начало

Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК Кои грешки при отчитането на медицинска помощ извиняват лечебните заведения пред НЗОК

Изплащане на болничен от НОИ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изплащане на болничен от НОИ

Мнениеот novell_hp » 10 Мар 2016, 15:22

Здравейте. Имам общ трудов стаж от 10 месеца. За заболяването ми личният лекар ми предписва болничен от 6 месеца. Колко от тях ще ми изплати НОИ? Всичките ли? Защото чух, че нямам достатъчно "натрупвания" в осигурителните фондове и щели да ми платят само 2-3 месеца, въпреки че болничният ще ми е за цели 6?
novell_hp
Младши потребител

Re: Изплащане на болничен от НОИ

Мнениеот courage » 11 Мар 2016, 11:24

Право на парично обезщетение за времето на отпуск поради временна неработоспособност се придобива при наличието на следните условия:
1. към деня на настъпване на временната неработоспособност лицето да е осигурено за общо заболяване и майчинство, т.е. да упражнява трудова дейност, която е основание за осигуряване и да са внесени или дължими осигурителни вноски върху получено, начислено или неначислено трудово възнаграждение.
2. Лицето следва да има най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство. Това изискване не се отнася за лицата, ненавършили 18-годишна възраст.

Шестмесечният стаж може да бъде прекъснат или непрекъснат, да е положен при различни работодатели, като не е задължително да е положен непосредствено преди излизането на лицето в отпуск поради болест.

Съгласно чл. 42 от КСО паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест се изплаща от първия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност. Специалният ред за изчисляване и изплащане на обезщетението е уреден в Наредба за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО).

Веднъж щом сте генерирали минимума за осигурителен стаж, заложен като праг, не се притеснявайте за обезщетенията си, а се фокусирайте върху възстановяването си.
courage
Младши потребител

Re: Изплащане на болничен от НОИ

Мнениеот novell_hp » 11 Мар 2016, 16:23

Много Ви благодаря за бързия и подробен отговор. Имам и още един въпрос - 80 или 90 % от заплатата ще ми изплати НОИ? И тези проценти от брутната /щата/, или от нетната/чистото възнаграждение/ще са ?
novell_hp
Младши потребител

Назад към Трудово право