начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Незаконно покрита тераса

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Незаконно покрита тераса

Мнениеот kruger » 31 Яну 2025, 22:36

Здравейте,

Пиша ви за съвет и информация.
Казусът ми е, че живея на 7ми етаж от 10 етажна сграда, която е ново строителство и е стъпаловидна(намалява площта след 6 етаж). Съседът под мен има голяма тераса 45 кв.м., която то своя страна се води "неизползваема тераса" по разпределение и обща част. Само той има достъп до тази тераса.
На ОС приехме, че може да се остъкли тази тераса с цел да се спрат течове (голяма грешка и добре ни излъга).
Той започна да я покрива, но я покри с дървен материал и керемиди, което се явява точно под прозореца ми. Няма да споменавам, че това нещо няма разрешително за строеж, инвестиционен план, каквито и да е документи. Обърнах се към общината и от там задействаха да се бутне, обявиха я за незаконна, но все още не е премахната. Съседът спомена, че можел да си прави каквото поиска, защото всички сме приели в нот. актове.
Прегледах нотариалният акт, с който са ми прехвърлени идеалните части и там има една интересна точка:

Участниците в настоящето нотариално производство заявиха, че са съгласни, че покривните тераси на сградата са разпределени към конкретни самостоятелни обекти по площообразуване и че същите следва да се използват само от собствениците на съответните обекти, към които принадлежат и обслужват и че същите лица имат право да ги ползват необезпокоявано и безвъзмездно, да заплащат разходите по тяхната поддръжка и стойността на евентуалните им ремонти.

Разрових се в интернет и виждам, че има закони като ЗУЕС чл. 6, ал. 3 - Собствениците са длъжни да не завземат общи части на сградата, ЗС чл. 38 - Общите части на сградата се използват от всички собственици според предназначението им и не могат да бъдат разпределяни за изключително ползване от конкретни лица, освен ако това не е изрично предвидено в закона.

Питането ми е, не би ли следвало закона да е над подписаната клауза в нот. акт?
Ако е така мога ли да входирам съдебен иск и да я обявят за нищожна?
Какъв е полезният ми ход, ако в утрешният ден признаят, че той може да си дерибейства на тази тераса, платена от всички съкооператори?

Благодаря ви предварително.
kruger
Нов потребител

Re: Незаконно покрита тераса

Мнениеот guest1 » 31 Яну 2025, 22:57

Според мен ключето се крие в дефинициите!
Ползване е едно, застрояване е друго.
Според ЗУТ
§ 5. По смисъла на този закон:
59. "Тераса" е открита използваема площ, разположена върху помещения, върху колони или върху терена.

С това покривче отгоре ... дали все още е тераса?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Етажна собственост