Здравейте , форум и благодаря предварително за разрешаване на казуса ми.
Искам да подам искане за издаване на удостоверение за местно лице "ОКд273 - Версия В". Ситуацията е следната:
От 30.08.2022 до 22.12.2023 пребивавах в Холандия и бих искал да ми възстановят данъците. Жената на гишето ми каза, че не може, тъй като пребивавах цяла година там, и ми спомена, че трябва да въведа 0леви дни за 2022 в полето "Част 2", за да може моята кандидатура да бъде одобрена. Очаквам да чуя мнението на по-опитните членове на форума относно тази ситуация.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нап освидетелстване - ПОМОЩ+
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Нап освидетелстване - ПОМОЩ+
guest1 написа:Здравейте и първо - една бележка по принцип!
Няма нужда да правите две теми, в два отделни раздела - с едно и също съдържание!
По същество - не става ясно, от къде (от коя държава) желаете да Ви бъдат възстановени данъци и на какво основание?
Засега в България такова нещо няма. През 2008 г. беше въведен т. нар. "плосък данък", което означава, че всички доходи се облагат с единна ставка.
В държавата Нидерландия има такава практика, но за да не пиша излишно
Възстановяване на данъци от Холандия/Нидерландия
- admin
- Младши потребител
Благодаря за подкрепящия отговор. За съжаление, все още съм новак в тази област и не мога да предоставя разумен отговор.
На базата на 18-месечния ми период, изглежда, че попълването на този формуляр, който ми беше предоставен от НАП, е от съществено значение. Засега се оказа, че правилният начин за попълване е да отбележа в "Част 2", че не съм бил в чужбина за нито един ден през 2021, за да може да бъде прието от НАП (вероятно се изисква определен брой дни за одобрение). Ако имате някакви съвети или предложения, с които мога да допринеса за някакви ползи, моля, споделете ги като се има в предвид че разполагам само с "Jaaropgave"
На базата на 18-месечния ми период, изглежда, че попълването на този формуляр, който ми беше предоставен от НАП, е от съществено значение. Засега се оказа, че правилният начин за попълване е да отбележа в "Част 2", че не съм бил в чужбина за нито един ден през 2021, за да може да бъде прието от НАП (вероятно се изисква определен брой дни за одобрение). Ако имате някакви съвети или предложения, с които мога да допринеса за някакви ползи, моля, споделете ги като се има в предвид че разполагам само с "Jaaropgave"
- gknaydenov
- Нов потребител
Хайде да поразсъждаваме „на чисто“, защото Вие не давате никаква информация.
Какво е „Удостоверение за местно лице“?
Съгласно чл. 4 от ЗДДФЛ
Обаче, от 30.08.2022 до 22.12.2023 са 479 дни - не е изпълнено изискването на ал. 1, т. 2.
Датите на излизане и денят на влизане в страната се доказват със справка от Гранична полиция.
И тук има изключение - ал. 1, т. 3 „изпратен в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия ...“.
Това също не е вариант, защото ... щом не сте бил в чужбина - защо ви е това удостоверение?
Пп. Възстановявал съм данъци във Великобритания, но His Majesty's Revenue and Customs - HMRC (Приходната и митническата служба на Негово Величество) не е искала от подобно удостоверение. Защото работех и си плащах данъците / осигуровките като тамошно местно лице.
Какво е „Удостоверение за местно лице“?
Удостоверението се издава на българско местно физическо или юридическо лице, за да послужи пред данъчната администрация на друга държава
Съгласно чл. 4 от ЗДДФЛ
Чл. 4. (1) Местно физическо лице, без оглед на гражданството, е лице:
1. което има постоянен адрес в България, или
2. което пребивава на територията на България повече от 183 дни през всеки 12-месечен период, или
3. което е изпратено в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия, и членовете на неговото семейство, или
4. чийто център на жизнени интереси се намира в България.
(2) За целите на ал. 1, т. 2 лицето се смята за местно за годината, през която пребиваването надхвърли 183 дни. Денят на излизане и денят на влизане в страната се смятат поотделно за дни на пребиваване в страната.
(3) За целите на ал. 1, т. 2 периодът на престой в България единствено с цел обучение или медицинско лечение не се смята за пребиваване в България.
(4) За целите на ал. 1, т. 4 центърът на жизнените интереси се намира в България, когато интересите на лицето са тясно свързани със страната. При тяхното определяне могат да се вземат предвид семейството, собствеността, мястото, от което лицето осъществява трудова, професионална или стопанска дейност, и мястото, от което управлява собствеността си.
(5) Не е местно физическо лице лицето, което има постоянен адрес в България, но центърът на жизнените му интереси не се намира в страната.
Обаче, от 30.08.2022 до 22.12.2023 са 479 дни - не е изпълнено изискването на ал. 1, т. 2.
Датите на излизане и денят на влизане в страната се доказват със справка от Гранична полиция.
И тук има изключение - ал. 1, т. 3 „изпратен в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия ...“.
gknaydenov написа:Засега се оказа, че правилният начин за попълване е да отбележа в "Част 2", че не съм бил в чужбина за нито един ден през 2021, за да може да бъде прието от НАП
Това също не е вариант, защото ... щом не сте бил в чужбина - защо ви е това удостоверение?
Пп. Възстановявал съм данъци във Великобритания, но His Majesty's Revenue and Customs - HMRC (Приходната и митническата служба на Негово Величество) не е искала от подобно удостоверение. Защото работех и си плащах данъците / осигуровките като тамошно местно лице.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Благодарен съм че с такъв огромен интерес следите казусите в този великолепен форум.
Ако съм пратен от Българска организация ? Става дума за "DK Recruitment Services" - Офис Варна г-жа Силвия.
Бихте ли ме посъветвали как да процедирам,ето това имам с документа за верификация за дните ми с престой-
"16-01-2023 up to and including 22-12-2023
29-08-2022 up to and including 16-12-2022"
Искам всичко да премине както трябва
Ако съм пратен от Българска организация ? Става дума за "DK Recruitment Services" - Офис Варна г-жа Силвия.
Бихте ли ме посъветвали как да процедирам,ето това имам с документа за верификация за дните ми с престой-
"16-01-2023 up to and including 22-12-2023
29-08-2022 up to and including 16-12-2022"
Искам всичко да премине както трябва
- gknaydenov
- Нов потребител
Все още не сте уточнили от кого очаквате да Ви върне каквото и да е, но приемаме, че става дума за Холандия, където сте си плащали данъците. Кой и с каква цел Ви изисква издаването на удостоверение за местно лице?
Като бивш гурбетчия в Англия мога да споделя как стояха там нещата. Гостенинът Жоро да ме поправи, ако грешно си спомням. На първо място, следва да се отбележи, че има различни данъчни ставки в зависимост от годишния доход на лицето. Нулева се прилага за доход под необлагаемия минимум (към момента той е 12 570 лири). След това до малко над 50 000 лири данъкът е 20%. След това е 40% и т.н. Когато студентите ходеха на бригада в Англия, след това си "връщаха данъци", но не защото не са били местни лица, а защото доходите им за сезона не надвишаваха необлагаемия минимум. А ако го надвишаваха, то те логично си връщаха само частта, която не е подлежала на събиране. Издаваха им документ P45 при напускане и прочие. Това се налагаше, защото обикновено фермите им удържаха 20%-те данък, за да го внесат в хазната. Същото беше положението и с работещите в строителната индустрия като самонаети (самоосигуряващи се) лица, макар да работеха за себе си, без значение колко време през годината са били в страната - при подаването на годишната данъчна декларация всяка година посочваха колко данъци са им надвзети от съответните контрагенти - строителни компании или агенции (на нерегистрираните по програмата за сертифициране в строителството им се удържаха 30%, докато на повечето - по 20%), съответно част от тях си връщаха, ако доходите им не бяха такива, че да се налага всъщност да доплащат. След като облагаемият доход е заработен и получен в съответната държава, то данъкът се дължи именно към тази държава, без значение дали лицето е било "местно".
От линка на Жоро към Гугъл търсенето разбирам, че ситуацията е подобна в Холандия, макар самите ставки да са различни. Предполагам, че някой (надявам се квалифициран данъчен консултант/счетоводител) ще Ви подаде данъчната декларация и евентуално удостоверението за местно лице се изисква именно във връзка с тази процедура, вероятно за по-краткия период, макар че онази данъчна година отдавна е приключила, или като чужд гражданин Ви искат справка за доходите в страната по произход, за да преценят колко да Ви обложат и евентуално колко да Ви върнат.
Успех! о/
Като бивш гурбетчия в Англия мога да споделя как стояха там нещата. Гостенинът Жоро да ме поправи, ако грешно си спомням. На първо място, следва да се отбележи, че има различни данъчни ставки в зависимост от годишния доход на лицето. Нулева се прилага за доход под необлагаемия минимум (към момента той е 12 570 лири). След това до малко над 50 000 лири данъкът е 20%. След това е 40% и т.н. Когато студентите ходеха на бригада в Англия, след това си "връщаха данъци", но не защото не са били местни лица, а защото доходите им за сезона не надвишаваха необлагаемия минимум. А ако го надвишаваха, то те логично си връщаха само частта, която не е подлежала на събиране. Издаваха им документ P45 при напускане и прочие. Това се налагаше, защото обикновено фермите им удържаха 20%-те данък, за да го внесат в хазната. Същото беше положението и с работещите в строителната индустрия като самонаети (самоосигуряващи се) лица, макар да работеха за себе си, без значение колко време през годината са били в страната - при подаването на годишната данъчна декларация всяка година посочваха колко данъци са им надвзети от съответните контрагенти - строителни компании или агенции (на нерегистрираните по програмата за сертифициране в строителството им се удържаха 30%, докато на повечето - по 20%), съответно част от тях си връщаха, ако доходите им не бяха такива, че да се налага всъщност да доплащат. След като облагаемият доход е заработен и получен в съответната държава, то данъкът се дължи именно към тази държава, без значение дали лицето е било "местно".
От линка на Жоро към Гугъл търсенето разбирам, че ситуацията е подобна в Холандия, макар самите ставки да са различни. Предполагам, че някой (надявам се квалифициран данъчен консултант/счетоводител) ще Ви подаде данъчната декларация и евентуално удостоверението за местно лице се изисква именно във връзка с тази процедура, вероятно за по-краткия период, макар че онази данъчна година отдавна е приключила, или като чужд гражданин Ви искат справка за доходите в страната по произход, за да преценят колко да Ви обложат и евентуално колко да Ви върнат.
Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
-
doondie - Потребител
doondie написа:Като бивш гурбетчия в Англия мога да споделя как стояха там нещата. Гостенинът Жоро да ме поправи, ако грешно си спомням.
В общи линии е вярно и няма нужда от поправки.
Само ще добавя, че необлагаемия минимум е според Tax code (данъчния код) на човека, и зависи от много неща.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|