Здравейте,
има образувано изп. дело за издръжка. Издръжката е плащана до преди 3 месеца по делото - по сметката на съдебния изпълнител. Бащата /длъжник/, посъветван от адвокат, решава да плаща издръжката директно чрез пощенски запис на майката, като заобикаля съдебния изпълнител, за да няма такси /точка 26/. Всички други такси са заплатени. Дължи ли длъжникът в случая, като не плаща по делото, пропорционалната такса? Няма молба от майката, а и тя няма да напише такава за прекратяване на изп. дело.
Благодаря.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 19:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Извънсъдебно плащане на издръжка
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Извънсъдебно плащане на издръжка
Таксата върху събраната сума за изпълнение на парично вземане по чл. 26 от ТТРЗЧСИ по общото правило на чл. 79, ал. 1 ГПК е за сметка на длъжника, платил след започване на изпълнението. Съдебната практика приема, че тази такса се дължи независимо дали длъжникът е извършил плащането пряко на взискателя или сумата е постъпила по изпълнителното дело (има на ВКС решения). Може да се спори по темата, но като цяло в момента мисля, че ситуацията е такава.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Благодаря, че затвърдихте мнението ми.
- milley
- Младши потребител
ivanov_p написа:Дължи!
Айде, пак- ново двАЕсе .... с императивен уклон. Га, искаш прекратяване на принудителното ( когато са ти удовлетворили вземането), да не се обясняваш на съдебния изпълнител що и как? Или, казваш- дай да го смачкам тоя балама, дето хем ми плати цялото вземане, хем да му натрия и носа.
milley написа:Благодаря, че затвърдихте мнението ми.
Аз пък ще ви разколебая..., защото ако майката не депозира молба, с която да уведоми СИ, че получава присъдените суми- то той няма как да има знание плащате ли или не, респективно да ги начисли, за да ви ги търси. Не, че е невъзможно да ги потърси един ден, но със същата вероятност е възможно и да не.
п.п. имам редица дела, по които се плаща извън изпълнителното- когато и двете страни са доволни, нямам причина да бия тъпан на мегдана.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
И птичето е права. Все пак презумпцията е, че длъжникът иска делото да бъде прекратено възможно най-скоро, а това може да стане или като изчака 2 години до перемирането му или като по някакъв начин удостовери, че е платил на взискателя, а това ще доведе до т. 26.
А да попитам от чисто любопитство - майката що не иска да пусне молба за прекратяване на делото?
А да попитам от чисто любопитство - майката що не иска да пусне молба за прекратяване на делото?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Не иска да прекрати делото по нейни си причини. Най-вече да прави мръсно на човека.
- milley
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|