлените заявления за назначаване бяха около 20 бр., което е съмнително малко, защото класираните кандидати бяха над 150, местата, за коиото беше обявен конкурс ако не се лъжа 30, което означава, че само 50 /30 назначени + 20 отхвърлени/човека от тези над 150 класирани са подали заявления. Тревожен е и фактът, че не се дава входящ номер на заявлението, а също така и че класирането е общо, а не по градове /както на конкурса за съдии по вписванията/. Не знам какво може да се направи по въпроса, но още от сега обмислям по какъв начин да накарам служителката, която приема тези заявление да ми даде входящ номер или каквото и да е друго, с което да мога да докажа, че съм подала необходимото заявление.
- sogio
- Потребител
Согио, отговорила съм ти в другата тема - явно е нормално.
Аз подадох няколко заявления - както за младши, така и за районен съдия. За младши не съм представяла документи за стаж. Няма сми. Всъщност и за районни не си представих целия стаж. Само колкото да ми покрие две години (като юрисконсулт). Всъщност и да исках, целия нямаше да мога, защото съм си забутала осигурителната книжка някъде. За окръжен и без това нямам амбиции да се бутам. А който се интересува какво е работил кандидатът - пише го в СV-то.
А на едното място (малък районен съд) отсъстваше административната секретарка, заместваше я друга секретарка, която беше в заседание, когато отидох. Посрещна ме друга нейна колежка, оставих и комплекта, казаха, че после ще ми се обадят за входящия номер, но не ми се обадиха. Е, не вярвам да ме излъжат, де.
Май навсякъде искаха сама да съм заверила копията. А на две места ми казаха да ги заверя, "ако искам". Аз нямам нищо против, но интересно каква толкова би била разликата, ако някой не иска. Някъде (1 или 2 места) изобщо не ми гледаха оригиналите.
Аз подадох няколко заявления - както за младши, така и за районен съдия. За младши не съм представяла документи за стаж. Няма сми. Всъщност и за районни не си представих целия стаж. Само колкото да ми покрие две години (като юрисконсулт). Всъщност и да исках, целия нямаше да мога, защото съм си забутала осигурителната книжка някъде. За окръжен и без това нямам амбиции да се бутам. А който се интересува какво е работил кандидатът - пише го в СV-то.
А на едното място (малък районен съд) отсъстваше административната секретарка, заместваше я друга секретарка, която беше в заседание, когато отидох. Посрещна ме друга нейна колежка, оставих и комплекта, казаха, че после ще ми се обадят за входящия номер, но не ми се обадиха. Е, не вярвам да ме излъжат, де.
Май навсякъде искаха сама да съм заверила копията. А на две места ми казаха да ги заверя, "ако искам". Аз нямам нищо против, но интересно каква толкова би била разликата, ако някой не иска. Някъде (1 или 2 места) изобщо не ми гледаха оригиналите.
-
sogio,
започват гласуването от първия по бал. Когато се стигне до някой кандидат, за когото за първото / или за първите няколко/ желание няма свободно място - тогава, позовавайки се на това, минават към следващото желание. Когато се изчерпат всички свободни места, просто приключват с гласуването, като това е отбелязано в протокола. Затова тези, които са на такова място в класирането, че въобще не е се е стигнало до тях, не са споменати.
започват гласуването от първия по бал. Когато се стигне до някой кандидат, за когото за първото / или за първите няколко/ желание няма свободно място - тогава, позовавайки се на това, минават към следващото желание. Когато се изчерпат всички свободни места, просто приключват с гласуването, като това е отбелязано в протокола. Затова тези, които са на такова място в класирането, че въобще не е се е стигнало до тях, не са споменати.
- dozn03
- Потребител
|
|