Лицето Х има три влезли в сила присъди за обида и клевета и е осъдено да ми заплати различни суми. Срещу него миналата година е образувано изп. дело от ЧСИ. Последният налага възбрана на нивите му и миналите месеци същите са продадени на публична продан. Има издадено постановление за възлагане на новите собственици. Днес трябваше да си получа парите от ЧСИ, но с изненада разбрах, че трябва да чакам още, тъй като Окръжният съд е спрял до произнасянето си изпълнителното дело. Днес получих препис от жалбата на длъжника срещу действията на ЧСИ (написана ръкописно) в която пишеше какви ли не глупости, включително нови клевети срещу мен. Имам право на отговор в тридневен срок. Досега не съм имал такъв случай и останах крайно изненадан. Делото по жалбата в ОС е въззивно, тъй като е срещу действия на СИ. Имам ли право да ангажирам адвокат по отговора срещу възражението и хонорарът му да се включи към разноските по изп. дело?
П.П. ЧСИ ми каза, че щом излезе определението на съда, веднага ще ми даде парите, независимо от това какво ще пише в него.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 21:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам ли право на допълнителни разноски по изп. дело?
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имам ли право на допълнителни разноски по изп. дело?
1. Имам ли право да ангажирам адвокат по отговора срещу възражението
2. и хонорарът му
3. да се включи към разноските по изп. дело?
1. ДА;
2. 300 лв.;
3. НЕ.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:1. Имам ли право да ангажирам адвокат по отговора срещу възражението
2. и хонорарът му
3. да се включи към разноските по изп. дело?
1. ДА;
2. 300 лв.;
3. НЕ.
Благодаря!
Ако ангажирам адвокат и съдът отхвърли жалбата ще ми присъди ли разноските за да извадя нов ИЛ?
Мога да напиша сам възражението, но ми се ще длъжникът да плати още.
- ilian_todorov
- Активен потребител
Ще се присъдят ако адвокатът се сети да ги поиска и представи документ. После чакаш ИЛ и образуваш ново дело по него с още 350 разноски. Ако старото не е прекратено може и да се присъединиш с ИЛ към него, но това е различно от да "включиш разноските по същото дело".
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Ще се присъдят ако адвокатът се сети да ги поиска и представи документ. После чакаш ИЛ и образуваш ново дело по него с още 350 разноски. Ако старото не е прекратено може и да се присъединиш с ИЛ към него, но това е различно от да "включиш разноските по същото дело".
Това имах и аз предвид, че става въпрос за различни неща.
Ако изп. дело все още не е прекратено трябва ли да се образува ново изп. дело или не ?
- ilian_todorov
- Активен потребител
Трябва да се присъединиш към вече образуваното. Присъединяването е отделно действие, то не променя статута на взискателят по образуваното вече дело, но спрямо втория взискател(ИЛ) е ново дело с всички последствия, заплаща се такса, изпраща се ПДИ, присъждат се адвокатски и т.н. Тебе обаче не те интересува теорията, а дали ще ти е по изгодно да образуваш ново или да се присъединиш към старото. Следи сроковете и се присъедини, като пуснеш и адвокатски 200+150. Ако искаш разплата образуваш ново, същите адвокатски, но към обичайните проверки и всички банки.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Трябва да се присъединиш към вече образуваното. Присъединяването е отделно действие, то не променя статута на взискателят по образуваното вече дело, но спрямо втория взискател(ИЛ) е ново дело с всички последствия, заплаща се такса, изпраща се ПДИ, присъждат се адвокатски и т.н. Тебе обаче не те интересува теорията, а дали ще ти е по изгодно да образуваш ново или да се присъединиш към старото. Следи сроковете и се присъедини, като пуснеш и адвокатски 200+150. Ако искаш разплата образуваш ново, същите адвокатски, но към обичайните проверки и всички банки.
Аз бързо разбирам, но трябва много да ми се обяснява.
Може ли пак бавничко като за мен? Значи с ИЛ образувам ново изп. дело, като за него има същите разноски като предходното или се присъединявам към старото...и кой е този втори взискател? Пак ли съм аз?
- ilian_todorov
- Активен потребител
Взискател е този дето носи изпълнителния лист. ИЛ е основанието, не ти или филанкишията. Ако делото е висящо, когато вземеш изп. лист, отиваш при ЧСИ и с оригиналния ИЛ и адвокат с пълномощно и се присъединявате към старото дело. Възможно е и да не може, имате това право до разпределението, не знам докъде е делото. Ако адвоката види, че по старото не може да се присъедините, образувате ново с изпълнителния лист от съда.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Взискател е този дето носи изпълнителния лист. ИЛ е основанието, не ти или филанкишията. Ако делото е висящо, когато вземеш изп. лист, отиваш при ЧСИ и с оригиналния ИЛ и адвокат с пълномощно и се присъединявате към старото дело. Възможно е и да не може, имате това право до разпределението, не знам докъде е делото. Ако адвоката види, че по старото не може да се присъедините, образувате ново с изпълнителния лист от съда.
Аз си мислех, че взискател е лице от чието име се води изпълнителен процес, пък то било друго.
Благодаря ти за изчерпателната информация и затова, че ме изтърпя.
- ilian_todorov
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|