Здравейте,
Първо да уточня, че по никакъв начин не искам да се тълкува политически, това че гуворя за руснаци и украинци по-долу. Просто такава е ситуацията, която обективно описвам, няма никаква връзка с войната и т.н.
Миналото лято си купих къща в затворен комплекс с 22 къщи, където обитават предимно руснаци, но има и други чужденци. От края на миналата година решихме да поемем поддръжката на комплекса самостоятелно, а не от външна фирма, за да избегнем фактор печалба и тези 1000 евро годишна такса, която всяка къща плаща, да се инвестират изцяло в подобряване на условията в комплекса. След изключително агресивна агитация от страна на съсед украинец, той пое поддръжката. На събранието през декември от него дойде предложението да бъде и каса и управител, затова го назначихме чрез общо гласуване. Тогава още не знаех, че по закон каса трябва да бъде друго несвързано с него лице.
Сега, половин година по-късно, виждам че въпросният украинец прави с общите пари каквото си пожелае и в комплекса не се инвестира почти нищо. Направи например пристройка към собствената си къща, вместо в обща неутрална зона (каквито има), за да я ползваме уж като склад за оборудването на комплекса. Въпросното оборудване също си е купил с наши пари, но до него достъп има само той, все пак е в къщата му.
Констатирайки тези и редица други нередности, реших да прочета закона. Там освен, че е написано, че управителя не трябва да бъде и касиер, пише още, че е необходимо да има управителен съвет, който да взема решенията, а не самостоятелно някой да прибира и харчи парите както си пожелае. Поправете ме ако греша?
След като обясних това на въпросния украинец и му поисках отчет, той буквално превъртя и се опита да ме напада пред всички на лична основа (а до този момент дори ми се правеше на приятел). Тъй като опитите му за предизвикване на отклоняващ вниманието личен скандал бяха безпочвени и повече от безумни, не му се получи и след като се окопити си измисли, че управителен съвет има и посочи като членове няколко руснаци, с които са дългогодишни съседи и приятели (аз тук съм нов). Те всички му пригласят и каквото каже, го подкрепят. Разбира се, поисках да ми покаже кога е гласуван този съвет, защото съм тук постоянно и последното събрание е от миналия декември. Той така и не ми показа документи, кога сме избрали и назначили управителен съвет от 5-ма приятели без никой да разбере.
Аз пожелаех моментално да свикаме общо събрание и да отстраним констатираните нередности сега, докато парите още не са похарчени изцяло, а не в края на годината (както той и приятелите му искат). Беше ми отказано, а руснаците го подкрепят, макар че на практика действията му са незаконни (ако правилно съм разтълкувал закона?).
Въпреки всичко аз им казах, че ще оранизирам такова събрание, мен ме покрепят повечето българи тук, както и чужденци (извън Русия и Украйна), проблема е, че ние сме малцинство спрямо тях. И дори не можем да съберем необходимите 67%, за да бъде легитимно събранието. В същото време на събранието, което те ще оргранизират, могат да си приемат каквото пожелаят, тъй като нашите гласове са по-малко от тяхните (ползват отделно и гласувете на неживеещите постоянно в България руснаци, като твърдят, че са ги упълномощили). Така в действителност на следващото събрание ще гласуват управителен съвет какъвто си пожелаят (явно от непознаване на закона са пропуснали да назначат съвет на предишното). Те затова и искат събранието да е в период, когато повечето временно живеещи в комплекса (българите) няма да са тук, за да може да имат още по-голямо мнозинство.
Въпросът ми е има ли изход от подобна ситуация, когато група приятели се е съюзила, образувайки своеобразно мнозинство в етажната собственост и взема решения единствено в техен или на главатара им интерес.
Можем ли например на база констатираните нарушения, останалото малцинство да свалим управителя и да го подведем под отговорност? Да го накараме да направи отчет на парите (което категорично ми отказа и дори побесня, че съм се осмелил да му го искам), да го накараме да предаде касата на някой друг и т.н.
Има ли как юридически да го принудим?
Благодаря за вниманието!
п.п. Най-трагичното в цялата история е, че това което правя е в интерес на всички, включително и на подкрепящите украинеца руснаци, които също са недоволни, че растителността в дворовете им съхне, а комплексът вехне от немърливата поддръжка и често в личен разговор си го признават. Вместо обаче достойно да застанат зад общия интерес, те стадно подкрепят пастира си, който се е самозабравил. Жалка картинка, макар и прекрасна алегория в умален мащаб за случващото се навсякъде.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус с етажна собственост между българи и чужденци
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Казус с етажна собственост между българи и чужденци
Ако твоята групичка притежавате поне 20% идеални части от комплекса, можете да му изпратите искане за свикване на общо събрание. Задавате дневен ред - отчет и ревизия и ако господина не ви представи добре аргументирани разходи, имате два варианта: установителен-отрицателен иск /че дадена инициатива не е била гласувана на общо събрание/ и последващо искане да бъдат отменени сумите, които плащате/дължите въз основа на това съдебно решение; и втори вариант: сигнал до прокуратурата за финансови злоупотреби и оставяте икономическа полиция да се занимава с него...
- atanasov_law
- Младши потребител
atanasov_law написа:Ако твоята групичка притежавате поне 20% идеални части от комплекса, можете да му изпратите искане за свикване на общо събрание. Задавате дневен ред - отчет и ревизия и ако господина не ви представи добре аргументирани разходи, имате два варианта: установителен-отрицателен иск /че дадена инициатива не е била гласувана на общо събрание/ и последващо искане да бъдат отменени сумите, които плащате/дължите въз основа на това съдебно решение; и втори вариант: сигнал до прокуратурата за финансови злоупотреби и оставяте икономическа полиция да се занимава с него...
Благодаря ти!
- sclass
- Младши потребител
Понеже на последното общо събрание (днес) въпросните руснаци и украинци (които са мнозинство) си избраха управителен и контролен съвет, който включва само тях, възникнаха още няколко въпроса по темата:
1. Аз като съсобственик имам ли право да изисквам от управителя документацията (отчета и фактурите) за всички направени разходи? Защото знам, че това е работа на контролния съвет, но те по обясними причини няма да му направят такъв отчет.
Нека някой запознат със закона да отговори аз мога ли еднолично, и ако да, по кой член да изискам в писмен вид от управителя въпросния отчет?
2. Ако констатирам нередности, завишени цени и т.н. какво мога да предприема срещу него, при условие, че мнозинството няма да направят нищо и ще го подкрепят дори при ново общо събрание? По кой точно закон мога да го осъдя за всички нарушения и злоупотреби, защото такива има доста? Примерно липсват по 3 оферти за дейностите, които е плащал. По времето през което 8 месеца си е изписвал самозвано заплата, никой официално не му я е одобрил или гласувал. Правил си е подобрения за обща сметка на собствения му имот, и т.н. и т.н. да не ви занимавам с глупости, просто искам да знам как да си търся правата по закенен ред, когато очевидно останалите не искат?
1. Аз като съсобственик имам ли право да изисквам от управителя документацията (отчета и фактурите) за всички направени разходи? Защото знам, че това е работа на контролния съвет, но те по обясними причини няма да му направят такъв отчет.
Нека някой запознат със закона да отговори аз мога ли еднолично, и ако да, по кой член да изискам в писмен вид от управителя въпросния отчет?
2. Ако констатирам нередности, завишени цени и т.н. какво мога да предприема срещу него, при условие, че мнозинството няма да направят нищо и ще го подкрепят дори при ново общо събрание? По кой точно закон мога да го осъдя за всички нарушения и злоупотреби, защото такива има доста? Примерно липсват по 3 оферти за дейностите, които е плащал. По времето през което 8 месеца си е изписвал самозвано заплата, никой официално не му я е одобрил или гласувал. Правил си е подобрения за обща сметка на собствения му имот, и т.н. и т.н. да не ви занимавам с глупости, просто искам да знам как да си търся правата по закенен ред, когато очевидно останалите не искат?
- sclass
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|