начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот ednaotvsicki » 04 Ное 2006, 17:09

за възстановяването - нещо не виждам субсидиарно ГПК в обж. по адм. ред иначе ГПК 39, ал.3
По чл.90, ал.3 - мисля че защитата се реализира по чл.60, ал.4 иначе когато е предвидено в закон - например ДОПК изрично предвижда обжалваемост на отказа на АО /адм.обж./ да спре изпълнението....
Съвсем се обърках :shock: Ти как мислиш :?:
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот edit » 04 Ное 2006, 17:23

Оставяйте вече законите настрана колеги, че на изпита няма да има къде да се ровим и да разсъждаваме . . . :lol: :wink: :lol:
edit
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 04 Ное 2006, 18:05

Уважаеми колеги!
Мисля, че скоро на някои от Вас ще им остават 24 часа до изпита. Време е да се спрете. Всеки от Вас има поне 5 години опит в професията ни. Доверете се на инуицията си, на знанията си. Ако имате достатъчно знания относно философията на законите. Имайте и достатъчно самочувствие да защитите позицията и името си. Отивате на събеседване с други наши колеги. Те не са по-добри или по-умни от всеки от Вас. И в голямата си част не са се явявали по конкурси. Поемете дълбоко въздух и си пожелайте късмет (защото и той е важен). И успех - понякога стават чудеса, понякога конкурсите не са нагласени (както беше в моя случай - на последния конкурс за младши прокурори). Възможно е да влезеш в системата, без да си роднина или любовница на "голям" човек, без да си платил. Дано успеят най-добрите от Вас. И дано успелите не забравят откъде са тръгнали. Бъдете здрави.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот rossa3 » 04 Ное 2006, 22:33

Голямо затишие настана, колеги. Не губете кураж! Напред и само напред! Успех на всички! И аз съм от тези на които им остават броени часове.Ще разказвам /дай боже хубави неща!!!!!
rossa3
Потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 04 Ное 2006, 23:15

Много късмет rossa3 и да ни се похвалиш с 6 и дружелюбни изпитващи, които не очакват рецитация :D
Едно въпросче по съдебното оспорване АПК - просрочена жалба и няма изрично позоваване на нищожност, но има основание за нищожност, съдът ще я обяви ли - по аргумент от 168 ал.3 във вр. с ал.2, в Коментара нещо не ми се изясни....
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот turtoise » 05 Ное 2006, 00:12

Забравете втората част по последното ми съобщение. Човек от много четене почва да откача и за очевидни неща.
Много се радвам, че има и колеги, които могат да кажат хубави неща за конкурсите.И аз мисля, че кадърните хора си личат и особено на конкурсите за младши магистрати наистина си е важно знаенето и моженето. Що се отнася до настоящата битка - залогът е доста по-голям и само като погледнете списъците ще видите, че е така. Тука си има и политика, и съпруги, и дечица, въобще все познати и естествени неща. Обаче добрата оценка си е добра оценка, така че при минимум подходящи условия нека покажем най-доброто от себе си!
turtoise
Младши потребител

Мнениеот turtoise » 05 Ное 2006, 00:15

ПО въпроса за просрочена жалба, в която не е наведено основание за нищожност - недопустима е и делото следва да се прекрати. Не помня какво пишеше в коментара по въпроса.
turtoise
Младши потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 05 Ное 2006, 00:35

Така е на пръв поглед-но текста на 168, ал.3 във вр. с ал.2 систематично място - предмет на съдебната проверка..при положение че си има 149, ал.5
Мисля че е необходимо ново оспорване с изрично позоваване на нищожност,но пъкслед като съдът следва да провери и обяви нищожност и без искане, а за последното няма срок :?:
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот edit » 05 Ное 2006, 11:29

Много нажежено стана положението- чак пушек се вдига!!! УСПЕХ НА ВСИЧКИ, КОИТО УТРЕ ОТКРИВАТ СЕЗОНА !!! :lol: :lol: :lol:
edit
Потребител

Мнениеот turtoise » 05 Ное 2006, 11:56

Съдът извършва проверката за нищожност / тоест произнася се по същество/ само ако е сезиран с допустима жалба. Жалбата е недопустима, ако е подадена след срока и в нея няма наведено оплакване за нищожност. Иначе ще излезе, че никоя жалба не се връща като просрочена.
Може и да ви писнах :D , но този въпрос е много хубав - какво мислите за чл.128, ал.1 т.8 АПК? Какво означава "неистинност" на един административен акт? Как ви звучи тази разпоредба в комбинация с досегашното положение, че съдържанието на един документ може да се оспори само по административен ред? То и по АПК може по административен ред, впрочем, но въпроса е за съдебното оспорване.
turtoise
Младши потребител

Мнениеот turtoise » 05 Ное 2006, 12:05

Аз съм във вторник на изпит, така че преди да съм изкукала съвсем: КАРАНЕДЕВ, благодаря ти за споделената мъдрост и че за теб единствен знаем със сигурност кой си, / макар и виртуален/ :) . През цялото време всички твои истини за живота ми бяха като "знак по пътя". НЕ, че ме е страх по- малко, но някои съвсем обикновени неща понякога ни карат да мислим, че господ е с нас! Нека да е и с теб също!
turtoise
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 05 Ное 2006, 12:06

Естествено е, че когато в жалбата не са наведени доводи за нейната нищожност и тя е подадена след установения в закона срок, съдът ще я остави без разглеждане и няма да се произнася относно нейната действителност, респ. нищожност. Но в този случай това не преклудира правото на адресата на АА да предяви жалба за обявавеното на оспорения акт за нищожен.
mitko6
Потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 05 Ное 2006, 12:13

В коментара го определят като иск за установяване на неистинност на АА-аналог на чл.97, ал.3 от ГПК. Примерно пропуснал си да го оспориш в производството по реда на 154 ГПК във вр. с 144 от АПК и але хоп такъв иск, тук за неистинност всичко изписано от Сталев следва да си припомним, както и за иска по чл.97, ал.3
ednaotvsicki
Потребител

Мнениеот turtoise » 05 Ное 2006, 13:25

Естествено, че жалбата за нищожност може да се предяви по всяко време, включително и след срока за обжалване, включително и след като е върната предходна просрочена жалба, защото съдебното определение/ разпореждане няма СПН.
По отношение на чл.128, ал.3 изхождам от идеята, че повечето административни актове са диспозитивни документи, т.е.е може да им се оспорва само авторството. А като има проблем с автороството, май отиваме на варианта нищожност. Какъв установителен иск тогава? Остават само така наречените удостоверителни административни актове, с които се удостоверяват факти с правно значение. На тях може да им се оспори и съдържанието. Тоест това е единствената хипотеза на чл.128,ал.1, т.8 АПК. Тоест само тези искове излизат от обхвата на ГПК и ще се разглеждат пред административните съдилища.
turtoise
Младши потребител

Мнениеот edit » 05 Ное 2006, 16:06

edit
Потребител

Мнениеот mitko6 » 05 Ное 2006, 16:49

Така е, edit! И това е "напълно логично", само си прочетете ТР № 1/2006 г. и сами ще се убедите. Съдиите от ВАС обаче сега са изправени пред още една, изключително голяма дилема - обжалва се това решение на ВСС от 17.05.2006 г. пред ВАС от трима районни съдии от СРС. Както се досещате, и тези решения не са мотивирани :wink: Но да видим!
И нещо по-важно, ако отменят този ИАА на ВСС нали знаете какво се случва с актовете, постановени от тези магистрати - нищожност, защото ще бъдат постановени от незаконен състав. Но крайно време е на това да се нагледаме, за да бъдат дамите и господата от този кадрови орган да разберат най-накрая, че и те са част от единния административен апарат на тази държава и те са длъжни да мотивират своите актове. Но свещенна простота!
mitko6
Потребител

Мнениеот pipelota » 06 Ное 2006, 10:29

Добро утро, колеги!
Поздравявам всички с откриването на "ловния" сезон! пожелавам успех на всички! Дано да бъдем добре оценени.
Надявам се още днес да получим информация от първа ръка как протича изпита.
pipelota
Потребител

Мнениеот V_I_K_I » 06 Ное 2006, 11:15

Добро утро на всички. Стискаме ви палци и ви чакаме "искрено и лично" :lol:
Последна промяна V_I_K_I на 06 Ное 2006, 11:32, променена общо 1 път
V_I_K_I
Младши потребител

Мнениеот edit » 06 Ное 2006, 11:31

:shock:
Последна промяна edit на 06 Ное 2006, 11:32, променена общо 1 път
edit
Потребител

Мнениеот edit » 06 Ное 2006, 11:31

Добро утро ! Упех на всички, днес- особено на първите! Сигурно няма да е хич лесно, но дано ни проработи КАСМЕТА навреме. . . :lol: :lol: :roll:
edit
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити