Привет,
Попадам на всеобразни и фриволни съкращения на всичко в правото. Било то наименования на институции, правни уредби или закони - съкращават се дори цели изречения с по една буква от дума (?!). Е, аз съкващавах така като малък ученик и после не си разбирах нищо от записките. По-важното е дали има някаква таблица със съкращенията или буквално пишем каквото искаме? За мен е удобно да изписвам ЗА, но има още няколко ЗА и се налага да се подразбира от смисъла на текста. К - Конституция, ЗЗ - Закрито съдебно заседание, но ЗПДПЗЮМСОРРНМКПТЮ - сериозно?! Ако ползваме капитализацията като ЗОПОГПС и ПОДЛСНУГСЛРУГКЛСДЛДДС, то защо ЗЗ не е ЗСЗ?
Извинявам се, ако темата е скучна, но за мен е любопитно да следвам определена логика, след като ще съкращавам огромен обем от записките си. Дано да желаете да споделите опит.
Поздрави!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 09:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Има ли норма за абревиатурите в правото?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Има ли норма за абревиатурите в правото?
Здравейте,
Не, не знам дали има норма за абревиатурите... ... в правото... Може би имате предвид в съдебните актове и като цяло съдебната документация...? „В правото” е много относително.
Наистина се отчитат доста съдебни документи, в които са налице множество съкращения – не-указани за какво са. Аз, когато пиша някакъв документ включително и пост тук във форума и следва да цитирам закон или нещо, което може да бъде представено чрез абревиатура, и знам, че ще го повторя няколко пъти, в началото на текста или въобще при първи цитат пиша цялото словосъчетание, като след него в скоби го представям съкратено. Например: „ ... в законът за нормативните актове (ЗНА)...” и по-надолу в текста продължавам със ЗНА. Е, ако текстът ми е по-обемист и се налага по-чест цитат, на още едно-две места го пиша цял несъкратен.
Няма лошо в представянето чрез абревиатури, но е добре преди тях да се изписва цялото съдържание на същите поне веднъж в текста. Иначе абревиатурите са необходими поради огромния обем от норми, документи, названия на институции и др., а това пести време, хартия и тонер. Да си представим, че в едно съдебно решение (тук във форума пишем СР.) следва да се упомене няколко пъти закона за оръжията боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ), или някоя от агенциите с много дълги имена, така би се увеличил обемът – страници, което си е загуба на време за писане и т.н.
Не, не знам дали има норма за абревиатурите... ... в правото... Може би имате предвид в съдебните актове и като цяло съдебната документация...? „В правото” е много относително.
Наистина се отчитат доста съдебни документи, в които са налице множество съкращения – не-указани за какво са. Аз, когато пиша някакъв документ включително и пост тук във форума и следва да цитирам закон или нещо, което може да бъде представено чрез абревиатура, и знам, че ще го повторя няколко пъти, в началото на текста или въобще при първи цитат пиша цялото словосъчетание, като след него в скоби го представям съкратено. Например: „ ... в законът за нормативните актове (ЗНА)...” и по-надолу в текста продължавам със ЗНА. Е, ако текстът ми е по-обемист и се налага по-чест цитат, на още едно-две места го пиша цял несъкратен.
Няма лошо в представянето чрез абревиатури, но е добре преди тях да се изписва цялото съдържание на същите поне веднъж в текста. Иначе абревиатурите са необходими поради огромния обем от норми, документи, названия на институции и др., а това пести време, хартия и тонер. Да си представим, че в едно съдебно решение (тук във форума пишем СР.) следва да се упомене няколко пъти закона за оръжията боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ), или някоя от агенциите с много дълги имена, така би се увеличил обемът – страници, което си е загуба на време за писане и т.н.
- nikodim77
- Активен потребител
nikodim77 написа: ... в правото... Може би имате предвид в съдебните актове и като цяло съдебната документация...? „В правото” е много относително.
Николай Димитров,
Употребих обстоятелственото пояснение "в правото", тъй като визирах не само официални документи, а и записки - саморъчно изписани килограми листа с помощта на писалка "Parker" в комбинация от фина ръка, извършвайки калиграфски движения. Обикновено хартията се омастилява, когато някой лектор споделя знанията си с останалите желаещи да го слушат, след което всичко се прибира грижливо в папка. Ако преподава право, то допълнението "в правото" си е съвсем намясто и не, не знаете по-добре от мен какво имам предвид.
Съвсем накратко: исках да разбера дали трябва да има съответствие между съкращения в официален и в неофициален документ, тъй като границата между това да водя записки и официална кореспонденция е минимална, що се отнася до понятийното съдържание.
Благодаря, че отговорите, въпреки неуместната забележка.
П.П.: Може би имате предвид Николай Димитров с никнейма "Nikodim".
- hominem
- Нов потребител
Абревиатурата или съкращението на дълги словореди, казано на български се появява, проявява и се използва - Защо.
Когато имаш дълъг поточен мисловен поток, който не зависи от изписването на всички повторителни думи - напр. ЖСК, ако трябва го изпишеш четири пъти в едно изложение казуса и става спъната работа.
Словото е изкуство, най-просто казано, но всъщност това е и майсторство, там вече е друга работа.
В правото или в каквото и да е - е важна бързината. Тука вече се заплетох в мислите си - но без абревиатура не се работи. В кой завод или цех или фабрика ще ти кажат - дай ми Гаечен ключ Фи 18 - сдвоен, навсякъде се подвиква дай ми осемнайстката.
Когато имаш дълъг поточен мисловен поток, който не зависи от изписването на всички повторителни думи - напр. ЖСК, ако трябва го изпишеш четири пъти в едно изложение казуса и става спъната работа.
Словото е изкуство, най-просто казано, но всъщност това е и майсторство, там вече е друга работа.
В правото или в каквото и да е - е важна бързината. Тука вече се заплетох в мислите си - но без абревиатура не се работи. В кой завод или цех или фабрика ще ти кажат - дай ми Гаечен ключ Фи 18 - сдвоен, навсякъде се подвиква дай ми осемнайстката.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Абревиатурата или съкращението на дълги словореди, казано на български се появява, проявява и се използва - Защо.
Многоуважаеми, аз не питам "защо", а "какво"? Може би не се изразявам разбираемо.
ivan_lawyer написа:Когато имаш дълъг поточен мисловен поток, който не зависи от изписването на всички повторителни думи - напр. ЖСК, ако трябва го изпишеш четири пъти в едно изложение казуса и става спъната работа.
Отново никому необходими разсъждения, при все, че въпросът и тематиката са съвсем различни, а именно: Има ли общ знаменател на абревиатурите в юрисдикцията или всеки си пляка каквото му хрумне? Дали да не потретя въпроса под друга форма?
ivan_lawyer написа:Словото е изкуство, най-просто казано, но всъщност това е и майсторство, там вече е друга работа.
Благодаря, че ме просветлихте. Наистина не знам как щях да се справя без тази информация. Ще го кажа и по друг начин: БЧМП ННЗКЩДССБТИ
ivan_lawyer написа:В правото или в каквото и да е - е важна бързината. Тука вече се заплетох в мислите си - но без абревиатура не се работи. В кой завод или цех или фабрика ще ти кажат - дай ми Гаечен ключ Фи 18 - сдвоен, навсякъде се подвиква дай ми осемнайстката.
Не, сериозно ли? Аз си мислех, че е добре да повтаряме, потретваме и като цяло да говорим безсмислици, точно затова и поведох тази дискусия.
Със здраве!
- hominem
- Нов потребител
Eми научно изследване за произход и същество на абревиатурата няма.
Навремето старите адвокати - сега няма нужда от споменаване на имена, но ме научиха да пиша вместо Софийски районен съд - Софийския районен съд, тоест членуваш на пълен член - защото има един такъв съд, а не е неопределен.
Много ясно да се пише СРС или КРС, вместо Софийски районен съд или Костинбродски Районен съд.
Другото е наистина проблем - сложните и дълги заглавия на закони - но това е дълга тема - за поднормативните актове, наредбите и указите, които са понякога ненужни.
Но оправия няма в случая, защото непрекъснато се раждат обществени проблеми.
Навремето старите адвокати - сега няма нужда от споменаване на имена, но ме научиха да пиша вместо Софийски районен съд - Софийския районен съд, тоест членуваш на пълен член - защото има един такъв съд, а не е неопределен.
Много ясно да се пише СРС или КРС, вместо Софийски районен съд или Костинбродски Районен съд.
Другото е наистина проблем - сложните и дълги заглавия на закони - но това е дълга тема - за поднормативните актове, наредбите и указите, които са понякога ненужни.
Но оправия няма в случая, защото непрекъснато се раждат обществени проблеми.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Съкращенията са функция на това, което се съкращава. При дългите наименования на нормативните актове, например, проблемът си е в тях, а не в техните съкращения. Можете да погледнете Закона за нормативните актове и Указ № 883 за прилагане на Закона за нopмaтивнитe aктoвe, току-виж нещо Ви заинтригува.
- jzschrstsprstr
- Потребител
Не мислех да отговарям, независимо от това, че Г-н hominem е приел, че съм отправил забележка... още повече пък и неуместна! Но развоят на темата провокира настоящия отговор.
Уважеми hominem,
Когато някой кръщава някого му купува риза. Не, на съм Николай Димитров. Никодим съм!
Та както казах (написах), не съм имал идея да отправям забележка. Нито имах намерение да определям какво сте имали предвид. Нямам гадателски способности! Поставяте тема, с конкретно питане, което аз лично не намерих за толкова конкретно, тъй като „правото” във въпросът Ви е разтегливо понятие. Тук във форума се обсъждат предимно съдебни актове и документи във връзка със съдебната система, а в тези документи е бъкано със съкращения. Та затова направих своето предположение. Споменавате – споделяне на опит. Е, аз споделих своя опит с първоначалното изписване на цялото съдържание на текст, чието съкращение поставям в скоби и по нататък в текста ползвам съкращението.
Всъщност темата няма обособен въпрос освен заглавието. А отговори получихте, от мен и от други участници във форума. И всъщност настоящият ми пост както по-горе споменах е провокиран и от Вашето отношение към отговарящите Ви, което граничи с подигравтелно и надменно такова. Мисля, че е редно, ако не показвате уважение към тези, които са отделили от своето време да се включат по сериозната и фундаментална тема, то поне да не показвате неуважение към тях.
Ако желаете, може да дадете разяснение по поставения от Вас въпрос: „Има ли общ знаменател на абревиатурите в юрисдикцията...” Не съм наясно, коя юрисдикция имате предвид в питането си. (за да не гадая и да казвам какво сте имали предвид)
Уважеми hominem,
Когато някой кръщава някого му купува риза. Не, на съм Николай Димитров. Никодим съм!
Та както казах (написах), не съм имал идея да отправям забележка. Нито имах намерение да определям какво сте имали предвид. Нямам гадателски способности! Поставяте тема, с конкретно питане, което аз лично не намерих за толкова конкретно, тъй като „правото” във въпросът Ви е разтегливо понятие. Тук във форума се обсъждат предимно съдебни актове и документи във връзка със съдебната система, а в тези документи е бъкано със съкращения. Та затова направих своето предположение. Споменавате – споделяне на опит. Е, аз споделих своя опит с първоначалното изписване на цялото съдържание на текст, чието съкращение поставям в скоби и по нататък в текста ползвам съкращението.
Всъщност темата няма обособен въпрос освен заглавието. А отговори получихте, от мен и от други участници във форума. И всъщност настоящият ми пост както по-горе споменах е провокиран и от Вашето отношение към отговарящите Ви, което граничи с подигравтелно и надменно такова. Мисля, че е редно, ако не показвате уважение към тези, които са отделили от своето време да се включат по сериозната и фундаментална тема, то поне да не показвате неуважение към тях.
Ако желаете, може да дадете разяснение по поставения от Вас въпрос: „Има ли общ знаменател на абревиатурите в юрисдикцията...” Не съм наясно, коя юрисдикция имате предвид в питането си. (за да не гадая и да казвам какво сте имали предвид)
- nikodim77
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|