начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2

Мнениеот maunkata » 20 Апр 2013, 10:54

devva написа:Като сте тръгнали с пословиците и поговорките, да ви кажа и аз нещо подобно - всеки съди за другите по себе си. Е, има някои изключения от общото правило, но те само го потвърждават.

Ако прегледате внимателно темите от магистратските изпити назад, ще видите, че всеки път, без изключение, се споменава поне едно име, което е призвано да скрие неудовлетворението на неуспелите - сякаш като го кажат/напишат и моментално забравят собственото си аз, от което на подсъзнателно ниво (и ако имат изобщо реална оценка за себе си) не са доволни. Други пък наистина си мислят, че са най-добрите и някой целенасочено си губи времето да ги проваля. Тия вторите, по мое мнение, са клиничен случай...

То не бяха Парпулови - едната, че втората, то не бяха Енчовци, даже колегата Урумов забъркаха по едно време в частните си разследвания из родословните дървета на тоя и оня магистрат.

На мен това поведение ми е противно, считам го за груба намеса в живота на човек, да не говоря, че за него си има и състав в НК. Мисля, че всеки трябва да се замисли за собствените си теоретични, практически, морални и други достойнства и да спре изследването си дотам. Ако се наложи - да работи върху себе си. И догодина пак.

Колега, Дева, разсъжденията Ви в значителна степен са правилни, за което Ви поздравявам. Аз съм действащ магистрат и не съм се класирал от първо явяване. Пак казвам, че местата са по-малко от подготвените юристи. Дори мисля, че тези централизирани конкурси са много по-прозрачни от конкурсите за ДСИ и съдии по вписванията, когато се провеждаха на местно ниво. За щастие и те вече са централизирани. Но нали знаете, че когато с очите си човек види някакви неща и си съставя мнение въз основа на преки и непосредствени впечатления. Работил съм върху себе си основно, разбира се и факт е, че трудът ми е бил увенчан с успех. Аз само написах, че когато вече си вътре, виждаш че нещата не са така розови, както си си ги представял. Но може би идеализмът ми е бил в повече. Възможно е други колеги да нямат разминаване между очаквания и действителност. Успех на всички!
maunkata
Младши потребител

Мнениеот govedo » 20 Апр 2013, 11:06

devva написа:Като сте тръгнали с пословиците и поговорките, да ви кажа и аз нещо подобно - всеки съди за другите по себе си. Е, има някои изключения от общото правило, но те само го потвърждават.

Ако прегледате внимателно темите от магистратските изпити назад, ще видите, че всеки път, без изключение, се споменава поне едно име, което е призвано да скрие неудовлетворението на неуспелите - сякаш като го кажат/напишат и моментално забравят собственото си аз, от което на подсъзнателно ниво (и ако имат изобщо реална оценка за себе си) не са доволни. Други пък наистина си мислят, че са най-добрите и някой целенасочено си губи времето да ги проваля. Тия вторите, по мое мнение, са клиничен случай...

То не бяха Парпулови - едната, че втората, то не бяха Енчовци, даже колегата Урумов забъркаха по едно време в частните си разследвания из родословните дървета на тоя и оня магистрат.

На мен това поведение ми е противно, считам го за груба намеса в живота на човек, да не говоря, че за него си има и състав в НК. Мисля, че всеки трябва да се замисли за собствените си теоретични, практически, морални и други достойнства и да спре изследването си дотам. Ако се наложи - да работи върху себе си. И догодина пак.

Колега, няма как да съдя за другите по себе си, тъй като родителите ми са съвсем обикновени хора, а освен това вече са починали. Също така няма на какво друго да разчитам, освен на себе си. Имам 5, 00 на прокурорския казус. Обичам да разсъждавам самокритично и намирам, че оценката ми е обективна.
Парпулови, Енчови и Урумови не ги познавам, нито съм ги "разследвал", нито съм следил за представянето им.
Но пазнавам човек, на когото не му е по възможностите да изкара среден на такъв казус, а всъщност имаше 6, 00. Приятелски сподели с мен, че си е платил. А родителите му също бяха обикновни хора. Това беше на магистратски конкурс преди години. А и преди това негово споделяне съм се чудил колко ли прецизен трабва да си, че да изкараш кръгла шестица. Защото аз съм стигал максимум по 5, 75. Все нещо ми убягва, очевидно.
Другото, което искам да изкажа като мнение е, че дори комисията този казус едва ли е щяла да го реши без пропуски, ако току-що й е поднесен непознатият текст и има 4 часа за решение, ползвайки само нормативни актове. Най-малкото казусът беше много дълъг, с много мини и минички и само знанията понякога не са достатъчни-трябва и инсайт, и широта на погледа, и вникване, и разбор... Аз като цяла бързо свързвам фактите с теорията, но все пак съм го докарал едва до 5, 00, а мисля че с тази оценка мога да ида на устен единствено с цел личностно усъвършенстване, тъй като за класиране шанс нямам.
govedo
Младши потребител

Мнениеот devva » 20 Апр 2013, 11:41

govedo написа:Колега, няма как да съдя за другите по себе си, тъй като родителите ми са съвсем обикновени хора, а освен това вече са починали...

Колега, govedo, съвсем нямах предвид Вас персонално, нямам и намерение да ровя назад, за да проверявам кой точно е бил. По-скоро отбелязах една тенденция, която мен лично ужасно много ме дразни. Особено, когато се утвърждава от млади, а понякога и доста добри юристи.

maunkata написа:Но нали знаете, че когато с очите си човек види някакви неща и си съставя мнение въз основа на преки и непосредствени впечатления. Работил съм върху себе си основно, разбира се и факт е, че трудът ми е бил увенчан с успех. Аз само написах, че когато вече си вътре, виждаш че нещата не са така розови, както си си ги представял. Но може би идеализмът ми е бил в повече. Възможно е други колеги да нямат разминаване между очаквания и действителност. Успех на всички!

Разбира се, че знам, и аз не съм сляпа, и аз съм виждала достатъчно, за да не мога да кажа на черното бяло. Истината обаче е, че макар често да се изразявам остро, аз също съм идеалист. Засега непоправим. И все пак не поради тази причина считам, че да се говори с имена и да се петнят хора, които не познаваме (да се разбира, че и аз не ги познавам), е меко казано недопустимо, особено за хора с претенции за непосредственост, безпристрастност, морал, стремеж към истината и т.н. магистратски работи :wink:
devva
Потребител

Мнениеот hrisik » 20 Апр 2013, 12:05

Имам 5.13 на изпита, като за бягството на затворник не съм писала и дума. Според мен, казусът беше доста лесен и даващ възможност за изкарване на високи оценки. Аз, също като друг колега от форума, избрах да пиша стегнато по казуса и като говорих с колеги, които са писали три пъти повече от мен си мислех, че изобщо няма да изкарам 4.50. Доволна съм от това, че се явих на изпита, макар да нямам шансове за класиране и се амбицирах да чета сериозно за следващия конкурс. За този конкурс се готвих около 1 седмица, защото имам бебе на 7 месеца и нямаше кой да го гледа. Определено съм обнадеждена и дано следващата година да не ми отрежат крилата.
Успех на всички колеги, които ще се яввяват на устен!
hrisik
Нов потребител

Мнениеот contralegem » 20 Апр 2013, 13:05

Аз пък имам 5,80 на устния днес. Никога не съм си представяла, че няма да се радвам на такава оценка, но и това доживях.
Бях в комисията с председател съдия Калинка Георгиева. Тя си направи отвод, защото формално работим в един и същи съд, макар че се познаваме само по физиономия и никога не сме разговаряли. Не, че някой ме пита, ама аз да си кажа.
Изтеглих "Процесуални действия на разпореждане с иска...." и "Престъпления против правосъдието". Задаваха ми и допълнителни въпроси - какво е запис на заповед, каква проверка извършва първоинстанционният съд, за да издаде заповед за изпълнение; има ли набеждаване, ако субектът дойде в кабинета на съдията и набеди някого; може ли по такова дело да се конституират ГИ и ЧО.
Държат се нормално, може да се ползват законите както докато си пишеш въпросите, така и докато те изпитват - дори е препоръчително.
Колега Великова, при Вас как мина?
Някой друг явява ли се днес?
contralegem
Потребител

Мнениеот velikova_ » 20 Апр 2013, 13:10

Колеги, току-що се връщам от устния изпит да ви кажа как минава. За съжаление аз не се справих и имам ниска оценка - 5, която няма да ми стигне, но... Изпита е лесен, минава много леко. Единственият проблем е, който при мен се оказа решаващ е, че се теглят върпоси, говори се по тях, всичко, което си написал и се задават допълнителни въпроси САМО по изтеглените въпроси. Нищо допълнително. Еми аз се оказах карък и изтеглих обезпечително производство и решаване на делото със съдебно споразумени. Признавам си, че тях не ги знам идеално, но се надявах допълнителните въпроси да компенсират. Е , да, ама не... Добре, съгласна съм, с всичко, но за мен не е нормално да ми оценяват знанията единствено и само по двата въпроса, които изтеглих. Та в тоя ред на мисли висока оценка не е трудно да се изкара, но ако имаш късмет на въпросите. Успех желая на всички, комисията, в която бях е на проф. Румен Владимиров, от него имам добри впечатления, не мога да кажа нищо лошо. Не съм недооценена, това е реална оценка, ако този метод на изпитване е правилен. Но за мен, не е. Не може да се оценява човек само и единствено по двата въпроса, които е изтеглил. Поне допълнителните въпроси да бяха различни, а то... Успех на всички
Контралегем, честито, радвам се много за теб.
Аз самата трябва да преосмисля много неща и най-вече има ли смисъл да влагам толкова време и усилия за в бъдеще. Подозирам, че след като са изминали 3 години от завършването и нямам нито един ден юридически стаж, може би е време да се откажа от правото като професия.Много ми се искаше да успея, но явно това е положението, не всички са достойни, това е.
Последна промяна velikova_ на 20 Апр 2013, 13:16, променена общо 1 път
velikova_
Потребител

Мнениеот jivko1 » 20 Апр 2013, 13:15

Колега contralegem Вие колко имахте на писмения 5.63 или 5.50 (не ми се рови назад в темата). Оценката Вие висока, но предполагам за София ще е най-голяма борбата. Сега поне публикуват протоколите от изпита и човек може да следи какви са му реално шансовете.
Благодаря на колегите contralegem и velikova, че споделиха как минава изпита.
jivko1
Потребител

Мнениеот jivko1 » 20 Апр 2013, 13:25

Колега velikova не се отчайвайте. И аз нямам юридически стаж, но не мисля да се отказвам. Мисля и ако този път не стане да се вписвам като адвокат - изпита го взех преди 3 години, но все се надявах, че може пък да успея на тези конкурси.
jivko1
Потребител

Мнениеот frina_ » 20 Апр 2013, 13:28

Здравейте, колеги, да споделя и аз впечатления от устния. При мен устният изпит премина по сходен с velikova начин - теглиш въпроси и ти задават само въпроси по изтеглените въпроси. От една страна е хубаво от гл.т. на това, че не те разтъкават из целия конспект, имал си време да си помислиш над въпросите на спокойствие. От друга страна напълно споделям мнението на velikova - не може да ти оценяват знанията само въз основа на два въпроса, които си изтеглил ...Та, моето лично мнение е, че на този изпит най-важното е да имаш късмет и спокойствие, знанията отиват на второ място.
Contralegem, браво и успех, мисля, че с тези оценки 100% се класираш, остава само въпросът дали ще успееш за София!
Jivko - каква ти е оценката на писмения? Устният има голямо значение, така че дори и да си с 5 имаш реални шансове!

Относно прокурорския - удивена съм, че почти половината кандидати минават - малко несериозно ми изглежда това. Но наистина явно казусът не беше толкова труден и масово кандидатите са се справили много добре, макар че оценките не са толкова високи като на съдийския изпит.
frina_
Младши потребител

Мнениеот jivko1 » 20 Апр 2013, 13:35

Оценката ми е над 5.50, но подготовката ми по гражданско е много слаба. На съдийския отидох за тренировка, целих се за прокурорския, но уви там имам само 4.88. Ще разчитам повече на късмет.
jivko1
Потребител

Мнениеот gospodinmitev » 20 Апр 2013, 13:35

ДО колегата contralegem ,
Много се радвам за Вас, колега, най-изскренно стискам палци, но предполагам, че с тези оценки няма да имате никакъв проблем.
Хубавото при мен е, че направих 3г. юридически стаж, преди една седмица и мисля да се пробвам на конкурсите за първоначално назначаване, които гледам, че скоро ще обявяват.
Много се радвам за Вас и стискам палци. :D :D :D
gospodinmitev
Нов потребител

Мнениеот contralegem » 20 Апр 2013, 13:41

Благодаря, колеги. Имам 5, 63 на писмения. Не мога да си позволя да работя извън София и без това децата вече ме питат къде живея.
Колега Великова, никакво отказване. Лесно няма. Може и да има, но не е интересно. Просто си дайте малко почивка, ако е уместно изобщо да Ви съветвам. :)
contralegem
Потребител

Мнениеот velikova_ » 20 Апр 2013, 13:51

jivko1 написа:Колега velikova не се отчайвайте. И аз нямам юридически стаж, но не мисля да се отказвам. Мисля и ако този път не стане да се вписвам като адвокат - изпита го взех преди 3 години, но все се надявах, че може пък да успея на тези конкурси.

Мен не ме влече адвокатурата, взех го и аз преди 3 години, но не искам адвокат. Искам само съдия и това е проблема. Нито дознател, нито прокурор, нито нищо друго. Може би затова съм склонна да се откажа, не мисля, че трябва да е на всяка цена. Нито е толкова платено, предполагам е много натоварено, не знам дали си струва. Може в моя случай да е за добро. Не съм се отчаяла, виждам, че не е невъзможно да станеш съдия, дори е лесно, ако имаш малко и късмет. Просто не искам да ставам вечния кандидат, който всяка година ходи на изпити и обвинява връзкарите за неуспехите си. Имам още една година майчинство и може да се пробвам на следващия, но не съм сигурна. Трябва ми време да приема неуспеха си, защото сега ми е много криво, честно казано.
А относно гражданското- напишете си каквото пише от законите, добавете малко разсъждения и чакайте допълнитените въпроси. Ако имате късмет, ще са лесни и ще отговорите. Колегите, някои въпроси, които ги питаха , да не кажа повечето бяха елементарни. При мен дори професора не ми задава въпроси- само съдиите. А те питаха предимно практически неща, някои от които дори не ги разбрах по това тъпо обезпечително. Даже мислех, че 3 ще ми пишат, съвсем сериозно, а те 5. Стана ми тъпо, не ми стига оценката, а не е каквото да не знам. Но да, това са ми знанията, по тези 2 въпроса, това са правилата, това е положението.
Frina- най-вероятно сме били в една комисия :)
Контралегем, за теб се радвам от сърце. Ти щеше да спечелиш още 2009година , ако не бяха оценките от дипломата, след това 2010г, ето сега доказа, че когато човек има знания резултатите не са случайни. А балът ти ще стигне за София. Говорих с други колеги, не всеки иска София, пък и местата тази година са повече за София :) Така че честито, вече ще ни даваш само съвети в този форум :)
velikova_
Потребител

Мнениеот contralegem » 20 Апр 2013, 14:18

През 2009 г. изкарах същите оценки като теб тази година, също нямах нито ден реален юридически стаж, също ми задаваха практически въпроси на устния, дето, ако не си виждал какво се прави, не можеш да им отговориш. Общо взето - дежа вю :) Аз вече се имам за вечния кандидат, но гледам никого да не обвинявам, дори себе си :) На теб успех, каквото и да решиш!
contralegem
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 20 Апр 2013, 15:20

Контралегем, поздравления и от мен,още повече , че си родител на 3 деца.Аз като майка на 2 деца зная , колко е трудно да учиш и постигаш резултати , когато имаш семейство.Браво!

Великова , все още имаш шанс за успех.Знам колко искаше и колко усилия положи , за да достигнеш до тук, просто не ти достигна малко късмет.Да не си помисляш да се отказваш /въпреки , че и на мен ми се въртят такива мисли в главата за самата мен/, защото ти доказа , че имаш знания , можеш да решаваш казуси и ако се откажеш системата само ще загуби от това.До края на класирането нищо не се знае, сега ти е криво и гадно , но не губи надежда.

Успех момичета!
vaniaoz
Потребител

Мнениеот velikova_ » 20 Апр 2013, 15:23

Абе още четене ми трябва, няма какво да си кривя душата. Ще отида и догодина, ако има, пък после ще мисля... :D
velikova_
Потребител

Мнениеот neudarjim_jurist » 20 Апр 2013, 15:52

Колеги, опитвам се да направя една интересна статистика в помощ на хората, които имаме оценки между 4,50 и 5 на прокурорския, от която да се определи дали има смисъл да се явяваме на устен, респективно да влагаме усилия и храним надежди. Според резултатите от 2012 г. за младши прокурори, по новата система, двама кандидати с по 4,88 на писмения изкарват пълно 6 на устния и са класирани съответно на 19-то и 20-то място, съвсем обозрими позиции спрямо местата за магистрати, които са определени в настоящия конкурс, макар и извън тях. Тоест, по моята логика на база 2012 г., към днешна дата 4,88 е най-ниският праг, най-ниската оценка, с която има въобще някакъв, бил той и най-минимален шанс, чисто теоретичен, да се ходи на устен и да се попадне в обсега на местата, даващи право на класиране тази година. И това е при положение, че се изкара пълно 6 на устния, т.е. 5 шестици на устния от различните членове на комисиите, а шансът това да стане всеки може да прецени на колко се равнява. И то пак в зависимост от оценките на другите кандидати. 5,80 на устен вече те праща извън класацията с 20-30 места назад. Хората съответно с 4,75, съответно 4,50 на писмен и 6 на устен са вече много назад - с 30-50 позиции и по мои изчисления за тях няма дори минимален теоретичен шанс в настоящия конкурс. За да е по-пълна статистиката, обаче, ми трябват данните от протоколите за окончателно класиране от 2011 и 2010 г. за младши прокурори, ако са се провеждали по новите правила без държавните. Аз поне не намирам протоколи от 2011 и 2010 г. на сайта на ВСС. Някой занимава ли му се да ги намери, ще улесни невероятно много всички ни, би ни спестило време, средства и усилия. Аз съм точно с 4,88 и се чудя да използвам ли теоретичния шанс, за мен няма ли елемент на състезателност, само на олимпийския принцип и за опит не ми се явява...
neudarjim_jurist
Младши потребител

Мнениеот lexi_ » 20 Апр 2013, 17:04

Колеги, на конкурса за първоначално назначаване на прокурори само наказателноправни науки ли се включват?
Последна промяна lexi_ на 20 Апр 2013, 17:15, променена общо 1 път
lexi_
Младши потребител

Мнениеот jivko1 » 20 Апр 2013, 17:10

И аз като теб имам 4.88. Ами има някаква възможност както казваш при оценка 6 на устния и по слаби резултати на хората с високи оценки, и ако някои хора с подобни резултати като нашите не се явят. Много акота станаха май. Но и аз още съм в размисъл дали да се явявам. За съжаление тази година местата са много малко.

Миналата година беше само наказателно. Предполагам, че и сега ще е така. Нали писмения беше само по наказателно.
jivko1
Потребител

Мнениеот T.A.R.A. » 20 Апр 2013, 18:28

velikova_ написа:Мен не ме влече адвокатурата, взех го и аз преди 3 години, но не искам адвокат. Искам само съдия и това е проблема. Нито дознател, нито прокурор, нито нищо друго. Може би затова съм склонна да се откажа, не мисля, че трябва да е на всяка цена. Нито е толкова платено, предполагам е много натоварено, не знам дали си струва. Може в моя случай да е за добро. Не съм се отчаяла, виждам, че не е невъзможно да станеш съдия, дори е лесно, ако имаш малко и късмет. Просто не искам да ставам вечния кандидат, който всяка година ходи на изпити и обвинява връзкарите за неуспехите си.

velikova_, това за вечния кандидат да не се чува, защото и аз съм така :D .След като искаш нещо, трябва да се стремиш към мечтата си.Аз също ходя за Ν-ти път на прокурорски, а и ако този път не стане, пак ще отида.Не се радвам много на високата оценка, защото има доста високи резултати, а аз съм от тези с претенциите за конкретен град.

[/quote]Контралегем, за теб се радвам от сърце. [/quote]

Аз също.Стискам много палци, защото съм впечатлена от знанията ти, които споделяш тук във форума.
T.A.R.A.
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити