начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ползване на години за пенсиониране от Великобритания

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ползване на години за пенсиониране от Великобритания

Мнениеот kremi1983 » 11 Юли 2017, 17:17

Здравейте!Ще ви бъда изключително благодарна,ако някой изрази категорично становище по следния казус:жена навършила пенсионна възраст по бг законодателство е работила в Англия 8 години и 3 месеца,,като продължава да работи и да се осигурява там,,ако не използва тези години трябва да заплати 4 години и 8 месеца(тоест да си купи стаж),а в случай че ги използва може ли да подаде искане и за тамошна пенсия при достигане на 65 години възраст и 10 години стаж по тамошните закони,или губи това право,ако добави годините сега,жената е на 61 год.При запитване в пенсионното отговарят уклончиво,че не са запознати с тамошните закони,и те могат да отговорят само за бг пенсии,искрено се надявам някой да съдейства,да се е сблъсквал със сходен случай,благодаря предварително
kremi1983
Младши потребител

Re: ползване на години за пенсиониране от Великобритания

Мнениеот jhoro » 11 Юли 2017, 17:55

В един друг форум има доста коментари по въпроса. За да не цитирам цялата тема - ще сложа линк.
Признаване на трудов стаж от UK и здравни осигуровки в България
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kremi1983 » 11 Юли 2017, 18:19

Благодаря ви за бързия отговор,изчетох коментарите във форума,но там по-скоро става дума за документация,а мен главното което ме интересува и не мога да намеря категоричен отговор е дали ако се добавят годините стаж от Англия и се отпусне бг пенсия със тях след това може да се кандидатсва за английска пенсия,при навършване на тамошните условия
kremi1983
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 11 Юли 2017, 18:31

kremi1983 написа:Благодаря ви за бързия отговор,изчетох коментарите във форума,но там по-скоро става дума за документация,а мен главното което ме интересува и не мога да намеря категоричен отговор е дали ако се добавят годините стаж от Англия и се отпусне бг пенсия със тях след това може да се кандидатсва за английска пенсия,при навършване на тамошните условия

Да, смятам, че ще може - с уговорката, че и БГ пенсията, и ЮК пенсията ще са редуцирани според броя осигурителни години.
Факта, че в момента ЮК напуска ЕС и тепърва предстоят преговори, прави отговорите на много въпроси... много трудни.
До колкото аз знам - в ЮК дават пенсия въз основа и според годините работени и осигуряване там. Но трябва да бъдат „квалифицирани години“ - със съответния доход, над минимума.
За БГ тези години се взимат само като бройка.
jhoro
Активен потребител

Назад към Осигурително право