начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Въпрос относно чужденци пребиваващи в България

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Въпрос относно чужденци пребиваващи в България

Мнениеот mia737 » 19 Май 2011, 00:52

Здравейте, имам един въпрос към вас, защото честно казано никъде не намерих отговор. Разгледах "Наредба за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим", Закона за чужденците в Република България разгледах и сайта на външното министерство прочетох доста неща, но едно нещо нещо не ми е ясно. Казусът е следния, била е пусната покана по установения от закона ред към лица от трети държави(Нигерия). Сега ако всичко мине както трябва, тези чужди граждани трябва да пристигнат в България и т.н. и т.н. процедурата е доста добре описана в наредбата, но въпросът ми е следния : Какво става ако тези граждани, които реално са придобили право на временно пребиваване САМО на територията на България излязат извън България в друга страна членка не ЕС? Понеже лично според мен, когато каниш някого, ти носиш някаква отговорност за него и ако той буквално "драсне" за друга страна, но пак членка на ЕС каква отговорност би следвало да понесе канещия? Не отговаря ли той за посрещането, адресната регистрация, пребиваването и напускането на този чужденец, територията на България? И ако приемем че този чужденец от трета страна извън ЕС избяга да кажем в друга държава какво следва след това и носи ли канещия някаква отговорност за чужденеца от 3-та държава?

Благодаря ви предварително за отговорите :)
mia737
Нов потребител

Re: Въпрос относно чужденци пребиваващи в България

Мнениеот mia737 » 19 Май 2011, 22:21

Никой ли не може да отговори? :? :cry:
mia737
Нов потребител

Мнениеот rozablue » 26 Май 2011, 21:59

Как може този чужденец да отиде в друга страна на ЕС ,като няма виза? Навсякъде искат виза. Специално от Нигерия дори за България получават много трудно виза.
В друга страна от ЕС -без виза /за обучение, туристическа или по лична покана/ могат да отидат само нелегално. А този,по чиято покана са дошли в България ,а след това е установено,че нелегално са напуснали страната и са влезли в друга на ЕС - е невинен до доказване на противното.
rozablue
Потребител

Мнениеот nikiboy » 04 Юни 2011, 21:35

Ако имате предвид да избягат в друга държава нелегално......
Ето го образеца за Покана-декларация - http://www.journey.bg/agency/doc.php?dtype=10&doc=164 , там преди подписа ви има едни "съгласия", общо взето ако в Румъния полицията хване тези нигерийци, ще ги върне в България, тук ще ги настанят за определени нощувки и ще ги качат на самолета за Нигерия, и е напълно възможно вие да платите сметката.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Назад към Гражданство