- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2
|
|
Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 2
И аз имам оценка между 4,88 и се колебая за явяване на устния. На предишни конкурси съм виждал хора с 4,50 на писмения да изкарват 6 на устния и да влизат в прокуратури по провинцията. Тогава, обаче, освен, че конкурсите бяха за около 3 пъти повече места, като балообразуваща се взимаше и оценката от държавия изпит. Сега с новите правила е различно и хората с оценка под 5 на практика са обречени. Преди оценка от 4,50 до 5 можеше да се компенсира с висока на държавния изпит, а и местата са много малко. Има някакъв теоретичен шанс по принцип, но се питам, струва ли си цял месец нерви, напрежение, изгърмяване на годишната отпуска и проблеми с работодателя покрай нея. Ще помисля още малко.
- neudarjim_jurist
- Младши потребител
4,50 за мен... 1 единица са ми взели за бягството от затвора...иначе всичко останало е както е в отговорите, но за съжаление единия проверяващ ми е писал 5,00 , а другия 4, 00... щеше ми се да бяха се разминали с още няколко стотни за арбитър, но уви.., нямаше да помогне кой знае колко. Аз също като колегата по-горе съм доволна от написаното от мен и леко се чувствам ощетена...за разлика от съдийският , където си заслужих оценката, заради грешките, които бях допуснала. Адмирации за отличните оценки на колегите. Сред тях има много, които заслужават да заемат прокурорските места. Успех на колегите, които продължават борбата
- msim13
- Нов потребител
Наистина са смъкнали с цяла единица за липсата на престъплението бягство от затвора, иначе и на мен другите неща ми съвпадат. Струва ми се прекалено много една цяла единица само за част от въпрос, но не зная какви са критериите на проверяващите. Не съм разгледал в 7 въпрос за качествата граждански ищец и частен обвинител разделено за различните видове престъпления, предполагам и повечето от вас не са го направили, така че може и оттам да са ми намалили оценката.
- neudarjim_jurist
- Младши потребител
И при мен има голяма разлика между оценките на двамата проверяващи. Но винаги има и субективен елемент при казуса - няма как да се избегне.
- jivko1
- Потребител
Истината е, че всяка година става по-трудно. Повече кандидати и по-малко места. Трябват две оценки по над 5.50 това е истината. А на прокурорския според мен под 5 няма смисъл да се ходи на устен, освен за опит.
Последна промяна velikova_ на 19 Апр 2013, 19:07, променена общо 1 път
- velikova_
- Потребител
Колеги някой ще сподели ли как минава съдийския.
- jivko1
- Потребител
contralegem написа:5,25 за мен. По временното класиране - 419 човека сме на устен от 890 явили се; 3 пълни шестици; 40 отлични оценки...и аз хич не се виждам на устен.
5.25 не е толкова зле. Отлична оценка на писмения не винаги означава такава и на устния. Казвам го от личен опит. Понякога на устния напрежението си казва думата.
- jivko1
- Потребител
Колеги не се излагайте ,отивайте на устния , не си пропикавайте шанса.
Аз лично съм отговорил вярно на въпросите ,обаче тоя път реших да ги опиша по- кратичко.Явно на проверяващите не им е харесал тоя стил и са ме порязали жестоко,...... му.
Разбрах обаче ,че едната комисия не е присъствала на изпита ,както и че членове от нея не са участвали в проверяването ,не знам дали това не е основание конкурса да се обяви за невалиден?
Тези които се чувстват ощетени с единица или нещо от сорта ,могат съвсем основателно да пуснат по една жалба и нищо чудно да го обявят за невалиден.
Аз лично съм отговорил вярно на въпросите ,обаче тоя път реших да ги опиша по- кратичко.Явно на проверяващите не им е харесал тоя стил и са ме порязали жестоко,...... му.
Разбрах обаче ,че едната комисия не е присъствала на изпита ,както и че членове от нея не са участвали в проверяването ,не знам дали това не е основание конкурса да се обяви за невалиден?
Тези които се чувстват ощетени с единица или нещо от сорта ,могат съвсем основателно да пуснат по една жалба и нищо чудно да го обявят за невалиден.
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
-
u3mamhukaa - Потребител
jivko1 написа:5.25 не е толкова зле. Отлична оценка на писмения не винаги означава такава и на устния. Казвам го от личен опит. Понякога на устния напрежението си казва думата.
Ами, има един месец, ще видя. Аз се боря само за София, а и имам колебания дали бих напуснала сегашната си работа, за да бъда прокурор. Иначе не се чувствам ощетена, дори малко са ме надценили.
- contralegem
- Потребител
Колега, Вие съдебен помощник ли бяхте или бъркам? Ако е така колебанието Ви е разбираемо. Дано да успеете на съдийския.
- jivko1
- Потребител
Еми, извинявам се на колегите "професионални оценяващи магистрати", но аз лично с 3.25, се считам за яко ощетен, защото решението на казуса ми беше на 95 % с това, което е публикувано.
Стигнаха ми 3 години опити, започва да писва с това голямо магистратцко семейство, а на Парпулова успех, макар, че това, че магистрата от ОС-Пазарджик си е направил отвод, не е много меродавен критерий.
Аз лично съм си говорил с няколко ПРЕДСЕДАТЕЛИ на РС, без да цитирам област или съдебен район, за които става въпрос, по отношение на тия "конкурси", като хората вдигат рамене и казват "Митев, така е", успех на всички колеги, ама мамицата им на ВСС.
Стигнаха ми 3 години опити, започва да писва с това голямо магистратцко семейство, а на Парпулова успех, макар, че това, че магистрата от ОС-Пазарджик си е направил отвод, не е много меродавен критерий.
Аз лично съм си говорил с няколко ПРЕДСЕДАТЕЛИ на РС, без да цитирам област или съдебен район, за които става въпрос, по отношение на тия "конкурси", като хората вдигат рамене и казват "Митев, така е", успех на всички колеги, ама мамицата им на ВСС.
- gospodinmitev
- Нов потребител
jivko1 написа:Колега, Вие съдебен помощник ли бяхте или бъркам? Ако е така колебанието Ви е разбираемо. Дано да успеете на съдийския.
Не бъркате. Благодаря!
- contralegem
- Потребител
contralegem написа:5,25 за мен. По временното класиране - 419 човека сме на устен от 890 явили се; 3 пълни шестици; 40 отлични оценки...и аз хич не се виждам на устен.
Ами наистина човек ако има по-малко от 5,25 няма абсолютно никакъв смисъл да ходи на устен. Местата все пак са само 16.
- govedo
- Младши потребител
govedo написа:contralegem написа:5,25 за мен. По временното класиране - 419 човека сме на устен от 890 явили се; 3 пълни шестици; 40 отлични оценки...и аз хич не се виждам на устен.
Ами наистина човек ако има по-малко от 5,25 няма абсолютно никакъв смисъл да ходи на устен. Местата все пак са само 16.
Определено и аз така мисля.
- Nikola
- Младши потребител
Здравейте колеги,
при цялото ми уважение към труда на всички Вас, мечтите, желанията и т.н. не можах да се сдържа да не напиша личното си мнение по повод коментарите, които прочитам по адрес на колегата Парпулова. Аз имам честта да я познавам лично и искам да кажа, че е изключително достоен и честен човек. Склонна съм да разбера разочарованието от системата и нейните изпитни проявления на повечето от Вас, но моля Ви, не прекрачвайте границата. Най-лесно е да посочим някого, но отговорно е да застанем зад думите си, ако не с друго поне с имената си. Пак казвам оправдания от сорта на ние просто генерализираме с народни поговорки и т.н. може да са достатъчни за Вас, но не и за хората, които коментирате. Преди да генерализирате или отправяте лични нападки, поне се постарайте да разберете. Може би е рядко в последно време, но и в Република България са останали свестни хора, които полагат усилия, не бутат никого и не очакват нищо...макар и да е трудно, повярвайте, че ги има и бъдете поне малко справедливи, дори това не винаги да Ви донесе щастие. Чистосърдечно желая успех на всички!
(заб. : За онези, които ги човърка ще отбележа, че родителите ми не са съдии, прокурори, адвокати или други "забележителни" юристи, а просто хора, които са ме научили да не съдя някого без да знам)
при цялото ми уважение към труда на всички Вас, мечтите, желанията и т.н. не можах да се сдържа да не напиша личното си мнение по повод коментарите, които прочитам по адрес на колегата Парпулова. Аз имам честта да я познавам лично и искам да кажа, че е изключително достоен и честен човек. Склонна съм да разбера разочарованието от системата и нейните изпитни проявления на повечето от Вас, но моля Ви, не прекрачвайте границата. Най-лесно е да посочим някого, но отговорно е да застанем зад думите си, ако не с друго поне с имената си. Пак казвам оправдания от сорта на ние просто генерализираме с народни поговорки и т.н. може да са достатъчни за Вас, но не и за хората, които коментирате. Преди да генерализирате или отправяте лични нападки, поне се постарайте да разберете. Може би е рядко в последно време, но и в Република България са останали свестни хора, които полагат усилия, не бутат никого и не очакват нищо...макар и да е трудно, повярвайте, че ги има и бъдете поне малко справедливи, дори това не винаги да Ви донесе щастие. Чистосърдечно желая успех на всички!
(заб. : За онези, които ги човърка ще отбележа, че родителите ми не са съдии, прокурори, адвокати или други "забележителни" юристи, а просто хора, които са ме научили да не съдя някого без да знам)
- teodora_shishkova
- Нов потребител
Нямам нищо лично против колегата Парпулова, нито съм й следил резултатите. Но имам поглед върху други конкурси и наблюденията ми са, че често синове и дъщери на магистрати без никакви знания бяха нагласени на съответни постове-като съдии изпълнители, като съдии по вписванията, като прокурори и пр. Понавам състуденти, които едвам връзваха тройката, а отдавна вече са в тога. Парпулова не познавам и за нея нищо не твърдя, но тях ги познавам и зная какъв им е капацитетът, каква им е подготовката/теоретичната/. Зная и какъв им е алкохолизмът. Познавам и коефициента им на интелигентност и мога да преценя кое им е по възможностите и кое не. Даже и общата им култура е трагикомична. А за тесни специалисти въобще и дума не може да става... Освен това са едни объркани хора, които не са наясно със себе си и с две думи са напълно пропаднали маргинали. Но имат светла звезда, която бди над тях в качеството на Мама или на Тати, а понякога и на двете кумулативно.
- govedo
- Младши потребител
И аз като действащ магистрат мога да подкрепя колегата "говедо", защото и моите наблюдения са подобни на неговите. Психическите разстройства в тези среди са чести. Алкохолизмът-също. Безпросветността, уви, тоже. Да не говорим, че има малко широко скроени хора, а ако се проявяват като такива, това е привидно, а всъщност се гони някакъв тънък интерес. Бърн аутът е повсеместен. Но това е най-малкият проблем. Защото ако поне са честни, щеше да е добре. Но видях магистрат да се продава за 600лв.
Всички дълбоко честни, морални и възпитани в някаква нормална ценностна система колеги, които се класират, ги очакват низ от разочарования. Дори и разпределението на делата на случаен принцип е химера. А ако не си удобен на някой административен ръководител-комплексар, т.е. ако не удовлетворяваш потребността му от гъделичкане на суетата и кохорта от подмазвачи, то каквито и да са ти показателите, ще видиш предложение за ранг на кукуво лято. Говоря и от личен опит, и от споделено от добри приятели от други съдебни райони. И колкото да си съвестен, работохолик, четящ и прецизен, никога нямаш спокойствието, че баш всичко ти е наред и си неуязвим. Затова и смъртността на ранна възраст е често срещано явление. Постоянният стрес води до ракови заболявания и др. под. И не се надявайте, че няма да има кой да ви намеква как трябва да се реши даден казус. Не по всичките дела, естествено, но по значителен дял от тях. А който не разбира от намеци... "Който не е с нас, е против нас!"-ето още едно народно умотворение.
За личен живот и свободно време също забравете.
За спокоен сън-задължително!
Всички дълбоко честни, морални и възпитани в някаква нормална ценностна система колеги, които се класират, ги очакват низ от разочарования. Дори и разпределението на делата на случаен принцип е химера. А ако не си удобен на някой административен ръководител-комплексар, т.е. ако не удовлетворяваш потребността му от гъделичкане на суетата и кохорта от подмазвачи, то каквито и да са ти показателите, ще видиш предложение за ранг на кукуво лято. Говоря и от личен опит, и от споделено от добри приятели от други съдебни райони. И колкото да си съвестен, работохолик, четящ и прецизен, никога нямаш спокойствието, че баш всичко ти е наред и си неуязвим. Затова и смъртността на ранна възраст е често срещано явление. Постоянният стрес води до ракови заболявания и др. под. И не се надявайте, че няма да има кой да ви намеква как трябва да се реши даден казус. Не по всичките дела, естествено, но по значителен дял от тях. А който не разбира от намеци... "Който не е с нас, е против нас!"-ето още едно народно умотворение.
За личен живот и свободно време също забравете.
За спокоен сън-задължително!
- maunkata
- Младши потребител
Много би било интересно да се направи изследване върху мотивацията на кандидатите за магистрати. Ако се проведе анкета и кандидатите я попълнят честно, е възможно да лъснат много ниски страсти. Иначе не би можало и да бъде, след като впоследствие като действащи проявите на някои от тях са недостойни.
Може би освен теоретичните и практическите знания и умения, трябва да се проверяват и човешките достойнства. Защо не се изследват с тестове склонността към корумпиране, нивото на обективност и пр.? Защо няма психо тест, за да се види с всичкия си ли са кандидатите, защото има вече няколко случая вече назначени да се оказва, че са напълно мръднали. И после ВСС се чуди как да ги разкара, защото правят живи циркове на работното си място.
Аз чух, че в прокуратурата в Разлог имало подобен случай. Не зная дали е вярно, но така ми каза една колежка, която е съдия там.
Може би освен теоретичните и практическите знания и умения, трябва да се проверяват и човешките достойнства. Защо не се изследват с тестове склонността към корумпиране, нивото на обективност и пр.? Защо няма психо тест, за да се види с всичкия си ли са кандидатите, защото има вече няколко случая вече назначени да се оказва, че са напълно мръднали. И после ВСС се чуди как да ги разкара, защото правят живи циркове на работното си място.
Аз чух, че в прокуратурата в Разлог имало подобен случай. Не зная дали е вярно, но така ми каза една колежка, която е съдия там.
- govedo
- Младши потребител
Колега, говедо, прав сте. Аз наблюдавам редица случаи на странности в съдебната система. А чух наскоро от колега-съдия за сравнително новоназначена съдийка, която карала съдебните служители да й стоят прави в знак на уважение.... Да не говорим за колеги, които ходят пияни на работа. Колкото и да са подготвени, някак си сериозността на произнасянията им са под въпрос.
Знае се за доста уволнени магистрати след влязла в сила присъда, вкл. за корупционна дейност. Ами колко не са хванати. Носят се слухове за тях, но доказателства няма. А и на тях какво им пука за общественото мнение, когато са натрупали състояние?!? Дори да ги изритат, те са се подсигурили.
Въпрос на приоритети, както се казва...
Всеки се бори за нещо. Един за това, друг-за онова. Но колко се интересуват от справедливостта, от търсенето на обективната истина... Колко си задават въпроса какво причиняват на засегнатите страни с преднамерените си произнасяния?
Чел съм такива безумни прокурорски актове, че понякога съм си мислил дали не са изготвени от имбецили...
Знае се за доста уволнени магистрати след влязла в сила присъда, вкл. за корупционна дейност. Ами колко не са хванати. Носят се слухове за тях, но доказателства няма. А и на тях какво им пука за общественото мнение, когато са натрупали състояние?!? Дори да ги изритат, те са се подсигурили.
Въпрос на приоритети, както се казва...
Всеки се бори за нещо. Един за това, друг-за онова. Но колко се интересуват от справедливостта, от търсенето на обективната истина... Колко си задават въпроса какво причиняват на засегнатите страни с преднамерените си произнасяния?
Чел съм такива безумни прокурорски актове, че понякога съм си мислил дали не са изготвени от имбецили...
- maunkata
- Младши потребител
Като сте тръгнали с пословиците и поговорките, да ви кажа и аз нещо подобно - всеки съди за другите по себе си. Е, има някои изключения от общото правило, но те само го потвърждават.
Ако прегледате внимателно темите от магистратските изпити назад, ще видите, че всеки път, без изключение, се споменава поне едно име, което е призвано да скрие неудовлетворението на неуспелите - сякаш като го кажат/напишат и моментално забравят собственото си аз, от което на подсъзнателно ниво (и ако имат изобщо реална оценка за себе си) не са доволни. Други пък наистина си мислят, че са най-добрите и някой целенасочено си губи времето да ги проваля. Тия вторите, по мое мнение, са клиничен случай...
То не бяха Парпулови - едната, че втората, то не бяха Енчовци, даже колегата Урумов забъркаха по едно време в частните си разследвания из родословните дървета на тоя и оня магистрат.
На мен това поведение ми е противно, считам го за груба намеса в живота на човек, да не говоря, че за него си има и състав в НК. Мисля, че всеки трябва да се замисли за собствените си теоретични, практически, морални и други достойнства и да спре изследването си дотам. Ако се наложи - да работи върху себе си. И догодина пак.
Ако прегледате внимателно темите от магистратските изпити назад, ще видите, че всеки път, без изключение, се споменава поне едно име, което е призвано да скрие неудовлетворението на неуспелите - сякаш като го кажат/напишат и моментално забравят собственото си аз, от което на подсъзнателно ниво (и ако имат изобщо реална оценка за себе си) не са доволни. Други пък наистина си мислят, че са най-добрите и някой целенасочено си губи времето да ги проваля. Тия вторите, по мое мнение, са клиничен случай...
То не бяха Парпулови - едната, че втората, то не бяха Енчовци, даже колегата Урумов забъркаха по едно време в частните си разследвания из родословните дървета на тоя и оня магистрат.
На мен това поведение ми е противно, считам го за груба намеса в живота на човек, да не говоря, че за него си има и състав в НК. Мисля, че всеки трябва да се замисли за собствените си теоретични, практически, морални и други достойнства и да спре изследването си дотам. Ако се наложи - да работи върху себе си. И догодина пак.
- devva
- Потребител
|
|