начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот crazyfrog » 01 Авг 2007, 09:44

към abcde: въпросното класиране има значение само относно реда, по който ще се гласуват кандидатурите, но не и кой ще бъде назначен! Все пак това е конкурс и се преценяват различни качества на кандидата. Относно моралните качества - те също са посочени като критерий в ЗСВ, заедно с професионалните, които едва ли могат да се преценят от един изпит !
crazyfrog
Младши потребител

Мнениеот master_g » 01 Авг 2007, 13:01

crazyfrog написа:към abcde: въпросното класиране има значение само относно реда, по който ще се гласуват кандидатурите, но не и кой ще бъде назначен! Все пак това е конкурс и се преценяват различни качества на кандидата. Относно моралните качества - те също са посочени като критерий в ЗСВ, заедно с професионалните, които едва ли могат да се преценят от един изпит !

е очевидно могат щом мен ме питаха защо искам да стана съдия.. :?:
master_g
Младши потребител

Мнениеот lateva » 01 Авг 2007, 14:06

Вярно ли бе Master_G?
И ти какво им отговори, че ти е детската мечта:)
Или може би "АЗ съм човека"
:wink:
Явно сте нямали за какво друг о да си говорите (т.е. по въпросите).
Нито мен, нито останалите с които се явявах не са ни питали подобни неща за жалост.... [/img]
lateva
Младши потребител

Мнениеот Mar4elo » 01 Авг 2007, 14:09

и какво им отговорихте, колега?
Mar4elo
Младши потребител

Мнениеот lateva » 01 Авг 2007, 15:07

master_g написа:
crazyfrog написа:към abcde: въпросното класиране има значение само относно реда, по който ще се гласуват кандидатурите, но не и кой ще бъде назначен! Все пак това е конкурс и се преценяват различни качества на кандидата. Относно моралните качества - те също са посочени като критерий в ЗСВ, заедно с професионалните, които едва ли могат да се преценят от един изпит !

е очевидно могат щом мен ме питаха защо искам да стана съдия.. :?:[/quote]

Всички чакаме със затаен дъх отговорът на Master_g!!!!!!!!!
lateva
Младши потребител

Мнениеот crazyfrog » 01 Авг 2007, 15:15

Сигурно е отговорил, че иска да стане съдия, за да ходи на работа по бельо... под тогата де ...
crazyfrog
Младши потребител

Мнениеот stanimiraa » 01 Авг 2007, 17:14

lateva написа:Всички чакаме със затаен дъх отговорът на Master_g!!!!!!!!!

Да, да!
И още един въпрос Master_g - това преди или след като си разви въпросите?
stanimiraa
Младши потребител

Мнениеот abcde » 01 Авг 2007, 20:04

Интересно как се преценяват различните ми качества, като членовете на ВСС изобщо не ме познават - освен оценките от изпитите, друго какво знаят те за мен? Освен това Вие сам/а пришете, че класирането е реда, по който се гласуват кандидатурите - аз не знам да има случай да е гласуват предпоследния в класирането например. За колеги, които преди това са били магистрати може би да миат някакво значение другите им качества, проявени именно в това им качество, но за всички останали - не виждам за какви други качества може да става на въпрос и да се оценяват. Впрочем това се дискутираше малко по-нагоре във форума и няма смисъл пак да се връщаме към този проблем.
abcde
Младши потребител

Мнениеот Skaramush » 02 Авг 2007, 09:30

Някой "доброжелател" може просто да изпрати писмо за вас до ВСС с определена информация.Ако писмото не е анонимно и информацията бъде потвърдена по определен начин,възприет от ВСС като надежден- ето че биха могли и да научат нещо повече за моралните качества на кандидата.Но вероятността за това е почти никаква.
Последна промяна Skaramush на 02 Авг 2007, 13:53, променена общо 1 път
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот master_g » 02 Авг 2007, 10:28

Ото и дългоочаквания отговор.
По реда на въпросите:
Въпроса ми беше зададен измежду всички останали въпроси - нещо като жокер. Нещо от рода: "Колега какви са формите на вината....да. А вие защо искате да станете съдия? Мисля, че този въпрос днес не сме го задавали.....Аха, да, продължавайте по въпросите...."
Това с детската мечта и бельото щеше да е по-добрият отговор. Мисля, че изцепих някаква стандартана глупост и че ми е писнало да се опитвам да преметна съдията, изопачавайки фактите по делото.
Явно наистина е нямало за каво да си говорим :( Като ме видяха колко съм подготвен... Странното е, че явно са се зарадвали на "моралните" ми качества защото пък писаха високи оценки.....
Изпитващи :shock:
master_g
Младши потребител

Мнениеот Mar4elo » 02 Авг 2007, 11:30

Говорим за изпита за младши, нали?
Мен ме попитаха къде работя, също по средата на въпросите....
Mar4elo
Младши потребител

Мнениеот master_g » 03 Авг 2007, 08:18

Mar4elo написа:Говорим за изпита за младши, нали?
Мен ме попитаха къде работя, също по средата на въпросите....

Да за маладши.
Хайде, да кажем, че това с работата може и да има накакво отношение... макар че те разполагат с подробна автобиография. (това къде работя между другото бе ше уводната реплика на изпита)
master_g
Младши потребител

Мнениеот lateva » 03 Авг 2007, 12:39

1. Къде работите в момента? ("това къде работя между другото бе ше уводната реплика на изпита"), 2."А вие защо искате да станете съдия? "........
Еееех, колегата Master_g е извадил късмет с въпросите от конспекта:)

Майтапя се, не го приемай лично! Успех в класирането, дано моралните ти качества да те побутнат напред!
lateva
Младши потребител

Мнениеот crazyfrog » 03 Авг 2007, 13:33

И кой къде работи ли имало значение ? ..................
crazyfrog
Младши потребител

Мнениеот Mar4elo » 03 Авг 2007, 13:38

аз казах, че работя като юрисконсулт в държавната администрация, но не забелязах това да повлия по някакъв начин. Анадолска се беше вече разгорещила и на изпита не ми потръгна. Мисля, че заради дългата поредица от изпитни дни някои от членовете на комисията се бяха доста отегчили и с подобни въпроси само разсейваха /за себе си/ атмосферата.
Mar4elo
Младши потребител

Мнениеот vtora » 04 Авг 2007, 01:19

Чета ви във форума и следя битката на част от вас за място под слънцето! Искам да ви се зарадвам, а ми е трудно, защото имам чувството, че на по-голямата част от участниците в т.нар. магистратски конкурси е определена предварително ролята на масовка. А това е безкрайно обидно!
Не мога да разбера за каква досада от страна на участниците в комисиите става въпрос - да не би те да с принуда да са включени в тази дейност?
Не мога да разбера каква е пречката да се публикуват, освободени от информация за автора, първите 10 решени за 6-ца казуси?
Не мога да разбера що за нужда налага устния изпит да не завършва с обявяване на средноаритметичната оценка ?
И понеже доста неща не мога да разбера си мисля, че отново може да се използва клишето: "Хубава работа, ама българска. "
Царе сме на лицемерието, шушумиженето, лакейничеството, услужливостта и пр.
Правосъдието е една от малкото функции, които категорично не могат да бъдат определени като УСЛУГА, и се питам как може то да е в ръцете на човек, придобил качеството магистрат в услуга, плащайки или поради семейственост !!!
Тъжно ми е за младите хора, които са се съгласили да платят цена за тази позиция - всякаква: душа, чест, пари!!!
Успех на успелите и позор за започващите кариерата си с компромиси !!!
Не е нужно да знаем имената на последните. Те си знаят как са успели и това щи ги преследва винаги.
vtora
Младши потребител

Мнениеот titin » 04 Авг 2007, 14:17

цитат:
...........Те си знаят как са успели и това щи ги преследва винаги"

Хубаво би било, ама хич не става така. Те предварително са се оперирали от съвест. Живеят си и нищо не ги преследва. Даже са и нагли- преди време една такава персона стана районен съдия/без да се явява на никакъв конкурс/, хващайки последния влак с онова прословуто решение на ВСС от миналата година. Нищо, че изкарваше ниски оценки на конкурсите за младши. Но стана явно "всяко зло за добро"- що да се мъчи две години като младши като тя всичко си знае -като направи двете години я взеха/що ли пък точно нея????/ да замества една съдиийка, излезнала по майчинство и после направо ВСС си я гласуваха за постоянно място. Почерпи ме и даже ми предложи, понеже имало свободно място за съдия изпълнител- да съм се явял на конкурс и да съм станел такъв. Аз все още си го чакам този конкурс- защото там пък взеха друга-до провеждане на такъв.........Ама нейсе, здраве да е аз не се оплаквам, просто споделям. Отивам за риба.
titin
Потребител

Мнениеот apk76 » 04 Авг 2007, 15:54

karanedeff написа:Хумор

Явяват се две момичета на конкурс за съдии. Комисията е от пет съдии, четири възрастни жени и един млад мъж-председател. Първото момиче е дребно, пълно, грозновато и с очила. Каквото го попитат - всичко отговаря правилно. Второто момиче е висока, дългокрака, хубава блондинка; каквото я попитат - нищо не знае.
Събира се комисията да реши коя от двете да избере:
- Тая пълничката, тя всички закони знае и много правилно разсъждава - казват съдийките.
- Не, ще изберем втората - казва председателят. Закони се учат, но крака не растат!

:lol: ех Каранедефф!
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот master_g » 06 Авг 2007, 10:25

lateva написа:1. Къде работите в момента? ("това къде работя между другото бе ше уводната реплика на изпита"), 2."А вие защо искате да станете съдия? "........
Еееех, колегата Master_g е извадил късмет с въпросите от конспекта:)

Майтапя се, не го приемай лично! Успех в класирането, дано моралните ти качества да те побутнат напред!

Е поне беше весело. Тъжното в случая е не толкова какви страничми въпроси са задали колкото, че се създава едно чуство за безнадеждност. На този изпит например имах супервисоки оценки и пак бях далеч от истината..... Е, може ли да имаш само шестици - звучи като наъчна фантастика. Още повече че всеки може да е аргументира защо ти е писал 5 вместо 6. Да не говорим, че както споменават колегите няма как да се знае каква ти е била оценката в първоначалният и вариант ... :?
master_g
Младши потребител

Мнениеот portokal » 07 Авг 2007, 14:54

В обнародвания днес Закон за съдебната власт за класирането в тези конкурси пише следното:
Чл. 186. (1) Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите за всяка длъжност чрез подреждането им по бал, който се образува като сбор от оценките на писмения и устния изпит и общия успех от държавните изпити.

Ако това означава, че оценката от държавните изпити участва в образуването на бала, а то това означава - значи всички отличници от държавните изпити (иначе моите уважения към тях!) стартират в конкурса с голямо предимство пред останалите и всички с по-ниски оценки в голяма степен са закопани още на старта. Ако имаш 4 от държавните изпити, значи трябва да изпревариш отличниците с общо две единици(!) от изпитите от конкурса, иначе не можеш да ги изпревариш в класирането. Ако имаш 5 - с една единица. Кандидати като мен със сравнително по-ниски оценки от дипломата практически нямат шансове в този конкурс, където класирането зависи често от стотни. Да, никой на никого не е крив, че не е учил достатъчно като студент, но и никой не може да ме убеди, че е нормално да те отрязват веднъж завинаги, без възможност да направиш каквото и да било. Не можеш да се явиш отново на държавен изпит - предполагам, че зависи от съответния ВУЗ, но не съм чула някой ВУЗ да допуска подобно нещо. Бих се явила с готовност. Какво остава - да кандидатствам право отново? :shock: На пръв поглед изискването си е съвсем оправдано - предполага се, че хората с по-висок успех са по-добри. Не виждам какво може да се направи. А не е честно. Страшно е гадно.
Аватар
portokal
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити