начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

казусът за мл.съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот ivopn » 17 Окт 2005, 15:08

е, Вие всички доказахте във форума, че знаете как да четете учебници, но явно никой от вас не може да чете закона!!!Жалко, а ще ставате магистрати!
като гледам явно тази година няма да има пълни 6. :(
ivopn
Нов потребител

Мнениеот *** » 17 Окт 2005, 15:11

Особено силно ме занимава въпроса с квалификацията кражба или обсебване, защото първоначално писах,че е осебване, защото това се вижда с просто око, но като се замислих смених листа и писах кражба.

Мнениеот ivopn » 17 Окт 2005, 15:30

щом смяташ, че е кражба, ще ми опишеш ли изпълнителното деяние?
ivopn
Нов потребител

Мнениеот urist » 17 Окт 2005, 15:36

Kolegi nikoi ot vas ne e dori i predpolojil 4e moje da se kasae za zloupotreba na doverie a ne krajba ili obsebvane
pomislete varxu tova
urist

Мнениеот *** » 17 Окт 2005, 15:38

Честно казано 50 на 50 съм за кражба и обсебване. Както казах с просто око се вижда,че е обсебване, но някак ми се струва абсурдно да ОБСЕБИШ (съдържа се корена "себе си") чрез друг. От друга страна лексикалното тълкуване естествно е недопустимо в наказателното право.

Освен това какво ще кажете за въпроса ми ако взема една чужда вещ която ползвам например в офиса какво е това - кражба или обсебване?

Мнениеот *** » 17 Окт 2005, 15:43

Мисля,че "злоупотребата на доверие " а малко абстрактно предположение... Не мисля,че Кирилов е поверил автомобила на Миланов да го управлява и пази. В казуса само е казано,че Миланов е ползвал автомобила.

Мнениеот *** » 17 Окт 2005, 15:45

По-скоро може да се помисли за "унищожаване и повреждане". Сега като се замисля това ми се струва най-точната квалификация... :roll:

Мнениеот anonimno » 17 Окт 2005, 15:50

spored men prestuplenieto e zloupotreba s doverie tui kato celta na milanov ne e da prisvoi a da navredi.ivanov deistva pri posredstveno izvur6itelstvo.6to se kasae za dogovora za izdryjka i gledane toi moje da porodi deistvie za ostanalata 4ast ot semeistvoto samo s tiahno izri4no suglasie v protiven slu4ai zadyljenieto e za milanova.razvalianeto na dogovora i vru6taneto mu v patrimoniuma na kirilov ima konstitutivno deistvie, no tyi kato toi ima pravo na polzvane.defakto imota vinagi sie bil v negovo vladenie i moje da se govori samo za neizpulnenie na zadyljeniata za izdryjka i gledane.tova ozna4ava 4e deistvieto na dogovora e pod otlagatelno uslovie i sobstvenosta ne e preminala vurhu milanovi.zatova pri razvaline na dogovora te 6te pretendirat razhodite napraveni ot tiah do tozi moment i podrobreeniiata koito sa napravili pod formata na nasre6ten isk.
anonimno

Мнениеот Александра » 17 Окт 2005, 15:58

Първо защо не е злоупотреба на доверие:
-при злоупотреба на доверие трябва да има изрично "поверяване" на имуществото-т.е. фактическата власт е получена именно , за да управляваш и пазиш, значи изрично си натоварен със задължение за пазене или управление по разпореждане на закон или от друго лице.

При обсебването е от значение обективно да пазиш или владееш и не се изисква да си задължен за това пазене или управление.
Александра

Мнениеот ivopn » 17 Окт 2005, 16:00

колега, видно от коментарите, които правите във форума е че наказателното право не Вие силната страна, за каква кражба говорите, Вие определено не знаете в какво се изразява изп.деяние както на 194НК, така и на 206НК.
а този пример, който давате е съвсем различен.
ivopn
Нов потребител

Мнениеот Александра » 17 Окт 2005, 16:14

Защо е обсебване, а не кражба:

Колебанията идват от безусловното тълкуване на "има/няма фактическа власт"

И във връзка с поставения въпрос за вещите на шефа в офиса, които ползваме и дали ако си ги приберем ще е кражба или обсебване, ще ви припомня хипотезите, в които деецът обективно изглежда да има фактическата власт върху вещта, но въпреки това е налице кражба, а не обсебване:

- кражба на вещи, забравени в градския транспорт;
- кражба на съсобствена вещ /ид.част от нея/

В първия случай-фактическата власт на лицето, к.е забравило вещите не е прекъсната и тези вещи вакар да се намират под седалката на Х, те не се намират в негова факт.власт!

Във втората хипотеза- нормално е фактическа власт в/у вещта да имат всички съсобственици, но макар и Х да може обективно да си служи с вещта, той ще извърши кражба, ако прибере съсобствената вещ само за себе си!

Така и в примера с вещите от офиса - да, вие имате факт.власт, но и шефът ви я има! Затова вие ще извършите кражба, ако прекъснете неговата факт.власт и установите такава само за себе си /"отнемане"/,

но ако вие направо се разпоредите с вещта /фактически или юридически/ вие ще извършите "присвояване", точният смисъл на което е именно разпореждане с вещта като своя! и това не е кражба, защото тук може да няма прекъсване на факт.власт на шефа-т.е. вещта е в офиса-пак я ползвате вие и шефа, но тя е вече продадена на друг.
Александра

Мнениеот *** » 17 Окт 2005, 16:20

Ако се отнася до мен, така е, наказателното право не ми е силната страна, дори напротив. Но кажете все пак, какво ако взема нещо от офиса, което ползвам със знанието на собственика, какво е това: кражба или обсебване? Моля, много държа да получа обоснаван отговор!

Мнениеот *** » 17 Окт 2005, 16:34

"Така и в примера с вещите от офиса - да, вие имате факт.власт, но и шефът ви я има! Затова вие ще извършите кражба, ако прекъснете неговата факт.власт и установите такава само за себе си /"отнемане"/,"

Не е ли аналогично- Миланов има фактическа власт,но и Кирилов я има! Миланов прекъсва фактическата влас на Кирилов,макар и за кратко установява такава само за себе си и след това се разпорежда с веща.Нали не твърдите,че при кражба деецът непременно трябва да задържи веща за себе си? Нали все пак е възможно да се продаде крадена вещ?

Мнениеот Александра » 17 Окт 2005, 16:35

Мисълта ми е, че когато при кражбата в учебниците се казва "деецът няма фактическа власт" - се има предвид, че деецът няма самостоятелна фактическа власт, защото друго лице я има наред с него /вещта е на А, но я ползва заедно с Б; вещта е съсобствена/

или защото фактическата власт на друго лице се счита, че не е прекъсната /забравени вещи/.

Специално в тези гранични хипотези дали ще е кражба или обсебване - мисля, че трябва да се изхожда от вида на изпълнителното деяние
- ако представлява прекъсване на нечия фактическа власт, ще е кражба;
- ако прекъсването на факт.власт е следствие на разпореждане с чужда вещ без право за това, ще е обсебване
Александра

Мнениеот *** » 17 Окт 2005, 16:45

честно казано не виждам разлика в двете алтернативи, защото разпореждането с чужда е чисто и просто начин да се прекъсне фактическата власт на собственика, така,че двете хипотези са всъщност тафталогия

Мнениеот Александра » 17 Окт 2005, 16:47

По горните съображения съм приела, че Миланов е извършил обсебване, защото изпълнителното деяние е присвояване-вижте точния му смисъл- разпореждане с вещта като със своя,

докато при кражбата трябва да установиш своя фактическа власт- в какво от казуса намирате, че Миланов установявава фактическа власт власт за себе си пък макар и с намерение да я присвои, че приемате "кражба"?!

По вашата логика трябва да приемем, че Миланов първо е извършил кражба, а после обсебване.
Александра

Мнениеот iustus » 17 Окт 2005, 16:47

Колеги, моля да не пълним форума с безмислени теми. Няма да открием топлата вода. Хората са го измислили - само трябва да го прочетем. Вижте Постановление на Пленума на ВС № 6 от 26.4.1971 г. и вж. 570-83-I. В учебника на Ал. Стойнов са дадени по няколко решения на ВС /под линия/ за всяко едно престъпление. ВС е обяснил съвсем точно разликата между тези, чийто състави са близки.
Бъдете патриоти! Пишете на кирилица!
iustus
Нов потребител

Мнениеот *** » 17 Окт 2005, 16:50

извинете за печатните грешки, да се чете "чужда вещ" и "тавталогия"

Мнениеот *** » 17 Окт 2005, 18:09

Все пак само тълкувателните решения са задължителни.Има ли тълкувателни решения по въпроса? Честно казано нямам време да търся...

Мнениеот *** » 17 Окт 2005, 18:10

А какво ще кажете за това кой е длъжник по договора за издръжка и гледане? И тук има голям капан!

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити