- Дата и час: 30 Ное 2024, 14:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2
|
|
Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2
.... това казвам. Според мен случайност има само по отношение на конкретната вещ /в случая радиостанцията/ за която дееца нито е имал намерение, нито желания да я присвой първоначално. Вярно е че попада у него в резултат на престъпна дейност, но тази престъпна дейност е насочена към друга вещ. Самата реадиостанция няма отношение към отнемането на МПС, към нея няма никакви намерения за присвояване. Дееца даже вероятно и не подозира за нея при отнемането на МПС - то. Затова си мисля, че може да има "случайно попаднала" вещ само по отношение на радиостанцията, за което дееца нито е знаел, нито е действал с умисъл, а не за автомобила. За него е ясно.
- bodymaker
- Младши потребител
... има разлика от това, когато отнемеш нечия дамска чанта, парите в нея не са попаднали у дееца случайно. Той предполага за наличието им там и именно са тая цел краде чантата, в случая обаче колата е отнета със съвсем друго намерение, доста различно от това да се присвой радиостанцията. Тя просто е попадната с течение на обстоятелствата у дееца.
Ps: Надявам се някой да ме разубеди наистина, защото не това съм писал на изпита. ...............
Ps: Надявам се някой да ме разубеди наистина, защото не това съм писал на изпита. ...............
- bodymaker
- Младши потребител
vaniaoz написа:Здравейте,
Не се коментира друг интересен въпрос, затова ще попитам.Как ще определи съда наказанието му?Тук имаме групиране на наказания, като трябва да съобразим , че е и рецидивист.Как точно го определихте? Мисля , че съм се справила, но знам ли може да има и други мнения.
Първо по 23, за всяко по -отделно, налага най-тежкото и после по 27 ал.1 може изцяло или отчасти да го присъедини към неизтърпяната за измамата. Това съм писала.
За мен това е съвсем друго нещо. Например отиваш на театър , оставяш си якето на гардероб, след театъра си тръгваш , обаче по погрешка ти дават друго яке, същото като твоето. Ти бъркаш в джоба и намираш 500лвг. В случая радиостанцията нито е била в колата по погрешка, нито случайно. Много абсурдно звучи да е по тази норма. Иначе за другото добрекоято е попаднала у него случайно или по погрешка
го обясни.
Последна промяна valerieva_d на 03 Апр 2013, 11:47, променена общо 1 път
- valerieva_d
- Потребител
bodymaker написа:.... това казвам. Според мен случайност има само по отношение на конкретната вещ /в случая радиостанцията/ за която дееца нито е имал намерение, нито желания да я присвой първоначално. Вярно е че попада у него в резултат на престъпна дейност, но тази престъпна дейност е насочена към друга вещ. Самата реадиостанция няма отношение към отнемането на МПС, към нея няма никакви намерения за присвояване. Дееца даже вероятно и не подозира за нея при отнемането на МПС - то. Затова си мисля, че може да има "случайно попаднала" вещ само по отношение на радиостанцията, за което дееца нито е знаел, нито е действал с умисъл, а не за автомобила. За него е ясно.
Колега, той има умисъл да ползва колата, това не би ли включвало и всичко , което е в колата Все едно след ПЗО-то, да реши да открадне гумите, те случайни ли са
За мен си е чиста кражба, добре обеснявате други хипотези, но просто в случая мен лично не ми допадат . За мен той след като спре колата, поради това, че е свършил бензина, вижда радиостанцията, или дори и да я е видял по-рано, формира си умисъла да си я вземе, все може да изкара някой лев примерно. Изтръгва я, от това разбирам, че я взема цялата, и в ръчичка с нея пешачката към селото.
Последна промяна valerieva_d на 03 Апр 2013, 11:57, променена общо 1 път
- valerieva_d
- Потребител
може и да е клептоман
- dedra
- Потребител
може и да я е взел с цел като се умори по пътя да сяда на нея да си почива
- dedra
- Потребител
Няма значение, намерението му е да се разпорежда с нея вече като със своя.
- valerieva_d
- Потребител
Желев е тръгнал към селото с намерение да се скрие.Изтръгвайки радиостанцията едва ли е действал с присвоително намерение. Според мен си е спасявал з........а. Знаел е че колегите на таксижията ще го търсят и е изтръгнал радиостанцията с цел печелене на време. Изтръгвайки я е действал с умисъл за увреждане. Ако беше я оставил невредима-бакшиша можеше да се върне и да повика SOS по нея. А защо не я е зарязал – защото ще остави отпечатъци по нея.
А каква е истината според проверяващите ще разберем скоро
- dedra
- Потребител
Първо по 23, за всяко по -отделно, налага най-тежкото и после по 27 ал.1 може изцяло или отчасти да го присъедини към неизтърпяната за измамата. Това съм писала.
И аз така ,ама понеже не ми стигна времето съм ги квалифицирал и с възможност по чл.27,ал2.предл.1 - с оглед на това, че става въпрос за съвкупност и второто определено общо ще мине 5г.
П.П. Не мога да разбера как някой е обосновал маловажен случай като имаме множество престъпления, което обоснова завишена обществена опасност на дееца, а и осъществените деяния също не са от леко наказуемите деяния(имаме общ рецидив).Квалифицирал съм като квалифицирана кражба изтръгването на радиостанцията - самото МПС е остаено без надзор (дори и на паркинг е без надзор) - тук отнемането не е свързано с взлом, което изключва квалифицирания състав на кражба на вещ без надзор (таксито не е било заключено, а деецът не е прониквал противазаконно в него). Отнемането на вещ чрез отделянето на вещ от нея също трябва да е безнадзорна.
И аз така ,ама понеже не ми стигна времето съм ги квалифицирал и с възможност по чл.27,ал2.предл.1 - с оглед на това, че става въпрос за съвкупност и второто определено общо ще мине 5г.
П.П. Не мога да разбера как някой е обосновал маловажен случай като имаме множество престъпления, което обоснова завишена обществена опасност на дееца, а и осъществените деяния също не са от леко наказуемите деяния(имаме общ рецидив).Квалифицирал съм като квалифицирана кражба изтръгването на радиостанцията - самото МПС е остаено без надзор (дори и на паркинг е без надзор) - тук отнемането не е свързано с взлом, което изключва квалифицирания състав на кражба на вещ без надзор (таксито не е било заключено, а деецът не е прониквал противазаконно в него). Отнемането на вещ чрез отделянето на вещ от нея също трябва да е безнадзорна.
- inferno123
- Младши потребител
dedra написа:Желев е тръгнал към селото с намерение да се скрие.Изтръгвайки радиостанцията едва ли е действал с присвоително намерение. Според мен си е спасявал з........а. Знаел е че колегите на таксижията ще го търсят и е изтръгнал радиостанцията с цел печелене на време. Изтръгвайки я е действал с умисъл за увреждане. Ако беше я оставил невредима-бакшиша можеше да се върне и да повика SOS по нея. А защо не я е зарязал – защото ще остави отпечатъци по нея.
Да се върне, как ще се върне като Желев е напуснал вече населеното място и бакшиша не знае къде е Плюс това ако искаше да не го намерят защо ще я взема със себе си Както вече ти казах или беше на друг, можеше само да я срита или счупи и остави в колата, от какъв зор ще чупя нещо и после ще си го нося със себе си, освен ако нямам намерение да се разпореждам с него като с мое
Отпечатъци моля ти се, сякаш бакшиша няма да го разпознае, плюс това ако не искаше да оставя отпечатъци защо не е използвал крак Малко трудно ще им е от подметката на обувката му да го разпознаят, при положение че няма да е кой знае колко годен отпечатъка по радиостанцията А и от какъв зор, отново ще повторя, ще я чупи и взема , за да не го намерят другите. Нали е извън града, свършил е бензина, никой не знае в кое село отива. Да няма само 1 село около Варна. Докато дойдат другите, него отдавна да го няма, може и в полето да се покрие.
- valerieva_d
- Потребител
dedra написа:може и да я е взел с цел като се умори по пътя да сяда на нея да си почива
Не,категорично не мога да се саглася с Вашето мнение по въпроса.
Може с основание да се предположи,че я е отнел,за да може впоследствие,като осмисли до тук стореното,да се блъска,блъска,блъска.. в празната тиква с нея.
- svettoslav
- Активен потребител
inferno123 написа:Първо по 23, за всяко по -отделно, налага най-тежкото и после по 27 ал.1 може изцяло или отчасти да го присъедини към неизтърпяната за измамата. Това съм писала.
Хмм да и аз за ал.2 се чудех, но времето ме притискаше и се отказах впоследствие да го пиша и оставих само по ал.1
По П.П.-то - А не колега, на паркинг охраняван ако е обаче, не е без надзор, ако е на паркинга пред блока вече е без надзор. По коя точно ал. го квалифицирахте ако не е тайна
- valerieva_d
- Потребител
Според мен също няма кражба,именно защото нямаме отнемане на чужда движима вещ ОТ ВЛАДЕНИЕТО НА ДРУГИГО.Макар и чрез извършеното от Желев престъпление ,радиостанцията е в неговото владение и няма как да се осъществи състава на кражбата,поради липса именно на този елемент от обективната страна.
Не можем да знаем и дали наистина умисълът за отнемането на радиостанцията е възникнал внезапно.Имал е достатъчно време да огледа какво има в таксито,докато се е возил и поради обстоятелството че Донков е избягал,затова не е решил да я отскубне веднага.
Не можем да знаем и дали наистина умисълът за отнемането на радиостанцията е възникнал внезапно.Имал е достатъчно време да огледа какво има в таксито,докато се е возил и поради обстоятелството че Донков е избягал,затова не е решил да я отскубне веднага.
- marieta_m
- Нов потребител
А ако бензина е свършил 100 метра след като е потеглил и бакшиша се е скрил в храстите до табелата край на населеното място?
И ако ще я крада тази радиостанция що не я демонтирам културно с инструментите в багажника, що не сваля и антената, че върви в комплект с нея, ами ще я изтръгвам. И що не взема CD-то например като толкова ми се краде-хем е по-компактно, хем ще го продам по-лесно.
И ако ще я крада тази радиостанция що не я демонтирам културно с инструментите в багажника, що не сваля и антената, че върви в комплект с нея, ами ще я изтръгвам. И що не взема CD-то например като толкова ми се краде-хем е по-компактно, хем ще го продам по-лесно.
- dedra
- Потребител
Излязоха колеги резул;татите, имам 5.75, чак се разтеперах от вълнение
- velikova_
- Потребител
valerieva_d написа:bodymaker написа:.... това казвам. Според мен случайност има само по отношение на конкретната вещ /в случая радиостанцията/ за която дееца нито е имал намерение, нито желания да я присвой първоначално. Вярно е че попада у него в резултат на престъпна дейност, но тази престъпна дейност е насочена към друга вещ. Самата реадиостанция няма отношение към отнемането на МПС, към нея няма никакви намерения за присвояване. Дееца даже вероятно и не подозира за нея при отнемането на МПС - то. Затова си мисля, че може да има "случайно попаднала" вещ само по отношение на радиостанцията, за което дееца нито е знаел, нито е действал с умисъл, а не за автомобила. За него е ясно.
Колега, той има умисъл да ползва колата, това не би ли включвало и всичко , което е в колата Все едно след ПЗО-то, да реши да открадне гумите, те случайни ли са
За мен си е чиста кражба, добре обеснявате други хипотези, но просто в случая мен лично не ми допадат . За мен той след като спре колата, поради това, че е свършил бензина, вижда радиостанцията, или дори и да я е видял по-рано, формира си умисъла да си я вземе, все може да изкара някой лев примерно. Изтръгва я, от това разбирам, че я взема цялата, и в ръчичка с нея пешачката към селото.
... не споря, просто изказвам мнение. След като е спряла колата обаче, той не отнема радиостанцията от владението на другиго, понеже фактическата власт върху нея се осъществява от него към момента в който у него възниква умисъл да я присвой.
"Колега, той има умисъл да ползва колата, това не би ли включвало и всичко , което е в колата " - Ами може би включва всичко, което е поставено фабрично в нея или има някакво отношение към предназначението й за което я използва той /превозно средство, а не като таксиметров автомобил/. В това число ползва гумите, огледалата, багажник ако има допълнително монтиран, но не и нещата които са се озовали вътре случайно или не се отнасят към предназначението за което е отнет автомобила. Ако има инвалидна количка на задната седалка или мобилен телефон в жабката - тях ползва ли ги, след като се намират в автомобила, а той даже и не подозира за тях при отнемането му ? Гумите не бяха най - точния пример. Те са част от автомобила, без които не би се осъществило отнемане, тях дееца има намерение да ползва.... но останалите неща в него, които не са присъщи за нормалното функциониране на автомобила /имайте в предвид, че дееца отнема автомобила с цел да го ползва като такъв, за предвижване, а не за да го ползва като такси/ - за тях мисля, че попадат у дееца случайно, без той да е имал каквото и да е намерение към тях.
- bodymaker
- Младши потребител
Хмм да и аз за ал.2 се чудех, но времето ме притискаше и се отказах впоследствие да го пиша и оставих само по ал.1 - точно така аз можехж и часове да пиша още - ама какввввво от това?
По П.П.-то - А не колега, на паркинг охраняван ако е обаче, не е без надзор, ако е на паркинга пред блока вече е без надзор. По коя точно ал. го квалифицирахте ако не е тайна
По 195,ал2,вр.194, ал.1 (поради връзката, че самото МПС е оствено без надзор) - поне така разсъждавам, че вещ без надзор, от която отделяш нещо също е вещ с такова качество. Радиостанцията е част от таксито, което е оставено без надзор.
По 195,ал2,вр.194, ал.1 (поради връзката, че самото МПС е оствено без надзор) - поне така разсъждавам, че вещ без надзор, от която отделяш нещо също е вещ с такова качество. Радиостанцията е част от таксито, което е оставено без надзор.
Последна промяна inferno123 на 03 Апр 2013, 13:40, променена общо 1 път
- inferno123
- Младши потребител
.... къде са тея резултаите бе velikova_. На мен защо не ми ги отваря. Не че много бързам да ги видя де...
- bodymaker
- Младши потребител
velikova_ написа:Излязоха колеги резул;татите, имам 5.75, чак се разтеперах от вълнение
Честито колега, аз не минавам, но си го очаквах при положение грешката, която допуснах на гражданския казус. Успех на устния!
- valerieva_d
- Потребител
bodymaker, s chrom-a не излизат, аз отворих с експлорера.
Последна промяна velikova_ на 03 Апр 2013, 20:07, променена общо 1 път
- velikova_
- Потребител
|
|