начало

Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК

забавяне на трудова книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

забавяне на трудова книжка

Мнениеот wow40 » 14 Дек 2014, 01:42

Здравейте,
надявам се, че не съм сбъркал раздела, в който трябва да публикувам темата. Казусът ми е следния. Съкратиха ме от работа по чл. 328 ал. 1 т. 2 на 11.12.14 г., обаче не ми върнаха трудовата книжка заедно със заповедта за освобождаване. Имам право на обещетение от борсата и знам, че имам срок от 7 дни да подам документи, който тече. Трудовата ми книжка е в тях.

Притеснявам се да не ме прецакат от фирмата и да си загубя обещетението от борсата заради тях.
Искам да попитам какво да правя и къде да си потърся правата, ако ми я дадат, примерно 1 ден или няколко дни по-късно. Кой ще ми поеме щетите, ако закъснея с подаването на документите заради забавянето на фирмата? Мога ли да подам документи в бюрото по труда без трудовата книжка?

Моля да ми помогнете.
wow40
Младши потребител

Re: забавяне на трудова книжка

Мнениеот miko_pk » 24 Дек 2014, 13:09

чл. 226 ал. 2 КТ -Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.
Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.

При съкращение в щатното разписание или на част от предприятието, също имаш право на обезщетение по чл.222 КТ, както и за неизползван платен годишен отпуск по чл. 224 КТ

Още ли не са ти я върнали надлежно оформена?
miko_pk
Потребител

Re: забавяне на трудова книжка

Мнениеот daaff » 13 Ное 2015, 03:53

Здравейте, вече 1 месец не са ми дали трудовата книжка и заповед за прекратяване, след като ми прекратиха договорът по взаимно съгласие. Не ми беше постоянен договорът и ме махнаха. Казаха ми, че ще ми се обадят да отида да си ги взема като станат готови, но никой не ми е звънял. Накараха ме да подпиша документ, че им предавам трудовата книжка. Имам ксерокопиран същият документа с печат от фирмата, който аз поисках да ми дадат. Предполагам с разпечатка от мобилният оператор, може да се докаже, че не са ме търсили по телефона. Не можах да се регистрирам и в бюрото по труда, за да взимам някакви пари, докато си намеря работа. Съответно сега искам да заведа дело и да ми платят една цяла бтурна заплата. Брутната ми заплата е 740 лв. Търся си адвокат и ме интересува неговият общ хонорар (наясно съм че може и 2 години да се проточи делото) и колко е голям процентът за спечелване на делото в моя случай. Моля, ако някой мисли, че може да ми помогне да ги осъдя, да ми пише на лична.
daaff
Младши потребител

Назад към Трудово право