Здравейте,
Казусът е следния- проведено е заседание за съдебна делба без ответника да бъде уведомен на 21.01.2020. Делото е в друго населено място във връзка с местонахождението на имота. Ответникът е в София по настоящ адрес (по постоянен адрес е където е имота) и съответно е изпратена призовка в София чрез Софийски Районен Съд (СРС). За предно заседание на делото ответника е получил призовката си на адреса в София. А за настоящето заседание не е потърсена от призовкар и не е лепено уведомление на вратата на блока или апартамента.
Ходих до СРС, за да видя какво става с призовката- не можаха да дадат информация нито по номер на дело (защото е в друг град), нито по ЕГН на ответника. Казаха ми, че призовкарите са няколко за моя адрес и ме помолиха да оставя име и телефонен номер и адрес, за да се свърже с мен призовкаря или някой от СРС. От понеделник до момента никой не звънна до днес (сряда).
Във връзка с уведомление за предната получена призовка имам тел. номер на призовкаря и той има моя. Звънях му в понеделник и попитах дали е имало призовка за моя адрес и той каза, че е нямало.
Звънях до съда в провинцията и ми казаха, че заседанието на делото се е състояло и без мен и аз се считам за уведомен, въпреки че реално не съм уведомен и получил призовка или известие и че от тук нататък и може въобще да не получа никакви документи в София за следващите заседания и все ще се считам за уведомен (редовно призован) щом един път съм я получил в София и това било описано в чл. 41 от ГПК. Прочетох какво гласи чл. 41 от ГПК, но той няма нищо общо с моя случай, защото гласи:
“Задължение за уведомяване
Чл. 41. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 110 от 2020 г., в сила от 30.06.2021 г.) Страната, която отсъства повече от един месец от адреса, който е съобщила по делото или на който веднъж и е връчено съобщение, е длъжна да уведоми съда за новия си адрес. Такова задължение има страната и когато тя е посочила електронен адрес за връчване. Същото задължение имат и законният представител, попечителят и пълномощникът на страната.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 110 от 2020 г., в сила от 30.06.2021 г.) При неизпълнение на задължението по ал. 1, както и когато страната е посочила електронен адрес за връчване, но го е променила, без да уведоми съда, или е посочила неверен или несъществуващ адрес, всички съобщения се прилагат към делото и се смятат за връчени. За тези последици страната трябва да бъде предупредена от съда при връчване на първото съобщение.”
Според справка по номера на делото в системата на съда статусът на заседанието е “С решение по допускане”.
Не мога да разбера и кой е призовкаря, който е върнал призовката и е написал, че не съм открит на адреса, защото папката с делото се намира при съдията и служителката от съда не можа да ми даде повече информация.
Преди тази призовка са изпратени други 2 през изминалите няколко месеца:
• Първата- не беше спазен 7 дневния срок за призоваване. На блока беше лепната бележка на която беше даден 7 дневен срок за получаване на призовката, а делото се явяваше след 3 дена след 7-те. Отидох да си получа призовката на 7-я ден от СРС и ми казаха, че тя е върната от призовкаря. Дадоха ми неговия номер и той ми обясни, че е върнал призовката, защото не можел да влезе в блока.
• Втората призовка е редовно получена от призовкаря и понеже бях болен делото се отложи.
На база горепосоченото имам следните въпроси:
-имам ли право да се жалвам срещу решението на съдията, във връзка с процесуални грешки, защото не съм редовно призован, ако- Да – ще има ли положителен резултат за мен, за да се забави делбата;
- как да процедирам с призовкаря, защото от тук нататък той може да ми връща документите и да пише, че ме е уведомил, т.е. че съм редовно призован и заседанията да си текат;
- ако реша да се жалвам от действията на призовкаря до кого трябва да се адресира жалбата- Председател на СРС? И дали подобна жалба би имала положителен ефект от тук нататък, за да си получавам призовките и съответно да се търси отговорност на призовкаря, защото с действията си в дадения случай ми нанася вреди и предоставя документ с невярно съдържание пред съда.
Благодаря Ви за съветите и мненията предварително!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 14:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Статус на заседанието- С решение по допускане на делба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Статус на заседанието- С решение по допускане на делба
Вие, като ви боли зъба, по форумите ли пишете или ходите на зъболекар
Всички тези въпроси трябва да бъдат насочени към вашия адвокат, да ви дава точни напъствия и движи нещата както си му е редът.
Никой няма да ви държи за ръчичка през всичките съдопроизводствени действия на делбено дело от две фази и да ви отговаря от въпрос на въпрос по съдебната практика.
Всички тези въпроси трябва да бъдат насочени към вашия адвокат, да ви дава точни напъствия и движи нещата както си му е редът.
Никой няма да ви държи за ръчичка през всичките съдопроизводствени действия на делбено дело от две фази и да ви отговаря от въпрос на въпрос по съдебната практика.
- propensity
- Потребител
Така, разковничето е ето тук:
Призовка няма, няма и да има, тъй като има една друга разпоредба в ГПК, която гласи:
Вие сте бил редовно призован. Ако сте бил болен, е следвало своевременно да представите доказателства, но дори и това обстоятелство може и да не послужи за отлагане на делото, защото винаги се приема, че може да се упълномощи адвокат, а съгласно чл. 142, ал. 2 ГПК за отлагане на делото трябва да е налице пречка, която страната не може да отстрани. В някои случаи с болнични листове може да се отложи делото, стига в него да е удостоверено, че лицето не може да се яви. Практиката е различна, но в повечето случаи се приема, че неявилият се е могъл да упълномощи някой адвокат да го представлява.
По отношение зададените от Вас въпроси - отговарям отрицателно на всички. Не са допуснати "процесулани грешки", дори и да се жалвате от действията на призовкар или съдия, жалбите Ви ще са неоснователни.
iliq_12 написа:
За предно заседание на делото ответника е получил призовката си на адреса в София. А за настоящето заседание не е потърсена от призовкар и не е лепено уведомление на вратата на блока или апартамента.
...
• Втората призовка е редовно получена от призовкаря и понеже бях болен делото се отложи.
Призовка няма, няма и да има, тъй като има една друга разпоредба в ГПК, която гласи:
Чл. 56. (1) Съдът призовава страните за заседанията по делото.
(2) Страните, които са редовно призовани, при отлагане на делото не се призовават за следващото заседание, когато датата му е обявена в заседанието.
Вие сте бил редовно призован. Ако сте бил болен, е следвало своевременно да представите доказателства, но дори и това обстоятелство може и да не послужи за отлагане на делото, защото винаги се приема, че може да се упълномощи адвокат, а съгласно чл. 142, ал. 2 ГПК за отлагане на делото трябва да е налице пречка, която страната не може да отстрани. В някои случаи с болнични листове може да се отложи делото, стига в него да е удостоверено, че лицето не може да се яви. Практиката е различна, но в повечето случаи се приема, че неявилият се е могъл да упълномощи някой адвокат да го представлява.
По отношение зададените от Вас въпроси - отговарям отрицателно на всички. Не са допуснати "процесулани грешки", дори и да се жалвате от действията на призовкар или съдия, жалбите Ви ще са неоснователни.
- bvoykov
- Потребител
Здравейте, г-н bvoykov,
Мерси много за разясненията и професионалното мнение! За чл. 56 никой не бе споменал от съда.
А сега като излезне решението на съдията, с което реално ще приключи първата фаза ще бъде ли изратено до софийския ми адрес решението от заседанието и ще получали призовка за следващото заседание на софийския си адрес?
Мерси много за разясненията и професионалното мнение! За чл. 56 никой не бе споменал от съда.
А сега като излезне решението на съдията, с което реално ще приключи първата фаза ще бъде ли изратено до софийския ми адрес решението от заседанието и ще получали призовка за следващото заседание на софийския си адрес?
- iliq_12
- Младши потребител
propensity написа:Вие, като ви боли зъба, по форумите ли пишете или ходите на зъболекар
Благодаря Ви за съвета, propensity.
- iliq_12
- Младши потребител
iliq_12 написа:Здравейте, г-н bvoykov,
След като излезе, ще Ви бъде изпратено на адреса, на който са Ви призовали, тъй като същото подлежи на обжалване, а съгласно чл. 7, ал. 2 ГПК съдът има задължение да връчва преписи от актовете му, които подлежат на обжалване. И оттам следват два варианта - ако се обжалва - трябва да приключи на всички инстанции. Ако не се обжалва - след като изтекат сроковете за обжалването за всички страни, то съдът служебно би следвало да продължи с насрочване на заседание по втората фаза на делбата, за което трябва да бъдете призован с призовка.
- bvoykov
- Потребител
Здравейте, г-н bvoykov,
Благодаря Ви много за разясненията и професионализма!
Благодаря Ви много за разясненията и професионализма!
- iliq_12
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|