- Дата и час: 27 Ное 2024, 08:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Младши инспектор в Агенция Митници-конкурс vol. 1
|
|
Re: Младши инспектор в Агенция Митници-конкурс
Здравейте и от мен:) Преди всичко искам да благодаря на всички , които споделиха опита си от изминалия изпит. Регистрирах се във формума , защото дискусията е много интересна и оживена , но това , което ме озадачи , че доста хора се втелясаха по въпроси относно " Гъсеници ", летящи учители " и мечки с жълти ъгли " и подобни щуротии, а никой не изкоментира понятия и термини от законите и пр. Всеки , според мен , който има минимални претенции би се справил , абстрахирайки се от животински и други термини . Относно Integrity check-a и там няма страшно , правила съм този тест на работата , на която съм в момента , точно на екипа Николов- Занов, моя съвет бъдете честни , отговаряйте искрено и донякъде отговорите трябва да са първосигнални , замислиш ли се - после те хващат . Така че моя съвет , вместо да търсим дали има твърди лъвиве , които реват , нека да си седнем на дупетата и да си прочетем посочения материал. Пожелавам успех на всички - на тези , които положиха изпита и на тези , които им предстои .
P.S. Извинявам се ако си повтарям мнението , но имам малък проблем с нета и не мога да получавам навреме обратна информация !
P.S. Извинявам се ако си повтарям мнението , но имам малък проблем с нета и не мога да получавам навреме обратна информация !
- nadenka
- Нов потребител
nadenka написа:Здравейте и от мен:) Преди всичко искам да благодаря на всички , които споделиха опита си от изминалия изпит. Регистрирах се във формума , защото дискусията е много интересна и оживена , но това , което ме озадачи , че доста хора се втелясаха по въпроси относно " Гъсеници ", летящи учители " и мечки с жълти ъгли " и подобни щуротии, а никой не изкоментира понятия и термини от законите и пр. Всеки , според мен , който има минимални претенции би се справил , абстрахирайки се от животински и други термини . Относно Integrity check-a и там няма страшно , правила съм този тест на работата , на която съм в момента , точно на екипа Николов- Занов, моя съвет бъдете честни , отговаряйте искрено и донякъде отговорите трябва да са първосигнални , замислиш ли се - после те хващат . Така че моя съвет , вместо да търсим дали има твърди лъвиве , които реват , нека да си седнем на дупетата и да си прочетем посочения материал. Пожелавам успех на всички - на тези , които положиха изпита и на тези , които им предстои .
Проблемът с гъсениците и рибите е, че времето е малко. Не е трудно, но реално за може би 5-6 твърдения, всяко с по 5-6 подусловия имахме към две минути и половина. По груби сметки около 5 секунди на подусловие. (Може и да греша, не помня колко точно бяха на брой и колко врме имахме). Звучи смешно, но времето наистина беше препъни камъкът. А за теста за професионалната компетентност има достатъчно време. Не че е елементарен, но там или го знаеш или не.
- fifi83
- Младши потребител
nadenka написа:Здравейте и от мен:) Преди всичко искам да благодаря на всички , които споделиха опита си от изминалия изпит. Регистрирах се във формума , защото дискусията е много интересна и оживена , но това , което ме озадачи , че доста хора се втелясаха по въпроси относно " Гъсеници ", летящи учители " и мечки с жълти ъгли " и подобни щуротии, а никой не изкоментира понятия и термини от законите и пр. Всеки , според мен , който има минимални претенции би се справил , абстрахирайки се от животински и други термини . Относно Integrity check-a и там няма страшно , правила съм този тест на работата , на която съм в момента , точно на екипа Николов- Занов, моя съвет бъдете честни , отговаряйте искрено и донякъде отговорите трябва да са първосигнални , замислиш ли се - после те хващат . Така че моя съвет , вместо да търсим дали има твърди лъвиве , които реват , нека да си седнем на дупетата и да си прочетем посочения материал. Пожелавам успех на всички - на тези , които положиха изпита и на тези , които им предстои .
Няма как да не се "втелясаме", при условие че това беше 1/3 от нашия тест. Казвам го от името на бургазлии.
Молбата ми е, всеки който е преминал вече теста, да споделя конкретни въпроси и отговори , а не да прави цялостен анализ на самия изпит. Изводите всеки може да си ги направи сам за себе си след това.
aris_koen не се е появил, дали още го разпъват на кръст
- daritt
- Младши потребител
Колеги,искам да попитам нещо във връзка с ''камилите'',''мечките''и т.н.Относно тези твърдения трябва да изберем вярно/грешно или има с няколко отговора(съответно може и с няколко верни отговора)?
Благодаря!
Благодаря!
- vanci86
- Младши потребител
vanci86 написа:Колеги,искам да попитам нещо във връзка с ''камилите'',''мечките''и т.н.Относно тези твърдения трябва да изберем вярно/грешно или има с няколко отговора(съответно може и с няколко верни отговора)?
Благодаря!
Имаш около 5-6 от следното:
Всички акули не могат да плуват. Всички акули имат криле.
а/ акулите без криле не могат да плуват
б/ някои акули нямат криле
в/ всички акули, които имат криле, не могат да плуват
г/ акулите не могат да плуват, защото имат криле
д/ акулите не могат да плуват и те нямат криле
На листа с отговорите трябва да отбележиш за всяка една подточка дали е вярно или грешно.
- fifi83
- Младши потребител
fifi83,Благодаря за изчерпателният отговор,а по останалите модули от 1 част да кажеш нещо?
Огромни благодарности отново!
- vanci86
- Младши потребител
vanci86 написа:fifi83,Благодаря за изчерпателният отговор,а по останалите модули от 1 част да кажеш нещо?
Ако си направиш труда да се върнеш по-назад във темата и да прочетеш ще разбереш доста неща за останалите модули от 1-ва част. Всеки е споделил подробно каквото си спомня от теста и то от различните варианти
- vaness
- Потребител
http://www.testove.bg/articles/index/9
Прегледай и другите тестове
Прегледай и другите тестове
Последна промяна gmhgmh на 03 Авг 2012, 17:00, променена общо 1 път
- gmhgmh
- Младши потребител
vanci86 написа:fifi83,Благодаря за изчерпателният отговор,а по останалите модули от 1 част да кажеш нещо?
Ще ти кажа какво помня, но най-добре изчети предните страници на форума, защото не знам дали помня всичко.
Може би са общо към 8-10 " задачи". Под "задачи" разбирай общо условие и след това различен брой "подзадачки", като начинът, по който се решават е еднакъв или сходен.
Казвам ги в разбъркан ред:
1. Три части от фигура, като трябва да си представиш ако се "сглобят" частитите каква фигура ще се получи. Като вариант са дадени може би 5 възможни готови фигури.Фигурите са в ена равнина, не е триизмерно. Математиката ми е малко далечна, така че ме извинете. Условието е едно и имаш 5-6 разновидности на задачата.
2. Пак фигури. Дадени са две фигури, които се отнасят една към друга, по форма, цвят и т.н. Дадена е трета фигура, която трябва да се отнася към четвърта фигура, по начин както първата към втората. Четвъртата фигура трябва да се намери от посочени фигури. Това го има в IQ тестовете. Пак повтарям не е само едно подусловието, а няколко.
3. Таблица с валежите, минимални и максимални температури за три града, през пет години.
Само си представете таблицата колко колонки има.
И подусловията са да се опередели града с най-голяма температурна амплутуда и т.н Тук въпросите не ги помня. Но бяха мисля 5.
4. Задачки. Тук са задачките с асансьора, тунела и т.н. Няколко задачки за 4 клас, които трябва да се сметнат наум.
5. Гъсениците, котките и т.н. Няколко твърдения, като под всяко има около 5 подточки и за всяка подточка трябва да се каже дали е вярно или грешно.
6. Изказани твърдения.( Не знам дали точно твърдения е точната дума). Под всяко "твърдение" около 5-6 пак изречения, за които трябва да се определи дали е факт или мнение. Това е различно от гъсениците и котките.
7. Числовите редици. Редове от числа, мисля че бяха 8. Трябва да се определи последното число.
Това е от Варна. Може и да изпускам нещо. Ако се сетя, ще пиша. Дано да съм била полезна.
- fifi83
- Младши потребител
Много изчерпателен отговор,сега остава само да го реша,хахахах.Много благодаря за разяснението и ти желая късмет на твоят тест!
- vanci86
- Младши потребител
vanci86 написа:Много изчерпателен отговор,сега остава само да го реша,хахахах.Много благодаря за разяснението и ти желая късмет на твоят тест!
На теб може да ти се падне въвсем друг вариант. И всичко това трябва да се направи за 25-30мин. Почти не тая надежди, че ще ми се обадят за интервю. Не е важното точните примери, а да знаете какво ви очаква на теста. Трябва пълна концентрация, на 102%.
- fifi83
- Младши потребител
Така е,благодаря за съвета,но сама разбирате,че едно е вкъщи да се пробваш,съвсем различно е на митническият хронометър в комбинация с всички странични фактори,все пак ще се пробвам,току виж късмет,хаахахах
- vanci86
- Младши потребител
гр.Русе, показаха Ви в новините по БНТ2 /за сега не намирам линк/.
Конкретно за този град казаха, че избраните кандидати, ще бъдат назначени на работа до края на м.Август
Конкретно за този град казаха, че избраните кандидати, ще бъдат назначени на работа до края на м.Август
- frangolita
- Младши потребител
Здравейте и от Русе!
Тестът за интегритет няма да го коментирам. Разбрахме, че при него няма верни отговори.
Тестът за интелигентност като конкретни задачи - също мисля, че няма с какво повече да помогна. Единственият съвет, който мога да дам е да прочетете бързо и внимателно инструкцията за решаване на всеки модул (общо 3) от теста. От тях разбрах следното:
- по модул Първи (7 таблици или графики с много данни и с по 3-4 въпроса към всяка), че, ако се изисква конкретен отговор, който не може да се извлече от данните в таблицата - то твърдението е ГРЕШНО. Иначе за тези отговори, които следват по необходимост от данните в таблицата -- съответно ВЯРНО или ГРЕШНО.
- по модул Втори (7-8 задачи с предпоставките от рода на "чаши, пеперуди, гъсеници и т.н.), че за всяко изведено твърдение (около 3-4 към всяка задача), трябва да се посочи дали е ВЯРНО или ГРЕШНО, a не само да се отбележи вярното. Освен това ясно бе посочено, че за някои от задачите може да има повече от едно ВЯРНО твърдение. Не видях в инструкцията дали има задачи без нито едно, но според мен имаше и такива.
Имайте предвид, че в Русе всички групи решавахме вариант 2 от изпитните тестове. Така че не знам дали и за оставащите градове ще са същите инструкции и задачи.
- по модул Трети - към 30-тина твърдения, за които да се определи дали са МНЕНИЕ ИЛИ ФАКТ. Време 2 минути. Не стига дори за прочитането им.
Времето, което дават за запознаване с инструкциите към задачите не се включва във времето за решаването им, но също е много кратко. Използвайте го пълноценно.
От теста за професионална компетентност:
Кой събира принудително наложените глоби и имуществени санкции?
- НАП
- Митническите органи
- Държавен съдебен изпълнител (Извинявам се, че въпросите и отговорите не ги цитирам точно)
В кои нормативни актове са описани СЪСТАВИТЕ на адм. нарушения и съответните санкции?
- Закон за нормативните нарушения и наказания.
- специалните закони - ППЗМ, ЗМ, ЗАДС, ЗМГО...
- И още един който не си спомням
В какъв срок може да се прекрати административно наказателно производство по закона за митниците и ЗАДС чрез споразумение м/у нарушителя и адм.наказващия орган?
- 30 дни от предявяването на акта за установяване на админ.нарушение
- 14 дни от незнам си какво
- седем дни от предаването на наказателното постановление на прокурор....
Кога влиза в сила споразумението? - Вече беше писано по този въпрос.
Кой издава разрешени за откриване и експлоатация на данъчен склад?
-Директорът на "АМ"
Кой издава наказателните постановления по закона за Митниците и закона за акцизите и дан.складове?
Какво е "Бандерол"? - Отговорите бяха еднакви с изключение на последната част: "които се закупуват от министерството на финансите / закупуват от НАП / закупуват от митниците"
Държавен служител е:?
Митн.органи осъществяват дейността си в:
а) гКПП-тата
б) цялата страна
в) "а"и "б"
Каква сума подлежи на деклариране при превеждането и от и към трети страни?
-5000 евро
-10000 евро
-15 000 евро
Благородни метали са:?
Какви действия извършват митн.органи при СЪМНЕНИЕ за нарушени права по закона за авторското право, марките и геогр.означения и сходните им права?
При задържане на стоки митническите органи уведомяват:?
За други в момента не се сещам.
Тестът за интегритет няма да го коментирам. Разбрахме, че при него няма верни отговори.
Тестът за интелигентност като конкретни задачи - също мисля, че няма с какво повече да помогна. Единственият съвет, който мога да дам е да прочетете бързо и внимателно инструкцията за решаване на всеки модул (общо 3) от теста. От тях разбрах следното:
- по модул Първи (7 таблици или графики с много данни и с по 3-4 въпроса към всяка), че, ако се изисква конкретен отговор, който не може да се извлече от данните в таблицата - то твърдението е ГРЕШНО. Иначе за тези отговори, които следват по необходимост от данните в таблицата -- съответно ВЯРНО или ГРЕШНО.
- по модул Втори (7-8 задачи с предпоставките от рода на "чаши, пеперуди, гъсеници и т.н.), че за всяко изведено твърдение (около 3-4 към всяка задача), трябва да се посочи дали е ВЯРНО или ГРЕШНО, a не само да се отбележи вярното. Освен това ясно бе посочено, че за някои от задачите може да има повече от едно ВЯРНО твърдение. Не видях в инструкцията дали има задачи без нито едно, но според мен имаше и такива.
Имайте предвид, че в Русе всички групи решавахме вариант 2 от изпитните тестове. Така че не знам дали и за оставащите градове ще са същите инструкции и задачи.
- по модул Трети - към 30-тина твърдения, за които да се определи дали са МНЕНИЕ ИЛИ ФАКТ. Време 2 минути. Не стига дори за прочитането им.
Времето, което дават за запознаване с инструкциите към задачите не се включва във времето за решаването им, но също е много кратко. Използвайте го пълноценно.
От теста за професионална компетентност:
Кой събира принудително наложените глоби и имуществени санкции?
- НАП
- Митническите органи
- Държавен съдебен изпълнител (Извинявам се, че въпросите и отговорите не ги цитирам точно)
В кои нормативни актове са описани СЪСТАВИТЕ на адм. нарушения и съответните санкции?
- Закон за нормативните нарушения и наказания.
- специалните закони - ППЗМ, ЗМ, ЗАДС, ЗМГО...
- И още един който не си спомням
В какъв срок може да се прекрати административно наказателно производство по закона за митниците и ЗАДС чрез споразумение м/у нарушителя и адм.наказващия орган?
- 30 дни от предявяването на акта за установяване на админ.нарушение
- 14 дни от незнам си какво
- седем дни от предаването на наказателното постановление на прокурор....
Кога влиза в сила споразумението? - Вече беше писано по този въпрос.
Кой издава разрешени за откриване и експлоатация на данъчен склад?
-Директорът на "АМ"
Кой издава наказателните постановления по закона за Митниците и закона за акцизите и дан.складове?
Какво е "Бандерол"? - Отговорите бяха еднакви с изключение на последната част: "които се закупуват от министерството на финансите / закупуват от НАП / закупуват от митниците"
Държавен служител е:?
Митн.органи осъществяват дейността си в:
а) гКПП-тата
б) цялата страна
в) "а"и "б"
Каква сума подлежи на деклариране при превеждането и от и към трети страни?
-5000 евро
-10000 евро
-15 000 евро
Благородни метали са:?
Какви действия извършват митн.органи при СЪМНЕНИЕ за нарушени права по закона за авторското право, марките и геогр.означения и сходните им права?
При задържане на стоки митническите органи уведомяват:?
За други в момента не се сещам.
- megan_lb
- Младши потребител
От всичко казано до тук разбрах, че Вариантите 1 и 2 се различават не само по примери, но и по самата им структура.... при нас модулите бяха около 10(всяка страничка на книжката беше различен модул с по 1 задачка, съдържаща по 7-8 условия) и имаше по-голямо разнообразие от задачки това както и да е... озадачи ме най-вече това, че времето за запознаване с условието и примера в Русе не е влизало във времето за решаване на теста, а във Варна влизаше... странно!
- ani_fer
- Потребител
Благодарим за доброто писание,само искам да попитам как се попълва модула с МНЕНИЕ/ФАКТ?Има го на бланката за отговори или?
Благодаря!
Благодаря!
- vanci86
- Младши потребител
Да, бланката представлява един лист с три сектора за съответните модули. Отговорите за модула с фактите и мненията са зададени
ето така: ФАКТ МНЕНИЕ
1...... ( )................( )
2.......( )................( )
3.......( )................( )
И Така нататък. Само че вместо скоби е едно празно квадратче, върху което трябва да поставиш знак съответно като отговор към първи, втори, трети въпрос.... дали е факт или мнение.
ето така: ФАКТ МНЕНИЕ
1...... ( )................( )
2.......( )................( )
3.......( )................( )
И Така нататък. Само че вместо скоби е едно празно квадратче, върху което трябва да поставиш знак съответно като отговор към първи, втори, трети въпрос.... дали е факт или мнение.
- megan_lb
- Младши потребител
От aris_koen ни вест, ни кост... Да се радваме ли или да се страхуваме... Дано се черпи някъде!
- lioness85
- Нов потребител
От Русе само да кажа, че това с времето е наистина много гадно. До никъде не стига за първите два модула на изпита за интелигентност. Когато решават примерни тестове си викам, ей че лесно, а не е така. За жалост не мога да се сетя за въпросите сега, но бяха много объркващи. Както каза другата колежка от Русе може и да е имало въпроси без верен отговор, защото според мен имаше, но не беше посочено в упътването. А модула с " факт " или "мнение" е много забатачен. Имаше въпрос от сорта "Повечето ппенсионери живеят на ръба на мизерията"- Факт или мнение е това - нещо такова. От твърденията - имаше въпроси от една таблица да извадиш изводи. Примерно едната беше за смъртност при катастрофи в различните части на Германия. Въпросите бяха от сорта на - вярно ли е, че в провинция Б... катастрофите са с най-малък процент от еди си кои. При Б.... има най-голям спад на смъртността. Имаше и един странен за объркване на противника - През 1996г. ш предградие Б..... жителите са били между 300 000 и 600 000 хиляди? Казвам объркващ защото таблицата беше с катастрофи и брой жертви, никъде нямаще популация. И така на татък.Имаше въпрос да се извадят дани от диаграми за броя туристи (български и чуждестранни) и нощувки. ? - Вярно ли е, че през година 0 пренущувалите туристи са били повече от тези през година 7?. Вярно ли е. че повечето чуждестранни туристи пренощуват? А теста за компетентност не беше труден, поне за мен добре, че не направих грешката да НЕ чета, а седнах и си прочетох законите. Видях, че колежката е изброила някои от "изпадналите" се ако се сетя още нещо ще пиша. Късмет на Всички.
- rachonek
- Нов потребител
ужасен е теста.като видях посл коментари и как доста хора са намерили логика се депресирах направо.За законите даже и 2 прочита не са лоши
- frenchi
- Младши потребител
|
|