- Дата и час: 19 Дек 2024, 09:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
При положение че към момента на предяваване на иска за сключване на окончателен договор СИО е прекратена съдът може да уважи претенцията на приобретателя в размер 1/4, а не една втора, защото !/2 прехвърлителят е притежавал съвместно с брат си, а за другата 1/2 се явява обикновен съсъобственик със съпругата си.
- teruy
- Младши потребител
Точно това казах и аз-за половината от наследения имот,а не за целия Никой не коментира това дали несъгласието на преживелия съпруг има значение дали съда ще уважи иска по чл19 Струва ми се,че колкото и да са сходни нашият казус и казуса по съдебното решение,все пак не са идентични и решенията в двата случая трябва да са различни А колкото до това,че съсобствениците имат право да изкупят дела-да така е и наистина не знам кога трябва да се представи декларация от тях Знам само,че единствено засегнатия от продажбата съсобственик може да иска изкупуване на дела от третото лице в двумесечен срок,а не и продавача
- mariam
- Младши потребител
Изхождайки от горепосоченото решение на ВКС, преценката за валидността на договора се прави към момента на постановяване на решението за обявяването му за окончателен. Приемам, че към този момент разпределението на дяловете на съсобствениците е следното: 1/2 - братът Иван; 3/8 - съпругата и 1/8 - синът. Договорът е сключен от Петров, без съгласието на нито един от посочените съсобственици, като освен това към момента на предявяване на иска, нито един от тях не желае обявяването му за окончателен. Следователно договорът, сключен от Петров не е породил действие по отношение на тях, поради липса на съгласие.
Или пък договорът ще е валиден за 1/4 ид.ч. (притежаваните от Петров приживе)???
Или пък договорът ще е валиден за 1/4 ид.ч. (притежаваните от Петров приживе)???
- marialex
- Младши потребител
Представянето на писмени доказателства по чл33 в производството по чл19 не е необходимо Искането на съсобствениците да придобият дела на продавача-съсобственик не може да се реализира по силата на този договор или в това производство Едва след уважаването на иска и вписване на съдебното решение те могат да предявят иск за изкупуванеkontrol написа:Загледах се в това, последното решение и ми е неясно.
Хубаво, СИО няма вече. Предварителният договор винаги е бил валиден.
Обаче след като съпругът е починал имаме все още съсобственост с наследниците му.
Съгл. чл. 298 ГПК съдът трябва да провери за наличието на предпоставките за прехвърляне по нотариален ред.
Съгл. чл. 33 ЗС е необходима декларация от новите съсобственици.
Ясно е, че няма такава. Е как тогава продаваме (обяваваме за сключен)?
Това открих от решение на ВКС от 2000година Но също така открих и,че предварителния договор,пак според решение на ВКС,не може да се обяви за окончателен само за част от уговорената между страните престация(решението е от 1999г)
- mariam
- Младши потребител
Здравейте, готови ли сте за писмения в петък? Аз предпочитам, като че ли наказателен казус. Успех на всички трудещи се!
- Mar4elo
- Младши потребител
имам чувството,че нищо не знам.Като гледам,какъв юридически речник имат колегите и как добре се обосновават,се питам къде ли съм тръгнал.Сега чета коментари от разни книжки за предварителни договори и недействителност.Не съм започнал да научавам въпросите един по един,защото смятам,че това ще ми е нужно за устния изпит-ако стигна до него.Вие как се готвите?
- aa123
- Младши потребител
имам чувството,че нищо не знам.Като гледам,какъв юридически речник имат колегите и как добре се обосновават,се питам къде ли съм тръгнал.Сега чета коментари от разни книжки за предварителни договори и недействителност.Не съм започнал да научавам въпросите един по един,защото смятам,че това ще ми е нужно за устния изпит-ако стигна до него.Вие как се готвите?
- aa123
- Младши потребител
Колеги, не е много хубаво да се чете непосредствено преди изпита, защото вниманието се концентрира предимно върху последно прочетеното. Аз лично предпочитам да се падне казус от гражданскоправно естество, въпреки че материята е всеобхватна.
- teruy
- Младши потребител
Да, веднъж от веднъж пак е "винаги".
Досега само веднъж изпитът се е провеждал по този начин. Преди това бяха "смесени" казуси - наказателноправни, гражданскоправни и административноправни въпроси.
Досега само веднъж изпитът се е провеждал по този начин. Преди това бяха "смесени" казуси - наказателноправни, гражданскоправни и административноправни въпроси.
-
portokal - Старши потребител
teruy написа:Колеги, не е много хубаво да се чете непосредствено преди изпита, защото вниманието се концентрира предимно върху последно прочетеното. Аз лично предпочитам да се падне казус от гражданскоправно естество, въпреки че материята е всеобхватна.
как се готвиш тогава,ако не четеш?
- aa123
- Младши потребител
aa123 написа:имам чувството,че нищо не знам.Като гледам,какъв юридически речник имат колегите и как добре се обосновават,се питам къде ли съм тръгнал.Сега чета коментари от разни книжки за предварителни договори и недействителност.Не съм започнал да научавам въпросите един по един,защото смятам,че това ще ми е нужно за устния изпит-ако стигна до него.Вие как се готвите?
Колега, ще си позволя да перефразирам една реклама - не става само с четене, трябват и връзки!
- sogio
- Потребител
[quote="aa123"]имам чувството,че нищо не знам.Като гледам,какъв юридически речник имат колегите и как добре се обосновават,се питам къде ли съм тръгнал.
Не сте единствен колега Да се надяваме,че това е само предизпитна треска и на самия изпит ще се представим добре Но все пак не трябва да забравяме,че местата са само 20,а кандидатите сме 381
Не сте единствен колега Да се надяваме,че това е само предизпитна треска и на самия изпит ще се представим добре Но все пак не трябва да забравяме,че местата са само 20,а кандидатите сме 381
- mariam
- Младши потребител
portokal,
Пу.. Изпревари ме
За справка тук:
http://www.vss.justice.bg/bg/start.htm
тук :
http://www.vss.justice.bg/bg/jobs/rs_sad_gr/1.htm
и тук:
http://www.vss.justice.bg/bg/jobs/rs_sad_nak/1.htm
Успех на допуснатите!
Пу.. Изпревари ме
За справка тук:
http://www.vss.justice.bg/bg/start.htm
тук :
http://www.vss.justice.bg/bg/jobs/rs_sad_gr/1.htm
и тук:
http://www.vss.justice.bg/bg/jobs/rs_sad_nak/1.htm
Успех на допуснатите!
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
За утре: бъдете спокойни, уверени в себе си и във възможностите си. Пожелавам Ви да дадете максимума от себе си, да излезете удовлетворени от написаното.
Става и без "връзки" - говоря от личен, абсолютно необвързан опит.
Дано успеят най-качествените - и като хора, и като професионалисти!
Става и без "връзки" - говоря от личен, абсолютно необвързан опит.
Дано успеят най-качествените - и като хора, и като професионалисти!
- sunshine_75
- Потребител
Няма ли някой да сподели казуса? Аз съм от подалите документи и не отишли . Сега ми е любопитно ... само разбрах, че е гражданскоправен.
- andronika
- Потребител
Колегите май са уморени от писане! Не съм записал казуса от изпита, но намерих решението му в практиката на ВКС.
В Решение № 2 от 23.03.2004 г. по гр. дело № 466/2003 г., II г. о. на ВКС е разгледал следния случай: с договор за продажба ищцата е прехвърлила на ответницата правото на собственост на недвижими имоти - магазинни помещения, складово и избени помещения. Една година след продажбата с влязло в сила решение ищцата е поставена под пълно запрещение. В производството пред ВКС по горепосоченото гражданско дело ищцата действа чрез настойника си. При изяснената фактическа обстановка и преценка на събраните по делото доказателства, съдът е направил извод, че договорът за продажба е сключен от ищцата в състояние, при което поради вродено заболяване, не е могла разумно да формира воля към пораждане на правни последици от договора за продажба. Изяснено е въз основа заключение на еднолична и тричленна съдебно-психиатрични експертизи и гласни доказателства, че ищцата е страдала от умерена степен на олигофрения, вследствие на вродено ендокринно разстройство. Това състояние обуславя интелектуалния й дефицит - невъзможност да осъзнава жизнените си потребности и интереси, да разбира свойството и значението на действията си, да осъзнава последиците от тях. В това състояние ищцата се е намирала трайно, поради заболяването си, датиращо от ранна детска възраст, включително и към датата на сключване на процесния договор за продажба, макар че е била поставена под запрещение по-късно. В разглеждания случай ищцата е била формално дееспособна, защото към момента на сключване на договора не е била поставена под запрещение. Нейното волеизявление обаче е било опорочено, защото го е направила в състояние, при което не е могла да разбира и ръководи действията си и на основание чл. 31, ал. 1 от ЗЗД договорът е бил унищожен.
В Решение № 2 от 23.03.2004 г. по гр. дело № 466/2003 г., II г. о. на ВКС е разгледал следния случай: с договор за продажба ищцата е прехвърлила на ответницата правото на собственост на недвижими имоти - магазинни помещения, складово и избени помещения. Една година след продажбата с влязло в сила решение ищцата е поставена под пълно запрещение. В производството пред ВКС по горепосоченото гражданско дело ищцата действа чрез настойника си. При изяснената фактическа обстановка и преценка на събраните по делото доказателства, съдът е направил извод, че договорът за продажба е сключен от ищцата в състояние, при което поради вродено заболяване, не е могла разумно да формира воля към пораждане на правни последици от договора за продажба. Изяснено е въз основа заключение на еднолична и тричленна съдебно-психиатрични експертизи и гласни доказателства, че ищцата е страдала от умерена степен на олигофрения, вследствие на вродено ендокринно разстройство. Това състояние обуславя интелектуалния й дефицит - невъзможност да осъзнава жизнените си потребности и интереси, да разбира свойството и значението на действията си, да осъзнава последиците от тях. В това състояние ищцата се е намирала трайно, поради заболяването си, датиращо от ранна детска възраст, включително и към датата на сключване на процесния договор за продажба, макар че е била поставена под запрещение по-късно. В разглеждания случай ищцата е била формално дееспособна, защото към момента на сключване на договора не е била поставена под запрещение. Нейното волеизявление обаче е било опорочено, защото го е направила в състояние, при което не е могла да разбира и ръководи действията си и на основание чл. 31, ал. 1 от ЗЗД договорът е бил унищожен.
- velinov
- Нов потребител
|
|