До колкото разбрах от съветите ви,сега като съм на МРЗ,след като получа документите за делото да пусна процедура по чл.448 от ГПК и да се позова на чл.433 ал.1 т.5,че нямат какво да ми вземат и така ще спре изпълнителното производство,а след това ще чакам да мине срока и да се възползвам от давностния срок.Правилно ли съм разбрала?
Ами мисля, че Ви заблудиха или ви подведоха (може би и несъзнателно) някои от форумците. Ако ставаше толкова лесно ЧСИ-тата нямаше да са като торбалан, с които да се плашат длъжниците и нямаше да съществува т.нар. "вечен длъжник". Поцедурата както я наричате минава през молба до ЧСИ да прекрати на посоченото основание (че няма имущество). Той иска становище от взискателят, който ще израси становище да не се прекратява делото. ЧСИ също вероятно ще откаже прекратяване на делото. Вие ще обжалвате отказа му в съда, който ще откаже да гледа жалбата Ви защото е недопустима - причината за това е, че длъжникът не разполага с правото да обжалва отказа на съдебния изпълнител да прекрати делото, тъй като в закона не е уредено такова негово потестативно право съгласно чл.435,ал.2 ГПК Нормата на чл. 435, ал.2 от ГПК регламентира изчерпателно кои действия на съдебния изпълнител могат да се обжалват от длъжника в изпълнителното производство. Длъжникът може да обжалва само тези изрично посочени в закона действия на съдебния изпълнител, като прекратяването на изпълнителното производство не е сред тях.
Истината е, че ако взискателят е мотивиран да събере вземането си срещу Вас няма да се откаже. Ще си пази сроковете за перемция и на всеки 2 години ще предписва мерки, които ще са годни да прекъснат този срок. Ще прави справки и ще опитва да уцели някоя ваша банкова сметка или в момента в който решите да започнете работа и да се осигурявате на реално получените от Вас пари или на по-висока от МРЗ заплата ще и наложи запор. Ще чака дали няма да се случи да получите някакво наследство за да се насочи към него (ако решите да го приемете) и др. Отделно от това името Ви фигурира в централния регистър на длъжниците към камарата на частните съдебни изпълнители, което означава, че шансовете ви да получите кредитиране от банка /не бърз кредит, а банка/ за каквато и да е сума клонят по-скоро към 0, тъй като кредитното ви досие не е добре и кредитният ви рейтинг е слаб - т.е. на хартия сте ненадежден кредитополучател (макар и в случая поръчител) който не си плаща задълженията.
Ако взискателят е муден и немотивиран или невнимателен може и да пропусне сроковете и тн и след около 5 г. да имате възможност да се освободите от задължението си (но малко взискатели от типа на вашия са такива или поне по-известните не са)