- Дата и час: 19 Дек 2024, 18:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
Лили, може да се чете и след завършването. Ама не можеш да си промениш оценката.
Или викаш, след завършването четенето не е качествено и не се брои? И от изпитите в самия конкурс не може да се прецени също толкова успешно какво си чел?
Аз затова предлагам подборът да е само по диплома.
Или викаш, след завършването четенето не е качествено и не се брои? И от изпитите в самия конкурс не може да се прецени също толкова успешно какво си чел?
Аз затова предлагам подборът да е само по диплома.
-
portokal - Старши потребител
Аз пък мисля, че оценките от дипломата и от държавните изпити не трябва да се вземат предвид. Това е пълна, ама пълна глупост. Правилното решаване на казусите от конкурсите предполагат и доста добре познаване на съдебната практика. Моят практически опит каква оценка ще получи
- helene
- Потребител
Колеги аз винаги съм мразела изтъкването на това кой университет си завършил и кой ти е преподавал.Обаче тук няма как да не изтъкна че 5-ца при Александър Стойнов-председател на комисия на държавен изпит по наказателноправни науки е равно на 10-ка.Всички които са били при него знаят за какво говоря.
Действително ако желаеш да учиш право,да кажем в университет в които много трудно се влиза,но оценката ти по литаратура от дипломата за средно образование е 4 и това те дърпа на долу и не можеш да осъществиш мечтата си,въпреки 5.50 и 5.50 по история и литература на кандидатстудентски изпити има изход от тази ситуация защото имаш възможност да се явиш пред комисия,да си повишиш 4-ката и това да те изравни с другите кандидати.
Но тук няма как да си повишиш оценката и дори с отлични оценки на казуса,които според мен отразява до голяма степен интелектуалното ниво на кандидат-магистрата оставаш назад!
Може би щеше да е компромисен вариант в следната ситуация.
Ако това се взема пред вид на конкурс за младши-магистрати!На конкурс за съдия ,прокурор и следовател да си важи стария принцип.Ако някои не е имал късмета на държавните изпити,не си е направил добре сметката и мечтата му е магистратски пост,да натрупа 3 години юридически стаж и тогава да се пробва,избягвайки класиране в което натежава дипломата.
Има освен проблема със стажа и още куп безумия в новия ЗСВ.
Това може би засяга една шепа хора,но сигурно никой не го е прочел ,че след края на обучението в НИП ще следва нов изпит,които ако не издържиш,още преди да си почнал се сбогуваш с мястото си.Сигурно всички изпити през които сме минали не стигат ,а сега и този.
Действително ако желаеш да учиш право,да кажем в университет в които много трудно се влиза,но оценката ти по литаратура от дипломата за средно образование е 4 и това те дърпа на долу и не можеш да осъществиш мечтата си,въпреки 5.50 и 5.50 по история и литература на кандидатстудентски изпити има изход от тази ситуация защото имаш възможност да се явиш пред комисия,да си повишиш 4-ката и това да те изравни с другите кандидати.
Но тук няма как да си повишиш оценката и дори с отлични оценки на казуса,които според мен отразява до голяма степен интелектуалното ниво на кандидат-магистрата оставаш назад!
Може би щеше да е компромисен вариант в следната ситуация.
Ако това се взема пред вид на конкурс за младши-магистрати!На конкурс за съдия ,прокурор и следовател да си важи стария принцип.Ако някои не е имал късмета на държавните изпити,не си е направил добре сметката и мечтата му е магистратски пост,да натрупа 3 години юридически стаж и тогава да се пробва,избягвайки класиране в което натежава дипломата.
Има освен проблема със стажа и още куп безумия в новия ЗСВ.
Това може би засяга една шепа хора,но сигурно никой не го е прочел ,че след края на обучението в НИП ще следва нов изпит,които ако не издържиш,още преди да си почнал се сбогуваш с мястото си.Сигурно всички изпити през които сме минали не стигат ,а сега и този.
- plamena26
- Потребител
plamena26 написа:Колеги аз винаги съм мразела изтъкването на това кой университет си завършил и кой ти е преподавал.Обаче тук няма как да не изтъкна че 5-ца при Александър Стойнов-председател Това може би засяга една шепа хора,но сигурно никой не го е прочел ,че след края на обучението в НИП ще следва нов изпит,които ако не издържиш,още преди да си почнал се сбогуваш с мястото си.Сигурно всички изпити през които сме минали не стигат ,а сега и този.
Не мисля,че ще има хора ,които да не вземат този последен изпит.
Все пак това би говорило зле и за подготовката в НИП. За това няма повод за притеснения.Разпоредбата е с цел да напомни на младшите ,че трябва да полагат усилия .На практика едва ли някой ще пострада.
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
- Skaramush
- Младши потребител
Plamena26,а 5 при Гунева-как оценяваш. Portokal ,и аз съм с 5 по наказателни и по граждански,по публични се издъних само с разликата между равенство и равнопоставеност и ми казаха,че не може един правист да не може веднага да я каже и имам 4.Не,че рева ,ама е тъпо при взет казус и поне за 5 развити въпроси на устния-да ми се направи съдийката в комисията на...Както и да е,Минало-бешело.Обаче какви нови изпити говориш.Каквото си взел,както си взел -това е.То и в Каспичан 6.00 в дипломата не е като 6.00 в Немската в Бургас-ама това е.
- eklekti4kata
- Потребител
За какви нови изпити говоря - говоря, че би било добре да има възможност за някакъв вид поправяне на оценката, иначе, щом няма, е грубо нечестно да влизат в бала за конкурса.
Аз за мойте оценки на държавните, доколкото си спомням, не мога да упрекна комисиите - не е там работата обаче. Да не повтарям за n-ти път - човек винаги може да навакса със знанията. 100% е възможно. Не е вярно, че който си го може, си взима всички изпити с 6 още като студент.
И такъв наваксал човек няма да е по-лош от някогашния студент отличник. И това се проверява съвсем добре на конкурса, който всъщност се провежда по подобен начин на държавните изпити. А за разлика от студента отличник, той няма никога да има шанс да стане магистрат при тези правила. Това е, и не е честно.
Аз за мойте оценки на държавните, доколкото си спомням, не мога да упрекна комисиите - не е там работата обаче. Да не повтарям за n-ти път - човек винаги може да навакса със знанията. 100% е възможно. Не е вярно, че който си го може, си взима всички изпити с 6 още като студент.
И такъв наваксал човек няма да е по-лош от някогашния студент отличник. И това се проверява съвсем добре на конкурса, който всъщност се провежда по подобен начин на държавните изпити. А за разлика от студента отличник, той няма никога да има шанс да стане магистрат при тези правила. Това е, и не е честно.
-
количествените натрупвания водат до качествени изменения
Не можеш да прескочиш една пропаст на две крачки
всяко нещо с времето си
всеки носи сам и кръста,и ръста си
и т.т.т.н.
Не можеш да прескочиш една пропаст на две крачки
всяко нещо с времето си
всеки носи сам и кръста,и ръста си
и т.т.т.н.
- eklekti4kata
- Потребител
Деца, не бойте се иде ново поколение "отличници",което преди създа ваше борчески структури, а сега магистратски.Борете се с тях, ако искате да живеете във вашата държава -БЪЛГАРИЯ, а трябва да живеете тук, за да я има тая държава все пак, пардон не даржава /такава вече -НЯМА/, НАРОДНОСТ ДА ИМА ИЗВОЮВАНА С КРЪВ.Не съм луд, а РЕАЛИСТ, КОЙТО ВЯРВА В МЛАДОСТТА И ИСТАНИТА.ТЯ ЩЕ СПАСИ НАЦИЯТА.
- odil7102
- Младши потребител
Колеги, съгласно чл.164, ал.1 ЗСВ /обн.ДВ бр.64/2007 год./ за съдия в районен съд може да бъде назначено лице ,което има най- малко три години юридически стаж.
В §12 е посочено, че насрочените до влизане в сила на закона конкурси се провеждат по досегашния ред. Означава ли , това че конкурса с е провежда по стария закон , но ВСС няма да назначи лица който са класирани, но нямат 3 год. стаж, тъй като това назначение ще е в нарушение на чл.164, ал.1, който ще е в сила към момента на назначаване.
Според мен за пореден път се създаде голяма бъркотия, но това може би не е случайно.
В §12 е посочено, че насрочените до влизане в сила на закона конкурси се провеждат по досегашния ред. Означава ли , това че конкурса с е провежда по стария закон , но ВСС няма да назначи лица който са класирани, но нямат 3 год. стаж, тъй като това назначение ще е в нарушение на чл.164, ал.1, който ще е в сила към момента на назначаване.
Според мен за пореден път се създаде голяма бъркотия, но това може би не е случайно.
- collin
- Младши потребител
collin написа:Колеги, съгласно чл.164, ал.1 ЗСВ /обн.ДВ бр.64/2007 год./ за съдия в районен съд може да бъде назначено лице ,което има най- малко три години юридически стаж.
Колеги, законът влиза в сила от 01.01.2008 г.
- abcde
- Младши потребител
shturka написа:Новият ЗСВ влиза в сила три дни след обнародването му т.е. на 11.08.2007г.
Да, прав сте колега. Може би съм се заблудил по някои от проектите.
- abcde
- Младши потребител
Аз мисля, че законодателят пак е преписвал отнякъде, защото предполагам, че оценките от държавните изпити имат голямо значение при назначаването на магистрати навсякъде в Европа. Със сигурност това е така в Германия, където и магистрат се става с висок резултат от държавните, а и всичко друго.
Проблемът е в друго. В системата на провеждане на държавните изпити у нас, където разликите между комисия и комисия са меко казано огромни и не е важно колко си подготвен, а дали ще имаш късмета (или връзките в канцеларията) да се паднеш в "яката комисия" за съответния изпит. Колкото и тук да се плюе срещу системата на провеждане на конкурсите, която е далеч от перфектна, тя поне на първия етап - писмения изпит - поставя всички кандидати пред напълно равни условия. Ако направят държавните с единен писмен изпит за цялата страна, тогава да. Обаче не може да говорим за на практика коренно различни изпити за лицето Х в комисията на Владо Петров и лицето У в комисията на Ангел Калайджиев, и оценките от тях да са критерий за каквото и да е.
Проблемът е в друго. В системата на провеждане на държавните изпити у нас, където разликите между комисия и комисия са меко казано огромни и не е важно колко си подготвен, а дали ще имаш късмета (или връзките в канцеларията) да се паднеш в "яката комисия" за съответния изпит. Колкото и тук да се плюе срещу системата на провеждане на конкурсите, която е далеч от перфектна, тя поне на първия етап - писмения изпит - поставя всички кандидати пред напълно равни условия. Ако направят държавните с единен писмен изпит за цялата страна, тогава да. Обаче не може да говорим за на практика коренно различни изпити за лицето Х в комисията на Владо Петров и лицето У в комисията на Ангел Калайджиев, и оценките от тях да са критерий за каквото и да е.
- RinTimTim
- Потребител
Така пак се връщаме на поставеният от мен още преди три години въпрос (Във връзка с тогава дискутирания проектозакон за адвокатурата и веведените с него изпити)- Кой и как оценява кандидатите и най-вече по какви критерии? Всъщност това са три въпроса, но те са основата на всички полемики в тази насока.
ПП. Относно оценките от ДИ - При съществуващата система за придобиване на юридическо образование и динамиката в законодателството ни "лежането на стари лаври" е опасно.
ПП. Относно оценките от ДИ - При съществуващата система за придобиване на юридическо образование и динамиката в законодателството ни "лежането на стари лаври" е опасно.
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
Аз отворих стенограмата в сайта на НС, според нея предложението беше на Янаки Стоилов и беше мотивирано приблизително така: да се намали случайността при подбора, като участват три оценки вместо две; и да бъдат стимулирани студентите да се готвят по-добре. Не знам дали е било вдъхновено от някой западен закон.
Не ми се иска да рева за емнайсти път в тази тема в стил: "не е честно, дайте ни възможност да поправим глупостите, дето сами сме си ги направили като студенти", но наистина смятам, че ако оценката от държавните изпити ще има такова голямо значение, трябва да има и някаква възможност и за поправянето и (ако положиш усилия) - било и само за целите на конкурса. Оценките от държавните изпити измерват преди всичко подготовката за изпита в момента на явяването, а не толкова качествата на изпитвания. Не е вярно, че който не е бил старателен студент, не може да стане по-късно също толкова добър юрист. Ни най-малко не подценявам четенето - това, което искам да кажа, е, че то се наваксва, и е твърде голямо наказание за студентска небрежност да бъдеш лишен завинаги от възможността да се пребориш за работата, която си искал. Примерът с Германия ме обезкуражава, но изобщо не ме убеждава (не че някой ме пита аз в какво съм убедена).
Не ми се иска да рева за емнайсти път в тази тема в стил: "не е честно, дайте ни възможност да поправим глупостите, дето сами сме си ги направили като студенти", но наистина смятам, че ако оценката от държавните изпити ще има такова голямо значение, трябва да има и някаква възможност и за поправянето и (ако положиш усилия) - било и само за целите на конкурса. Оценките от държавните изпити измерват преди всичко подготовката за изпита в момента на явяването, а не толкова качествата на изпитвания. Не е вярно, че който не е бил старателен студент, не може да стане по-късно също толкова добър юрист. Ни най-малко не подценявам четенето - това, което искам да кажа, е, че то се наваксва, и е твърде голямо наказание за студентска небрежност да бъдеш лишен завинаги от възможността да се пребориш за работата, която си искал. Примерът с Германия ме обезкуражава, но изобщо не ме убеждава (не че някой ме пита аз в какво съм убедена).
-
А оценката от писмения/устния изпит не е ли също така средство за измерване на "подготовката за изпита в момента на явяването, а не толкова качествата на изпитвания". Според мен пък отдавна трябваше да се отдаде значение на това кой какъв студент е бил ... без да искам да засегна никого, но много от колегите ми се скъсваха от купони и кафета и се бореха за тройката С две ръце съм ЗА тази промяна.
П.П. Между другото аз съм на мнение, че ако не седиш редовно на студентската скамейка и не слушаш задълбочено лекциите, в бъдеще колкото и да четеш, няма да бъдеш толкова добър, колкото ако си сторил това, когато му е било времето.
П.П. Между другото аз съм на мнение, че ако не седиш редовно на студентската скамейка и не слушаш задълбочено лекциите, в бъдеще колкото и да четеш, няма да бъдеш толкова добър, колкото ако си сторил това, когато му е било времето.
- andronika
- Потребител
Между другото аз съм на мнение, че ако не седиш редовно на студентската скамейка и не слушаш задълбочено лекциите, в бъдеще колкото и да четеш, няма да бъдеш толкова добър, колкото ако си сторил това, когато му е било времето.
Аз не съм точно на това мнение, но определено седях редовно на студентската скамейка и слушах лекциите.
Не съм се борила и за тройка. Просто не съм запаметявала учебника (за някои предмети - закона), за да го изпея на изпита. В запаметяването на учебника само по себе си няма нищо лошо, просто не съм го правила, поради мързел или друга причина.
Щом като тези, които са се "борили за тройката" така или иначе няма да станат толкова добри, каква е ползата от промяната? Щом не са (сме) добри, нали на самия конкурс пак ще ги (ни) победите.
-
Портокал, не съм с лоши чувства , напротив! И не го казвам, защото съм била "отличничка." Една от по-слабите ми оценки по време на следването - четворка - ми е по ГПП, пети курс, при Корнезов. Бях почнала работа и не ходех много редовно, а иначе четях. И сега честно си признавам, че съжалявам, защото има моменти от гражданския процес, които ми се губят /примерно изпълнителния процес, който ми се падна на изпита за граждански РС /
- andronika
- Потребител
Колеги, във връзка с новите правила за конкурсите за мл.магистрати, аз предлагам да се дава бонус 1 единица за колегите, които са потомствени юристи. Навярно законодателя не се е сетил за това - все някакси ще го обоснове и като нищо може да го предвиди в закона.
Не знам кои е дал "гениалната" идея оценката от държавните изпити да е балообразуваща, но не ми се иска това да е Янаки Стоилов /както пише портокал/. Той ми е преподавал по политология и имах много добри впечатления от него и не бих искала това да е поредния преподавател, който ме разочарова с приноса си в българското законодателство и в частност в това, свързано със съдебната ни система.
Не знам кои е дал "гениалната" идея оценката от държавните изпити да е балообразуваща, но не ми се иска това да е Янаки Стоилов /както пише портокал/. Той ми е преподавал по политология и имах много добри впечатления от него и не бих искала това да е поредния преподавател, който ме разочарова с приноса си в българското законодателство и в частност в това, свързано със съдебната ни система.
- sogio
- Потребител
На мен пък Янаки Стоилов ми изглежда напълно способен да направи такова предложение. Сто на сто той като студент е бил отличник, личи му. Иначе и на мен ми е преподавал и не си го спомням с лошо... обаче сега вече го мразя.
Корнезов само една лекция ни е чел - мисля, че интересно говореше. Същият си беше като по телевизията (то и какъв ли друг да бъде) - имам предвид, по начин на говорене. Весел един такъв.
Е, аз пък ходех редовно, а не четях особено редовно. Въпрос на... такова... стил. Иначе имам 5 по ГПП. При Мингова.
Всичко може да се навакса - ето, и изпълнителният процес също. Не говоря за пълна липса на понятие за правото, а за отделни пропуски, по-малки или по-големи.
Корнезов само една лекция ни е чел - мисля, че интересно говореше. Същият си беше като по телевизията (то и какъв ли друг да бъде) - имам предвид, по начин на говорене. Весел един такъв.
Бях почнала работа и не ходех много редовно, а иначе четях.
Е, аз пък ходех редовно, а не четях особено редовно. Въпрос на... такова... стил. Иначе имам 5 по ГПП. При Мингова.
Всичко може да се навакса - ето, и изпълнителният процес също. Не говоря за пълна липса на понятие за правото, а за отделни пропуски, по-малки или по-големи.
-
|
|