начало

Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК

Отработване на болнични

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отработване на болнични

Мнениеот alsted » 10 Ное 2015, 15:52

1. Работя на 12-часов график. Прекият ни ръководител изготвящ графика е установил практика, при ползване на болнични да коригира графика, така че до края на месеца да си отработим нормата часове. Въпросните дни, в които работникът не е бил на работа се оформят като почивка и представянето на болничния се обезсмисля. Например: ако представя болничен от 02.12015г. до 06.11.2015г., но графика е коригиран, така че до 06.11.2015г. не съм на работа по трафик, но до края на месеца да отработя 168 часа, болничният просто ще остане без последствия. Така ли е наистина? По принцип се получават 40 часа извънреден труд? Дали ще бъдат изплатени като такъв или компенсирани в следващия месец, не е от значение, но всъщност направо се губят?

2. Имам 90 часа извънреден труд за позледните 3 месеца. В следващия - декември трябва да бъдат изчистени или изплатени. Ако съм в болничен целия месец, какво ще се случи с тези часове - ще бъдат приспаднати от болничните ми или ще ми бъдат изплатени като извънреден труд?
alsted
Младши потребител

Re: Отработване на болнични

Мнениеот doc03 » 11 Ное 2015, 03:08

Това охранителна фирма ли е?
В същото време (независимо от "отработването"), от НОИ превеждат ли Ви се сумите по болничния?

Принципно, боледувате в дни, а не в работни часове. Пневмонията минава за 20 дни. Не виждам как ще си отработите 10-те дни в следващите десет, като там има и 5 смени по график, а и смените са 12 часови :roll:
Така или иначе работният месец е определени часове (нека са 168). Часовете, отработени над тези, следва да се считат извънреден труд, като се изравняват при непълните месеци.
Абе цялата Ви фирма нещо не е така. Защото който Ви замества, му се получават извънредни часове, а бюджетът е твърд. Затова попитах дали е охранителна фирма.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот alsted » 17 Ное 2015, 09:29

Фирмата не е охранителна. Почти държавна е и е много голяма. Моля за конкретен отговор ако някой е наясно с материята. Допустимо ли е поради производствени нужди, да речем, работният график да се коригира (сгъсти) така, че до края на месеца работника да отработи месечната норма часове? Като примерно, в началото на месеца да не е имало работа ... Така точно няма извънреден труд - колегите работили по време на болничния се пускат почивки, компенсация ... Това в рамките на месеца и всички на практика са си с норма часове. А болничният остава без последствие!?
alsted
Младши потребител

Мнениеот tanysha » 22 Дек 2015, 13:00

Здравейте, и аз да питам нещо! В болничен съм в дните, които се отработва. Единият ден е официален за цялата страна, а другия фирмено нареждане. Въпросът ми е: Трябва ли да пускам платен(неплатен) отпуск за дните, които не съм отработила а съм боледувала?
tanysha
Нов потребител

Мнениеот morka » 22 Дек 2015, 16:09

Няма отработване, има разместване на почивни и работни дни. Ако на 12.12.2015 г. сте била болничен на 31.12.2015 почивате без да е необходимо да пускате отпуск или да правите каквото и да било друго, освен ако не сте на работа по график в тоя ден.
morka
Младши потребител

Мнениеот tanysha » 22 Дек 2015, 18:25

Благодаря :D
tanysha
Нов потребител

Назад към Трудово право